Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Demmin er en af Mecklenburg-Vorpommerns hansestæder, og der er flere seværdigheder i byen fra dens historie som befæstet handelssted. I dag bor der lidt flere end 10.000 indbyggere i Demmin, og den centrale plads er Markt.

Pladsen er byens markedsplads, og den er et godt udgangspunkt for en spadseretur i bykernen. Tag et kig på det elegante rådhus, før gåturen går forbi St.-Bartholomaei-Kirche og det maritime miljø ved byens før så travle flodhavn, der har medvirket til en stor el af Demmins vækst.

Demmin er ikke den eneste hansestad i området, så der er gode muligheder for spændende ture til fx Greifswald og Anklam, men også til den noget større by, Stralsund. Du kan også tage ture til Østersøens dejlige strande eller besøge andre af egnens hyggelige byer.

Topseværdigheder

    Rathaus, Demmin

    Rådhuset
    Rathaus

    Rådhuset i Demmin er byens nok mest elegante bygning. Den nuværende opførelse blev indviet i 1998 som rekonstruktion af byens 1700-talsrådhus, der blev bygget i tidens barok. Rådhuset brændte i 1945, og der gik til efter 1945, før forslaget om rekonstruktion blev fremsat.

    Det første rådhus i Demmin blev opført i 1200-tallet i forbindelse med, at byen opnåede købstadsrettigheder. Rådhuset blev opført i gotik og ombygget flere gange gennem tiden.

     

    St Bartholomaei Kirche, Demmin

    Sankt Bartholomæus Kirke
    St.-Bartholomaei-Kirche

    Den mægtige St.-Bartholomaei-Kirche er Demmins dominerende bygningsværk, som kan ses langvejs fra i byens skyline; kirkens tårn når da også en højde på over 95 meter.

    Kirken er en treskibet gotisk 1200-talsbygning. Den første udgave af kirken blev indviet i 1260, og gennem årene er den løbende blevet udbygget, ødelagt og genopbygget gentagne gange. I de seneste århundreder blev kirken ramt af den ødelæggende brand, der hærgede byen i 1676 under kampe mellem Brandenburg og Sverige.

    Den nuværende kirkebygning står særdeles smukt restaureret, og den er et resultat af en gennemgribende ombygning, der fandt sted i årene 1856-1867. Mest tydeligt fra denne tid er det høje tårn, men også kirkens indre er seværdigt og spændende. I koret kan man nyde Karl Gottfried Pfannschmidts smukke glasmosaikvinduer, og i kirken kan man desuden se biskop Otto von Bambergs missionsrejse til blandt andet Demmin skildret; han var i Demmin i 1128.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Anklam, Demmin og Greifswald her.

Andre seværdigheder

    Luisentor, Demmin

    Luise Port
    Luisentor

    Luisentor er Demmins eneste tilbageværende byport fra byens middelalderbefæstning. Den 31 meter høje port blev opført i 1200-tallet på samme tid som byens mure, der udgjorde forsvaret af bykernen. Porten virkede gennem periode 1768-1895 også som fængsel.

    Porten hed Kuhtor indtil 1821, og den var Demmins forsvarsport mod øst og samtidig den vigtigste af byens porte; i denne retning var der ikke et naturligt forsvar i form af de omkringliggende vandveje.

    Demmins middelalderbefæstning udgjordes af en bymur omkring selve byen. Der var i alt 27 porte og tårne langs muren, og ud over den østlige Kuhtor var portene benævnt Frauentor, Schloßtor, Fischerpforte, Kahldentor, Holstentor og Mentzerpforte i den rækkefølge med uret fra Kuhtor.

     

    Lübecker Speicher, Demmin

    Lübeck Pakhus
    Lübecker Speicher

    Demmins fortid som aktiv by i Hanseforbundet blev skabt på den handel, der foregik ad floden Peene. I dag kan man fortset se bygninger på byens havn, der om end ikke tidsmæssigt går tilbage til hansetiden, så i hvert fald står som eksempler på flodhandlen.

    Langs gaderne Am Bollwerk og Am Hanseufer ligger der flere pakhuse. Det ældste er bygningen Lübecker Speicher, der blev opført omkring 1820. Berliner Speicher stammer fra år 1900, mens de øvrige opførelser blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet.

    Mellem de to gader kan man i øvrigt se broen Kahldenbrücke (Baumannstraße), som krydser Peene. Broen er et fint eksempel på en klapbro, og der lå allerede en bro her ved den nu historiske port, Kahldentor, i 1600-tallet. Den nuværende bro er fra årene 1998-2000.

     

    Haus Demmin

    Haus Demmin er navnet på en pommersk borgruin, der ligger strategisk godt ved floderne Peene og Tollenses sammenløb i udkanten af Demmin. Ruinen står som et af de ældste bevarede verdslige byggerier i Pommern.

    Der var allerede et slavisk forsvarsværk på dette sted i 700-tallet, mens Haus Demmin blev grundlagt i 1127. Allerede året efter skrev borgen sig ind i historiebøgerne, da biskop Otto von Bamberg mødte hertug Wartislaw I her under en missionsrejse. Borgens kerne var et rundt forsvarstårn, og dertil kom ydre forstærkninger i komplekset. Tårnet brændte i 1631 og blev yderligere ødelagt ved en eksplosion i 1648.

    Ved ruinen opførte familien Podewils et herresæde i form af et senklassicistisk palæ. Det skete i 1840, og stedet var residens til 1945, hvorefter der virkede som internat og skole i DDR-årene fra 1946. Det imposante hus stod til 1998, hvor det udbrændte, så også det står som en ruin.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Anklam, Demmin og Greifswald her.

Ture fra byen

    Rathaus, Greifswald

    Greifswald

    Hansestaden Greifswald ved den lille flod Ryck er en atmosfærerig by med alt hvad, der hører til indbegrebet af en nordtysk by. Smukke bygninger, imponerende kirker, en central markedsplads og et rådhus med rødder i hansetiden er bare nogle af højdepunkterne.

    I forhold til andre nordtyske hansestæder er Greifswald en forholdsvis lille by, og det giver mulighed for i ro og mag at opleve byen til fods. Der er ikke langt mellem seværdighederne, der for manges vedkommende er en fin oplevelse.

    Læs mere om Greifswald

     

    Markt, Anklam

    Anklam

    Byen Anklam er en af de mindre nordtyske hansestæder med en spændende historie og fine seværdigheder. Byens historie går tilbage til dens første benævnelse i 1243; dengang med navnet Tachlim, som senere i 1200-tallet var blevet til Anclem.

    Torvet Markt er centrum af Anklam, og det har siden byens grundlæggelse udgjort byens markedsplads og været hjemsted for byens styre. Byen opstod i 1243, og Markt blev etableret ikke senere end i 1260erne. På torvet blev byens gotiske rådhus opført, og gennem tiden blev der også bygget mange af de for hansestæderne så typiske gavlhuse omkring Markt.

    Der er flere ting at se ud over Markt. Man kan blandt andet se det gamle fæstningstårn, Pulvertårn, og Marienkirche, der er den ene af Anklams to store gamle kirkebyggerier. Den anden er Nikolaikirche, der også stadig kan opleves i byen, der også er kendt for flypioneren Otto Lilienthal, der mindes med et interessant museum.

    Læs mere om Anklam

     

    Stralsund

    Hansestaden Stralsund er en af regionens større byer med en hyggelig gammel bydel med mange seværdigheder. Stralsunds rige historie som blomstrende hansestad ses overalt i byen, hvor købmandsbygninger ligger i gaderne mellem byens tre store kirker og andre offentlige byggerier, der blev rejst som symboler på byens formåen og rigdom i middelalderens hansetid.

    De mange små gader er stemningsfulde som fra en svunden tid, og man opdager hurtigt, hvorfor bykernen er kommet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Pladser og området ved vandet er andre meget levende steder, hvor der ofte er større arrangementer.

    Stralsunds beliggenhed med vand på alle sider giver muligheder for mange skønne oplevelser, enten direkte på vandet eller på et af byens fornemme maritime museer med det moderne akvarium, Ozeaneum, som spydspids.

    Læs mere om Stralsund

     

    Ueckermünde, Tyskland

    Ueckermünde

    Ueckermünde er en havneby ved floden Ueckers munding, og kombinationen af det maritime med en meget hyggelige bykerne gør en tur hertil til en oplevelse i det nordøsttyske.

    Historisk blev Ueckermünde første gang nævnt i 1178, og det var en fiskerby. De følgende århundreder voksede byen grundet handel og sin gunstige beliggenhed ved Uecker, og flere større bygninger skød op. Det gjaldt blandt andet det befæstede slot, som Pommerns hertuger lod opføre, kirker og befæstninger.

    I dag besøger mange Ueckermünde for at tage en vandretur omkring den charmerende havn langs Uecker (Altes Bollwerk, Neues Bollwerk), der ligger op ad den gamle bydel. Her er der marked og flere forskellige muligheder for sejlture eller besøg på skibe i sæsonen.

    Man bør dog ikke snyde sig selv for en tur i byens centrum nordvest for havnen. Her kan man se de bevarede dele af hertugslottet (Am Rathaus) fra 1540erne, der i dag er sæde for byens forvaltning, og kirken Marienkirche (Ueckerstraße 86), der er særdeles seværdig.

    Marienkirche er i sin nuværende udgave bygget i årene 1752-1766 i barok og rokoko; dog med et nygotisk tårn fra 1866. Det er kirkens indre, der er noget særligt. Indretningen med balkoner og det malede flade træloft giver et særligt kirkerum.

    Endelig kan man gå omkring hundrede meter længere mod nordvest fra kirken, hvor byens torv, Markt, ligger. Markt er omgivet af en del fine bygninger, og på pladsen er der udeservering i sæsonen og et springvandsanlæg.

     

    Peenemünde Historiske-Tekniske Museum
    Historisch-Technisches Museum Peenemünde

    Dette er et museum, som blev indrettet i 1991 i byen Peenemündes tidligere kraftværksbygning. Museets primære fokus er de tyske raketforsøg og -byggerier, der fandt sted omkring Peenemünde i perioden 1936-1945. Det var her, Wernher von Braun stod i spidsen for nazisternes raketprogram, der nok bedst kendes for V1- og V2-raketterne.

    Wernher von Braun eksperimenterede gennem mange år med raketter, og efter 2. Verdenskrigs afslutning arbejdede han videre for USA. Hans indsats og viden endte med at være Saturn V-raketterne, der bragte amerikanske astronauter i rummet og til Månen.

    Testfaciliteterne i Peenemünde blev muliggjort i 1936, da Luftfartsministeriet i Tyskland købte den nordlige del af øen Usedom af byen Wolgast for 750.000 reichsmark. Herefter blev der anlagt et omfangsrigt kompleks af bygninger, hvor der blev testet raketter med videre. Peenemünde blev flere gange bombet under 2. Verdenskrig med første togt den 17.-18. august 1943.

    På museet er der også andre skildringer og effekter udstillet end von Brauns raketter. Det drejer sig om fx korvet fra DDRs Volksmarine, russiske MIG-fly og jernbanemateriel. Alt i alt er stedet en oplevelse for både historisk og teknisk interesserede.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Möwencenter

    Lomonossowallee 58, Greifswald
    moewencenter.de

     

    Ostsee-Einkaufzentrum

    Rigaer Straße 8, Greifswald

     

    Dompassage

    Lange Straße, Greifswald

     

    Indkøbsgader

    Markt, Rudolf-Breitscheid-Straße, Clara-Zetkin-Straße

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Demmins historie går tilbage til spredte bosættelser i området omkring 700-tallet. Ved det fremtidige Demmin blev der etableret en borg, og en by voksede efterhånden frem. Missionsrejser blev foretaget flere gange, og den væsentligste var Otto von Bambergs i 1128. Senere i 1100-tallet blev Demmin valgte som residensby af de lokale hertuger. I 1200-tallet blev en ny byplan med gitterformet gadenet gennemført, og byen fik også en bymur med fem porte omkring sig.

    I årene omkring 1240 opnåede Demmin købstadsrettigheder efter forbillede fra andre driftige handelsbyer, og handlen florerede i byen, der fungerede som omlastningssted af varer; dette skete ved flodhavnen, der var muliggjort af floden Peene. I 1283 blev Demmin medlem af Hanseforbundet. I 1320 gav de pommerske hertuger byen toldfrihed, og gennem 1300-1400-tallene dannede Demmin forbund med hansestæderne Anklam, Greifswald og Stralsund.

    I 1407 brændte dele af byen, og en ny brand i 1495 ødelagde nærmest hele Demmin. Byen rejste sig dog igen, og i midten af 1500-tallet blev Demmins forsvarsmure udbygget. Gennem de følgende århundreder hærgede flere krige, og Demmin blev besat af både preussere, russere og svenskere; under kampe blev byen ramt af en storbrand i 1676. Med Freden i Hamburg i 1762 blev Peene grænse mellem Preussen og Svensk Pommern.

    I 1815 blev hele Pommern underlagt Preussen, og Demmin kom administrativt under Stettin. I 1877 kom jernbanen til byen på linjen mellem Berlin og Stralsund, og det var en periode med en stor industriudvikling i byen.

    1900-tallet var præget af to verdenskrige, der blev afsluttet af den sovjetiske røde hærs indmarch i byen den 30. april-1. maj 1945. Demmin blev en del af DDR, der genopbyggede bykernen i moderne stil efter 2. Verdenskrigs ødelæggelse.

    I DDR-årene voksede byen befolkning til omkring 17.000 indbyggere, hvilket var det højeste i Demmins historie. I 1994 fik byen igen officielt tilnavnet Hansestadt, hvormed den kendes som Hansestadt Demmin i dag.