Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den bayerske by Nürnberg er en af Tysklands spændende byer med en lang og interessant historie bag sig. Det er på samme tid også en moderne by med et omfattende net af gågader, fremragende museer og dejlige spisesteder, hvor man naturligvis kan smage de berømte pølser, Nürnberger Bratwürste.

Floden Pegnitz bugter sig gennem den gamle bydel og giver luft og dejlige scenerier i bybilledet. Over den gamle by troner kejserborgen sig som et symbol på kejserens og byens høje status i det Tysk-Romerske Rige, og historien sætter sit tydelige præg den dag i dag.

Byen lå på handelsveje, og det bragte stor rigdom til Nürnberg, hvor der blandt andet gennem middelalderen blev opført mange smukke byhuse, kirker, befæstninger og andre statelige anlæg, der ligger som perler på en snor i gaderne.

I nyere historie var Nürnberg centrum for det tyske nazistpartis landsmøder, og senere også for retssagen i forbindelse med Nürnbergprocessen. Bygningerne ligger her for en stor dels vedkommende stadig og er en del af byens velbesøgte steder.

I regionen Franken, hvor Nürnberg er hovedby, er der mange perler i naturen, historiske seværdigheder og spændende muligheder for aktiviteter for både voksne og rejsende med børn.

Andre seværdigheder

  DB Museum, Nürnberg

  • DB Museum: DB Museum kan betragtes som Tysklands nationale jernbanemuseum. Her beskrives landets jernbanehistorie, og der er naturligvis en række flotte lokomotiver og vogne udstillet. For jernbaneinteresserede er et besøg her et must på turen.
  • Museumsbroen/Museumsbrücke: Broen Museumsbrücke er en af de centrale i Nürnbergs gamle bydel, Altstadt. Den største seværdighed ved broen er den smukke udsigt, der er herfra over Pegnitz-floden og de stemningsfulde bygninger, der ligger omkring den.

  Königstor, Nürnberg

  • Kongeporten/Königstor: Byporten Königstor var en af Nürnbergs historiske store indgange. Her ligger et af byens store forsvarstårne i form af Königstor Turm, der var en del af byens gamle befæstning.
  • Ludwigporten/Ludwigstor: Ludwigstor er en af de historiske byporte, der gav adgang til og fra Nürnberg. Ved porten er der flere fæstningsværker. Det mest karakteristiske er det runde forsvarstårn, der blev bygget ind i bymuren.

  Justizpalast, Nürnberg

  • Justitspaladset/Justizpalast: I Nürnbergs justitspalads blev den såkaldte Nürnbergproces afholdt. Processen var retsopgøret med højtstående politikere og andre fra det nazistiske Tyskland. Schwurgerichtssaal 600 er navnet den sal, hvor retssagerne blev gennemført fra den 20. november 1945.
  • Middelalderfangehullerne/Mittelalterliche Lochgefängnisse: Dette sted er fangehuller i ordets bogstaveligste forstand. Under middelalderens rådhusbyggeri er der indrettet en slags detention med en række celler, hvor man kunne sætte fanger ned, når der skulle fremtvinges tilståelser. Der er guidede rundvisninger gennem fangehullerne.

  Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg

  • Det Germanske Nationalmuseum/Germanisches Nationalmuseum: På dette nationalmuseum skildres kultur og kunst i det tyske sprogområde fra præhistorisk tid til i dag. Museet er grundlagt i 1852, og det er Tysklands største kulturhistoriske museum; og det omhandler hele det historiske, tysksprogede område.
  • Den Nye Port/Neutor: Neutor er en af de store indgange til byen gennem de middelalderlige mure. Ved siden af selve byporten ligger det nu runde forsvarstårn, der oprindeligt var firkantet som de øvrige af byens tårne på den tid.

  Kongresshalle, Nürnberg

  • Kongreshallen/Kongresshalle: Kongresshalle er det største bevarede bygningsværk fra den nazistiske æra. Den store bygning er opført som kongreshal for nazistpartiet, NSDAP, og der skulle kunne sidde 50.000 mennesker. Som en del af rundgangen på Dokumentationscentret for Rigspartidagområdet kommer man ud på en platform, der strækker sig højt over jorden i midten af den ufærdige hal; det er et spændende syn.
  • Den Historiske Kunstbunker/Historischer Kunstbunker: Den Historiske Kunstbunker er en bunker, der er blevet anvendt til at opbevare Nürnbergs væsentligste kunstskatte under 2. Verdenskrig. Her i den middelalderlige kælder, der er hugget ind i grundfjeldet, var skattene godt beskyttet mod ødelæggelser.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Nürnberg her.

Historisk overblik

  Byen etableres
  Nürnbergs historie strækker sig tilbage til tiden mellem 1000 og 1040, hvor byens menes grundlagt. Det konkrete år kendes ikke, men i 1050 nævnes Nuorenberc første gang i kong Heinrich III’s såkaldte Sigena-Urkunde. Stedet lå strategisk vigtigt mellem Bayern, Bøhmen og Franken, og det blev årsagen til den fremover så succesrige bys fødsel.

  Fra begyndelsen blev Nürnbergs borg anlagt; i 1000-tallet i den oprindelige og mindre udgave end den, der ses i dag. Heinrich III satte arbejdet i gang, og det blev starten på byens status som grevskab, hvor borggreverne residerede.

  1200-tallets rettigheder
  Året 1219 blev skelsættende, idet kejser Friedrich II her gav Nürnberg det såkaldte Store Frihedsbrev, Großer Freiheitsbrief, der gjorde byen til en fri rigsstad, Freie Reichsstadt. Den nye status indskrænkede kraftigt borggrevernes magt uden for deres egen borg, og kulminationen kom i 1427, hvor Friedrich VI som den sidste borggreve solgte sine beføjelser til bystaten. Herefter lå byens ledelse i hænderne på bystyret; dog var Nürnberg underlagt det Tysk-Romerske Rige, der dog havde en løsere styreform og struktur end vore dages samfund.

  1300-1600-tallene
  I århundrederne omkring 1300-1500-tallet voksede Nürnberg kraftigt, og den var sammen med Köln og Prag de største byer i det Tysk-Romerske Rige. I riget var der ingen egentlig hovedstad, men Nürnberg var en af de byer, der flest gange havde kejserligt besøg og ophold; det var et symbol på dens status og rigdom. Rigdom var betydende, idet byen skulle afholde kejsernes ophold, men med flere overordenligt rige købmænd i spidsen, kunne byen tillade sig det. Et markering af Nürnbergs status forekom i 1423, da kong Sigismund overdrog rigets regalier, de såkaldte Reichskleinodien, fra Karlstejn i Bøhmen til Nürnberg. Regalierne skulle efter Sigismunds ønske befinde sig i Nürnberg for altid, hvilket dog ikke blev tilfældet, da først de habsburgske kejsere og senere USA flyttede dem fra Nürnberg til Wien.

  Trediveårskrigen 1618-1648 kom til at spille en stor rolle for Nürnberg, idet både svenskekongen Gustav Adolfs og den kejserlige hær under Wallensteins befaling havde store antal soldater uden for byens grænser. Byens borgere led, idet de mange tropper skulle have forsyninger, der gik fra Nürnbergs eget forbrug og handelsmuligheder.

  Industri og udvikling
  Ved 1800-tallets start var Nürnberg efterhånden stærkt forgældet, og dens status som fristad var truet. Ved en aftale i 1803 forblev byen selvstændig, men allerede tre år senere overlad franske tropper under Napoleonskrigene Nürnberg til Kongeriget Bayern.

  Gennem 1800-tallet udviklede Nürnberg sig igen hastigt, denne gang industrielt. Byen blev Bayerns førende industriby og motoren for hele regionen. Det var da også herfra, den første tyske jernbane kunne åbnes; det var i 1835, og banen forbandt byerne Nürnberg og Fürth. Befolkningstallet steg kraftigt i denne periode. I 1806 boede her 25.000, de 100.000 blev rundet i 1880, og i 1919 boede her 350.000 mennesker.

  1933-1945
  Nürnberg blev under den nazistiske tid centrum for ikke mindst partiets kolossale landsmøder. Det skyldtes forskellige årsager, ikke mindst at byen lå centralt i Tyskland, og at der var en historisk relevans for storhedstiden under det Tysk-Romerske Rige. Enorme anlægsarbejder blev sat i gang, og i området Reichsparteistagsgelände sydøst for centrum udspillede landsmøderne sig med deltagelse af 100.000-vis af folk.

  2. Verdenskrig gik hårdt ud over Nürnberg. Omkring 90 % af den gamle by og 50 % af hele Nürnberg blev destrueret under bombardementer. Beliggenheden med kejserborgens højdedrag blev dog en redning for både mange mennesker og byens enestående kunst- og kulturskat. De gamle bryggerkældre blev indrettet som både kunstbunkere og som flugtveje fra bycentrum og ud under bymuren til voldgravene, hvorfra der var nemmere adgang til at komme helt ud af byen.

  Nürnberg i dag
  Efter afslutningen af 2. Verdenskrig blev Nürnberg igen centrum for en stund. Da de allierede sejrherrer skulle begynde retsopgøret mod nazistpartiets ledere, blev Nürnberg valgt som sted til den første proces. Den skyldtes dels et amerikansk pres på at afholde det i den amerikanske besættelseszone og dels det faktum, at byen havde et stort justitspalæ med tilhørende fængsel stort set intakt.

  Årtierne efter 2. Verdenskrig stod naturligvis delvist i genopbygningens tegn, men der skete som øvrige steder i Vesttyskland en betydelig økonomisk udvikling. Blandt andet blev der på de tidligere Reichsparteitagsgelände opført et nyt stort messe- og kongrescenter, mens også turismen hvert år trækker mange besøgende til den hyggelige by, der bugner af dejlige pladser og hyggelige kroge ved de smukt restaurerede middelalderbygninger.

Topseværdigheder

  Kaiserburg, Nürnberg

  • Kejserborgen/Kaiserburg: Borgkomplekset Kaiserburg er et af Nürnbergs vartegn, og det er et af de mest besøgte steder i byen. Komplekset ligger på toppen af en sandstensklippe hævet over den øvrige by. Her kan man se den spændende borg og også nyde en smuk udsigt over byen.
  • Rådhuset/Rathaus: Nürnbergs rådhus er et imponerende syn. Det gælder særligt den vestlige facade mod Sebalduskirken, den blev smukt bygget i paladsstil. Det vigtigste rum i rådhuset er Den Historiske Rådhussal, der blev indrettet i årene 1332-1340.

  Albrecht-Dürer-Haus, Nürnberg

  • Albrecht Dürers Hus/Albrecht-Dürer-Haus: Denne smukke historiske bygning var bolig og arbejdssted for kunstneren Albrecht Dürer fra 1509 til hans død i 1528. Det fire etager høje hus er bygget i sidste halvdel af 1400-tallet, og den har siden 1871 været indrettet som museum.
  • Rigspartidagområdet/Reichsparteitagsgelände: Det tyske nazistparti holdt rigspartidage, landsmøder, i 1933-1938 blev de holdt i Nürnberg. Udover de steder, man kan se i dag, lå der også en slags ferie- og underholdningsby. Bygningerne, der nu er forsvundet, blev bygget som en del af anlægget ved de olympiske lege i Berlin 1936 og efterfølgende flyttet til Nürnberg.

  Zeppelinfeld, Nürnberg

  • Zeppelinfeld: Det store område, Zeppelinfeld, var skueplads for de store masseoptog ved NSDAP’s landsmøder. Det 362×378 meter store sted blev indrettet i årene 1935-1937 med et stort opmarchområde og tribunen, Zeppelintribüne, hvor Hitler og andre ledende nazister havde deres pladser.
  • Dokumentationscentret for Rigspartidagområdet/ Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände: I dette dokumentationscenter får man information om hele området, der samlet set danner Reichparteitagsgelände. Centret åbnede i 2001 og er indrettet i en del af nordfløjen i Kongresshalle.

  Lorenzkirche, Nürnberg

  • Lorenz Kirke/Lorenzkirche: Lorenzkirken er det største og mest betydende kirkebyggeri i Nürnberg. Den nuværende kirke blev opført over tre gange fra omkring 1260 til cirka år 1500. Man kan se flere smukke ting i kirken; det er fx kunstværket Engelsgruß, som Veit Stoß lavede i 1517-1518.
  • Sebaldus Kirke/Sebalduskirche: Sebalduskirche er en af Nürnbergs store kirker fra middelalderen. Den første kirke på stedet blev opført fra omkring år 1230. Som et særsyn kan man i denne protestantiske kirke fortsat se udstillede relikvier.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Nürnberg her.

Ture fra byen

  Fürth, Tyskland

  • Fürth: Byen Fürth er en selvstændig by med en godt 1000-årig historie; den er dog nærmest sammenvokset med Nürnberg i dag og nås da også hurtigt med undergrundsbane. Der er mange bevarede gamle bygninger i Fürth, og det historiske miljø i gadebilledet er en af seværdighederne i byen.
  • Ansbach: Byen Ansbach er grundlagt i midten af 700-tallet. Den største seværdighed er dog residensslottet. Det nuværende slots interiør er hovedsageligt skabt i 1700-tallet, og i dag udstilles her en stor porcelæns- og fajancesamling.

  Rothenburg ob der Tauber, Tyskland

  • Rothenburg ob der Tauber: Hævet over Tauber-floden ligger byen Rothenburg, der er en perle i middelalderarkitektur og god stemning. Den gamle bydel er et virvar af smalle gyder og hyggelige pladser, og overalt er der velbevarede huse fra byens lange historie.
  • Bamberg: Bamberg er en af de bedst bevarede, seværdige byer i Bayern. Byen nævntes første gang i år 902, og den voksede gradvist op omkring en borg. Bamberg har i det store hele bevaret sin middelalderlige bykerne intakt.

  Festspielhaus, Bayreuth

  • Bayreuth: Byen Bayreuth er verdenskendt som hjemsted for de såkaldte Wagner-festspil. Festspillene er en opførelse af en række af Richard Wagners operaer, og årsagen hertil er, at komponisten selv valgte netop Bayreuth som sted for at fremføre hans værker.
  • Regensburg: Regensburg er en by, der ligger der, hvor floden Regen løber ind i den større Donau. Der er mange interessante ting at se i Regensburg; ikke mindst den samlede atmosfære i den velbevarede og hyggelige gamle bydel.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links