Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Memphis er en af de største byer i den amerikanske stat Tennessee. Den spanske opdagelsesrejsende Hernando de Soto kom hertil som den første europæer i 1541, men der gik til 1797, før USA anlagde Fort Adams på det sted, hvor Memphis blev grundlagt som by i 1819 og opkaldt efter Memphis i Egypten. Byen voksede hurtigt grundet bomuldsproduktionen i de amerikanske sydstater og Memphis’ gode beliggenhed ved Mississippi-floden og senere ved jernbaner. Memphis blev besat af nordstaterne under den amerikanske borgerkrig, men de følgende årtier bød på nedgangstider med bl.a. en epidemi af gul feber. Væksten kom tilbage til Memphis i slutningen af 1890erne, og den accelererede gennem 1900-tallet, hvor byen bl.a. blev kendt som hjemsted for Elvis Presley og for borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr.’s død i 1968.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i downtown Memphis, der ligger langs den østlige bred af Mississippi River. Man kan starte ved byens rådhus, Memphis City Hall, der blev bygget i 1966 i brutalistisk arkitektur med marmor på betonkonstruktionen. Omkring rådhuset kan man se en del samtidige bygninger, og det tidligere Hotel Claridge fra 1924 står som en kontrast fra byens tidlige skyskraberæra. Fra pladsen umiddelbart nord for rådhuset kan man gå ad en gangbro, der fører til halvøen Mud Island, som ligger mellem Mississippi og Wolf River Harbor. Her kan man besøge Mississippi River Museum, der har interessante udstillinger om den store flod og dens historie. Der er bl.a. en fin skalamodel af floden bag museet, hvorfra man også kan se ud over floden og til Hernando de Soto Bridge, der åbnede i 1973. Fra gangbroen kan man i øvrigt se mod nord til Memphis Pyramid, der er et af byens mest karakteristiske bygningsværker.

Tilbage i downtown kan man gå ad N Main Street og andre gader gennem Memphis’ forretningskvarter med gamle og nye højhuse. Man kan bl.a. se den 111 meter høje Sterick Building, der blev bygget i 1928-1930 som byens og statens højeste skyskraber. Fra samme periode står Lincoln American Tower fra 1924 med en højde på 88 meter, og langs Court Sqaure Parks grønne område kan man se Exchange Building fra 1910. En af de mest kendte højhuse er The Peabody Hotel, der er et luksushotel, der åbnede i 1925. Hotellet er kendt for sine ænder, der hver dag svømmer rundt i springvandet i lobbyen. Traditionen med ænder startede i 1930erne, hvor hotelmanageren Frank Schutt placerede tre ænder her efter en jagt. Siden da er er ansat en Duckmaster, og hver dag kl. 11.00 starter Peabody Duck March, hvor ænderne ledes fra deres penthousebolig via elevatoren til lobbyen under akkompagnement af the King Cotton March.

Der er en del spændende museer i Memphis, hvoraf National Civil Rights Museum hører til blandt de historisk vigtigste. Museet beskriver borgerrettighedskampens historie i USA, og det er indrettet omkring Lorraine Motel, hvor Martin Luther King Jr. blev skudt under sig ophold i byen i 1968. Museet ligger tæt på South Main Street Historic District, hvor man kan se en del bygninger fra 1900-tallets første årtier i tidens forskellige stilarter. Lave rødstensbygninger dominerer kvarteret, der ligger ganske tæt på byens moderne downtown, og langs South Main Street kan man også se Memphis’ Central Station, der blev opført 1912-1914. I gaden kan man også tage en tur med Main Street Lines gamle museumssporvogne, der kører nordpå gennem downtown. Det er også interessant at besøge The Cotton Museum at the Memphis Cotton Exchange, hvor man får historien om bomuldsindustrien, der gennem mange år har præget Memphis og nogle af de amerikanske sydstater.

Memphis er naturligvis også kendt som hjemstedet for mange musikere. Syd for downtowns højhuse kan man få et overblik over berømte musikere på museet Memphis Music Hall of Fame, og tæt herpå ligger Memphis Rock N' Soul Museum, der er et interessant musikmuseum. I kvarteret kan man også gå til Elvis Presley Plaza, hvor der er en statue af Elvis og byens kendte Orpheum Theatre. Man kan også besøge Beale Street, der er centrum for byens bluesmusik. Øst for downtown kan man se Sun Studio, der blev berømt som studiet, hvor navne som Elvis Presley, Roy Orbison og Johnny Cash indspillede noget af deres første musik i 1950erne. Siden 1980erne har stedet været indrettet som kombineret studie og museum. Man bør også tage en tur syd for byen, hvor Elvis Presleys Graceland ligger som Memphis’ største seværdighed. Huset Graceland blev opført i 1939, og Elvis købte det i 1957. Graceland åbnede som museum i 1982, og på et besøg kan man se huset og dets omgivelser, hvor Elvis’ gravsted ligger. I området er der også et museum, hvor bl.a. Elvis’ biler og fly er udstillet.

Topseværdigheder

  • Graceland
  • Memphis City Hall
  • Hotel Claridge
  • Mississippi River Museum
  • Memphis Pyramid
  • Sterick Building
  • Lincoln America Tower
  • Exchange Building
  • The Peabody Hotel
  • National Civil Rights Museum
  • Lorraine Motel
  • South Main Street Historic District
  • Central Station
  • The Cotton Museum at the Memphis Cotton Exchange
  • Memphis Music Hall of Fame
  • Memphis Rock N' Soul Museum
  • Elvis Presley Plaza
  • Orpheum Theatre
  • Sun Studio

Tilmeld dig vores nyhedsbrev