Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Chemnitz er den tredjestørste by i delstaten Sachsen. Dens navn kommer af det sorbiske ord for et stenet sted, Kamjenica, men byen har ikke altid heddet Chemnitz. I årene 1953-1990 var byen i den østtyske tid navngivet Karl-Marx-Stadt til minde om Karl Marx, der var en af kommunismens og derved DDR’s fædre. Som stor industriby var der da også tidligt i 1900-tallet medlemmer af det tyske kommunistparti i Chemnitz.

På grund af Chemnitz store industri blev store dele af byen ødelagt af bombardementer under 2. Verdenskrig. Det gav det nye styre i DDR muligheden for at genopbygge byen som en mønsterby ud fra socialistisk byplanlægning. I det store hele blev byen bygget efter disse planer, og derved er både centrum og forstæder præget af moderne bygninger, og i centrum står et monument til Karl Marx.

Efter den tyske genforening i 1990 besluttede bystyret af genopbygge området omkring det historiske rådhus til tiden før 2. Verdenskrig. Derfor kan man omkring pladserne Neumarkt og Jacobikirchplatz opleve det gamle Chemnitz mellem de nyere gader og anlæg. Man kan også se det bevarede Chemnitz på Theaterplatz, i kvarteret Kaßberg vest for centrum og på gaden Am Wall, hvor Roter Turm står bevaret.

I Chemnitz kan man besøge flere interessante museer. Gunzenhauser Museum er et af Tysklands fineste museer for moderne kunst, og her er der en stor samling værker fra 1900-tallet til i dag. Kunstmuseet har også afdelingen Kunstsammlungen Chemnitz på Theaterplatz, der ligger i en smuk museumsbygning fra 1909. I byen kan man bl.a. i bygningen Tietz også se eksempler på Chemnitz’ berømte forstenede skov.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]