Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Gennem tiderne har de saksiske kurfyrster bygget Dresden som en sand verdensby i smuk barok, og mellem de fornemme bygningsværker har kulturen altid blomstret. Det får man som besøgende fuld glæde af, når man tager på en rejse til byen, der både er interessant for sin gamle og nye arkitektur.

Der er fortryllende promenader langs Elben, spændende museer og et væld af smukke bygninger fra ikke mindst barokken. Pragtgader og store parker er noget af det andet, man kan glæde sig over ved en tur til Dresden.

Zwinger, Katolische Hofkirche, Semperoper og Frauenkirche er nogle af de steder, flest vil nikke genkendende til, men man bør også nyde nogle meget anderledes tænkte anlæg som Altmarkt og Prager Straße, der begge stammer fra DDR-tiden.

Dresden blev nærmest totalt udslettet ved et bombardement 13.-15. februar 1945, men siden da er byen genopstået. Det skete med nærmest samme stræbsomhed som ved den oprindelige opførelse. Historien om bombardementet og genopbygningen kan man også se på museer.

Ud over Dresdens egen skønhed ligger byen midt i et smukt område, hvor der aldrig er langt til næste hyggelige by og naturoplevelse. Porcelænsbyen Meißen, slottene Pillnitz og Königstein samt nationalparken Saksisk Schweiz er højdepunkter.

Topseværdigheder

  Zwinger, Dresden

  Zwinger

  Orangeriet, haven og paladset Zwinger er et af Dresdens mest berømte bygningsværker, og det står som et af byens vartegn. Zwinger blev designet af arkitekten Matthäus Daniel Pöppelmann og er beliggende i den indre by. Zwinger udgør et af de store anlæg i Dresdens historiske centrum.

  Zwinger blev opført i senbarok i årene 1710-1728 med diverse tilbygninger frem 1855, og det regnes som en af Europas fornemste opførelser i denne tids 1700-talsstil. Anlægget er meget harmonisk med sin strenge symmetri og smukke barokgård. Inspirationen fik kurfyrst Friedrich August I efter sigende fra Forum Romanums åbne anlæg i Rom.

  Navnet Zwinger kommer fra en betegnelse for området mellem to forsvarsværker. Det var tilfældet i Dresden, hvor de første bymure blev opført i 1100-tallet med senere 1400-talsmure i større afstand fra byens centrum. Mellem murene lå en voldgrav, der efterhånden blev fyldt op, og derved opstod området Zwinger.

  August I havde i årene 1687-1689 været på rejse i Frankrig, hvor han havde set Versailles. Senere blev han blandt andet kronet til konge af Polen, og han ville understrege sin status med et stort orangeri i paladsstil med haver. Det gamle voldområde var godt til formålet, idet det både at kunne rumme et smukt nyt palads og et parkanlæg. Parken kunne brede sig ned til Elbens bred, og det var først senere, der blev bygget på den nu historiske del af slotsparken.

  Zwinger kom til at bestå af flere bygninger. Mod nordøst og Theaterplatz ligger kunstmuseet Gemäldegalerie Alte Meister i bygningen Sempergalerie, der blev opført som netop kunstmuseum af Gottfried Semper i årene 1847-1855. Udstillingen viser særdeles fin europæisk kunst fra blandt andet Tyskland, Holland og Italien. Sempergalerie blev bygget senere end det øvrige Zwinger, idet denne del ikke var blevet prioriteret efter August Is død i 1733.

  Den sydlige indgang fra byen foregår ad Klokkespilpavillonen/Glockenspielpavillon, der har fået navn efter de 40 Meissen-porcelænsklokker, der blev hængt op her i 1936. Pavillonen huser museet Porcelænssamlingen/Porzellansammlung, der er den fineste af sin art i verden. Her kan man blandt andet se Meissenporcelæn, men også andre produktioner og tidligere produktionsteknikker.

  Mod vest ligger voldgraven Zwingergraben, der er en tilbageværende del af det historiske voldanlæg. Voldgravsbroen/Wallgrabenbrücke leder over voldgraven til indgangen Kroneporten/Kronentor, der kendes tydeligt på taget, der er prydet af en stor krone. På hver side af Kronentor ligger gallerierne Langgalerie.

  I anlæggets nordvestlige del mod Zwingers park ligger den smukke Wallpavillon fra 1716, som på toppen har en statue af Herkules, der bærer kloden på sine skuldre. Wallpavillon fungerer som indgangen til parken Zwingergarten, der som åben park med plæner er velegnet til en promenade. Mellem Wallpavillon og Sempergalerie ligger Den Franske Pavillon/Französischer Pavillon, og bad den kan man se bassinet og springvandet Nymphenbad med mange kunstfærdigt udførte figurer.

  Mod nordvest i anlægget kan man besøge et af Zwingers museet. Det er Matematisk-Fysisk Salon/ Mathematisch-Physikalischer Salon, hvor videnskaben er i højsædet. Gamle instrumenter og effekter som et planetur fra renæssancen er blandt de udstillede genstande.

  Som så meget andet i Dresden blev også Zwinger lagt i grus ved det allierede bombardement, der fandt sted i dagene 13.-15. februar 1945. En genopbygning startede allerede samme år med støtte fra Sovjetunionen, og den første del af det genopbyggede anlæg blev åbnet i 1951.

   

  Semperoperaen
  Semperoper

  Den pragtfulde Semperopera blev opført i årene 1838-1841 som det saksiske hofteater, og derved var scenen Sachsens statsopera. Arkitekten var Gottfried Semper, og han har som den eneste bygmester i Tyskland fået opkaldt sit teater efter sig. Bygningen nedbrændte i 1869, men blev genopført af Sempers søn i årene 1871-1878.

  Operaen var ikke den første i Dresden. Ved Zwinger lå et andet operahus, som var aktivt fra 1719 til 1849, og Semperoper kom således til at videreføre denne del af byens teatertraditioner.

  Semperoper blev helt ødelagt under bombardementet i februar 1945, men den blev genopført og åbnet nogle år efter 2. Verdenskrig i tidligere tiders pragt. Semperoperaens interiør er meget smukt, og man får meget ud af at se det på en rundvisning, men det er naturligvis en særlig oplevelse af overvære en opsætning her.

  Repertoiret er i dag opera, men man kan også se ballet, dans og koncerter. Fra tidlig tid har Gottfried Sempers operabygning været en populær scene, og der har været mange uropførelser her; fx af Richard Wagners Tannhäuser und der Sängerkrieg auf Wartburg.

   

  Frauenkirche, Dresden

  Vor Frue Kirke
  Frauenkirche

  Dresdens Vor Frue Kirke/Frauenkirche har gennem historien været en af Tysklands vigtigste protestantiske kirker, og den er for mange symbolet på genopbygningen af Dresden efter de allieredes bomber i februar 1945. Den genopbyggede Frauenkirche hører i dag til blandt byens vartegn.

  Der har ligget en kirke her længe før den nuværende Frauenkirche, der blev opført 1726-1743 efter George Bährs tegninger. Den første kirke var en romansk bygning fra 1000-tallet, og den stod, indtil den nuværende kirke blev opført som en større og smukkere erstatning, der klædte byens status som residensstad.

  Bährs design af Frauenkirche var banebrydende for protestantiske kirker med dens indre indretning. De centrale liturgiske dele som alter og døbefont blev placeret centralt i rummet med udsyn fra hele menigheden. Kirkens orgel blev installeret i 1736, og den 1. december dette år spillede Johann Sebastian Bach på det.

  Frauenkirche blev ødelagt under det allierede bombardement i februar 1945. Kirken overlevede de mange bomber de to første dage, men kuplen måtte give efter for den ekstreme varme, der blev genereret af de omkring 650.000 brandbomber, der blev kastet over byen. Kuplen styrtede ned, og kun få murdele stod stadig efter kollapset.

  Efter 2. Verdenskrigs afslutning valgte styret i DDR at bevare kirken som en ruinhob til minde om krigens ødelæggelser. Sådan henlå Frauenkirche i årtier, og derved var ikonet fjernet fra byens silhuet.

  Efter den tyske genforening kom der hurtigt planer om en rekonstruktion. Den begyndte i 1994, og i dag står Frauenkirche igen i fordums glans, opført med mest mulig brug af de originale sten. Gennem årene var stenene blevet bevaret, og et kolossalt arbejde med at genbruge alle sten de rigtige steder blev gennemført.

  Den karakteristiske kuppel kaldes Stenklokken/ Steinerne Glocke efter sin form, og den rejser sig nu igen i Dresden. Den er 96 meter høj og hviler på otte slanke søjler. Kuplen var et mesterstykke i ingeniørkunst i samtiden, og dens profil gav byens skyline et karakteristikum, der er foreviget af blandt andre maleren Bernardo Bellotto.

   

  Brühlsche Terrasse

  Brühlsche Terrasse, der også kaldes Europas Balkon, blev bygget på de sidste dele af Dresdens gamle by- og fæstningsmur i midten af 1500-tallet. I 1739-1748 lod grev Heinrich von Brühl sit palads og sin private lysthave anlægge ned mod Elben, og Brühlsche Terrasse er von Brühls promenade, der stadig kan opleves. Brühl havde fået terrassen af Sachsens regent som tak for grevens innovative hjælp til statens skattesystem.

  Udsigten over Elben, til Neustadts ministerielle bygninger og tårnet på Dreikönigskirche, er fantastisk fra Brühlsche Terrasse, og herfra er et af Dresdens mange fine panoramaer. Ved promenaden lægger flodbådene på Elben til, og herfra kan man nyde forskellige sejlture på floden.

  Man kan se flere markante bygninger og talrige mindesmærker langs Brühlsche Terrasse; fx for alkymisten Johan Friedrich Böttger og bygmesteren Gottfried Semper. Johann Friedrich Böttger opfandt under forsøg med alkymi i Dresden det europæiske porcelæn, der efterfølgende med stor succes blev produceret i den nærliggende by Meissen.

   

  Katolische Hofkirche, Dresden

  Den Katolske Hofkirke
  Katolische Hofkirche

  Denne kirke, der også hedder Den Hellige Treenigheds Katedral/Kathedrale Sanctissimae Trinitatis, blev opført i 1738-1755 i en stilmæssig kombination af romersk og tysk barok, der senere blev kendt som Dresdenbarok. Kirken var hoffets, og den blev katolsk, så August kunne krones til konge af det katolske Polen. Kirken blev dog senere protestantisk en overgang. I dag er Katolische Hofkirche katolsk, og den blev ophøjet til bispesæde for stiftet Dresden-Meißen i 1980.

  Katolische Hofkirche blev designet af Gaetano Chiaveri, og som hofkirke lå den ved byens residensslot. Der blev endda bygget en mellemgang, der bygningsmæssigt forbandt kirken med slottet. Det karakteristiske ved kirkens ydre ses bedst fra siden, hvor det nærmest fritstående høje midtskib er omkranset af lavere sideskibe og med et slankt tårn foran skibet. Grundplanet måler 92x54 meter, og tårnet er 86 meter højt.

  I det ydre design er der 78 helgenfigurer på kirkens balustrade. De blev udført af italieneren Lorenzo Mattieli sammen med de lokale kunstnere Jakob og Paul Mayer. Ved kirkens indgang kan man se figurer af evangelisterne, mens mange øvrige helgener pryder den øvrige kirke.

  Indenfor i katedralen bliver man mødt af et lyst kirkerum i det høje midtskib. Søjler og buer indrammer det, og rundt om er der to sideskibe og fire hjørnekapeller; Kreuzkapelle mod vest, Sakramentskapelle mod syd, Bennokapelle mod øst og Johann Neponuk Kapelle mod nord.

  Blandt de seværdige detaljer i kirken er Balthasar Permosers fornemme prædikestol og højaltret i marmor og forgyldte bronzestykker. Altermaleriet blev fremstillet af hofmaleren Anton Raphael Mengs, og det viser Kristi Himmelfart. Maleriet er fra 1752-1761, og det måler imponerende 10x4,5 meter. Kirkens orgel er også værd at lægge mærke til. Det blev produceret af Gottfried Silbermann fra 1750, og det blev færdigt i 1755 som det seneste af Silbermanns fire orgler i Dresden. I dag er det det eneste bevarede af dem.

  Under Katolische Hofkirche blev der fra starten anlagt en krypt, der skulle fungere som sidste hvilested for Sachsens regenter med familier. Blandt de begravede er August III, Friedrich August II og Georg von Sachsen. Her er også en kapsel med August den Stærkes hjerte; resten af ham ligger begravet i Wawel i Krakow.

   

  Fürstenzug

  Fürstenzug er et 102 meter langt vægmaleri, der blandt andet viser alle saksiske herskere fra 1127 til 1904. Værket består af cirka 25.000 Meissen-porcelænsfliser, og det er dermed det største af sin art i verden.

  Füstenzug blev sat op i perioden 1904-1907. Ttidligere havde der også været forskellige malerier på væggen, men ingen så imponerende som Fürstenzug, der blev sat op for at gøre forgængeren fra 1800-tallet vejrbestandig.

  Der er i alt 94 personer afbilledet på Fürstenzug. De fordeler sig på 35 markgrever, kurfyrster og konger samt 59 øvrige, der forestiller videnskabsmænd, kunstnere, bønder, håndværkere med flere. Den tidligste viste regent er Konrad den Store, der regerede 1127-1156. Den seneste er Georg, der var konge 1902-1904.

   

  Residenzschloss, Dresden

  Residensslottet & Grünes Gewölbe
  Residenzschloß & Grünes Gewölbe

  Residenzschloß er den historiske residens for de saksiske kurfyrster (1547-1806) og konger (1806-1918). Slottet blev opført i renæssancen og står som en af de mange smukke bygninger i Dresdens primært barokke centrum. Gennem de mange år som residens har stedet spillet en stor politisk og kulturel rolle for byen og staten Sachsen.

  Residenzschloß’ nederste dele stammer fra 1200-tallet, mens de centrale dele er fra opførelsen i nyrenæssancestil i årene 1548-1556. Fra de tidligste bygningsdele til de nyeste har de mange århundreder betydet, at de fleste stilarter fra den romanske tid til historicismen er repræsenteret i det store bygningskomples. Det 100 meter høje tårn, Hausmannsturm, er fx prydet med en barokhætte. Tårnet blev i sin nuværende stil færdiggjort i årene 1674-1676, og det var Dresdens højeste bygning. I tårnet er der en udsigtsplatform i cirka 39 meters højde, og herfra er der fin udsigt over bykernen.

  Slottet har gennem de seneste årtier gennemgået en restaurering, og det er nu indrettet som et fornemt museumskompleks med flere forskellige udstillinger. Mest kendt er nok skatkammeret Grünes Gewölbe, der udstiller en af byens og landets fineste samlinger med blandt andet fyrsternes overdådige smykker.

  Møntkabinettet/Münzkabinett består af en stor samling mønter, medaljer, pengesedler og andre effekter fra antikken til nutiden. Kobberstikkabinettet/Kupferstich-Kabinett er en udstilling af diverse grafiske produktioner, fotografier med videre, mens Rustkammeret/ Rüstkammer omfatter fornemme historiske samlinger af våben fra 1400-1700-tallene. En del af Rüstkammer er Türckische Cammer, som udstiller samlingens effekter fra det hedengangne Osmanniske Rige.

  Et besøg på et eller flere museer giver indblik i fine samlinger, og undervejs kan man nyde rammerne. Museerne er til dels indrettet i renæssance- og baroksale, der i sig selv er seværdigheder.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Dresden her.

Andre seværdigheder

  Kulturpalast, Dresden

  Kulturpaladset
  Kulturpalast

  På nordsiden af pladsen Altmarkt ligger Kulturpalast fra 1969, hvor byens symfoniorkester spiller. Kulturpalast er et stilmæssigt tidstypisk byggeri fra DDR-tidens modernisme og står som et fint eksempel fra arkitekturen fra denne tid.

  På den vestlige side af bygningen kan man se kunstværket Den Røde Fanes Vej/Der Weg der roten Fahne, der afbilleder symboler på og repræsentanter fra arbejder- og bondestaten DDR. Værket blev skabt af en kunstnergruppe under ledelse af Gerhard Bondzin.

   

  Prager Straße

  Gaden Prager Straße er en gade, der i midten af 1800-tallet blev anlagt i bydelen Seevorstadt for at forbinde byens historiske kerne med jernbanen lidt mod syd. Gaden blev anlagt 1851-1853, og området omkring den blev hastigt udbygget gennem de følgende årtier.

  Med bombardementet af Dresden i 1945 blev hele bydelen omkring Prager Straße jævnet med jorden, så der bogstaveligt talt ikke stod en eneste bygning tilbage efter rydningen af de mange murbrokker, der lå tilbage.

  Genopbygningen af den ødelagte Seevorstadt blev startet med en arkitektkonkurrence i 1962. Resultatet blev en genopbygning, der den dag i står som et fornemt eksempel på DDR-tidens storladne og moderne byplanlægning.

  Den centrale del af Prager Straße er et gågadeområde, hvor der til begge sider ligger store blokbyggerier. Størst er boligblokken Prager Zeile på østsiden. Denne blok blev opført 1965-1967 som den næstlængste boligblok i Tyskland, og den var kun overgået af et byggeri i byen Leipzig. Mod vest blev der blandt andet bygget store restauranter og hotelblokkene Bastei, Königstein og Lilienstein, der blev opkaldt efter klipper i området sydøst for Dresden.

  Lige nord for Prager Zeile ligger rotunden Rundkino, der blev opført som biografsal i årene 1969-1972. Biografen står arkitektonisk i DDR-tidens efterkrigsmodernisme.

  I den sydlige del af Prager Straße mod Wiener Platz og banegården ligger en del moderne byggerier med blandt andet hoteller og shoppingcentre. Det samme gør sig gældende lige nord for de centrale DDR-byggerier.

   

  Garnisonskirche, Dresden

  Skt. Martin Garnisonskirke
  Garnisonskirche St. Martin

  Kirken Garnisonskirche St. Martin blev bygget som militærets kirke, og den ligger da også mellem forskellige kasernebygninger i denne del af Dresden. I slutningen af 1800-tallet boede der omkring 10.000 soldater i området, og byens andre kirker var blevet for små til de mange nye kirkegængere.

  For at kunne rumme både protestanter og katolikker blev Garnisonskirche bygget som simultankirke for begge menigheder. Den blev indviet år 1900 efter fem års byggeri, og den hører til byens mest imponerende byggerier fra den tid. Kirketårnet måler 90 meter i højden, og klokkerne siges at være smedet af franske kanonkugler.

  Fra 1945 blev kirken blandt andet benyttet som magasin, og i 2004 blev byens dukketeatersamling indrettet her som et museum. Museet optager dog kun en del af kirkens store og smukke rum.

   

  Pfunds Mælkebar
  Pfund’s Molkerei

  Mejeriet Pfund’s Molkerei er kendt som måske verdens smukkeste mælkebar. Den nærmest overdådige indretning med de spændende flisemalerier er et must for besøgende i byen. Under et besøg kan det store udvalg af mejeriprodukter som fx oste naturligvis købes, og mælkebaren er da også en café, hvor man i ro og mag kan nyde de fine omgivelser.

   

  Yenidze, Dresden

  Yenidze

  Yenidze er navnet på en særpræget tidligere tobaksfabrik, der arkitektonisk nærmest blev bygget som en kolossal moské i maurisk-orientalsk stil i tiden 1907-1909. I dag er bygningen indrettet med kontorer, og den anvendes også til forskellige arrangementer.

  Bygherre var entreprenøren Hugo Zietz, der importerede tobak fra den græske by Yenidze, der i dag hedder Genisea. Det var arkitekten Martin Hammitzsch, der designede den smukke bygning, der blev aktivt brugt i markedsføringen af fabrikkens tobaksprodukter.

   

  Königstraße

  Gaden Königstraße løber fra August den Stærkes sommerslot, Japanisches Palais, til den store plads Albertplatz. Königstraße blev anlagt i 1731 som midterakse i den nye bydel i kongestaden, Neue Königstadt, der skulle rejses efter branden i Dresden i 1685. Neue Königstadt blev efterhånden blot til Neustadt, som den kendes ved i dag.

  Borgerhusene i området giver et meget fint indtryk af barokkens Dresden, og de fleste bevarede bygninger fra byens ældre historie ligger samlet her, idet de som nogle af de eneste fra barokken overlevede det allierede bombardement i 1945. Er man nysgerrig, kan man også tage et kig ind i nogle af de gamle indre gårde.

   

  Goldener Reiter, Dresden

  Den Gyldne Rytter
  Goldener Reiter

  August den Stærke anlagde en del af Neustadt med pragtgaden Hauptstraße, og ved den sydlige start af den står rytterstatuen Goldener Reiter, der er et mindesmærke for netop August den Stærke. Monumentet blev rejst i 1736, der var tiden, hvor bydelen og derved en stor udvidelse af Dresden blev etableret og bebygget. I dag er Den Gyldne Ridder et af byens vartegn.

   

  Gammeltorv
  Altmarkt

  Altmarkt er Dresdens største og ældste torv, og det er Dresdens historiske torv for byens handel. Her er stadig løbende markedsaktiviteter, og her man kan blandt andet opleve Tysklands ældste julemarked der går omkring fem århundreder tilbage.

  Altmarkt er i dag også trafikknudepunkt, hvor fodgængere krydser fra den gamle bykerne til området omkring byens hovedbanegård, og i gaden Wilsdruffer Straße kører byens sporvogne.

  På øst- og vestsiden af Altmarkt kan man i dag se store og ganske imponerende bygninger fra 1950erne. De blev bygget med inspiration fra Dresdens historisk berømte barok. Det mest imponerende af disse byggerier er Haus Altmarkt (Altmarkt 4–6/Wilsdruffer Straße 15–21), der står i socialistisk klassicisme iblandet træk fra Dresdens arkitekturhistorie. Huset blev bygget i årene 1953-1956.

  På den nordlige side del af Altmarkt ligger gaden Wilsdruffer Straße, der blev anlagt som staten DDR’s paradegade i Dresden. Den blev gjort 61 meter bred og benyttet ved særlige begivenheder, som blev fejret under Østtysklands tid. Et af de større tilbagevendende arrangementer var fejringen af 1. maj, som var en stor begivenehd i hele Østblokken.

   

  Nytorv
  Neumarkt

  Neumarkt ligger som en af de vigtigste pladser i Dresdens gamle bydel, og netop dette område var et af de tidligste, der blev bebygget i det, der med tiden udviklede sig til det nuværende Dresden.

  Neumarkt blev nærmest komplet ødelagt under de britiske bombordementer i 1945, og i DDR-tiden begyndte man en genopbygning med dels rekonstruktioner og dels moderne bygninger. På trods af en stor indsats forblev en væsentlig del af Neumarkt dog ubebygget.

  Efter genforeningen af Øst- og Vesttyskland blev det besluttet at genopføre Neumarkt i et udseende som før 2. Verdenskrigs bombardementer. Kirken Frauenkirche er det fornemste resultat af genopbygningen, som stadig finder sted.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Dresden her.

Ture fra byen

  Festung Königstein, Tyskland

  Königstein Fæstning
  Festung Königstein

  Fæstningen Königstein ligger på toppen af et af nationalparken Sächsische Schweiz’ bjerge, og den blev fra sin opførelse i 1589 anset for at være uindtagelig. Der er dog nævnt fæstningsværker på stedet allerede fra 1200-tallet, så den nuværende Festung Königstein er ikke den oprindelige borg på bjergtoppen.

  Königstein ligger smukt som et af Europas største bjergborganlæg. Den blev oprindeligt opført af den bøhmiske Václav I, der ville kunne forsvare grænsen mellem Kongeriget Bøhmen og det kirkestyrede Meißen. Fra Königstein var der udsyn og adgang til store dele af det strategisk vigtige område omkring Elbens løb.

  Herlighedsværdien gjorde også fæstningen til et opholdssted for mange af Europas royale gennem århundrederne. Og den uindtagelige beliggenhed gjorde, at de saksiske monarker tog hertil med sine skatte i urolige tider.

  Senere og indtil 1922 fungerede Königstein delvist som fængsel. Blandt de mest prominente fanger gennem tiden var Johann Friedrich Böttger, der regnes som opfinder af det europæiske porcelæn, og August Bebel, der grundlagde det tyske socialdemokratiske parti.

  Der en i dag fin adgang til Festung Königstein, der ligger som et stort museum. Der er ture til fæstningen fra byen og parkeringspladserne ved foden af højdedraget, hvorpå borgkomplekset troner.

   

  Saksisk Schweiz
  Sächsische Schweiz

  Sächsische Schweiz er en betagende nationalpark sydøst for Dresden. Her kan man opleve en meget varieret natur med blandt andet skove, floddale og stejle klipper, der giver mulighed for enestående panoramaudsigter.

  I landskabet ligger også forskellige kulturhistorisk interessante steder, som man kan krydre en tur hertil med. Her er de mest kendte steder nævnt, men der er mange andre muligheder for gode besøg og ture i området, der ligger langs Elbens løb.

   

  Bastei, Tyskland

  Bastei

  Ved byen Rathen ligger Basteiklippen, der hæver sig 190 meter op over Elbens snoede løb til en højde af 305 meter over havet. Man kan betragte de smukke sandstensformationer ved Bastei fra flere vinklet, og man kan også gå over en bro, Basteibrücke, der nærmest er bygget fra klippetop til klippetop. Udsigten herfra er uforglemmelig, idet man fra klippen kan man se hele områdets floddal af Elben og til Taffelbjergene rundt om området.

   

  Pillnitz

  Sydøst for Dresden ligger det elegante lystslotanlæg Pillnitz. Beliggenheden er smuk umiddelbart ned til Elben, og derfor er der da også mange, der kommer til stedet på en udflugtsbåd.

  Af slottets forskellige ejere er den væsentligste August den Stærke, der overtog slottet i 1694. I hans tid lod han det eksisterende anlæg ud- og ombygge til et imponerende barokanlæg med inspiration fra datidens populære kinamode.

  Slottets hovedbygning, Bergpalais, er opført 1722-1723, mens Wasserpalais ved Elbens bred stammer fra 1720-1721.

  Pillnitz’ store attraktion er naturligvis det smukke anlæg af slot og barokhave, og et af højdepunkterne er den over 200 år gamle og over otte meter høje Kamelia-plante, den såkaldte Pillnitzer Kamelie, der menes bragt fra Japan til Europa i 1776.

   

  Schloss Weesenstein

  Weesenstein Slot
  Schloss Weesenstein

  Dette er et af de smukke slotte sydøst for Dresden. Det blev bygget af borggreverne af Dohna, og der blev bygget på det store anlæg gennem århundreder. Man kan derfor se gotisk arkitektur og dele fra renaissancen, barokken og klassicismen. Den barokke slotskirke er et af højdepunkterne, og man kan også nyde en gåtur i den formelle slotspark, der ligger smukt i det kuperede terræn.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den tidligste tid

  Elbens næringsrige jorder har tidligt tiltrukket bosættere, og i 500-tallet kom germanske stammer fra øst, mens böhmiske slaver kom til området sydfra og grundlagde byen Drezdany.

  I 900-tallet erobrede de germanske hære under kong Heinrich I de slaviske landområder mellem floderne Saale og Elben, og deres magtcentrum blev det nye slot i Meißen nordvest for Dresden.

  Handelsmænd og håndværksfolk bosatte områderne og etablerede handelsruter, og i 1100-tallet besluttede lederne i Meißen at opføre en borg ved Elben for at beskytte og kontrollere området og krydsningen af floden ved landsbyen Drezdany.

   

  Dresden bliver etableret

  Borgen ved Elben voksede til små bosættelser, og officielt blev disse bosættelser til byen Dresden i 1206. Det oprindelige Dresden lå på Elbens venstre side i dagens bycentrum. Udviklingen gik langsomt i byen, og hverken økonomisk eller indbyggermæssigt blomstrede byen.

  Omkring 1500 var der knap 6.000 indbyggere i Dresden og de omkringliggende landsbyer, der blandt andet talte byen Altendresden, der var blevet grundlagt på den modsatte side af Elben.

  I 1485 blev Meißens område opdelt, og den albertinske side af den wettinske fyrstefamilie besluttede sig for at slå sig ned i Dresden som deres nye residensby.

  Dresden blev i 1491 offer for en brand, der ødelagde store dele af den, men alligevel blev byen under fyrst Georg hurtigt genopbygget.

  Under fyrst Georg kom reformationen til de tyske områder, og Dresden blev på grund af fyrstens modstand en central by, der var imod Martin Luthers nye tanker. Fyrst Georgs efterfølger gennemførte dog hurtigt reformationen i Dresden.

   

  Byen vokser

  Dresdens udvikling skete de følgende år meget hurtigt. Den økonomiske aktivitet var stærkt stigende, hvilket ikke mindst skyldtes behov og ønsker fra fyrstefamilien. Indbyggertallet steg også, nu hvor Dresden var blevet en rigtig residensby.

  I 1547 blev Dresden hovedstad i Sachsen, der var den vigtigste protestantiske region og efter Det Habsburgske Rige den mest indflydelsesrige tyske stat.

  Dresden oplevede en hastig udvikling. Den gamle borg blev bygget om til et smukt paladskompleks, og middelalderbyen blev moderniseret og styrket med fæstningsværker. Byens kulturliv blev aktivt styrket. Op gennem 1500-tallet tredobledes befolkningen.

   

  1600-tallet og barokken

  Fra 1620 blev Sachsen indblandet i Trediveårskrigen. Dresden blev ikke besat, men krigen satte byudvidelserne i stå, og pest og hungersnød plagede området. Stilstanden varede kun til lige efter krigens afslutning, hvorefter Dresden hurtigt genvandt fortidens storhed og magt. Kulturen trivedes, og i 1670 blev den begyndende industrialisering sat i gang i bydelen Friedrichstadt.

  Med fyrst August den Stærkes kroning til polsk konge i 1697 blev Dresden en hovedstad i europæisk målestok. Dens barokbygninger blev opført, og i første halvdel af 1700-tallet tredobledes indbyggertallet igen til nu 63.000.

  I august 1756 kom et tilbageslag til byen. Prøjsiske tropper besatte Dresden, og kampene under Syvårskrigen ødelagde store dele af byen og satte udviklingen helt i stå. Genrejsningen af byen gik langsomt, og det tog omkring 60 år, før befolkningen var kommet op på sit tidligere niveau.

   

  Napoleon og industrialisering

  Under Napoleon overvandt Frankrig Sachsen, der blev landets allierede. Napoleon opholdt sig flere gange i byen, og en af hans sidste sejre var i 1813 uden for Dresden bymure.

  Efter Napoleonstiden kom industrialiseringen til Dresden. Blandt andet blev den første tyske intercity-jernbanelinje anlagt i 1839; den forbandt byerne Dresden og Leipzig. I tiårene derefter voksede byen kraftigt, og Dresden var den fjerdestørste by i Det Tyske Rige.

   

  1900-tallets verdenskrige

  1. Verdenskrig resulterede blandt andet i kong Friedrich August IIIs abdicering, og Fristaten Sachsen blev dannet som afløser for det tidligere kongedømme. I slutningen af 1800-tallet var Dresden blevet en stor garnisonsby, men garnisonen var kun i begrænset aktivitet mellem 1900-tallets to verdenskrige.

  Byen var dog løbende blevet udviklet som produktionby og som kommunikationscentrum. Militærindustrien var også blevet opbygget i og omkring Dresden, der blev betragtet som et sted, der skulle kunne forsvares.

  Under 2. Verdenskrig kom mange flygtninge til byen i forbindelse med Tysklands stigende nederlag hen mod og i 1945. Der var omkring 600.000 flygtninge i Dresden, som med dem havde over en million indbyggere.

  Den 13.-15. februar 1945 angreb over 1.000 britiske og amerikanske bombefly Dresden. I alt smed de 2.431 ton højeksplosive bomber og 1.475 ton brandbomber. Tysklands nederlag få måneder senere var nærmest allerede en realitet på tidspunktet for bombardementerne, der dræte tusindvis af civile, og derfor er angrebene fortsat kontroversielle. Resultatet af bomberne var også, at stort set hele Dresdens centrum blev totalt ødelagt tre måneder før den Røde Hærs ankomst.

   

  Dresden i DDR

  Arbejder- og bondestaten tog over i det østtyske område, og med Dresden fik de en by, der stod foran en total genopbygning. Byen rejste sig igen, og det skete overraskende hurtigt. DDR igangsatte med sovjetisk hjælp både en genopbygning af den barokke Dresden og en nybygning af en moderne østtysk storby.

  Genopbygningen tog mange år, men de fleste af de mange ødelagte bygninger blev genrejst en efter en i DDR-staten, der samtidig udviklede Dresden i socialistisk modernisme, der var kendetegnet ved store anlæg og ambitionen om et nyt samfund, der var langt fra tidligere tiders adelige og kongelige hovedstad. I samme år udviklede Dresden sig til et stort industricentrum i DDR.

   

  Dagens Dresden

  I dagens Tyskland er Dresden hovedstad i forbundsstaten Sachsen, og byens smukke barokke pragtbygninger står genopført med nykomne byggerier efter den tyske genforening; ikke mindst den berømte Frauenkirche. Omkring Frauenkirche fortsætter genrejsningen af området ved pladsen Neumarkt.

  I dag er Dresden en by, hvis centrum er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Besøgende strømmer igen til den gamle by, dens kultur og dens museer. På samme tid har Dresden også oplevet nye industrier som fx Volkswagens berømte gennemsigtige samlefabrik.