Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den nordtyske havneby Kiel ligger ved Østersøkysten, og søfarten har derfor altid været et naturligt omdrejningspunkt for udvikling i byen, der også er hovedstad i forbundsstaten Slesvig-Holsten. Kiel har ikke altid været tysk, men en del af Holsten, der ligger i grænselandet til Danmark, og som indtil 1864 udgjorde en del af den danske helstat.

Kiel blev grundlagt i 1233 af den holstenske grev Adolf IV, og byen var medlem af Hanseforbundet 1284-1518. Kiel blomstrede igen i 1800-tallet, hvor jernbanen mellem Kiel og Altona åbnede som den første i Danmark, og hvor Kielerkanalen åbnede for skibstrafik i 1895. Godt 20 år senere indskrev byen sig i historiebøgerne med Matrosoprøret i 1918, der ledte til den tyske revolution samme år.

Det maritime fyldes fortsat meget i Kiel, og byen er berømt for kapsejladserne og festlighederne under Kieler Woche, der er et af verdens største sejlsportsarrangementer. Man kan også nyde stemningen langs havnefronten og besøge Kiels søfartsmuseum. I forstaden Laboe ved Kielerfjorden kan man besøge ubåden U-995 fra 2. Verdenskrig og se mindemonumentet til søfolk, der har mistet livet på havet.

I centrum af Kiel står Nikolaikirche fra 1200-tallet som en af byens gamle bygningsseværdigheder. Kirken står ved pladsen Alter Markt, der er det historiske centrum i den gamle bydel. Tæt herpå ligger Rathausplatz med byens store nye rådhus og Kiels operabygning. Man kan også besøge byens to botaniske haver, se Kielerkanalen og nyde en tur til de nærliggende strande, der er meget populære om sommeren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev