Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rostock er en af de nordtyske byer, som voksede med Hanseforbundets økonomiske succes, og den historiske rigdom har smittet godt af på byens bygningsværker. Store kirker, regionens ældste universitet og et bredt kulturudvalg hører til i Rostock, der også har nydt godt af både tidligere hertugers og DDRs investeringer.

Rostock er en lille storby med alt, hvad det indebærer. Forretningsstrøg og indkøbscentre, gode restauranter og et varieret bybillede giver mange impulser og muligheder under et besøg, hvor bycentrum både har brede gader, forretningsstrøg og hyggelige kvarterer.

Rostocks kirker og byporte står som nogle af byens bygningsværker fra den boomende tid med rig handel omkring Østersøen under blandt andet Hanseforbundet. Marienkirche og Sankt Petri Kirche er de to mest kendte, mens Nikolaikirches indretning med lejligheder i en del af bygningen er ganske speciel. Hertil kommer flere bevarede byporte og dele af muren fra Rostocks forsvar.

Arkitektonisk byder Rostock også på interessante eksempler fra DDR-tiden, hvor elementbyggerier var en del af tidens valg. I Rostock er der fine eksempler på denne type opførelser med inspiration fra hansetiden. Ikke langt nord for Rostock ligger Østersøen, og badebyen Warnemünde ved Warnowflodens munding er et naturligt sted for en udflugt.

Topseværdigheder

  Lange Strasse, Rostock

  Langgade
  Lange Straße

  Gaden Lange Straße er en bred gade med en række imposante 1900-talsbygningsværker på hver side. De tidligere bygninger i gaden blev nærmest tilintetgjort under engelske bombardementer 23.-27. april 1942, og det muliggjorde en total sanering, der gav plads til de nye opførelser.

  De nuværende bygninger er opført i DDR-tidens tidlige genopbygningsfase, hvor der blev kælet meget for byggerierne. De skulle stå som et symbol på socialismens kunnen og som selvsikkert vartegn for den vigtigste havneby i DDR.

  Den 30. januar 1953 lagde generalsekretæren for DDRs centralkomite, Walter Ulbricht grundstenen til den nye gade, der først var tænkt i stilarten Stalinistisk Klassicisme, men med tanke på Rostocks historie blev den ene karre efter den anden i stedet bygget i en slags moderne hansearkitektur i meget storladen stil.

  Som symbol på statens formåen hed Lange Straße i årene 1953-1957 Gaden for National Genrejsning/Straße des Nationalen Aufbauwerks.

   

  Kröpelingaden
  Kröpeliner Straße

  Kröpeliner Straße er Rostocks førende handelsstrøg, og udover de mange gode forretninger kan man beundre flere gamle huse med høje gavle, smukke pladser og i det hele taget en rar atmosfære her midt i byens centrum.

  I den vestlige ende af gaden står byporten Kröpeliner Tor, der var den historiske indgang til byen fra blandt andet Lübeck og Wismar. Langs gaden passerer man også Universitätsplatz med flere arkitektoniske højdepunkter.

   

  Universitätsplatz, Rostock

  Universitetspladsen
  Universitätsplatz

  Denne plads ligger som en trekant ved gaden Kröpeliner Straße, og navnet skyldes, at hovedbygningen for byens universitet ligger her.

  På pladsen kan man se et mindemonument for bysbarnet og frihedshelten Gebhard Leberecht von Blücher, der blev født i Rostock 1742. Von Blücher blev i sin tid Rostocks første æresborger.

  Man kan også se et eksempel på en smuk variant af det såkaldte elementbyggeri fra DDR-tiden, Plattenbau, på Universitätsplatz. Den femetagers bygning er opført med respekt for byens traditionelle hansearkitektur med gavlhuse.

   

  Rådhuset
  Rathaus

  Rostocks rådhus har virket som byens hus i mere end 700 år. Oprindeligt blev det opført 1270-1290 som en toetagers bygning, der gennem middelalderen både husede byens forsamling og forskellig handel.

  I 1484 blev huset om- og udbygget, så det udstrålede mere prestige og fornemt byggeri. Det er fra denne tid, de syv bevarede murstenstårne på toppen af tagryggen stammer.

  Den nuværende facade i barok stil kom til i begyndelsen af 1700-tallet, og her blev den smukke festsal, Rathausfestsaal, også indrettet.

   

  Steintor, Rostock

  Stenporten
  Steintor

  Steintor blev bygget 1279, og den blev byens hovedport mod syd i stedet for Kuhtor. Den første portbygning stod til 1573, da den sammen med et stykke af bymuren blev revet som følge af en aftale med Schwerins hertug.

  I årene 1574-1577 blev muren og Steintor opført på ny. Steintor fremstod denne gang i hollandsk renæssance med en imponerende portal og et nærmest kolossalt spir for en byport.

   

  Mariakirken
  Marienkirche

  Den store Marienkirche blev første gang startet bygget omkring 1230, men den næsten færdigopførte kirke styrtede sammen i 1398. Efterfølgeren, den nuværende, er en korskirke efter fransk forbillede og med inspiration fra Lübecks Marienkirche. Den blev byens største kirkebyggeri, hvilket passede til dens status som byens førende sognekirke.

  Kirketårnet er nyere end det øvrige af kirken, idet det først stod færdigt i slutningen af 1700-tallet. Inden for er der meget at se. En af de ældste bevarede dele er døbefonten, der stammer fra 1290. Ifølge inskriptionen blevet fonten taget i brug i påsken det år.

  Højalteret er fra 1721, og på det er tre malerier. Nederst den sidste nadver, i midten genopstandelsen og øverst effusionen af Helligånden. Bag højalteret er det spændende astronomiske ur fra 1472. Det blev konstrueret af Hans Düringer fra Nürnberg og rummer ud over ur og kalender en del, hvor Jesu disciple går rundt foran Jesus.

  Prædikestolen fra 1574 var det første dekorative element, der kom hertil efter reformationen. En smuk dekoration er også det 26 meter høje vindue, der forestiller dommedag. Det er lavet i årene 1894-1904. Kirkens barokorgel er skabt 1770 af orgelbyggeren Paul Schmidt fra Rostock.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Rostock her.

Andre seværdigheder

  St.-Petri-Kirche, Rostock

  Sankt Peter Kirke
  St.-Petri-Kirche

  Sankt Petri Kirche kan med sit 117 meter høje tårn ses fra stort set hele Rostock. Kirken er historisk spændende, fordi den markerer stedet for byens grundlæggelse, dvs. der hvor den første kristne tysker slog sig ned i det nuværende byområde i år 1200. Den tidligste Petri Kirche var en mindre bygning, der blev afløst i midten af 1300-tallet af den kirke, der står i dag.

  Det høje tårn blev dog først opført i 1500, og det kom til at få en omskiftelig tilværelse. Et lyn slog ned i 1543, og spiret blev ødelagt. Det blev først genopbygget 30 år senere. Der skulle dog kun gå to år, før en storm i 1575 bragte spiret ned til halv højde. To år senere blev det genrejst til fuld højde, og gennem de følgende århundreder skete der utallige skader på tårnet, der dog altid kom tilbage til sit oprindelige udseende.

  I 1942 blev kirkens spir og store dele af selve kirkebygningen svært ødelagt under engelske bombardementer. I de følgende årtier genopstod kirken lidt efter lidt, og med afslutningen af endnu et spir stod Petri Kirche atter klar i al sin pragt i 1995.

  Ved kirken ligger den hyggelige plads, Alter Markt. Både her og i sidegaderne ligger en række idylliske gader, hvor der hersker en nærmest landlig ro i forhold til Neuer Markt få hundrede meter herfra.

   

  Barocksalen
  Barocksaal

  Herzogliche Palais er et interessant palæ, der tidligere tilhørte Mecklenburg-Schwerins hertuger. Det blev opført 1714 under hertug Carl Leopold, der ville benytte palæet under besøg i Rostock.

  Carl Leopolds kunstinteresserede efterfølger, hertug Christian Ludwig, lod i 1750 et lille teater bygge i palæet. Det er den nu kendte Baroksaal, som er palæets store seværdighed. Den er i dag en af Nordtysklands smukkeste fest- og koncertsale.

   

  Nikolaikirche, Rostock

  Nikolaj Kirke
  Nikolaikirche

  Nikolai Kirche er Rostocks ældste bevarede kirkebygning. Sit oprindelige formål er dog udskiftet med en del andre aktiviteter, hvilket tydeligt ses på blandt andet taget, der er indrettet med lejligheder og solceller.

  På indgangsdøren ved foden af kirketårnet kan man se, at denne del af kirken fungerer som en almindelig opgang med lejligheder, hvor der er dørtelefon. I kirkerummet afholdes koncerter og udstillinger, der på mange måder afspejler forholdet mellem kirke, kunst og kultur.

   

  Mönchenporten
  Mönchentor

  Mönchentor er en af byportene fra Rostocks tid som indesluttet af bymure; det er den eneste bevarede på den såkaldte strandside. Porten blev åbnet første gang 1316. I 1500-tallet blev dens gotiske stil ombygget til tidens renæssance. Det nuværende klassicistiske udseende kom dog til med en ombygning 1805-1806.

  På Mönchentors 1. sal var der indrettet en lejlighed til byens strandfoged. I lejligheden blev den berømte tysk-australske bontaniker, Ferdinand von Müller, født i 1825. Stranden var navnet området langs vandet umiddelbart nord for selve byen, og i dag hedder vejen langs Warnowfloden da også Am Strande.

   

  Hausbaumhaus, Rostock

  Hausbaumhaus

  Dette er et sengotisk hus i typisk trappegavlstil. Huset har fået navn efter sin konstruktionsform, der er som et træ. Træet støtter stenene i huset med ideen om en tyk stamme nederst med forgreninger øverst.

  Hustypen med trappegavle ses også andre steder i byen, de fornemste er Ratschow-Haus (Kröpeliner Straße 83) og Kerkof-Haus (Hinter dem Rathaus 5).

  Gaderne omkring Hausbaumhaus er nogle af Rostocks gamle gader mod Warnowfloden, og her er mange hyggelige steder. Man kan også se fine eksempler på moderne byggeri fra 1980erne, hvor der blev opført elementbyggeri med inspiration fra de historiske gavlhuse.

   

  Kröpelinporten
  Kröpeliner Tor

  Kröpeliner Tor er navnet på byporten, der udgjorde den historiske adgangsvej til Rostock fra vest. Det var denne vej, handlende fra blandt andet hansestæderne Lübeck og Wismar kom rejsende. Porten blev opført omkring 1300, men udvidet i højden gennem det følgende århundrede, indtil den nåede imponerende 54 meter omkring år 1400.

   

  Kuhtor, Rostock

  Kvægporten
  Kuhtor

  Byporten Kuhtor er den ældste i hele Mecklenburg, den blev nævnt første gang i 1262. Porten er stilmæssigt bygget som en egentlig del af byens fæstning, og den var oprindeligt hovedporten mod syd. Gennem tiden er porten ombygget flere gange og senest søgt rekonstrueret i mere original stil.

  Vest for Kuhtor i retning mod Steintor kan man se en rekonstrueret del af Rostocks bymur med et forsvarstårn. Den nyindrettede plads foran Kuhtor, inden for bymuren, gaden Grubenstraße med et vandløb i midten og området mod Neuer Markt er et hyggeligt og fredeligt sted i Rostocks centrum.

   

  Am Vögenteich

  Området omkring gaden Am Vögenteich er byplanmæssigt og arkitektonisk interessant for bestræbelserne på at skabe en moderne storby i DDR. Højhuse i tidstypisk stil står som mønstereksempler på datidens fremskridt, der skulle forbinde den nye forstad, Südstadt, med den gamle bydel.

  Som andre steder i det tidligere DDR er de klassiske boligkareer i Plattenbau-elementbyggeri blevet moderniseret og shinet kraftigt op, kareerne ligger mod sydvest fra Am Vögenteich.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Rostock her.

Ture fra byen

  Warnemünde, Tyskland

  Warnemünde

  Warnemünde er en havneby, der ligger som en nordlig forstad til Rostock. Byen blev grundlagt ved mundingen af floden Warnow som fiskerlandsby omkring år 1200, og siden da er byen vokset til en badeby med omkring 10.000 indbyggere.

  I Warnemünde er der flere ting at opleve. Om sommeren er byens særdeles brede og flere kilometer lange sandstrand et stort trækplaster for hele området. Stranden er den bredeste ved den tyske kyst langs Østersøen. Badelivet suppleres maritimt af den nærliggende havn, hvor man kan tage på flere forskellige sejlture; blandt andet på havnerundfarter i Rostocks store havneområde, der strækker sig til Warnemünde.

  I Warnemündes gamle bydel ligger flere gamle fiskerhuse og andre smukke bygninger. Fra nyere tid kan man se Tepotten/Teepott, der blev bygget i moderne stil i DDR i 1967-1968. Teepott ligger lige ved Warnemündes fyrtårn, der blev opført i 1898 med en højde på 36,90 meter.

  Centralt i byen går den gamle flodstrøm, Alter Strom, og langs vandets bredder her er der fin atmosfære med restauranter, pubs og skibe langs kajerne. Det var også her (Am Strom 53), den norske kunstner Edvard Munch boede i årene 1907-1908

   

  Bad Doberan

  Bad Doberan er en hyggelig by vest for Rostock. Det er en by med flere seværdigheder, og der er også herfra, den berømte smalsporsbane Mollibahn udgår og kører gennem Bad Doberans gader på vejen mod Kühlungsborn og Heiligendamm.

  En af byens oplevelser er Doberan Abbedi/Kloster Doberan (Klosterstraße), der er et historisk klosterkompleks med den smukke kirke Doberaner Münster som den centrale og bevarede del.

   

  Heiligendamm, Tyskland

  Heiligendamm

  Heiligendamm er en kurbadeby, der blev grundlagt som sådan allerede i 1793. Derved er det Tysklands og det kontinentale Europas ældste af denne slags.

  Fra sin begyndelse tiltrak Heiligendamm fornemme gæster. Det var Friedrich Franz I, der grundlagde byen, og han var også byens første gæst. Hans besøg gjorde stedet populært, hvilket det stadig er.

  I Heiligendamm kan man nyde strande og de smukke kurbygninger, som ligger omkring Grand Hotel Heiligendamm. Hotellet er et kompleks med seks elegante bygninger, som blev opført mellem 1793 og 1870.

   

  Wismar

  Wismar er en af de historiske nordtyske hansestæder, hvor man kan se mange gamle bygningsværker i den såkaldte teglstengotik. Arkitekturen er typisk for de engang så velstående byer i Hanseforbundet, og blandt andet de tre store hovedkirker udstråler atmosfæren fra byens økonomisk blomstrende handelshistorie.

  Wismar var en af Sveriges vigtigste byer i deres nordtyske besiddelser, og i netop Wismar har svenskerne sat deres største fingeraftryk i regionen, hvor ikke mindst de berømte svenskehoveder kan ses i byen og på det vand, der før og nu er en af byens perler. Wismarbugten og havnen er således en ekstra dimension og glæde under et besøg i hansestaden.

  Læs mere om Wismar

   

  Schwerin, Tyskland

  Schwerin

  Schwerin er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og den historiske residensby for hertuger og storhertuger af Mecklenburg-Schwerin. Det giver en rigdom af smukke, elegante og storladne byggerier i den smukt beliggende by ved søen Schweriner See.

  Slottet i Schwerin er et sandt eventyrslot med de mange tårne og spir. Det er et must at besøge under en tur i byen, men også mange andre store bygningsværker ligger spredt i en behagelig gåafstand. Undervejs kan man nyde de fine strøggader og pladser, som ligger i de gamle bydele.

  Naturen omkring Schwerin byder på mange muligheder. Sejlture på Schweriner See og vandreture i store grønne anlæg er gode valg, men byens dejlige badestrand ligger også tæt på centrum i den hyggelige bydel Zippendorf.

  Læs mere om Schwerin

   

  Güstrow

  Güstrow er en by i Mecklenburg-Vorpommern med en seværdig bykerne, der er opført gennem århundreders spændende udvikling. Byen er i dag kendt for blandt andet sit renæssanceslot, der står på det sted, hvor der allerede i 1219 blev bygget en vendisk borg.

  Dagens slot i Güstrow blev bygget fra 1558 af hertug Ulrich af Mecklenburg. Datiden var i renæssancen, og stilmæssigt står slottet som en interessant blanding af tysk, fransk og italiensk arkitektur. I midten af 1600-tallet lod den sidste hertug i Güstrow slottet modernisere med det barokke porthus og slotsbroen, der leder fra porthuset til slottet. I dag er slottet indrettet som museum, og nedenfor den smukke bygning kan man gå en tur i slottets imponerende have.

  Ud over slottet er der mange andre seværdigheder i Güstrow, hvor man med korte afstande kan spadsere en fin tur i den gamle bydel. Her finder man blandt andet Markedet/Markt, hvor byens elegante rådhus ligger. Lige bag rådhuset kan man besøg Vor Frue Sognekirke/Pfarrkirche St. Marien, der i sin oprindelige udgave blev indviet i 1308.

  Ikke langt fra Market og St. Marien ligger Güstrow Domkirke/Güstrower Dom (Domplatz), der er et imponerende kirkebyggeri i den typiske nordtyske teglstensgotik. Kirken blev færdigbygget i 1335, og ud over selve bygningen kan man her se Ernst Barlachs berømte skulptur Den Svævende/Der Schwebende.

   

  Stralsund, Tyskland

  Stralsund

  Stralsunds rige historie som blomstrende hansestad ses overalt i byen, hvor købmandsbygninger ligger i gaderne mellem de tre store kirker og andre offentlige byggerier, der blev rejst som symboler på byens formåen og rigdom i middelalderens hansetid.

  De mange små gader er stemningsfulde som fra en svunden tid, og man opdager hurtigt, hvorfor bykernen er kommet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Pladser og området ved vandet er andre meget levende steder, hvor der ofte er større arrangementer.

  Stralsunds beliggenhed med vand på alle sider giver muligheder for mange skønne oplevelser, enten direkte på vandet eller på et af byens fornemme maritime museer med det moderne akvarium, Ozeaneum, som spydspids.

  Læs mere om Stralsund

   

  Greifswald

  Hansestaden Greifswald ved den lille flod Ryck er en atmosfærerig by med alt hvad, der hører til indbegrebet af en nordtysk by. Smukke bygninger, imponerende kirker, en central markedsplads og et rådhus med rødder i hansetiden er bare nogle af højdepunkterne.

  I forhold til andre nordtyske hansestæder er Greifswald en forholdsvis lille by, og det giver mulighed for i ro og mag at opleve byen til fods. Der er ikke langt mellem seværdighederne, der for manges vedkommende er en fin oplevelse.

  Læs mere om Greifswald

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den tidlige historie

  Rostock er den største by i Mecklenburg-Vorpommern, og der er en af Tysklands største havnebyer, blandt andet grundet nærheden til Berlin kun få timers kørsel mod syd. Starten var dog stille, idet der gennem århundreder fra 600-tallet menes at have været spredt bosættelse her syd for Warnow-flodens munding.

  Slaver menes i 1000-tallet at have grundlagt den egentlige by Roztoc. I 1161 ødelagde den danske konges tropper Roztoc, der efterfølgende blev genopbygget. Byen lå omkring det nuværende Alte Markt, og omkring 1200 blev det tyske Rostock grundlagt ved den nuværende Sankt Petri Kirche. Kort tid efter blev en ny bydel etableret ved Neuer Markt, og derved var der to Rostock’er tæt på hinanden. I 1218 blev Rostock første gang beskrevet, så på den tid var byen naturligvis etableret.

   

  Handelsforbund og vækst

  1251 var året, hvor den danske kong Abel gav Rostock købstads- og handelsrettigheder, der var identiske med Lübecks, og derved var vejen mod status som en af de rige hansestæder startet. I konkurrencen med andre nordtyske handelsbyer, ikke mindst Lübeck og Wismar, opførte Rostock bymure i 1200-tallet, og de kom til at gælde som grænse for byens vækst helt indtil 1800-tallet.

  I 1283 blev et større forbund af nordtyske handelsbyer stiftet, Rostocker Landfriedensbündnis, og med det var der fokus på beskyttelse og udvikling af handel. I 1323 købte Rostock Warnemünde af danskerne, og dermed kunne Rostocks handel vokse yderligere. To år senere opnåede byen møntrettigheder, og møntfoden Rostocker Pfennige blev præget. Alt sammen understregede Rostocks betydning, og kulturelt udvikling byen sig også, blandt andet blev universitetet allerede grundlagt i 1419.

  Rostock udviklede sig i hanseforbundet, indtil Trediveårskrigen endegyldigt satte en stopper for hansen. Gentagne plyndringer blev byen udsat for, inden den i 1631 måtte kapitulere til svenskerne, der herskede i Rostock indtil 1648, hvor de trak sig tilbage til Warnemünde. Som om det ikke var nok, brændte omkring en tredjedel af byen i 1677, og byens indbyggere var siden storhedstiden i slutningen af 1500-tallet faldet fra 15.000 til 5.000. Rostocks betydning og succes som handelsby var væk for en periode.

   

  1700-1800-tallene

  I slutningen af 1700-tallet bedredes forholdene sig, og Rostock var igen på vej mod bedre tider. Frankrig besatte Mecklenburg i 1806, og Rostock måtte underlægge sig franske krav og forhold. Bysbarnet Gebhard Leberecht von Blücher var en af dem, der kæmpede mod Frankrig, og han hædres den dag i dag i sin fødeby.

  1800-tallet bragte industrialisering til Rostock, og byen brød i 1830 ud af sine grænser, der indtil da var udstukket af linjerne for de gamle bymure. I 1891 blev Neptun-værftet grundlagt, og det var en af Mecklenburgs største industrier. På samme tid blev Warnemünde etableret som en af de mest besøgte tyske kurbyer, og det bragte alt sammen ny velstand til Rostock.

   

  Fortsat udvikling og 2. Verdenskrig

  Den positive udvikling fortsatte i starten af 1900-tallet, hvor flyfabrikken Heinkel blev grundlagt i 1922. Heinkel producerede blandt andet verdens første funktionsduelige jetfly. Med udgangspunkt i Heinkel-fabrikken og byens værfter blev Rostock et af centrene for rustningsindustrien i årene op til og under 2. Verdenskrig. Det gjorde, at engelske bombardementer allerede fra 1942 ødelagde dele af både Rostock og Warnemünde. Kun cirka 20 % af Rostocks beboelseshuse slap uskadte gennem krigsårene, og det var derfor et stort genopbygningsarbejde, DDR skulle i gang med fra 1945.

   

  DDR til i dag

  I 1950erne blev der opført prestigebyggerier i Rostock i den såkaldte socialistiske/sovjetiske klassicisme, og de imponerende bygninger kan blandt andet ses i Lange Straße. Genopbygningen i centrum er generelt sket med moderne byggerier, der er tillempet den historiske hansestil med gavlhuse, og det har givet bykernen en spændende blanding af gammelt og nyt, der ikke ses i andre af delstatens hansestæder. I forstæderne af Rostock kan man se nogle af de store boligbyggerier i komponenter, Plattenbau, der skulle afhjælpe bolignøden i en by, der gennem DDR-tiden fik stadigt større betydning.

  Rostock blev Berlins havneby efter den polske overtagelse af Stettin/Szczecin, og skibsfart, handel og skibsproduktion kom igen til at præge den gamle hansestad. I 1988 nåede indbyggertallet 250.000.

  De seneste år er bykernen gennemgribende renoveret, og mange nye bygninger er skudt op. Trafiknettet er blevet udvidet med blandt andet en tunnel under Warnow-floden, og det effektive sporvognsnet nærmest nykonstrueret. Det var således en meget effektiv og flot by, der var vært ved G8-mødet i foråret 2007 og som hilser turister velkomne i dag.