Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Chemnitz er den tredjestørste by i delstaten Sachsen. Dens navn kommer af det sorbiske ord for et stenet sted, Kamjenica, men byen har ikke altid heddet Chemnitz. I årene 1953-1990 var byen i den østtyske tid navngivet Karl-Marx-Stadt til minde om Karl Marx, der var en af kommunismens og derved DDR’s fædre. Som stor industriby var der da også tidligt i 1900-tallet medlemmer af det tyske kommunistparti i Chemnitz.

På grund af Chemnitz store industri blev store dele af byen ødelagt af bombardementer under 2. Verdenskrig. Det gav det nye styre i DDR muligheden for at genopbygge byen som en mønsterby ud fra socialistisk byplanlægning. I det store hele blev byen bygget efter disse planer, og derved er både centrum og forstæder præget af moderne bygninger, og i centrum står et monument til Karl Marx.

Efter den tyske genforening i 1990 besluttede bystyret af genopbygge området omkring det historiske rådhus til tiden før 2. Verdenskrig. Derfor kan man omkring pladserne Neumarkt og Jacobikirchplatz opleve det gamle Chemnitz mellem de nyere gader og anlæg. Man kan også se det bevarede Chemnitz på Theaterplatz, i kvarteret Kaßberg vest for centrum og på gaden Am Wall, hvor Roter Turm står bevaret.

I Chemnitz kan man besøge flere interessante museer. Gunzenhauser Museum er et af Tysklands fineste museer for moderne kunst, og her er der en stor samling værker fra 1900-tallet til i dag. Kunstmuseet har også afdelingen Kunstsammlungen Chemnitz på Theaterplatz, der ligger i en smuk museumsbygning fra 1909. I byen kan man bl.a. i bygningen Tietz også se eksempler på Chemnitz’ berømte forstenede skov.

Ture fra byen

  Katolische Hofkirche, Dresden

  Dresden

  Gennem tiderne har de saksiske kurfyrster bygget Dresden som en sand verdensby i smuk barok, og mellem de fornemme bygningsværker har kulturen altid blomstret. Det får man som besøgende fuld glæde af, når man tager på en rejse til byen, der både er interessant for sin gamle og nye arkitektur.

  Der er fortryllende promenader langs Elben, spændende museer og et væld af smukke bygninger fra ikke mindst barokken. Pragtgader og store parker er noget af det andet, man kan glæde sig over ved en tur til Dresden.

  Zwinger, Katolische Hofkirche, Semperoper og Frauenkirche er nogle af de steder, flest vil nikke genkendende til, men man bør også nyde nogle meget anderledes tænkte anlæg som Altmarkt og Prager Straße, der begge stammer fra DDR-tiden.

  Læs mere om Dresden

   

  Bundesverwaltungsgericht, Leipzig

  Leipzig

  Leipzig er en by med gamle og stolte handelstraditioner. Det var her, handelsvejene Via Regia og Via Imperii krydsede hinanden, og derved var det meste af Europa forbundet med knudepunkt i Leipzig. Det skabte en rig by, som en periode også var af kontinentets højborge for kultur og uddannelse.

  Der er mange smukke og imponerende bygningsværker i Leipzig, hvor man kan opleve opførelser fra mange epoker. Byens gamle rådhus står som et af Tysklands fornemste renæssancebyggerier, og man kan også se fine eksempler fra barokken og senere arkitektoniske retninger; ikke mindst fra historicismen.

  Læs mere om Leipzig

   

  Karlovy Vary, Tjekkiet

  Karlovy Vary

  Karlovy Vary er en af de berømte kurbyer i det nordvestlige Tjekkiet. Byen ligger ved sammenløbet af floderne Ohře og Teplá, og den er opkaldt efter grundlæggeren, Karl IV, der var konge af Bøhmen og tysk-romersk kejser. Karlovy Vary blev grundlagt i 1349, og det skete på grund af byens varme kilder, som siden da skabte grobund for en kolossal turisme fra store dele af verden.

  I Karlovy Vary kan man nyde nogle dejlige spadsereture i det hyggelige centrum, hvor elegant arkitektur præger bybilledet. Det er særligt langs bredderne af floden Teplá, man kan opleve det karakteristiske Karlovy Vary fra tiden, da byen blev en af Europas mest besøgte kurbyer. Her ligger der pladser, parker, hoteller, kurbade og naturligvis udsigten til byens smukke bygninger i fx gaden Lázeňská.

  Læs mere om Karlovy Vary

Tilmeld dig vores nyhedsbrev