Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Flensburg er den nordligste større by i Tyskland, og med en beliggenhed få kilometer fra Danmark er dens historie påvirket af grænselandet Slesvig. Flensburg blev grundlagt af danske bosættere, og den blev hurtigst en af Slesvigs vigtigste byer, hvilket ikke mindst skyldtes et betydeligt sildefiskeri. Senere boomede byen gennem bl.a. import og raffinering af sukkerrør fra Dansk Vestindien.

Gennem århundreder var Flensburg den næststørste by i Danmark, men det stoppede, da Flensburg blev tysk i 1864. Efter det tyske nederlag i 2. Verdenskrig, blev der holdt afstemninger i Slesvig om tilhørsforholdet til Danmark eller Tyskland, og Flensburg forblev tysk. I 1945 blev byen kendt for Flensburgregeringen, der med Karl Dönitz som rigspræsident kortvarigt regerede Det Tredje Rige fra Flensburg.

I dag kan man opleve Flensburgs gamle bydel med hyggelige gader og mange gamle bygninger. Man kan spadsere på hovedstrøget mellem pladserne Südermarkt og Nordermarkt, og man kan bl.a. se de fire kirker Heiliggeistkirche, Johanniskirche, Marienkirche og Nikolaikirche. Og i den nordlige del af centrum kommer man til byporten Nordertor, der er Flensburgs vartegn.

Flensburgs beliggenhed ved Flensborg Fjord giver en særlig maritim stemning, og man bør gå en tur langs havnen. Her er der en dejlig udsigt, gode restauranter og adgang til byens søfartsmuseum. Nordøst for bykernen kan man også se officersskolen Marineschule Mürwik, hvorfra Karl Dönitz ledte Tyskland i maj 1945. Flensburg er også hjemsted for det danske monument, Istedløven, der står på Flensburgs gamle kirkegård.

Ture fra byen

  Kiel, Tyskland

  Kiel

  Den nordtyske havneby Kiel ligger ved Østersøkysten, og søfarten har derfor altid været et naturligt omdrejningspunkt for udvikling i byen, der også er hovedstad i forbundsstaten Slesvig-Holsten. Kiel har ikke altid været tysk, men en del af Holsten, der ligger i grænselandet til Danmark, og som indtil 1864 udgjorde en del af den danske helstat.

  Kiel blev grundlagt i 1233 af den holstenske grev Adolf IV, og byen var medlem af Hanseforbundet 1284-1518. Kiel blomstrede igen i 1800-tallet, hvor jernbanen mellem Kiel og Altona åbnede som den første i Danmark, og hvor Kielerkanalen åbnede for skibstrafik i 1895. Godt 20 år senere indskrev byen sig i historiebøgerne med Matrosoprøret i 1918, der ledte til den tyske revolution samme år.

  Læs mere om Kiel

   

  Hamburg Speicherstadt

  Hamburg

  Hamburg er med flere end to millioner indbyggere Tysklands næststørste by og Nordtysklands absolutte metropol. Dens rigdom er skabt gennem århundreder som succesrigt medlem af Hanseforbundet, hvor Hamburg voksede sig stor som havneby, og den dag i dag er det maritime da også allestedsnærværende og en fortsat kilde til handel og turisme.

  Hamburg er en af Centraleuropas store porte mod verden. Handelen er gennem århundreder gået gennem byen, der nu har dejlige forretningsstrøg, markeder og masser af seværdigheder. Livet omkring havnen er blevet stærkt udviklet de seneste år, hvor bydelen Speicherstadts historiske varehuse er omdannet til aktiviteter, kontorer og med boliger og kulturinstitutioner blandet smukt ind i de gamle rammer.

  Læs mere om Hamburg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev