Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Hansestaden Greifswald ved den lille flod Ryck er en atmosfærerig by med alt hvad, der hører til indbegrebet af en nordtysk by. Smukke bygninger, imponerende kirker, en central markedsplads og et rådhus med rødder i hansetiden er bare nogle af højdepunkterne.

I forhold til andre nordtyske hansestæder er Greifswald en forholdsvis lille by, og det giver mulighed for i ro og mag at opleve byen til fods. Der er ikke langt mellem seværdighederne, der for manges vedkommende er en fin oplevelse.

Greifswald er desuden omgivet af smuk natur og andre hansestæder. Her er ikke langt til Østersøens kyst, og byen ligger tæt på Tyskland to største øer, Rügen og Usedom, og på flere af delstaten Mecklenburg-Vorpommerns nationalparker.

Topseværdigheder

    Greifswald Markt

    Torvet
    Markt

    Greifswalds markedsplads er centrum af byens middelalderby. Nærmest hele vejen rundt om pladsen ligger de smukke gavlhuse og andre byhuse, der er så typiske for de tyske hansestæder og således også for Greifswald. I sæsonen er der en fantastisk stemning med de mange steder med udendørs servering, der understreger pladsens popularitet blandt både lokale og besøgende.

    Pladsen opstod i år 1250 som Eldena Klosters handelsplads med det værdifulde salt, som klostret havde handelsprivilegier med. Den pommerske hertug gav tilladelse til at grundlægge denne nye markedsplads som konkurrent til Stralsund, der på dette tidspunkt var en del af fyrstendømmet Rügen og derved en rival til Pommern.

    De typiske gavlhuse blev med tiden opført mod nord, øst og syd, mens byens rådhus og senere også apotek lå mod vest. Husene med adresserne Markt 11 og Markt 13 er bevaret i den gamle stil. På pladsens sydside kan man ikke længere se gavlhuse, idet en postbygning (Markt 15-19) afløste den tidligere husrække her. Siden 2014 har den store opførelse haft funktion af Stadthaus.

     

    Sankt Nikolaj Domkirke
    St. Nikolai Dom

    Greifswalds domkirke, Sankt Nikolaj Kirke, er den højeste af de tre kirker, der danner byens historiske skyline. Med sit 100 meter høje tårn ses tårnet fra lang afstand, og domkirken er da også blevet byens vartegn. I 60 meters højde er der en udsigtsbalkon, og herfra er selvsagt en vidunderlig udsigt over den gamle bydel.

    Kirken blev opført fra 1263, og siden da er den ændret flere gange; blandt andet har tårnet været næsten 20 meter højere, men det styrtede delvist ned under uvejr to gange. Værst var det i 1650, hvor tårnet styrtede ned over selve kirken med særdeles omfattende ødelæggelser som resultat.

    Efter den ulykke blev der samlet midler ind i byen og i nabobyerne, og selv den svenske dronning donerede penge til genopførelsen. Allerede året efter stod det nye og nuværende barokke kirketårn færdigt, og selve kirkebygningen blev efterfølgende genopbygget. Kirkens interiør blev igen ændret 1823-1832, og det er det udseende, der i dag møder besøgende.

     

    Greifswald Museumshafen

    Museumshavnen
    Museumshafen

    Greifswalds gamle handelshavn er nu omdannet til museumshavn med en del gamle skibe, hyggelig stemning og med en historie, der var en af grundene til Greifswalds rigdom som hansestad.

    Man kan gå en tur i området og blot nyde stemningen og kigget til Greifwalds bykerne, der ligger umiddelbart syd for havnen. Man kan i sæsonen også tage plads på en af de gode fiskerestauranter, der findes ved havnekanten.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Greifswald her.

Andre seværdigheder

    Greifswald Rathaus

    Rådhuset
    Rathaus

    Greifswalds rådhus er den mest markante bygning på byens gamle torv og markedsplads. Det blev opført 1369 som handelshus, Kophus, og fra 1551 har byens styre haft sæde her.

    Kun i kælderen er bygningen bevaret i sin oprindelige form, mens resten er et smukt resultat af senere ombygninger. Rådhuset blev ganske ødelagt under den store brand i 1713, og først i 1738 stod det genopført; i det store hele med det udseende, man kan nyde i dag.

     

    Markt 13

    På adressen Markt 13 ligger Greifswald ældste bevarede købmandshus. Det blev opført i 1200-tallet og står i dag som en af de få huse omkring Markt i sine røde mursten med en smuk gavl og facade. Man kan opleve huset på nært hold, idet det er indrettet som cafe og restaurant i dag.

     

    Greifswald Markt 11

    Markt 11

    Omkring Marktplatz ligger der en del smukke huse, og blandt de mest markante er gavlhuset med navnet Markt 11, som ligger på pladsens østlige side og derved overfor rådhuset. Huset er et fornemt eksempel på den nordtyske teglstensgotik, der ses i mange hansestæder.

    Der blev allerede opført et hus her i 1200-tallet, og gennem 1300- og 1400-tallene ejede familie Rubenow bygningen. De leverede flere borgmestre til byen, og det var i deres tid, at huset blev ombygget med den nuværende facade; det skete i starten af 1400-tallet. Facaden blev dog delvist ombygget i en stil tro mod gotikken i 1850erne.

    I dag ligger der en café i Markt 11, men det har haft flere andre funktioner. I 1945 blev det sæde for den lokale kreds af den sovjetiske hær, og i DDR-tiden havde det socialistiske enhedsparti, SED, lokalt sæde her.

     

    Pommerns Regionalmuseum
    Pommersches Landesmuseum

    Dette er det pommerske museum, som har til huse i en klassicistisk hovedbygning. Museet skildrer regionen Pommern inden for blandt andet historiske begivenheder, geologi og kunst.

    Museet gennemgår på spændende vis Pommern på kryds og tværs, og museumshaverne er også en tur værd. Stedets malerisamling rummer mange værker af lokale, ikke mindst det berømte bysbarn Caspar David Friedrich, og internationale kunstnere som fx Frans Hals og van Gogh.

     

    Greifswald Marienkirche

    Marienkirche

    Murstenskirken Marienkirche er en af Greifswalds tre store og majestætiske kirker. Den blev bygget fra 1250 til begyndelsen af 1300-tallet, hvor den stod færdig i sit oprindelige udseende. Gennem de følgende århundreder blev kirken udbygget til en længde på 67 meter og med et imponerende sadeltag, og kirken hører da også til et de fornemste eksempler på den typiske nordtyske teglstensgotik.

    Et par kendetegn fra denne tid og bygningsstil er, at kirken blev opført som treskibet bygning og uden kor. Dette giver Marienkirche et ganske kompakt ydre, hvilket har fostret kælenavnet Tykke Maria/Dicke Marie. Årsagen kan blandt andet ses fra den centrale markedsplads.

    Inden for åbner et flot kirkerum sig med 21 meter til loftet. I årene 1977-1984 blev den middelalderlige bemaling genskabt, og i kirkens sydvestlige del kan man se 1400-talsfresker. Prædikestolen er fra 1587 og produceret i Rostock.

     

    St. Spiritus

    Kulturstedet St. Spiritus byder løbende på en række forskellige arrangementer, men det er også værd blot at tage en tur for at se de idylliske bygninger, hvis historie går tilbage til 1200-tallet.

    St. Spiritus blev grundlagt som sygehus og ældrehjem omkring 1250. Indtil 1975 fungerede stedet som plejehjem, og i de senere år er det så indrettet som kulturcentrum.

    De hyggelige bindingsværkshuse er opført i 1600-tallet, men der er fortsat bevaret dele fra de middelalderlige bygninger. St. Spiritus ligger dog også i flere øvrige og nyere bygninger.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Greifswald her.

Ture fra byen

    Demmin, Tyskland

    Demmin

    Byen Demmin er en af Mecklenburg-Vorpommerns hansestæder, og der er flere seværdigheder i byen fra dens historie som befæstet handelssted. I dag bor der lidt flere end 10.000 indbyggere i Demmin, og den centrale plads er Markt; denne er et godt udgangspunkt for en spadseretur i bykernen.

    Man kan blandt andet se den bevarede byport, Luisentor, og tårnet Pulverturm, der blev opført 1570-1571 som en del af Demmins befæstning. Byens mægtigste bygning er dog St.-Bartholomaei-Kirche, og så skal man også se Demmins elegante rådhus på det centrale torv.

    Læs mere om Demmin

     

    Anklam

    Byen Anklam er en af de mindre nordtyske hansestæder med en spændende historie og fine seværdigheder. Byens historie går tilbage til dens første benævnelse i 1243; dengang med navnet Tachlim, som senere i 1200-tallet var blevet til Anclem.

    Torvet Markt er centrum af Anklam, og det har siden byens grundlæggelse udgjort byens markedsplads og været hjemsted for byens styre. Byen opstod i 1243, og Markt blev etableret ikke senere end i 1260erne. På torvet blev byens gotiske rådhus opført, og gennem tiden blev der også bygget mange af de for hansestæderne så typiske gavlhuse omkring Markt.

    Der er flere ting at se ud over Markt. Man kan blandt andet se det gamle fæstningstårn, Pulvertårn, og Marienkirche, der er den ene af Anklams to store gamle kirkebyggerier. Den anden er Nikolaikirche, der også stadig kan opleves i byen, der også er kendt for flypioneren Otto Lilienthal, der mindes med et interessant museum.

    Læs mere om Anklam

     

    Stralsund, Tyskland

    Stralsund

    Hansestaden Stralsund er en af regionens større byer med en hyggelig gammel bydel med mange seværdigheder. Stralsunds rige historie som blomstrende hansestad ses overalt i byen, hvor købmandsbygninger ligger i gaderne mellem byens tre store kirker og andre offentlige byggerier, der blev rejst som symboler på byens formåen og rigdom i middelalderens hansetid.

    De mange små gader er stemningsfulde som fra en svunden tid, og man opdager hurtigt, hvorfor bykernen er kommet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Pladser og området ved vandet er andre meget levende steder, hvor der ofte er større arrangementer.

    Stralsunds beliggenhed med vand på alle sider giver muligheder for mange skønne oplevelser, enten direkte på vandet eller på et af byens fornemme maritime museer med det moderne akvarium, Ozeaneum, som spydspids.

    Læs mere om Stralsund

     

    Ueckermünde, Tyskland

    Ueckermünde

    Ueckermünde er en havneby ved floden Ueckers munding, og kombinationen af det maritime med en meget hyggelige bykerne gør en tur hertil til en oplevelse i det nordøsttyske.

    Historisk blev Ueckermünde første gang nævnt i 1178, og det var en fiskerby. De følgende århundreder voksede byen grundet handel og sin gunstige beliggenhed ved Uecker, og flere større bygninger skød op. Det gjaldt blandt andet det befæstede slot, som Pommerns hertuger lod opføre, kirker og befæstninger.

    I dag besøger mange Ueckermünde for at tage en vandretur omkring den charmerende havn langs Uecker (Altes Bollwerk, Neues Bollwerk), der ligger op ad den gamle bydel. Her er der marked og flere forskellige muligheder for sejlture eller besøg på skibe i sæsonen.

    Man bør dog ikke snyde sig selv for en tur i byens centrum nordvest for havnen. Her kan man se de bevarede dele af hertugslottet (Am Rathaus) fra 1540erne, der i dag er sæde for byens forvaltning, og kirken Marienkirche (Ueckerstraße 86), der er særdeles seværdig.

    Marienkirche er i sin nuværende udgave bygget i årene 1752-1766 i barok og rokoko; dog med et nygotisk tårn fra 1866. Det er kirkens indre, der er noget særligt. Indretningen med balkoner og det malede flade træloft giver et særligt kirkerum.

    Endelig kan man gå omkring hundrede meter længere mod nordvest fra kirken, hvor byens torv, Markt, ligger. Markt er omgivet af en del fine bygninger, og på pladsen er der udeservering i sæsonen og et springvandsanlæg.

     

    Peenemünde Historiske-Tekniske Museum
    Historisch-Technisches Museum Peenemünde

    Dette er et museum, som blev indrettet i 1991 i byen Peenemündes tidligere kraftværksbygning. Museets primære fokus er de tyske raketforsøg og -byggerier, der fandt sted omkring Peenemünde i perioden 1936-1945. Det var her, Wernher von Braun stod i spidsen for nazisternes raketprogram, der nok bedst kendes for V1- og V2-raketterne.

    Wernher von Braun eksperimenterede gennem mange år med raketter, og efter 2. Verdenskrigs afslutning arbejdede han videre for USA. Hans indsats og viden endte med at være Saturn V-raketterne, der bragte amerikanske astronauter i rummet og til Månen.

    Testfaciliteterne i Peenemünde blev muliggjort i 1936, da Luftfartsministeriet i Tyskland købte den nordlige del af øen Usedom af byen Wolgast for 750.000 reichsmark. Herefter blev der anlagt et omfangsrigt kompleks af bygninger, hvor der blev testet raketter med videre. Peenemünde blev flere gange bombet under 2. Verdenskrig med første togt den 17.-18. august 1943.

    På museet er der også andre skildringer og effekter udstillet end von Brauns raketter. Det drejer sig om fx korvet fra DDRs Volksmarine, russiske MIG-fly og jernbanemateriel. Alt i alt er stedet en oplevelse for både historisk og teknisk interesserede.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Möwencenter

    Lomonossowallee 58
    moewencenter.de

     

    Ostsee-Einkaufzentrum

    Rigaer Straße 8

     

    Dompassage

    Lange Straße

     

    Indkøbsgader

    Markt, Lange Straße, Schuhhagen, Knopfstraße

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Universitetsbyen Greifswald er en af Mecklenburg-Vorpommerns østligste hansestæder. Byen har fået første del af sit navn fra den pommerske grif, der også ses afbilledet i byens våbenskjold.

    Klostret Eldena, der i dag ses som ruin øst for byen, blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet, og det blev også startskuddet til den egentlige bybebyggelse, hvor Greifswalds i første halvdel af 1200-tallet oplevede en nærmest eksplosiv vækst efter sin grundlæggelse. Blandt andet blev stedet ved Ryck-flodens munding frihavn, og hertug Wartislaw III garanterede erstatning mod eventuelle tab overfor sørøvere. I 1278 blev byen første gang nævnt som hansestad.

    I 1300-pladsen ønskede Mecklenburg herredømmet over området, men blandt andet ved at danne forbund med nabobyerne Anklam, Demmin og Stralsund og med hjælp fra den danske konge blev mecklenburgerne holdt på afstand. Samme forbund dannede senere fælles front mod sørøvere.

    Den pommerske hertug gav i 1452 Greifswald vidtrækkende handelsrettigheder, de såkaldte ”gyldne privilegier”, og det var starten på byens storhedstid. Kun fire år senere grundlagdes Pommerns på den tid eneste universitet i Greifswald.

    30-års Krigen gjorde en ende på den gyldne tid. Byen kapitulerede til de kejserlige tropper under general Wallenstein i 1627, og det blev starten på en periode med tvangsarbejde. Den senere pestepidemi gjorde kun ondt værre, og byen blev delvist affolket.

    I 1631 stod de svenske tropper under kong Gustav II Adolf foran Greifswalds forsvar, og efter kort tid måtte de overgive sig. De næste 184 år kom til at være under svensk herredømme, dog med udstrakt frihed og selvstændighed og med betydende svenske kirke- og domstolsmyndigheder i byen. Først ved Wienerkongressen i 1815 blev byen og de svenske besiddelser i Pommern preussiske. Inden da havde 1700-tallet dog været en hård tid for byen, der hærgedes af store brande i 1713 og 1736 samt ødelæggelse efter en krudteksplosion i 1758.

    Gennem 1800-tallet kom rigsvejen fra Berlin til Stralsund gennem Greifswald og i 1863 jernbanen, der skulle få økonomisk betydning. Jernbaneværksteder blev den betydeligste industri i Greifswald, og banen første diverse mindre industri med sig. I 1920ernes økonomiske krise lukkede blandt andet jernbaneværkstederne, og det medførte stor arbejdsløshed. Under 2. Verdenskrig var der en stor militær garnison i byen, der dog slap uspoleret gennem krigens slutning. Byens kommandant overgav Greifswald til russiske tropper uden kamp den 30. april 1945.

    Efter 2. Verdenskrig var Greifswald en del af DDR, og byen blev hastigt udviklet gennem opførelse af en del elementbyggeri, det såkaldte Plattenbau, der også medførte en hård sanering af en del historiske bygninger. Siden 1980erne er byen blevet restaureret, så den stråler med en fortidig pragt.