Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Anklam er en af de mindre nordtyske hansestæder. Den er en lille by med en spændende historie og fine seværdigheder for nogle dejlige gåture i bycentrum. Det bedste sted at starte, er markedspladsen, Markt.

Der ligger nogle store kirker og fine huse i byens gader. Den moderne historie går tilbage til 1200-tallet, hvor handlen blomstrede i regionen, og som et synligt resultat blev Anklams havn anlagt. Fisk og andre varer fik økonomien til at vokse, og byen voksede.

Gennem 1200-1300-tallene blev Anklams store kirker bygget. Både Marienkirche og Nikolaikirche fra denne tid er stadig nogle af byens største og smukkeste seværdigheder. Du kan også se bevarede dele af byens forsvarsværker fra middelalderen, og her er også et interessant museum om flypioneren Otto Lilienthal.

Anklam er ikke den eneste hansestad i området, så der er gode muligheder for spændende ture til fx Greifswald og Demmin, men også til den noget større by, Stralsund. Du kan også tage ture til Østersøens dejlige strande eller besøge andre af egnens hyggelige byer.

Topseværdigheder

    Marienkirche, Anklam

    • Vor Frue Kirke/Marienkirche: Marienkirche er et af Anklams to store gamle kirkebyggerier. Byggeriet startede i midten af 1200-tallet med indvielse af kirken i 1296. Den mægtige kirke er ikke mindst imponerende, når man ser den i forhold til Anklams størrelse i dag.

    Steintor, Anklam

    • Stenporten/Steintor: Steintor er en af Anklams historiske byporte, og den er med 32 meter samtidig den højeste bevarede byport i Pommern. Steintor er en af de gamle monumenter fra Anklams rige historie.
    • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Anklam, Demmin og Greifswald her.

Andre seværdigheder

    Markt, Anklam

    • Torvet/Markt: Torvet Markt er centrum af Anklam, og det har siden byens grundlæggelse udgjort byens markedsplads og været hjemsted for byens styre. I dag er det en hyggelig plads, hvor man kan nyde byens ro.
    • Krudttårnet/Pulverturm: Pulverturm er et bevaret fæstningstårn fra Anklams middelalderbymure og -forsvarsværker. Tårnet stod færdigt i midten af 1400-tallet i en tid, hvor Anklam lå i fejder med Schwerins adelsslægt.

    Otto Lilienthal Monument, Anklam

    • Otto-Lilienthal-Museum: Otto Lilienthal er navnet på Anklams nok mest berømte bysbarn. Han blev født i byen 23. maj 1848 i Anklam og blev pilot og flyvepioner. Der er et museum for ham i byen, hvor man også kan se et monument for Otto Lilienthal.
    • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Anklam, Demmin og Greifswald her.

Ture fra byen

    Greifswald, Germany

    • Greifswald: Universitetsbyen Greifswald er en af Mecklenburg-Vorpommerns østligste hansestæder, og her er der en del seværdigheder i den hyggelige bymidte. Mest kendt er byens karakteristiske rådhusbygning, men der er også mange andre ting at se, når man går i tur i det hyggelige centrum.

    Demmin, Germany

    • Demmin: Byen Demmin er en af de mindre hansestæder, man kan opleve i området. Byen byder på en spændende historie og fine seværdigheder som fx rådhuspladsen med Demmins elegante rådhus.
    • Stralsund: Hansestaden Stralsund er en af regionens større byer med en hyggelig gammel bydel med mange seværdigheder og nyere som akvariet Ozeanarium. Byen er også havneby og ligger ved overkørslen til øen Rügen og dens smukke natur.

    Ueckermünde, Germany

    • Ueckermünde: Ueckermünde er en havneby ved floden Ueckers munding, og kombinationen af det maritime med en meget hyggelige bykerne gør en tur hertil til en oplevelse i det nordøsttyske.
    • Peenemünde Historiske-Tekniske Museum/Historisch-Technisches Museum Peenemünde: Dette er et museum, som blev indrettet i 1991 i byen Peenemündes tidligere kraftværksbygning. Museets primære fokus er de tyske raketforsøg og -byggerier, der fandt sted omkring Peenemünde i perioden 1936-1945.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

    • Möwencenter, Lomonossowallee 58, Greifswald, www.moewencenter.de
    • Ostsee-Einkaufzentrum, Rigaer Straße 8, Greifswald
    • Dompassage, Lange Straße, Greifswald
    • Indkøbsgader: Markt, Steinstraße, Frauenstraße

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Anklams historie går tilbage til dens første benævnelse i 1243; dengang med navnet Tachlim, som senere i 1200-tallet var blevet til Anclem. Der menes dog at have været bosættelser i området allerede i århundredet f.Kr., mens den tidligste bebyggelse i det nuværende Anklam vurderes at have ligget omkring gaden Pferdemarkt og opstået i 700- eller 800-tallet.

    Gennem 1100-tallet steg handlen i området, der blev af fortsat vigtigere strategisk vigtighed. Der kom tilrejsende til regionen og til bosættelsen fra blandt andet Flandern, og de var med til at danne udgangspunktet for det senere Anklam med anlæg af gader, pladser og et torv.

    I 1243 blev den første egentlige del af byen etableret, og her herskede handel efter forbillede fra Magdeburg. Året efter indførte hertug Barnim I købstadsrettigheder efter Lübecks mønster i området, og det gav grobund for yderligere handel og udvikling. Rettighederne blev justeret i Anklam de følgende årtier, før de var gyldige fra år 1292. I mellemtiden var Anklam blevet medlem af Hanseforbundet i 1283, hvilket ikke mindst var sket på grund af en stor handel med sild.

    Byens fiskere opnåede fiskerettigheder ved Skåne og Bornholm af den danske konge i 1338, hvilket styrkede Anklams status som handelsby. I 1200-1300-tallene var der også stor byggeaktivitet i Anklam med opførelsen af både Marienkirche, Nikolaikirche og et kloster, og i 1325 opnåede byen også møntrettigheder.

    I 1400-tallet blev Anklam udvidet i retning mod floden Peene, og byens befæstninger blev styrket med mure, seks byporte og flere forsvarstårne. Det var en periode med økonomisk opsving gennem handel, og dette skulle kunne forsvares. Indtil 1600-tallet ramte pesten Anklam over flere gange, og byen blev flere gange angrebet og belejret, og den skiftede tilhørsforhold.

    I 1648 blev Anklam svensk med Sveriges besiddelser i Vorpommern. Den svenske tid varede til 1720, hvor hovedparten af byen blev preussisk; dog blev den nye grænse tegnet ved Peendamm, som forblev svensk.

    I midten af 1700-tallet blev byens mure og porte for en stor dels vedkommende revet ned, og i årene 1806-1808 blev Anklam besat af franske tropper under Napoleon. Napoleonskrigene og deres efterspil gjorde desuden, at Peendamm også blev preussisk, hvorved Anklam igen var samlet efter næsten et århundrede.

    Byens centrum var Markt, og her lå Anklam gotiske rådhus indtil 1842, hvor det blev revet ned. 1800-tallet var en tid med udbygning af økonomien i landet gennem industrialisering med jernbanen som et af symbolerne på fremskridtet. Banen kom til Anklam i 1863, og i byen blev der også investeret i ny produktion som fx den sukkerfabrik, der åbnede i 1883.

    Teknikken og fremskridtet prægede også byens berømte søn, Otto Lilienthal, der blev føst i Anklam i 1848. Han eksperimenterede med flyvning gennem beregninger og studier af fugle, og han blev en af luftens pionerer fra sit udgangspunkt i Anklam; Lilienthal døde under et af sine mange forsøg i Berlin i 1896.

    I Anklam var der gennem tiden opført mange smukke bygninger i form af galvhuse, byhuse, palæer og store kirker. Disse gik for mange vedkommende til grunde under 2. Verdenskrig, der ramte byen hårdt. Bombardementer i årene 1943-1945 lagde store dele i grus, hvorved et kolossalt genopbygningsarbejde ventede i den nye stat, DDR.

    I DDR blev byen nyudviklet med nye lejlighedsbyggerier, et rådhus på det centrale torv og mange andre opførelser. Store historiske byggerier som fx Nikolaikirche henlå dog som ruin gennem resten af 1900-tallet, før nogle storstilede renoveringsprojekter så dagens lys. I samme årtier er der også gjort meget for at genskabe stemningen fra det hedengangne historiske Anklam med nye bygninger inspireret af tidligere opførelser.