Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kassel er en gammel by, som kendes fra 900-tallet, hvor stedet bestod af en fæstning ved floden Fulda. Kassel opnåede stadsret i 1189, og i 1500-tallet blev byen hovedstad i Landgrevskabet Hessen-Kassel. Kassel blev centrum for den calvinistiske protestantisme i Tyskland, og byen blev befæstet som forsvar mod katolikker. Senere blev bl.a. hjem for brødrene Grimm, som samlede og skrev mange af deres eventyr her.

Langt hovedparten af Kassel blev ødelagt under 2. Verdenskrig og ikke genopbygget. Derfor er Kassel i dag en by med et centrum af efterkrigsarkitektur. Der er dog nogle enkelte bygninger, man genopførte, hvilket fx drejer sig om Museum Fridericianum, hvor et af det europæiske fastlands første offentlige kunstmuseer åbnede i 1779. Man kan også se Martinskirche i en interessant kombination af ny og gammel arkitektur.

Bergpark Wilhelmshöhe er en særlig berømt seværdighed i Kassel. Det er en park, der breder sig over flere kvadratkilometer i byens vestlige del. Parken blev anlagt fra slutningen af 1600-tallet af landgreverne af Hessen-Kassel, som havde slottet Wilhelmshöhe her. I dag er den store bjergpark optaget som UNESCO-verdensarv, og her er der kaskader, springvand, vandfald og monumenter som Hercules på toppen af parken.

Schloss Wilhelmshöhe ligger ved foden af bjergparken, og landgrevernes gamle slot er i dag indrettet som museet Gemäldegalerie Alte Meister med bl.a. en del værker af Rembrandt og malerier af Albrecht Dürer, Frans Hals m.fl. i samlingen. Man kan også se flere andre interessante museer i byen, og Karlsaue Park med landgrevernes smukke orangeri fra 1700-tallet er også en spadseretur værd.

Ture fra byen

  Sparrenburg, Bielefeld

  Bielefeld

  Bielefeld er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen, der ligger i området omkring Teutoburgerskoven, hvor Varusslaget mellem germanere og romere i år muligvis blev udkæmpet. Bielefeld blev grundlagt i 1214, og den voksede hastigt de følgende århundreder, hvor den blev det lokale grevskabs største by. Under industrialisering blev Bielefeld et stort center for tekstilindustri, men der var også anden produktion i byen.

  I dag kan man se Bielefelds hyggelige bykerne i gaderne omkring pladsen Alter Markt. På pladsen kan man se Theater am Alten Markt, der står på det sted, hvor Bielefelds rådhus lå indtil 1904. Dette år flyttede rådhuset til en nybygning i Weserrenæssance, som man fortsat kan se i gaden Niederwall. Ved siden af 1904-rådhuset kan man se Bielefeld smukke operabygning, der også er hjemsted for byens filharmoniske orkester.

  Læs mere om Bielefeld

   

  Dortmunder U

  Dortmund

  Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

  Læs mere om Dortmund

   

  Erfurt, Tyskland

  Erfurt

  Erfurt ligger ved floden Gera og er hovedstaden i den tyske delstat Thüringen. Den er en gammel by, der kendes nævnt fra 700-tallet. Senere blev byen en overgang hjemsted fra Martin Luther, der var præst i Erfurts domkirke, før han flyttede til Wittenberg. Senere blev Erfurt historisk, da det første møde mellem regeringsledere fra DDR og Vesttyskland fandt sted på Hotel Erfurter Hof i 1970.

  Den gamle bydel i Erfurt, Altstadt, er en af de bedst bevarede middelalderbyer i Tyskland, og der er mange seværdigheder i de hyggelige gader. En af de mest kendte seværdigheder er Krämerbrücke, der er en bro fra 1325, som er bebygget med bindingsværkshuse på begge sider af brostenene i midten. Umiddelbart vest for Krämerbrücke kan man se Alte Synagoge, der som broen også stammer fra omkring år 1300.

  Læs mere om Erfurt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev