Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Essen er en af de største byer i Ruhrområdet og i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen ligger i området mellem floderne Emscher i nord og Ruhr i syd. Essen blev grundlagt i midten af 800-tallet, men den forblev relativt lille indtil industrialiseringen, som forvandlede Essen til at være en af Tysklands mest betydningsfulde byer inden for kul- og stålindustrien. Befolkningstallet steg således fra omkring 5.000 i 1830 til over 230.000 i 1905, og grundet den enorme industri i byen, var Essen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

Det centrale Essen er præget af nybyggerier fra tiden efter krigen, hvor 90 % af centrum blev ødelagt. Der er flere strøggader og pladser som fx Kennedyplatz, Markt med kirken Marktkirche og Burgplatz, hvor man kan se domkirken Essener Münster, der blev indviet i 1316. Ved kirken ligger museet Essener Domschatz, der hører til Tysklands fineste samlinger af religiøs kunst. Tæt herpå ligger den smukke Alte Synagoge fra 1913, og ved Essens hovedbanegård kan man se eksempler på nyere byggerier som fx Deutschlandhaus fra 1929.

I Essen er der også mulighed for at se nærmere på byens og områdets industrihistorie. Det kan man bl.a. på museet Zeche Zollverein, der ligger på en tidligere mine, hvor der blev brudt kul fra 1851 til 1986. Stedet er i dag indrettet som et spændende industrimuseum, og Zeche Zollverein er sammen med det nærliggende koksværk, Kokerei Zollverein, optaget på UNESCO’s verdensarvliste for stedernes arkitektur og rolle for udviklingen af sværindustri.

I Zollvereins industribygninger kan man også besøge designmuseet Red Dot, der er spændende indrettet i de industrielle rammer. Det samme gælder for Ruhr Museum, der beskriver Ruhrområdets kultur- og naturhistorie. Der er også andre museer i Essen som fx kunstmuseet Museum Folkwang, hvis samlinger og udstillinger er koncentreret om kunst fra 1800-1900-tallene. En del af museet er indrettet som Deutsche Plakat Museum, der byder på en af verdens største plakatsamlinger.

Ture fra byen

    Hafen, Duisburg

    Duisburg

    Duisburg er en af Ruhrområdets store byer. Den ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen på det sted, hvor floden Ruhr udmunder i Rhinen. Den strategisk gode beliggenhed har bl.a. betydet, at Duisburg var medlem af Hanseforbundet og senere en betydelig industriby med en stor flodhavn, hvilket stadig gør sig gældende. Med industrialisering voksede bl.a. jern- og stålindustrien markant, og det gjorde Duisburg til et stort mål for bombardementer under 2. Verdenskrig.

    I dag er Duisburg derfor en by, hvor man kan opleve gader og pladser fra sidste halvdel af 1900-tallet til i dag, men der er også steder, hvor man kan opleve noget af det gamle Duisburg. Det gælder fx pladserne Alter Markt og Burgplatz, der dannede det historiske centrum. Her kan man i dag se byens rådhus, der blev opført i historicistisk stil 1897-1902, og Salvatorkirche, der blev opført i gotisk stil fra 1300-tallet. Der er også helt nye vartegn som fx rutsjebanetrappen Tiger & Turtle Magic Mountain syd fra centrum.

    Læse mere om Duisburg

     

    Wuppertal, Tyskland

    Wuppertal

    Wuppertal er en storby i Ruhrområdet. Den ligger ved bredderne af floden Wupper og er formelt set en ret ny by, idet den blev dannet ved at slå Barmen og Elberfeld sammen i 1929. Året efter blev bynavnet Barmen-Elberfeld ændret til Wuppertal efter en afstemning blandt borgerne. Byen Elberfeld kendes tilbage fra 1100-tallet, mens Barmen mest kendes som en vigtig industriby.

    Området omkring Wupper var et af Tysklands første industriområder, og Wuppertals baggrund som store industribyer fornægter sig ikke. Den mest berømte seværdighed i byen er Wuppertaler Schwebebahn, der er en elektrisk højbane med hængende tog fra årene 1897-1903. Banen er en interessant ingeniørbedrift, som forbinder byerne Vohwinkel, Elberfeld og Barmen over en strækning på 13,3 km, hvoraf hovedparten er over floden Wupper.

    Læs mere om Wuppertal

     

    Dortmunder U

    Dortmund

    Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

    I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

    Læs mere om Dortmund

Tilmeld dig vores nyhedsbrev