Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Wuppertal er en storby i Ruhrområdet. Den ligger ved bredderne af floden Wupper og er formelt set en ret ny by, idet den blev dannet ved at slå Barmen og Elberfeld sammen i 1929. Året efter blev bynavnet Barmen-Elberfeld ændret til Wuppertal efter en afstemning blandt borgerne. Byen Elberfeld kendes tilbage fra 1100-tallet, mens Barmen mest kendes som en vigtig industriby.

Området omkring Wupper var et af Tysklands første industriområder, og Wuppertals baggrund som store industribyer fornægter sig ikke. Den mest berømte seværdighed i byen er Wuppertaler Schwebebahn, der er en elektrisk højbane med hængende tog fra årene 1897-1903. Banen er en interessant ingeniørbedrift, som forbinder byerne Vohwinkel, Elberfeld og Barmen over en strækning på 13,3 km, hvoraf hovedparten er over floden Wupper.

Grundet Wuppertals historie som flere byer kan man opleve flere bycentre. Langs Wupper ligger både det gamle Elberfeld og Barmen. Man kan også se flere store institutioner som koncertsalen Stadthalle, operaen Opernhaus Wuppertal og Von der Heydt Museum, der er byens førende kunstmuseum. Wuppertals botaniske have er også en tur værd med dens mange smukke anlæg.

I Wuppertal kan man gå på opdagelse i nogle af byens karakteristiske kvarterer. Bydelen Ölberg blev bygget som arbejderkvarter i årtierne omkring år 1900, og der er i dag en homogen bygningsmasse i området. Tæt herpå ligger Brill, der også kaldes Briller Viertel. I dette kvarter kan man se smukke villaer, slotsagtige palæer og fint udsmykkede karréer.

Ture fra byen

  Düsseldorf, Germany

  Düsseldorf

  Düsseldorf ligger smukt ved Rhinen, og den er hovedstad i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byens navn betyder landsbyen ved floden Düssel, men landsbyen er gennem århundreder vokset til at være en af Tysklands største byer og en af de kulturelt og økonomisk vigtige byer. I dag er der mange oplevelser som fx interessante museer, Deutsche Oper am Rhein, byens skuespilhus og flere seværdigheder.

  Altstadt er navnet på Düsseldorfs gamle bydel, og her ligger pladserne Marktplatz, Burgplatz og Stiftsplatz på stribe med hver deres seværdigheder. Man kan bl.a. se byens gamle renæssancerådhus og det bevarede slotsstårn fra 1200-tallet, som er det eneste, der endnu står tilbage af Düsseldorfs slot. Tæt herpå står kirken St. Lambertus, der er den ældte bygning i Altstadt.

  Læs mere om Düsseldorf

   

  Zollverein, Essen

  Essen

  Essen er en af de største byer i Ruhrområdet og i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen ligger i området mellem floderne Emscher i nord og Ruhr i syd. Essen blev grundlagt i midten af 800-tallet, men den forblev relativt lille indtil industrialiseringen, som forvandlede Essen til at være en af Tysklands mest betydningsfulde byer inden for kul- og stålindustrien. Befolkningstallet steg således fra omkring 5.000 i 1830 til over 230.000 i 1905, og grundet den enorme industri i byen, var Essen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  Det centrale Essen er præget af nybyggerier fra tiden efter krigen, hvor 90 % af centrum blev ødelagt. Der er flere strøggader og pladser som fx Kennedyplatz, Markt med kirken Marktkirche og Burgplatz, hvor man kan se domkirken Essener Münster, der blev indviet i 1316. Ved kirken ligger museet Essener Domschatz, der hører til Tysklands fineste samlinger af religiøs kunst. Tæt herpå ligger den smukke Alte Synagoge fra 1913, og ved Essens hovedbanegård kan man se eksempler på nyere byggerier som fx Deutschlandhaus fra 1929.

  Læs mere om Essen

   

  Dortmunder U

  Dortmund

  Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

  Læs mere om Dortmund

Tilmeld dig vores nyhedsbrev