Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den bayerske by Nürnberg er en af Tysklands spændende byer med en lang og interessant historie bag sig. Det er på samme tid også en moderne by med et omfattende net af gågader, fremragende museer og dejlige spisesteder, hvor man naturligvis kan smage de berømte pølser, Nürnberger Bratwürste.

Floden Pegnitz bugter sig gennem den gamle bydel og giver luft og dejlige scenerier i bybilledet. Over den gamle by troner kejserborgen sig som et symbol på kejserens og byens høje status i det Tysk-Romerske Rige, og historien sætter sit tydelige præg den dag i dag.

Byen lå på handelsveje, og det bragte stor rigdom til Nürnberg, hvor der blandt andet gennem middelalderen blev opført mange smukke byhuse, kirker, befæstninger og andre statelige anlæg, der ligger som perler på en snor i gaderne.

I nyere historie var Nürnberg centrum for det tyske nazistpartis landsmøder, og senere også for retssagen i forbindelse med Nürnbergprocessen. Bygningerne ligger her for en stor dels vedkommende stadig og er en del af byens velbesøgte steder.

I regionen Franken, hvor Nürnberg er hovedby, er der mange perler i naturen, historiske seværdigheder og spændende muligheder for aktiviteter for både voksne og rejsende med børn.

Topseværdigheder

  Kaiserburg, Nürnberg

  Kejserborgen
  Kaiserburg

  Borgkomplekset Kaiserburg er et af Nürnbergs vartegn, og det er et af de mest besøgte steder i byen. Komplekset ligger på toppen af en sandstensklippe hævet over den øvrige by, og det består af tre dele; kejserborgen Kaiserburg, diverse adelige opførelser, Burggrafenburg, og de øvrige bygninger mod øst, städtische Burganlage.

  Man mener, at borgen stammer fra 1000-tallet, og at den blev kejserlig residens i Det Tysk-Romerske Rige i 1050; en status der indtil 1571 medførte, at kejseren altid holdt sin første rigsdagssamling her på borgen. Herefter blev traditionen brudt, men byen modtog dog også kejserbesøg senere.

  Selve Kaiserburg-anlægget blev grundlagt i 1140, hvor kong Konrad III etablerede den som et kongeligt støttepunkt på rejser i riget. Helt indtil 1400-tallet blev der udbygget, først af borggreverne, der var underlagt kejserriget, og senere af byen Nürnberg, der havde overtaget stedet.

  I 1800-tallet begyndte en restaurering af komplekset, og i 1930erne blev borgens stalde indrettet som ungdomsherberg. Det kom til at huse særlige gæster under partiet NSDAP’s partidage, der blev afholdt i byen; blandt andet boede rigsungdomsfører Baldur von Schirach her. Under 2. Verdenskrig blev borgen stærkt beskadiget og efterfølgende genopført.

  Fra borgens store terrasse nedenfor Sinwell-Tårn/Sinwellturm, er der en meget smuk udsigt over den historiske bydel, og umiddelbart øst herfor ligger de gamle staldbygninger. Går man herfra om til nordsiden af borgen, ligger Borghaven, Burggarten, der blev anlagt nord og vest for borgen på de gamle bastioner.

  På toppen af Kaiserburg troner Sinwellturm, der som det eneste i byen en bygget som et rundt tårn fra starten. Dels er det også i vore dage et fantastisk udsigtstårn, og dels kunne det fungere som beskyttelse i tilfælde af angreb. Tidligere gik der en trappe op til en åbning, hvor man ikke kunne komme ind fra gadeniveau. Man kan fortsat se en rest af denne indgang i murværket.

  En væsentlig forudsætning på opretholdelsen af borglivet var forsyningen af friskt drikkevand. I en lille, normalt udseende bygning skjuler den 47 meter dybe brønd, Tiefer Brunnen, sig. Brønden er gravet ned til vandet, som er tre meter dybt her. I starten blev vandet hevet op med håndkraft og spande, mens der senere kom hjul til, som kunne trække 200 liter vand op i timen, hvilket var meget dengang. Der var en ansat til at passe på vandet og anlægget, og hans rolle var så vigtig, at han ikke måtte forlade Nürnberg.

  I borgen kan man besøge museet Kaiserburg Museum, der åbnede i 1999; det er en del af byens store kulturhistoriske museum, Germanisches Nationalmuseum. Museets væsentligste udstilling er om borgens historie og politiske vigtighed gennem tiden. Det illustreres med nogle borgmodeller fra grundlæggelsen til omkring 1300-tallet. Man kan også se specialudstillinger om blandt andet udviklingen af historiske våben og rideteknikker gennem middelalderen.

   

  Rådhuset
  Rathaus

  Nürnbergs rådhus er et imponerende syn. Særligt er den vestlige facade mod Sebalduskirken smukt bygget i paladsstil. Helt ind i 1300-tallet havde byen intet rådhus, men her blev der taget initiativ til at opføre en administrativ forvaltningsbygning og mødesal. Den ældste del af komplekset blev rejst i årene 1332-1340; det er den middelalderbygning, der ligger mod syd ud mod pladsen Rathausplatz.

  Gennem de følgende århundreder blev rådhuset udvidet, men der gik til begyndelsen af 1600-tallet, før bygningen fik sit nuværende udseende. Det var her, i perioden 1616-1622, at den store bygning mod vest blev bygget i italiensk paladsstil.

  Det vigtigste rum i rådhuset er Den Historiske Rådhussal, Historischer Rathaussaal, der blev indrettet i årene 1332-1340. Med 40x12 meter var det en mægtig sal, og den blev gennem tiden fornemt dekoreret af blandt andet Albrecht Dürer. Salen brændte i 1945 og senere genopført i et meget enklere design, der dog giver et indtryk af fordums pragt.

  Fra forhallen overfor Sebalduskirken kan man gå ind i et lille rum, der udstiller kopier af de regalier, Reichskleinodien, som kong Sigismund i 1427 overdrog byen Nürnberg til evigt eje. Originalerne blev i 1796 flyttet til Wien af frygt for, at de skulle komme i Napoleons besiddelse. De kom først tilbage til Nürnberg i 1938, men USA flyttede dem igen til Wien efter 2. Verdenskrig.

  Man kan også besøge Middelalderfangehullerne/Mittelalterliche Lochgefängnisse, der ligger under rådhuset. Stedet er fangehuller i ordets bogstaveligste forstand, idet det er celler indrettet som en slags detention, hvor man kunne sætte fanger ned, når der skulle fremtvinges tilståelser.

   

  Albrecht-Dürer-Haus, Nürnberg

  Albrecht Dürers Hus
  Albrecht-Dürer-Haus

  Denne smukke historiske bygning var bolig og arbejdssted for kunstneren Albrecht Dürer fra 1509 til hans død i 1528. Det fire etager høje hus blev bygget i sidste halvdel af 1400-tallet, og den har siden 1871 været indrettet som museum.

  Man kan dels se selve husets indretning, forskellige kunstværker, og der er naturligvis også information om Albrecht Dürer. De viste tegninger og malerier er ikke originaler, men der kan ses på byens Germanisches Nationalmuseum. Dürers mest berømte værk, De Fire Apostle/Vier Apostel, hænger på Alte Pinakothek i München.

   

  Rigspartidagområdet
  Reichsparteitagsgelände

  Det tyske nazistparti holdt rigspartidage, landsmøder, ti gange i årene 1923-1938. I 1923 i München, 1926 i Weimar og 1927, 1929 og årligt 1933-1938 i Nürnberg. Fra 1933, da nazistpartiets leder Adolf Hitler var blevet rigskansler, blev møderne efterhånden kolossalt store og afholdt som imponerende skuer.

  Til afholdelsen blev hele området tænkt udviklet med endog meget store bygningsværker, hvoraf nogle blev bygget, andre ikke. Området og landsmøderne blev desuden kulisser for flere af instruktøren Leni Riefenstahls film for det nazistiske styre.

  Udover de steder, man kan se i dag, lå der også en slags ferie- og underholdningsby, KdF-Stadt, der var en del af rekreationsprogrammet Kraft durch Freude. Der var store træbygninger her, som skulle være det mere underholdende aspekt under NSDAP-landsmøderne. Bygningerne, der nu er forsvundet, blev bygget som en del af anlægget ved de olympiske lege i Berlin 1936 og efterfølgende flyttet til Nürnberg.

   

  Zeppelinfeld, Nürnberg

  Zeppelinfeld

  Det store område Zeppelinfeld var skueplads for de store masseoptog ved NSDAP’s landsmøder. Det 362x378 meter store sted blev indrettet efter Albert Speers tegninger i årene 1935-1937 med et stort opmarchområde og tribunen, Zeppelintribüne.

  Der var plads til 150.000 mennesker, hvoraf 70.000 var tilskuere på tribunerne. Zeppelintribüne er den primære kulisse; den er 360 meter bred og 20 meter høj. Inspirationen er hentet fra det antikke Pergamonalter, som man kan se på Pergamonmuseet i Berlin. Efter afslutningen på 2. Verdenskrig blev den øverste søjlerække bortsprængt, den var bygget i hele tribunens bredde.

  Centralt på tribunen er en hævet position, hvor de fornemste gæster sad, og fremskudt mod den store plads foran tribunen er en talerstol. Herfra talte Adolf Hitler til masserne under landsmøderne. Under hovedtribunen ligger Den Gyldne Sal, Goldener Saal, der fik sit navn fra de opsatte mosaikker. Salen har otte meter til loftet og er på 300 kvadratmeter; den giver trappeadgang til tilskuerpladserne på toppen.

  Zeppelinfeld var i øvrigt i 1937 scene for Albert Speers såkaldte Lysets Katedral/Lichtdom, der bestod af 152 lyskastere, der vendte mod himlen for at illudere kolossale bygningsmure.

  I dag benyttes området til forskellige formål; blandt andet arrangeres her koncerter. På området kan man se, at store dele af anlægget er intakte.

   

  Dokumentationscentret for Rigspartidagområdet
  Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände

  I dette dokumentationscenter får man information om hele området, der samlet set danner Reichparteitagsgelände. Centret åbnede i 2001 og er indrettet i en del af nordfløjen i Kongresshalle.

  I centret, der også giver et meget udførligt billede af og historie om Adolf Hitlers og det tyske nazistpartis vej til regeringsmagten i Tyskland. Der er grundige beskrivelser og mange film, billeder og effekter at se.

   

  Lorenzkirche, Nürnberg

  Lorenz Kirke
  Lorenzkirche

  Lorenzkirken er det største og mest betydende kirkebyggeri i Nürnberg. Den nuværende kirke blev opført over tre gange fra omkring 1260 til cirka år 1500. Den tidlige stil er højgotik, og meget imponerende er den vestlige facade med de to himmelstræbende tårne og det store rosettevindue. I 1439-1477 blev det store halkor bygget, her er stilen sengotik.

  I kirken mødes man af et klassisk gotisk kirkerum med bevarede glasmalerier, et rosettevindue, skulpturer og andre kunstværker. Over midtergangen hænger Veit Stoß’ imponerende kors, Engelsgruß, som blev udarbejdet i 1517.

  I kontrast til det lidt mørke kirkeskib er den store, lyse korbygning, der når fuld højde i alle kirkens tre skibe. I koret kan man se en del af de imponerende glasmalerier.

   

  Sebaldus Kirke
  Sebalduskirche

  Sebalduskirken er en af Nürnbergs store kirker fra middelalderen. Den første kirke blev opført fra omkring år 1230 og blev opkaldt efter byens skytshelgen, Sankt Sebaldus, der var missionær i 1000-tallet.

  Som et særsyn kan man i denne protestantiske kirke fortsat se udstillede relikvier. De er af Sankt Sebaldus og spiller derfor en vigtig rolle for hele byen. Relikvierne ligger centralt i sit eget kunstnerisk udførte gravmæle.

  Kirken blev i sin oprindelige udformning færdiggjort i 1275. Stilen var oprindeligt en romansk basilika, men allerede ved den første udvidelse med sidekapeller i 1309-1345 var stilen en anden. I årene 1358-1379 blev den store gotiske altersal tilbygget, og den er sammen med tårnene det mest markante af bygningsværket. I 1400-tallet fik tårnene deres nuværende udseende.

  Ved siden af kirken kan man se den tilhørende sognegård, Sebalder Pfarrhof. Den blev hovedsageligt opført 1361-1379, hvor den tidligere var brændt. Den blev udvidet i 1514-1515.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Nürnberg her.

Andre seværdigheder

  DB Museum, Nürnberg

  DB Museum

  DB Museum kan betragtes som Tysklands nationale jernbanemuseum. Her beskrives landets jernbanehistorie, og der er naturligvis en række flotte lokomotiver og vogne udstillet; blandt andet en rekonstruktion af lokomotivet Adler, der kørte som det første på landets første jernbane mellem Nürnberg og Fürth. Her er også berømte lokomotiver fra 1930erne og elegant materiel fra TEE-togene; Trans Europ Express.

  Museets rødder går tilbage til 1899, hvor Det Kongelige Bayerske Jernbanemuseum, Königlich-Bayerisches Eisenbahnmuseum, blev åbnet. Museets hovedbygning blev opført i 1925, og det rummer en fornem beskrivelse af forskellige dele af den tyske jernbanehistorie, både i tiden som DRG (Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft), DDR’s DR (Deutsche Reichsbahn), Vesttysklands DB (Deutsche Bundesbahn) til de nuværende tyske statsbaner DB (Deutsche Bahn).

  Historien følges fra tiden med de små jernbaneentreprenører til samlingen af banerne. Materiel, teknik og komfort er nogle af de ting, man kan se nærmere på, og så er der et stort aktivitetsområde for børn i alle aldre med lokomotivsimulator, modeljernbane og byg-selv-jernbaner.

   

  Museumsbroen
  Museumsbrücke

  Broen Museumsbrücke er en af de centrale i Nürnbergs gamle bydel, Altstadt. Den største seværdighed ved broen er den smukke udsigt, der er herfra over Pegnitz-floden og de stemningsfulde bygninger, der ligger omkring den her i hjertet af byen.

   

  Königstor, Nürnberg

  Kongeporten
  Königstor

  Byporten Königstor var en af Nürnbergs historiske store indgange. Gennem Königstor kom folk og varer fra blandt andet Regensburg. Her ligger et af byens store forsvarstårn, Königstor Turm, der er en del af byens gamle befæstning, der strakte sig hele vejen rundt om byens datidige udbredelse. Königstor Turm var oprindeligt firkantet, men blev som de øvrige afrundet for bedre at kunne modstå angreb.

   

  Ludwigporten
  Ludwigstor

  Ludwigstor er en af de historiske byporte, der gav adgang til og fra Nürnberg. Ved porten er der fæstningsværker; mest karakteristisk er den runde forsvarstårn, der i sin tid blev bygget ind i bymuren. Tårnet er fra 1377 og havde oprindeligt en firkantet form. I 1558 blev tårnet gjort rundt for bedre at kunne modstå angreb med kanonkugler.

   

  Justizpalast, Nürnberg

  Nürnbergprocessens Retssal
  Schwurgerichtssaal 600

  I Nürnbergs justitspalæ blev den såkaldte Nürnbergproces afholdt. Processen var retsopgøret med højtstående politikere og andre fra det nazistiske Tyskland.

  Schwurgerichtssaal 600 er den sal, hvor retssagerne blev gennemført fra den 20. november 1945. Den primære og mest kendte retssag blev ført mod i alt 22 personer; blandt andet Hermann Göring og Rudolf Hess. Dommene faldt den 1. oktober 1946.

  Valget af netop dette sted skyldtes, at retsbygningen og det nærliggende fængsel dels var intakte og dels var store nok til at huse de omfangsrige sager. Nürnberg lå desuden i den amerikanske zone af Tyskland, hvilket også spillede en rolle.

  Siden 1946 er interiøret skiftet ud, men fx en vægpanelerne letgenkendelige fra billeder fra Nürnbergprocessen. Der er dog stillet nye møbler op, der til en vis grad illustrerer tiden fra processen. Salen er fortsat i brug som retssal.

   

  Middelalderfangehullerne
  Mittelalterliche Lochgefängnisse

  Dette sted er fangehuller i ordets bogstaveligste forstand. Under middelalderens rådhusbyggeri er der indrettet en slags detention med en række celler, hvor man kunne sætte fanger ned, når der skulle fremtvinges tilståelser. Der ligger adskillige celler, hvor fangerne kunne udsættes for lidt af hvert inden for tortur. Var man først kommet herned, så blev man tortureret, indtil man havde tilstået over tre omgange.

  Blev tilståelsens indhold udmålt til dødsstraf, så blev det sidste måltid indtaget i fangekælderen, mens selve henrettelsen fandt sted på pladsen uden for. En anden straf kunne være udvisning fra byen, men ved den lejlighed blev man brændemærket flere steder, så alle andre kunne se, at personen var uønsket.

  Der er guidede rundvisninger gennem fangehullerne, og her får man fornemt beskrevet tilværelsen i cellerne; blandt andet de mange former for tortur, der fandt sted. Instrumenterne ligger her også til skue. Fangehullet lukkede i 1808.

   

  Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg

  Det Germanske Nationalmuseum
  Germanisches Nationalmuseum

  På dette nationalmuseum skildres kultur og kunst i det tyske sprogområde fra præhistorisk tid til i dag. Museet blev grundlagt i 1852, og det er Tysklands største kulturhistoriske museum; og det omhandler hele det historiske, tysksprogede område.

  Stedet tager sit afsæt i friherre Hans von und zu Aufseß' såkaldte Generalrepertorium fra 1852. I 1857 blev museet indrettet i de tidligere klosterbygninger, der fortsat udgør en del af komplekset. Klostret blev grundlagt i 1380, og grundstenen lagt året efter.

  Samlingerne er særdeles omfangsrige og spænder over blandt andet folkekunst, malerier, musikinstrumenter, møbler, mønter, skulpturer og videnskabelige remedier. Der er nærmest ikke det, der ikke er repræsenteret her.

  Blandt de mange højdepunkter er nogle originale værker af Albrecht Dürer, fx Michael Wolgemut og kejserbillederne, og Ernst Ludwig Kirchners Der Trinker fra 1914, der regnes for et hovedværk i ekspressionisme.

   

  Den Nye Port
  Neutor

  Neutor er en af de store indgange til byen gennem de middelalderlige mure. Ved siden af selve byporten ligger det nu runde forsvarstårn, der oprindeligt var firkantet som de øvrige af byens tårne på den tid.

  Lige inden for porten kan man besøge den kønne og fredelige Borgmesterhave, Bürgermeistergarten, der blev anlagt på toppen af de gamle fæstningsværker.

   

  Kongresshalle, Nürnberg

  Kongreshallen
  Kongresshalle

  Kongresshalle er det største bevarede bygningsværk fra den nazistiske æra. Den store bygning blev opført som kongreshal for nazistpartiet, NSDAP, og der skulle kunne sidde 50.000 mennesker.

  Kongresshalle har en diameter på 250 meter. Højden er 39 meter, men der var planlagt flere etager, så den skulle have nået 70 meter. Grundstenen blev lagt i 1935, men byggeriet blev ikke færdigt, blandt andet kom der aldrig tag over den store sal.

  Tidligere lå byens dyrepark her, og der var forskellige bygninger, såsom et dekorativt fyrtårn. Som en del af rundgangen på Dokumentationscentret for Rigspartidagområdet kommer man ud på en platform, der strækker sig højt over jorden i midten af den ufærdige hal; det er et spændende syn.

   

  Den Historiske Kunstbunker
  Historischer Kunstbunker

  Den Historiske Kunstbunker er en bunker, der blev anvendt til at opbevare Nürnbergs væsentligste kunstskatte under 2. Verdenskrig. Her i den middelalderlige kælder, der er hugget ind i grundfjeldet, var skattene godt beskyttet mod ødelæggelser. Bunkeren er på 900 kvadratmeter, og den er anlagt 24 meter inde i klippen.

  Ideen med at benytte de gamle ølkældre til den nye formål fik tre højt placerede embedsmænd, der fik byens borgmester med på planen. I 1940 startede arbejdet som det første sted i Tyskland, og anlægget blev bygget til at holde en konstant temperatur på 18 grader for at beskytte værkerne.

  Det første, der blev bragt hertil, var Veit Stoß’ Engelsgruß fra 1517, der nu som før kan ses i Lorenzkirche. Af andre værker var afstøbninger af Schöner Brunnens figurer samt regalierne, som kong Sigismund gav til byen i 1427.

  Regalierne var bragt til byen fra Wien i 1938, og af frygt for, at de skulle falde i amerikanernes hænder, blev de i 1945 båret i en almindelig rygsæk til en af byens andre kældre for at blive indmuret der. Efter nogle måneders søgen fandt amerikanerne dem, og de sendte dem til Wien. Rummet, hvor regalierne og andre af de mest værdifulde værker blev gemt, er for øvrigt delvist opført af materialer fra den ufærdige kongreshal ved Reichsparteitagsgelände.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Nürnberg her.

Ture fra byen

  Fürth, Tyskland

  Fürth

  Byen Fürth er en selvstændig by med en godt 1000-årig historie; den er dog nærmest sammenvokset med Nürnberg i dag og nås da også hurtigt med undergrundsbane. Fürth startede som en befæstning, men udviklede sig hurtigt til en markedsby, der dog kom til at stå i skyggen af naboen Nürnberg, der hurtigst opnåede privilegier, som kunne skabe vækst.

  Netop Nürnberg og Fürth blev historiske i 1835, da den første tyske jernbane netop blev anlagt mellem disse to byer. Der er mange bevarede gamle bygninger i Fürth, og det historiske miljø i gadebilledet er en af seværdigheder i byen.

  Blandt bygningerne er Fürths markante rådhus, Fürther Rathaus (Königstraße), der står som byens vartegn. Rådhuset blev opført 1840-1850 af Friedrich Bürklein. Inspirationen fra Palazzo Vecchio i Firenze er meget tydelig. I byen ligger også Fürth Kunstgalleri/Kunst Galerie Fürth (Königsplatz 1), der er et offentligt museum, hvor der arrangeres skiftende udstillinger af diverse samtidskunst.

  Man kan også se nærmere på Fürths kirker med Sankt Michaels Kirke/Kirche St. Michael (Kirchenplatz) som den mest interessante. Kirken menes opført omkring år 1100 i dens oprindelige form. Gennem tiden er den dog ændret mange gange. Selve kirkerummet er meget stemningsfuldt, og står i stilen fra ændringer i 1800-tallet.

   

  Ansbach

  Byen Ansbach blev grundlagt i midten af 700-tallet og har derfor en lang historie bag sig. Byen fik i 1300-tallet forbindelse med Hohenzollerne i Brandenburg, og det blev starten til Ansbachs status som residensby.

  I den gamle bydel finder man flere kirker, ikke mindst er St.-Gumbertus-Kirche (Johann-Sebastian-Bach-Platz) og St.-Johannis-Kirche (Martin-Luther-Platz) interessante. Byporten og tårnet Herrieder Torturm (Maximilianstraße) fra 1700-tallet er også en af byens kendte opførelser.

  Den største seværdighed er dog residensslottet for markgreverne af Brandenburg-Ansbach, Ansbacher Markgrafenresidenz (Promenade/Schloßplatz). Det nuværende slots interiør er hovedsageligt skabt i 1700-tallet, og i dag udstilles her en stor porcelæns- og fajancesamling, og diverse indbo og malerier kan også ses. Lige øst for slottet ligger slotshaven (Promenade), der er et storslået anlæg. I haven ligger stedets nærmest slotsagtige orangeri.

   

  Rothenburg ob der Tauber, Tyskland

  Rothenburg ob der Tauber

  Hævet over Tauber-floden ligger byen Rothenburg, der er en perle i middelalderarkitektur og god stemning. Den gamle bydel er et virvar af smalle gyder og hyggelige pladser, og overalt er der velbevarede huse fra byens lange historie. For mange besøgende er byen arketypen på en tysk by med store kirkebyggerier, bindingsværkshuse, fæstningsmure, et rigt udsmykket rådhus og hvad, der ellers hører til.

   

  Bamberg

  Bamberg er en af de bedst bevarede, seværdige byer i Bayern. Byen nævntes første gang i år 902, og den voksede gradvist op omkring en borg. Bamberg har i det store hele bevaret sin middelalderlige bykerne intakt, og selv om der er mange fine bygninger, er der naturligvis nogle seværdigheder, der er særligt interessante.

  Domkirken, Bamberger Dom (Domplatz), blev første gang bygget 1004-1012, men efter en brand i 1081 blev den udbygget. Det nuværende udseende nåede den i 1200-tallet. Kirken er 94 meter lang, og de fire tårne når en højde på 81 meter. Domkirken er en af de tyske kejserdomkirker, hvor der er en kejsergrav (Heinrich II). Ved domkirken kan man se et af byens vartegn, Bamberg-rytteren/Bamberger Reiter, der stammer fra omkring 1200.

  På domkirkepladsen kan man også se det imposante residensbyggeri, Neue Residenz, der blev opført i 1600-1700-tallene. Fra 1803 blev det desuden kongelig residens. Et andet af de mest betydende bygningsværker er Det Gamle Rådhus, Altes Rathaus (Obere Brücke), der første gang blev indviet i 1387.

   

  Festspielhaus, Bayreuth

  Bayreuth

  Byen Bayreuth er verdenskendt som hjemsted for de såkaldte Wagner-festspil. Festspillene er en opførelse af en række af Richard Wagners operaer, og årsagen hertil er, at komponisten selv valgte netop Bayreuth som sted for at fremføre hans værker.

  Festspillene åbnede i 1876 under Richard Wagners ledelse. Den kendte arkitekt Gottfried Semper, der blandt andet står bag Semperoper i Dresden, tegnede et operahus til formålet, Bayreuther Festspielhaus (Siegfried-Wagner-Allee), og det blev centrum for opførelserne. Festspillene afholdes hver sommer, og her opføres Wagners store operaer: Der fliegende Holländer, Tannhäuser, Lohengrin, Der Ring des Nibelungen (Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried, Götterdämmerung), Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg og Parsifal.

   

  Regensburg

  Regensburg er en by, der ligger der, hvor floden Regen løber ind i den større Donau. Byen blev grundlagt omkring år 90 af romerne som lejr. Der er mange interessante ting at se i Regensburg; ikke mindst den samlede atmosfære i den velbevarede og hyggelige gamle bydel.

  I byen kan man se broen Steinerne Brücke spænde over Donau. Den er Tysklands ældste stenbro med sin opførelse i årene 1135-1146. Broen medførte, at byen blev handelsknudepunkt med en stor rigdom til følge.

  Religiøst og politisk var Regensburg i flere århundreder meget betydelig. I perioden 1663-1806 var den således sæde for rigsdagen i Det Tysk-Romerske Rige, og store området og vigtige byer var underlagt domkirken her i byen.

  Domkirken St. Peter (Domplatz) blev grundlagt 1275 og færdigbygget 1634; dog var de 105 meter høje tårne først fuldendte i 1869. Inden for er der mange fine kunstværker.

  Læs mere om Regensburg

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byen etableres

  Nürnbergs historie strækker sig tilbage til tiden mellem 1000 og 1040, hvor byens menes grundlagt. Det konkrete år kendes ikke, men i 1050 nævnes Nuorenberc første gang i kong Heinrich III’s såkaldte Sigena-Urkunde. Stedet lå strategisk vigtigt mellem Bayern, Bøhmen og Franken, og det blev årsagen til den fremover så succesrige bys fødsel.

  Fra begyndelsen blev Nürnbergs borg anlagt; i 1000-tallet i den oprindelige og mindre udgave end den, der ses i dag. Heinrich III satte arbejdet i gang, og det blev starten på byens status som grevskab, hvor borggreverne residerede.

   

  1200-tallets rettigheder

  Året 1219 blev skelsættende, idet kejser Friedrich II her gav Nürnberg det såkaldte Store Frihedsbrev, Großer Freiheitsbrief, der gjorde byen til en fri rigsstad, Freie Reichsstadt. Den nye status indskrænkede kraftigt borggrevernes magt uden for deres egen borg, og kulminationen kom i 1427, hvor Friedrich VI som den sidste borggreve solgte sine beføjelser til bystaten. Herefter lå byens ledelse i hænderne på bystyret; dog var Nürnberg underlagt det Tysk-Romerske Rige, der dog havde en løsere styreform og struktur end vore dages samfund.

   

  1300-1600-tallene

  I århundrederne omkring 1300-1500-tallet voksede Nürnberg kraftigt, og den var sammen med Köln og Prag de største byer i det Tysk-Romerske Rige. I riget var der ingen egentlig hovedstad, men Nürnberg var en af de byer, der flest gange havde kejserligt besøg og ophold; det var et symbol på dens status og rigdom. Rigdom var betydende, idet byen skulle afholde kejsernes ophold, men med flere overordenligt rige købmænd i spidsen, kunne byen tillade sig det. Et markering af Nürnbergs status forekom i 1423, da kong Sigismund overdrog rigets regalier, de såkaldte Reichskleinodien, fra Karlstejn i Bøhmen til Nürnberg. Regalierne skulle efter Sigismunds ønske befinde sig i Nürnberg for altid, hvilket dog ikke blev tilfældet, da først de habsburgske kejsere og senere USA flyttede dem fra Nürnberg til Wien.

  Trediveårskrigen 1618-1648 kom til at spille en stor rolle for Nürnberg, idet både svenskekongen Gustav Adolfs og den kejserlige hær under Wallensteins befaling havde store antal soldater uden for byens grænser. Byens borgere led, idet de mange tropper skulle have forsyninger, der gik fra Nürnbergs eget forbrug og handelsmuligheder.

   

  Industri og udvikling

  Ved 1800-tallets start var Nürnberg efterhånden stærkt forgældet, og dens status som fristad var truet. Ved en aftale i 1803 forblev byen selvstændig, men allerede tre år senere overlad franske tropper under Napoleonskrigene Nürnberg til Kongeriget Bayern.

  Gennem 1800-tallet udviklede Nürnberg sig igen hastigt, denne gang industrielt. Byen blev Bayerns førende industriby og motoren for hele regionen. Det var da også herfra, den første tyske jernbane kunne åbnes; det var i 1835, og banen forbandt byerne Nürnberg og Fürth. Befolkningstallet steg kraftigt i denne periode. I 1806 boede her 25.000, de 100.000 blev rundet i 1880, og i 1919 boede her 350.000 mennesker.

   

  1933-1945

  Nürnberg blev under den nazistiske tid centrum for ikke mindst partiets kolossale landsmøder. Det skyldtes forskellige årsager, ikke mindst at byen lå centralt i Tyskland, og at der var en historisk relevans for storhedstiden under det Tysk-Romerske Rige. Enorme anlægsarbejder blev sat i gang, og i området Reichsparteistagsgelände sydøst for centrum udspillede landsmøderne sig med deltagelse af 100.000-vis af folk.

  2. Verdenskrig gik hårdt ud over Nürnberg. Omkring 90 % af den gamle by og 50 % af hele Nürnberg blev destrueret under bombardementer. Beliggenheden med kejserborgens højdedrag blev dog en redning for både mange mennesker og byens enestående kunst- og kulturskat. De gamle bryggerkældre blev indrettet som både kunstbunkere og som flugtveje fra bycentrum og ud under bymuren til voldgravene, hvorfra der var nemmere adgang til at komme helt ud af byen.

   

  Nürnberg i dag

  Efter afslutningen af 2. Verdenskrig blev Nürnberg igen centrum for en stund. Da de allierede sejrherrer skulle begynde retsopgøret mod nazistpartiets ledere, blev Nürnberg valgt som sted til den første proces. Den skyldtes dels et amerikansk pres på at afholde det i den amerikanske besættelseszone og dels det faktum, at byen havde et stort justitspalæ med tilhørende fængsel stort set intakt.

  Årtierne efter 2. Verdenskrig stod naturligvis delvist i genopbygningens tegn, men der skete som øvrige steder i Vesttyskland en betydelig økonomisk udvikling. Blandt andet blev der på de tidligere Reichsparteitagsgelände opført et nyt stort messe- og kongrescenter, mens også turismen hvert år trækker mange besøgende til den hyggelige by, der bugner af dejlige pladser og hyggelige kroge ved de smukt restaurerede middelalderbygninger.