Se på kortet
Greifswald, Germany
Læs om byen
Hansestaden Greifswald ved den lille flod Ryck er en atmosfærerig by med alt hvad, der hører til indbegrebet af en nordtysk by. Smukke bygninger, imponerende kirker, en central markedsplads og et rådhus med rødder i hansetiden er bare nogle af højdepunkterne.
I forhold til andre nordtyske hansestæder er Greifswald en forholdsvis lille by, og det giver mulighed for i ro og mag at opleve byen til fods. Der er ikke langt mellem seværdighederne, der for manges vedkommende er en fin oplevelse.
Greifswald er desuden omgivet af smuk natur og andre hansestæder. Her er ikke langt til Østersøens kyst, og byen ligger tæt på Tyskland to største øer, Rügen og Usedom, og på flere af delstaten Mecklenburg-Vorpommerns nationalparker.
Andre seværdigheder
- Rådhuset/Rathaus: Greifswalds rådhus er den mest markante bygning på byens gamle torv og markedsplads. Det blev opført 1369 som handelshus, og det har været sæde for byens styre siden 1551. Rådhuset brændte i 1713, men blev genopført i dagens udseende i 1738.
- Markt 13: På adressen Markt 13 ligger Greifswald ældste bevarede købmandshus. Det blev opført i 1200-tallet og står i dag som en af de få huse omkring Markt i sine røde mursten med en smuk gavl og facade.
- Markt 11: Omkring Marktplatz ligger der en del smukke huse, og blandt de mest markante er gavlhuset med navnet Markt 11. Huset er et fornemt eksempel på den nordtyske teglstensgotik, der ses i mange hansestæder. I dag ligger der en café i den smukke bygning.
- Pommerns Regionalmuseum/Pommersches Landesmuseum: Dette er det pommerske museum, som har til huse i en klassicistisk hovedbygning. Museet skildrer regionen Pommern inden for blandt andet historiske begivenheder, geologi og kunst.
- Marienkirche: Denne store kirke er en af Greifswald tre kendte kirker fra 1200-tallet. Marienkirche blev opført fra 1250, men er siden da blevet udbygget væsentligt. Kirken er et af de fornemste eksempler på den nordtyske teglstensgotik, og man kan se et interessant kirkerum.
- St. Spiritus: Kulturstedet St. Spiritus byder løbende på en række forskellige arrangementer, men det er også værd blot at tage en tur for at se de idylliske bygninger, hvis historie går tilbage til 1200-tallet.
- Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Greifswald her.
Historisk overblik
Universitetsbyen Greifswald er en af Mecklenburg-Vorpommerns østligste hansestæder. Byen har fået første del af sit navn fra den pommerske grif, der også ses afbilledet i byens våbenskjold.
Klostret Eldena, der i dag ses som ruin øst for byen, blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet, og det blev også startskuddet til den egentlige bybebyggelse, hvor Greifswalds i første halvdel af 1200-tallet oplevede en nærmest eksplosiv vækst efter sin grundlæggelse. Blandt andet blev stedet ved Ryck-flodens munding frihavn, og hertug Wartislaw III garanterede erstatning mod eventuelle tab overfor sørøvere. I 1278 blev byen første gang nævnt som hansestad.
I 1300-pladsen ønskede Mecklenburg herredømmet over området, men blandt andet ved at danne forbund med nabobyerne Anklam, Demmin og Stralsund og med hjælp fra den danske konge blev mecklenburgerne holdt på afstand. Samme forbund dannede senere fælles front mod sørøvere.
Den pommerske hertug gav i 1452 Greifswald vidtrækkende handelsrettigheder, de såkaldte ”gyldne privilegier”, og det var starten på byens storhedstid. Kun fire år senere grundlagdes Pommerns på den tid eneste universitet i Greifswald.
30-års Krigen gjorde en ende på den gyldne tid. Byen kapitulerede til de kejserlige tropper under general Wallenstein i 1627, og det blev starten på en periode med tvangsarbejde. Den senere pestepidemi gjorde kun ondt værre, og byen blev delvist affolket.
I 1631 stod de svenske tropper under kong Gustav II Adolf foran Greifswalds forsvar, og efter kort tid måtte de overgive sig. De næste 184 år kom til at være under svensk herredømme, dog med udstrakt frihed og selvstændighed og med betydende svenske kirke- og domstolsmyndigheder i byen. Først ved Wienerkongressen i 1815 blev byen og de svenske besiddelser i Pommern preussiske. Inden da havde 1700-tallet dog været en hård tid for byen, der hærgedes af store brande i 1713 og 1736 samt ødelæggelse efter en krudteksplosion i 1758.
Gennem 1800-tallet kom rigsvejen fra Berlin til Stralsund gennem Greifswald og i 1863 jernbanen, der skulle få økonomisk betydning. Jernbaneværksteder blev den betydeligste industri i Greifswald, og banen første diverse mindre industri med sig. I 1920ernes økonomiske krise lukkede blandt andet jernbaneværkstederne, og det medførte stor arbejdsløshed. Under 2. Verdenskrig var der en stor militær garnison i byen, der dog slap uspoleret gennem krigens slutning. Byens kommandant overgav Greifswald til russiske tropper uden kamp den 30. april 1945.
Efter 2. Verdenskrig var Greifswald en del af DDR, og byen blev hastigt udviklet gennem opførelse af en del elementbyggeri, det såkaldte Plattenbau, der også medførte en hård sanering af en del historiske bygninger. Siden 1980erne er byen blevet restaureret, så den stråler med en fortidig pragt.