Site logo
Se på kortet
 • Jackson City Hall, South President Street, Jackson, Mississippi, USA

Læs om byen

Jackson er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat Mississippi. Byen blev grundlagt i 1821 og opkaldt efter general Andrew Jackson, der senere blev USA’s præsident. Indtil da havde Natchez været Mississippis hovedstad, men man ønskede at finde et mere centralt placeret sted. Derfor blev Thomas Hinds, James Patton og William Lattimore udsendt for at finde det rette sted, og valget faldt på handelsstedet LeFleur’s Bluff. Arkitekten Peter van Dorn designede en byplan for Jackson, og hans værk med gader som et skakbræt var inspireret af Thomas Jeffersons anbefalinger. Byen udviklede sig, og jernbanen kom hertil i 1840, men under Den Amerikanske Borgerkrig i 1860erne blev store dele af Jackson ødelagt, og den måtte genopbygges. Væksten kom hurtigt tilbage, og indbyggertallet voksede fra godt 4.000 i 1870 til lidt under 8.000 i år 1900.

I dag kan man gå nogle fine ture i Jacksons downtown, hvor der ligger en del seværdigheder. Man kan starte med en tur ad Capitol Street, hvor nogle af byens mest kendte steder ligger. Der er her, man kan se det smukke Governor’s Mansion, der blev opført i 1841 er en af de ældste guvernørboliger i USA. Der arrangeres ture i huset, så man kan få indtryk af arkitekten William Nichols værk. Overfor Governor’s Mansion mod syd står Jackson nok mest karakteristiske højhus, Lamar Life Building, der stod færdigt i 1924 som byens første skyskraber. Ved siden af den ligger St. Andrew’s Cathedral, der blev bygget i nygotisk stil i 1903, og på den modsatte side af Governor’s Mansion ligger den katolske Cathedral of St. Peter fra år 1900. En gade vest for St. Peter’s ligger Old Greyhound Bus Station, der er et fornemt eksempel på streamline moderne fra 1938. Et par gader mod sydøst kan man se Jacksons rådhus, der blev opført i nyklassicisme i årene omkring 1850, og ved siden af rådhuset ligger Hinds County Courthouse fra 1930 i art deco-arkitektur.

Jackson er hovedstad i Mississippi, og derfor kan man se statens regeringsbygning, som ligger nord for downtown Jackson. Mississippi State Capitol er et imponerende bygningsværk i stilarterne nyklassicisme og beaux-arts fra 1901-1903, og den afløste statens tidligere Capitol, der også kan ses i Jackson. Det var Theodore C. Link fra St. Louis, der tegnede bygningen fra 1903, som indvendigt er prydet af en meget smuk indretning i bl.a. den centrale rotunde under Capitols smukke kuppel. Oprindeligt lå den lovgivende, udøvende og dømmende magt alle tre i Capitol, men i dag er det kun Mississippis lovgivende forsamling, der har hjemme i Capitol. Umiddelbart nord for bygningen kan man se statens højesteret i en separat bygning.

I krydset mellem gaderne Capitol Street og Congress Street har man en fin udsigt til Mississippi State Capitol ad Congress og til den tidligere regeringsbygning, Old Mississippi State Capitol, der ligger i den østlige ende af Capitol Street. Bygningen blev opført i 1839 i græsk tempelstil, og den var sæde for statens regering ind 1903. Blandt de mange begivenheder, som er sket i den gamle Capitol, var Mississippis udtræden af USA i 1861. I dag ligger The Old Capitol Museum I den gamle regeringsbygning, og under et besøg her kan man opleve den fine bygnings rum og sale som fx senatet og de repræsentative lokaler. Man kan også lære om de mange beslutninger og begivenheder, der er truffet og hændt her.

Der ligger også en del museer i Jackson. I den sydlige del af byens centrum ligger Mississippi Museum of Art, der er statens største kunstmuseum. Her kan man se værker af både lokale, amerikanske og internationale kunstnere. Ved siden af kunstmuseet ligger koncertsalen Thalia Mara Hall og Russell C Davis Planetarium. Mod nordøst i byen kan man besøge Museum of Mississippi History, som formidler statens historie i udstillingen, som er delt kronologisk op fra de første folkeslag til nutiden. I samme kompleks ligger Mississippi Civil Rights Museum, der ikke mindst fortæller historien om kampen for borgerrettigheder.

Topseværdigheder

  • Governor’s Mansion
  • Mississippi State Capitol
  • Greyhound Bus Station
  • Lamar Life Building
  • Andrew’s Cathedral
  • Cathedral of St. Peter
  • Jackson City Hall
  • Hinds County Courthouse
  • Old Mississippi State Capitol
  • The Old Capitol Museum
  • Mississippi Museum of Art
  • Thalia Mara Hall
  • Russell C Davis Planetarium
  • Museum of Mississippi History
  • Mississippi Civil Rights Museum

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]