Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Essen er en af de største byer i Ruhrområdet og i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen ligger i området mellem floderne Emscher i nord og Ruhr i syd. Essen blev grundlagt i midten af 800-tallet, men den forblev relativt lille indtil industrialiseringen, som forvandlede Essen til at være en af Tysklands mest betydningsfulde byer inden for kul- og stålindustrien. Befolkningstallet steg således fra omkring 5.000 i 1830 til over 230.000 i 1905, og grundet den enorme industri i byen, var Essen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

Det centrale Essen er præget af nybyggerier fra tiden efter krigen, hvor 90 % af centrum blev ødelagt. Der er flere strøggader og pladser som fx Kennedyplatz, Markt med kirken Marktkirche og Burgplatz, hvor man kan se domkirken Essener Münster, der blev indviet i 1316. Ved kirken ligger museet Essener Domschatz, der hører til Tysklands fineste samlinger af religiøs kunst. Tæt herpå ligger den smukke Alte Synagoge fra 1913, og ved Essens hovedbanegård kan man se eksempler på nyere byggerier som fx Deutschlandhaus fra 1929.

I Essen er der også mulighed for at se nærmere på byens og områdets industrihistorie. Det kan man bl.a. på museet Zeche Zollverein, der ligger på en tidligere mine, hvor der blev brudt kul fra 1851 til 1986. Stedet er i dag indrettet som et spændende industrimuseum, og Zeche Zollverein er sammen med det nærliggende koksværk, Kokerei Zollverein, optaget på UNESCO’s verdensarvliste for stedernes arkitektur og rolle for udviklingen af sværindustri.

I Zollvereins industribygninger kan man også besøge designmuseet Red Dot, der er spændende indrettet i de industrielle rammer. Det samme gælder for Ruhr Museum, der beskriver Ruhrområdets kultur- og naturhistorie. Der er også andre museer i Essen som fx kunstmuseet Museum Folkwang, hvis samlinger og udstillinger er koncentreret om kunst fra 1800-1900-tallene. En del af museet er indrettet som Deutsche Plakat Museum, der byder på en af verdens største plakatsamlinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]