Site logo
Se på kortet
 • Downtown Orlando City Hall, South Orange Avenue, Orlando, Florida, USA

Læs om byen

Orlando er en by i det centrale Florida, som er kendt som en af USA's helt store underholdningsbyer. I byområdet bor der lidt over 2,5 millioner mennesker, og Orlando er derved en af statens største byer. Dertil kommer alle besøgende i byen, der er en af verdens mest besøgte.

Man kan opleve en lang række af verdens mest berømte tema- og forlystelsesparker i Orlando. Det er fx Walt Disney World, Universal Studios og LEGOLAND, som alle tiltrækker mange besøgende året rundt. Hertil kommer akvarier, dyreparker, eksperimentarier og nærmest alle de aktiviteter, man kan drømme om. Det hele er muligt i Orlando.

Orlando er også andet end forlystelsesparker. Man kan gå en tur i gaderne i det gamle downtown-område, hvor der er bevaret en række bygninger fra byens tidlige udvikling. De skildrer ved deres udseende, funktion og størrelse byens udvikling gennem årene og også Orlandos kultur og rolle som fx jernbaneknudepunkt.

Man kan naturligvis også slappe af på hoteller og hoppe i swimmingspools i Floridas dejlige vejr. Der er også mange indkøbscentre og outlets, og vil man gerne ud af byen, er der også flere muligheder for oplevelser. Mange vælger turen til østkysten og Kennedy Space Center.

Topseværdigheder

  Downtown Orlando

  Downtowns Historiske Kvarter
  Downtown Historic District

  Downtown Historic District er Orlandos historiske bykerne, hvor man fortsat kan se en række huse fra perioden 1880-1950. De fleste af de cirka 60 bygninger fra tiden står med deres lille størrelse i skærende kontrast til de omkringliggende skyskrabere.

  Man får et tæt på komplet indtryk ved at gå en tur i gaderne West South Street, West Church Street, North/South Orange Avenue, West Pine Street, East Robinson Street, North/South Magnolia Avenue, North Rosalind Avenue, East Central Boulevard og East Pine Street.

  Blandt de spændende bygninger er Well’sbuilt Hotel (511 West South Street), der blev bygget i 1926 for at kunne tilbyde folk af afrikansk afstamning en overnatningsmulighed. I det tidligere hotel er der nu et museum.

  Victorian House & Cottage (541 West South Street) er et af Orlandos få bevarede victorianske bygningsværker, og Old Orlando Railroad Depot (76 West Church Street) blev bygget i 1890 i forbindelse med Orlandos stigende betydning som transportknudepunkt i Florida.

  Kress Building (15 West Church Street) fra 1936 er et eksempel på byens opførelser i art deco-stil. Angebilt Hotel (37 North Orange Avenue) blev opført i industriel stil i 1923 som et af byens førende hoteller. First Church of Christ Scientist (24 North Rosalind Avenue) fra 1928 er en af Orlandos store tidlige kirkebygninger.

  Endelig kan man også gå forbi Old Orange County Courthouse (65 East Central Boulevard), der blev opført fra 1927. Domhuset står som byens flotteste beaux arts-bygning. Ud over de nævnte bygninger er der mange andre seværdige opførelser, man kommer forbi på en rundtur i området.

   

  Orlando Kunstmuseum
  Orlando Museum of Art

  I Orlandos smukt anlagte Loch Haven Park ligger dette kunstmuseum, der hører til blandt Floridas bedste. Museets samling består hovedsageligt af amerikansk kunst fra 1800-tallet til i dag, afrikansk kunst samt værker fra oldtidens kulturer på de amerikanske kontinenter.

  På museet for man et indblik i den nyere kunst fra USA, og man får på fin vis også formidlet dele af livet og kulturen hos folkeslag i Nord-, Mellem- og Sydamerika fra for 3.000 år siden gennem fund og effekter fra aztekernes tid og meget mere.

   

  Harry P. Leu Park
  Harry P. Leu Gardens

  Harry P. Leu Gardens er en dejlig park, hvor der er flere kilometer vandrestier, der fører én gennem en stor variation af plantepragt. Her er blandt andet en af USA’s største samlinger kameliaer og forskellige haver med hver sit speciale som fx roser, palmer og bambus. Sommerfuglehaven er også en dejlig oplevelse.

  I parken ligger Harry P. Leus hus, der blev opført i 1888. Det er nu indrettet som et typisk hus fra Florida omkring år 1900. Harry P. Leu købte ejendommen i 1936, og gennem de følgende årtier rejste Harry og hans kone Mary Jane rundt over hele verden og hjembragte mange af de planter, der kom til at danne fundamentet for nutidens anlæg.

  I 1961 overdrog Leu-familien huset med den omkringliggende park til byen Orlando under betingelse af, at der fortsat skulle drives botanisk have med adgang for publikum.

Andre seværdigheder

  Walt Disney World

  Walt Disney World er en forlystelsespark, der består af flere temaparker, der hver især byder på et hav af underholdning. En af dem er Magic Kingdom, der er den klassiske park med de mange karakterer fra Walt Disney’s univers, og den byder på familieunderholdning og mange kørende forlystelser. Det er også i Magic Kingdom, man kan se det ikoniske Disney-slot.

  EPCOT er navnet på en anden af parkerne. EPCOT står for Experimental Prototype Community of Tomorrow, og en tur her er en rejse til fremtidens teknologiske samfund. Man kan blandt andet rejse gennem tiden i Spaceship Earth og komme i rummet med Mission: SPACE. I EPCOT er der også en tur gennem en del af verden i en lille verdensudstilling, der repræsenterer Venedigs kanaler, Mexicos pyramider og andre steder.

  Man kan også besøge Disney's Hollywood Studios, der er en filmpark, hvor der er flere rutsjebaner og andre hårrejsende forlystelser, blandt andet i Twilight Zone Tower of Terror. Her kan man også tage en tur gennem kulisser og filmproduktionens verden i Backstage Studio Tour, og i parken er der replikaer af kendte steder fra Hollywood.

  Den fjerde park er Animal Kingdom, som er en park med safari, zoologisk have samt underholdning og shows bygget over forskellige dyretemaer. Animal Kingdom er bygget op som mange forskellige lande, der fx tæller Discovery Island og Pandora. Blandt ture og forlystelser kan man prøve Kilimanjaro Safari og Expedition Everest.

  Der er således stor variation i de mange oplevelser i Walt Disney World, hvor der også er to vandlande med masser af aktiviteter; Disney's Typhoon Lagoon Water Park og Disney's Blizzard Beach Water Park. I begge parker er der både stille og afslappende vandoplevelser og mulighed for at svømme, og der er også rutsjebaner og andre forlystelse for dem, der gerne vil prøve noget lidt vildere og hurtigere.

   

  Universal Studios, Orlando

  Universal Studios

  Universal Studios er en stor filmtemapark, der gennem shows, kulisser eller mavepirrende forlystelser byder på mange skønne minder fra Hollywood-film som Revenge of the Mummy, Men in Black, Terminator 2, Back to the Future og naturligvis også The Wizarding World of Harry Potter.

  Der er nærmest utallige oplevelser, og man kan også selv prøve, om man kan komme gennem strabadserne i Fear Factor samt blive ramt af et jordskælv på 8,3 på Richterskalaen. Der er også løbende forskellige show, man man nyde i Universal Studios.

  Man kan også tage på en del af parkens mange forlystelser, der kombinerer oplevelser fra film og serier med sjov og spænding for alle aldre. Despicable Me Minion Mayhem, Hollywood Rip Ride Rockit og Revenge of the Mummy er nogle af de populære oplevelser, og man kan også tage med i det gule universe med Simpson's Ride.

  I Universal’s Islands of Adventure er der alt fra hæsblæsende rutsjebaner til fredelige familieforlystelser i omgivelser som Jurassic Park og Toon Land. Man kan også tage til Seuss Landing og møde Dr. Seuss' mange berømte og sjove karakterer.

  The Wizarding World of Harry Potter er en særlig del af Universal, og de fleste vil gerne en tur til den magiske verden i Hogwarts. Her kan man se Hogwarts-slottet, gå en tur i Diagon Alley og Hogsmeades gader. I denne del er der utallige ting fra Harry Potter-universet, som man kan genkende og prøve en tur i.

  Som en del af Universal Resort Orlando kan man også tage en tur i vandlandet og temaparken Volcano Bay. Som navnet antyder, er Volcano Bay bygget omkring en vulkan, hvorfra vandfald leder vand ned i de store og varme pools neden for den. Her kan man nyde en badedag, slappe af i stille og roligt flydende floder eller tage nogle vildere vandrutsjebaner og andre aktiviteter.

   

  Gatorland

  Gatorland er en park, hvor det centrale er Floridas mange alligatorer. På det store område kan man blandt andet opleve tusindvis af alligatorer, de sjældnere amerikanske krokodiller, slanger og skildpadder.

  Der er også et sumpområde i Gatorland, som man kan vandre gennem, og der arrangeres dagligt populære shows med alligatorer. For børn er der en børnezoo, og man kan køre parken rundt i et minitog.

  I Gatorland er der også særlige rundture og ziplines i form af Screamin' Gator Zip Line, hvor man får en tur gennem træerne, og Stompin' Gator Off-Road Adventure Ride, der er en køretur i sumpene. Undervejs oplever man forskellige af områdets økosystemer.

   

  SeaWorld Orlando

  Seaworld Orlando er en temapark, hvor man både kan få fantastiske oplevelser i den marine verden, nyde en række forlystelser og opleve forskellige show. SeaWorld er berømt for sine fine show, hvor man ser og lærer mere om en del dyr fra det våde element.

  Der er også en del forlystelser med fart og adrenalinrush. Man kan fx tage en tur med rutsjebanerne Mako og Manta eller blive lidt kølet af i vandrutsjebanen Journey to Atlantis. Der er også en del roligere forlystelser og aktiviteter for de mindre børn.

   

  LEGOLAND Florida Resort

  LEGOLAND er hjemsted for de kendte LEGO-brikker. I LEGOLAND er der bygget et fantastisk miniland, der blot er en af oplevelserne og forlystelserne i parken her, hvor der også er film, show, rutsjebaner og mange andre aktiviteter.

  Temaparken blev åbnet i 2011 på et, hvor Cypress Gardens tidligere lå, og derfor kunne man bevare en del af en botanisk have, der stadig i dag er med til at gøre parken til et smukt sted at besøge. Ved selve LEGOLAND-parken kan man også besøge badelandet Legoland Water Park, der også er fyldt med aktiviteter og underholdning.

   

  ICON Park

  ICON Park er i en park, hvor man kan besøge mange forskellige forlystelser, museer m.v. Selve indgangen er gratis, og herefter betaler man for de aktiviteter, man gerne vil prøve, og dem er der en del af.

  Man kan se ICON Park på lang afstand med det 122 meter høje pariserhjul, der er en af de mest kendte ting på stedet. Ud over pariserhjulet er der en række klassiske forlystelser, spisesteder og indkøbsmuligheder.

  I parken kan man også besøge Museum of Illusions og Madame Tussaud's Wax Museum, hvor man kan tage nogle selfies med favoritkendisser og historiske personer. Det er også muligt af få et indblik i den maritime verden ved et besøg i Sea Life Aquarium.

   

  Orlando Videnskabscenter
  Orlando Science Center

  Orlando Science Center er et omfangsrigt videnskabsmuseum, hvor man på en sjov og interaktiv vis kan stifte bekendtskab med meget af naturens og teknikkens spændende verden. Der er utallige interessante temaer i de mange sale.

  I Natureworks stilles der skarpt på Floridas økosystemer i ikke mindst Everglades-området i den sydlige del af staten. I DinoDigs kan man se fossiler og rekonstruktioner af dinosaurer, mens man i Science City selv kan prøve kræfter med blandt andet elektricitet, magnetisme og ingeniørkunst.

  Touch the Sky er stedet, hvor man kan få afprøvet drømme om at kunne flyve. Her er varmluftballoner, papirfly, modeller af gamle fly og forskellige simulatorer. Ud over de nævnte aktiviteter er der meget andet interessant at kigge på for videbegærlige besøgende.

Ture fra byen

  Kennedy Space Center, Cape Canaveral

  Kennedy Space Center

  Kennedy Space Center er et stort rumfartscenter ved Floridas østkyst. USA har siden 1967 opsendt rumfartøjer med diverse satellitter, Apollo-raketter og de amerikanske rumfærger fra centret. På den måde har aktiviteterne på Kennedy Space Center tit været fulgt af millioner af mennesker verden over, og det var herfra, Apollo 11-opsendelsen mod Månen blev tv-transmitteret den 16. juli 1969.

  Man kan besøge det store område i Kennedy Space Center Visitor Complex. Ved et besøg får man en meget fin orientering om USA’s opsendelser og også om den generelle rumfartshistorie. Man kan desuden se mange effekter fra astronauter og fra forskellige opsendelser, blandt andet den kolossale Saturn V-raket fra Apollo-programmet. Man kan også se rumfærgen Atlantis i udstillingen, og der der er også en simulering af en opsendelse.

   

  Tampa, Florida

  Tampa

  Tampa er en storby ved kysten af Den Mexicanske Golf i Florida. Dens historie går tilbage til 1824, hvor Fort Brooke blev anlagt ved mundingen af Hillsborough River. Det skete efter det amerikanske køb af Florida fra Spanien i 1821. Umiddelbart nord for fortet opstod herefter den bosættelse, der med tiden blev til Tampa, og som i dag ligger i storbyområdet Tampa-St. Petersburg-Clearwater.

  Tampa er i dag en by, der er kendt som turistby med dens skønne beliggenhed ved golfen. Der er flere ting at se og opleve i byen, hvor centrum er domineret af moderne højhuse. Der er downtown, hvor der er en del arkitektoniske højdepunkter og spændende museer. Man kan også gå en tur langs Hillsborough River og Garrison Channel ad Tampa Riverwalk, hvor man kan nyde udsigter over vandet og til byen.

  Læs mere om Tampa

   

  Clearwater Beach, Florida

  Clearwater

  Clearwater er en by, der ligger ved kysten af Den Mexicanske Golf. Nutidens Clearwater var oprindeligt hjemsted for Tocobaga-folket, og omkring år 1835 etablerede den amerikanske hær Fort Harrison her. Fortet var placeret på en skrænt med udsigt over vandet. Områdets befolkning voksede efter Federal Armed Occupation Act af 1842, hvor man kunne få land, hvis man ville bære våben og dyrke jorden. Bosættelsen voksede, og i 1849 blev den første vej mellem Clearwater og nærliggende Tampa anlagt.

  Der er et hyggeligt bycentrum i Clearwater, der dog ikke mindst er kendt i dag som et feriested med et mildt klima og dejlige strande. Strandene finder man i Clearwater Beach, der ligger på Caladesi Island vest for selve Clearwater. Her kan man slappe af på kilometerlange sandstrande, og man kan også besøge Caladesi Island State Park. I parken er der strande, klitter, mangroveskove og et rigt dyreliv. Fra området kan man også sejle en kort tur til Honeymoon Island, hvor der venter mere natur i Honeymoon Island State Park.

   

  St. Augustine, Florida

  St. Augustine

  St. Augustine er en by ved Atlanterhavskysten i det nordøstlige Florida. St. Augustine blev grundlagt den 8. september 1565 af den spanske admiral Pedro Menéndez de Avilés, der var Floridas første guvernør. Han navngav bosættelsen San Agustín efter Augustin af Hippo. Det skete, fordi hans skibe med bosættere, tropper og forsyninger fra Spanien første gang så land i Florida elleve dage tidligere, som var Sankt Augustins navnedag. Byen fungerede som hovedstad i det spanske Florida i over 200 år og herefter i den korte tid, hvor Storbritannien havde herredømmet 1763-1783.

  St. Augustine er den ældste eksisterende by i USA's fastlandsstater, som blev etableret af europæiske opdagelsesrejsende og bosættere. Området blev amerikansk i 1819, og i begyndelsen var byen af af Florida-territoriets skiftende hovedstæder, før Tallahassee blev udpeget som permanent hovedstad i 1824. I 1845 blev Florida optaget i USA som en stat, og siden da har St. Augustine som andre steder i Florida oplevet stor vækst i indbyggertallet, der flytter til statens milde klima.

  Læs mere om St. Augustine

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Navnet Orlando går tilbage til 1836, hvor farmeren Orlando Reeves’ navn efter sigende blev fundet skåret i et træ. Nybyggere troede, det var Orlandos grav og opkaldte stedet efter ham. Det skete under den anden Seminolekrig, hvorunder USA byggede et fort i området i 1838. Efter krigen blev fortet forladt, og først i 1842 kom den første permanente bosætter til. Det var Aaron Jernigan, der havde erhvervet land.

  Kolonister i større antal ankom først efter afslutningen af den tredje og sidste Seminolekrig i 1858. Under den amerikanske borgerkrig led området under Unionens blokade, men efter krigen blomstrede stedet, der i 1875 blev etableret som byen Orlando.

  Perioden fra 1875 til 1895 blev Orlandos første guldalder, hvor byen var centrum for Floridas citrusfrugtproduktion. Her var økonomien god og velhaverne mange. Frost og ødelagt høst stoppede eventyret, der flyttede sydpå mod Miami-regionens varmere klima.

  I årtierne inden 1. Verdenskrig udviklede Orlando sig så småt til et populært feriested. Den centrale placering og det behagelige klima gjorde sit til at tiltrække mange mennesker til den startende turistindustri.

  I tiden efter 2. Verdenskrig blev der investeret i højteknologiske virksomheder i og omkring Orlando, hvilket skabte den stadigt eksisterende guldalder. Lockheed Martin grundlagde en flyfabrik, rumfartscentret Cape Canaveral/Kennedy Space Center blev anlagt ved Atlanterhavskysten og måske mest kendt af dem alle – Walt Disney Resort, der slog dørene op i 1971.

  De seneste årtier er Orlandos turistøkonomi boomet. Titusindvis af hotelværelser er blevet opført, golfbaner, vandlande og flere store temaparker ligger i og omkring byen, hvis indbyggertal nærmer sig de 2 millioner.