Se på kortet

Lübeck, Germany

Læs om byen

Lübeck var dronningen af Østersøområdets hansestæder, og det er den på sin vis stadig, og det er ikke uden grund. Majestætiske kirker og utallige gamle boliger, klostre og andre anlæg fra middelalderen er et bevis på den enorme rigdom, der kom til byen gennem århundreder.

Den gamle bydel i Lübeck ligger på en ø i Travefloden, og det giver en naturlig afgrænsning for byen, hvor alt ligger i gåafstand. Desuden er floden og bredderne som et blågrønt bælte omkring byen, som kan nydes mange steder, fx på en rundtursbåd, hvor man kommer ad Trave rundt om Lübecks centrum.

I den gamle del af Lübeck ligger mange spændende seværdigheder med byens mange store middelalderkirker i spidsen. Med blandt andre Marienkirche og Lübecks domkirke danner de hansestadens berømte skyline, og i tillæg hertil ligger andre berømte steder som byens rådhus og byportene Holstentor og Burgtor.

Som en af Nordtysklands største byer er der et rigt udvalg af kultur, museer, indkøb og gastronomiske oplevelser i vente her. Meget af det foregår i middelalderomgivelserne i byens gamle og hyggelige bygninger, og blandt de nyere oplevelser er den smukke og velsmagende marcipansalon. Her er der forskellige lækkerbiskener af det berømte lübeckermarcipan.

Omkring Lübeck ligger store historiske hansebyer nærmest som perler på en snor. Der er ikke langt til de andre byer, som blandt andet tæller Hamburg, Schwerin og Wismar, og derved er Lübeck et godt udgangpunkt for ture hertil.

Andre seværdigheder

  Salzspeicher, Lübeck

  • Saltmagasinerne/Salzspeicher: Salzspeicher er navnet på seks magasinbygninger langs Trave. De blev bygget i perioden 1579-1745 og benyttet til at lagre det salt, der blev sejlet hertil fra Lüneburg-området.
  • Sankt Peter Kirke/St. Petri-Kirche: St. Petri er en af Lübecks store kirker. Den blev opført gennem 1100-1400-tallene med et 108 meter højt kirketårn, hvori der er en udsigtsplatform i 50 meters højde.

  Niederegger Marzipansalon, Lübeck

  • Niederegger Marcipansalon/Niederegger Marzipan-Salon: Niederegger er et ikon for Lübeck, og marcipansalonen er hjemstedet for det berømte lübeckermarcipan, der fås i utallige udformninger og farver.
  • Løveapoteket/Löwen Apotheke: Løveapoteket er en af byens ældste verdslige bygning. Det nuværende murstenshus med takket gavl blev opført 1230 og var bolig gennem århundreder, før det blev apotek i 1812.

  Buddenbrookhaus, Lübeck

  • Buddenbrookhaus: Dette hus er rammen om Thomas Manns nobelprisvindende roman Buddenbrook. I det smukke gamle borgerhus fra 1758 boede Mann-familien, og det er nu indrettet som museum.
  • Sankt Katarina Museumskirke/Museumskirche St. Katharinen: Sankt Katarina er den eneste bevarede klosterkirke i Lübeck, og den er i dag indrettet som museumskirke. Man kan bl.a. se Tintorettos vægmaleri af Lazarus' opstandelse.

  Burgtor, Lübeck

  • Borgporten/Burgtor: Borgporten er den nordligste af Lübecks fire gamle byporte. Den blev opført 1444 i sengotisk stil, dog kom tårnhatten først på i 1685. Portens navn kommer fra byens gamle borg, der lå ved floden Trave.
  • Günter-Grass-Haus: Forfatteren, kunstneren og nobelpristageren Günter Grass boede mange år i Lübeck, hvor dette museum nu er indrettet. Grass skrev bl.a. Bliktrommen i 1959, og museet skildrer hans liv og værker.

  Dom, Lübeck

  • Lübeck Domkirke/Dom zu Lübeck: Dette er Lübecks mægtige domkirke, der er byens ældste opførelse. Kirken blev grundlagt af Henrik Løve i 1100-tallet, og der er meget af se i den store kirke. Det gælder bl.a. Bernt Notkes Triumfkors fra 1477.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Lübeck her.

Historisk overblik

  Byens forhistorie og grundlæggelse
  Området omkring Lübeck blev i nyere tid bosat af slaviske folk omkring år 700. Mange af de tidligere angelsaksiske beboere i det nuværende Schleswig-Holstein havde under folkevandringstiden i århundrederne forinden forlagt stedet til fordel for det dagens England.

  I starten af 800-tallet bragte Frankerrigets hersker, Karl den Store, andre folk til, og de grundlagde byen Liubice ved Traveflodens bred. Liubice blev den vigtigste af de slaviske obotritters byer, men i 1129 blev den brændt ned af ranifolket fra Rügen.

  I 1143 grundlagde Adolf II af Schauenburg og Holstein den tyske by Lübeck på stedet Bucu, hvis navn kommer af den slaviske borg, der lå på det sted, hvor Burgkloster nu ligger. I 1158 tabte Adolf II hans borg på stedet til Henrik Løve, der regerede Lübeck til 1181. Han gav byen byrettigheder i 1160 efter forbillede fra byen Soest.Herefter blev den en fri rigsstad i nogle år, før den tysk-romerske kejser Frederick Barbarossa nedsatte et byrådsstyre, hvis styreform kom til at gælde i Lübeck helt til 1800-tallet.

  Selv om byen havde opnået eget bystyre, var den underlagt skiftende herredømmer den følgende tid. Indtil 1197 tilhørte den hertugdømmet Sachsen, Holstein indtil 1217 og Danmark indtil 1227. Fra 1226 havde kejser Frederick II gjort Lübeck til en fri bystat, og den status bevarede den under forskellige former og herskere til 1937.

  Omkring 1200 blev Lübeck udskibsningshavn for bosættere, der tog til de baltiske områder, som Den Livlandske Orden og senere Den Tyske Orden erobrede.

  Hanseforbundet
  I 1300-tallet blev Lübeck den såkaldte dronning af Hanseforbundet. Den var den mægtigste og stærkeste af handelssamarbejdets medlemmer. Hansestæderne bredte sig fra de oprindelige nordtyske byer til store dele af Østersøen og senere også andre steder i Nordeuropa. 1356 blev de første Hansedage afholdt i netop Lübeck.

  I 1375 udnævnte kejser Karl IV fem byer, der var vidundre i kejserriget; Lübeck, Firenze, Pisa, Rom og Venedig.

  Lübeck og Hanseforbundets øvrige byer blomstrede, og enorme rigdomme gik til og gennem byerne. Største udfordring var de mange kampe mod Danmark, hvis byer stod uden for hansen. Lübeck vandt konflikter med Danmark i 1435 og 1512, men blev involveret i den danske borgerkrig, Grevens Fejde, 1534-1536. Lübeck var på tabernes side i Grevens Fejde, og herefter mindskedes byens rolle langsomt.

  I 1629 blev Freden i Lübeck underskrevet. Freden sluttede Danmarks deltagelse i Trediveårskrigen, en krig hvor Lübeck formåede at holde sig neutral.

  Hanseforbundet holdt de sidste Hansedage i 1669, og derefter var det gamle og tidligere så succesrige handelsforbund de facto opløst. Nye handelsruter over Atlanten var kommet til, men Lübecks position som handelsby i Østersøen blev fastholdt.

  1800-tallets bystat og Det Tyske Forbund
  Med Det Tysk-Romerske Riges opløsning den 6. august 1806 blev Lübeck en suveræn stat for første gang. Allerede den 6. november samme år besatte franske tropper byen efter et slag mod tyske tropper under ledelse af Gebhard Leberecht von Blücher.

  I årene derefter led Lübeck handelsmæssigt af restriktionerne under Kontinentalblokaden, som Frankrig indførte mod England og dets allierede. 1811-1813 blev Lübeck desuden formelt en del af Det Første Franske Imperium. I 1813 fik Lübeck sin status fra før 1811 tilbage, og efter Wienerkongressen i 1815 fik Lübeck sin status som suveræn bystat stadfæstet. Sammen med 38 andre tyske stater indgik byen i Det Tyske Forbund, og fra 1866 en del af militæralliancen Det Nordtyske Forbund, der havde Preussen som ledende stat ud af de 22, som indgik.

  I 1871 blev Lübeck en autonom del af det nydannede Tyske Kejserrige. På denne tid boede der cirka 52.000 indbyggere i byen, et tal der voksede til næsten 100.000 i løbet af 1800-tallet.

  1900-tallet til i dag
  I 1937 gennemførte det nazistiske styre loven Gesetz über Groß-Hamburg und andere Gebietsbereinigungen. Den indeholdt en bytte af land mellem staterne Hamburg og Preussen. For Lübeck betød det, at byens frihed endte, og det meste land blev underlagt delstaten Schleswig-Holstein, der hørte under Preussen. En mindre del af Lübeck kom ind under Mecklenburg.

  Under 2. Verdenskrig var Lübeck den første tyske by, der blev udsat for svære luftbombardementer. Det største angreb blev igangsat 28. marts 1942, og Lübeck blev offer for en brandstorm, der hærgede og ødelagde store dele af den gamle bydel; blandt andet hovedparten af byens store middelalderkirker. Byen blev uden modstand erobret af britiske soldater 2. maj 1945. I krigsårene var byens befolkning steget fra 150.000 i 1939 til omkring 220.000 efter krigen, en af årsagerne var mange nyankomne fra de mistede tyske østområder i 1945.

  Fra 1945 kunne planlægningen af den storstilede genopbygning starte, og et af de tidligste store projekter blev den største kirke, Marienkirche, der i det store hele blev genopbygget 1947-1959. Efter flere årtier stod byen moderniseret og med mange af de store bygningsværker genrejst. Den genrejste historiske bydel blev i 1987 optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Topseværdigheder

  Holstentor, Lübeck

  • Holstentor: Den imponerende byport Holstentor blev bygget i årene 1464-1478 som en del af byens forsvarsværker. Porten er i dag Lübecks vartegn, og man kan besøge det byhistoriske museum i den smukke bygning.
  • Havnerundfart/Hafenrundfahrt: En havnerundfart i Lübeck er en enestående måde at se byens seværdigheder på. Man kan sejle rundt om den gamle by ad floden Trave og se byens skyline, der er domineret af Lübecks store kirker.

  Rathaus, Lübeck

  • Rådhuset/Rathaus: Lübecks smukke rådhus blev bygget i 1200-1300-tallene og udvidet gennem 1400-1500-tallene. De forskellige rådhusbygninger er spændende med deres buegange, våbenskjold og varierede arkitektur.
  • Helligåndshospitalet/Heiligen-Geist-Hospital: Helligåndshospitalet er en af verdens ældste sociale institutioner og samtidig et pragteksemplar af et monumentalt middelalderbyggeri. Hospitalet blev bygget i 1200-tallet.

  Marienkirche, Lübeck

  • Mariakirken/Marienkirche: Dette er Tysklands tredjestørste kirkebygning, og den har været inspiration for utallige murstenskirker i den såkaldte teglstensgotik. Kirken blev bygget 1250-1350 som symbol på Lübecks rigdom og fremgang.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Lübeck her.

Ture fra byen

  Holstensk Schweiz, Tyskland

  • Holstensk Schweiz/Holsteinische Schweiz: I området mellem Lübeck og Kiel ligger det smukke sø-, skov- og bakkelandskab, der kaldes Holstensk Schweiz. En tur til byerne Plön, Eutin og Malente med en sejltur på fx Großer Plöner See er en særdeles fin og afslappende oplevelse.
  • Hamburg: Millionbyen Hamburg er Nordtysklands største by, og den ligger smukt ved Elben med utallige seværdigheder. Den store havn og områder som Speicherstadt udgør en del af byens nerve, og man kan også se imponerende kirker, Alter Elbtunnel, Altona og et kæmpe modellandskab.

  Schwerin, Tyskland

  • Schwerin: Schwerin er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Slottet i Schwerin er et sandt eventyrslot med de mange tårne og spir. Det er et must at besøge under en tur i byen, men også mange andre store bygningsværker ligger spredt i en behagelig gåafstand.
  • Wismar: Wismar er en af de historiske nordtyske hansestæder, hvor man kan se mange gamle bygningsværker i den såkaldte teglstengotik. Arkitekturen er typisk for de engang så velstående byer i Hanseforbundet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links