Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Aachen er Tysklands vestligste storby, og den ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen blev grundlagt af romerne, og den udviklede sig hurtigt til at være en politisk betydende by. Frankerrigets Karl den Store valgte Aachen som residensby, og efterfølgende blev 31 tysk-romerske kejsere kronet i byens domkirke til germanske konger. I dag ligger Aachen i grænselandet mellem Tyskland, Belgien og Holland, og den har seværdigheder på UNESCO’s verdensarvsliste.

I centrum af byen ligger katedralen Aachener Dom, der er en af de ældste domkirker i Europa. Det var Karl den Store, der grundlagde den store kirke, hvori han selv blev begravet i 814. I domkirken kan man opleve et særdeles smukt kirkerum, der går tilbage til Karl den Stores tid. Centrum af byggeriet af Oktogon, der blev opført 795-803, og hvor man i dag bl.a. kan se Karl den Stores marmortrone, der efterfølgende blev anvendt af mange tyske konger.

Ved domkirken ligger Domschatzkammer, der udstiller Tysklands og Nordeuropas fineste kirkeskatte, og umiddelbart nord for domkirken ligger pladsen Katschhof, hvor man kan besøge Centre Charlemagne, der er bymuseum i Aachen. Herfra kan man gå en tur i byens hyggelige centrum omkring pladsen Markt, hvor Aachens smukke rådhus fra 1300-tallet ligger. Man bør også gå en tur i Elisengarten, hvor man kan se den nyklassicistiske pavillon Elisenbrunnen, hvor den berømte kilde Kaiserquelle ligger.

I Aachen kan man også se to bevarede byporte, Ponttor og Marschiertor, der begge stammer fra Aachens historiske bymure fra omkring år 1300. I byen kan man også se Aachens smukke teater, kirken St. Michael fra 1628 og parken Stadtgarten, hvor Neues Kurhaus fra 1914-1916 ligger. Et andet populært sted er Dreiländerpunkt få kilometer sydvest for Aachen. Her mødes landene Tyskland, Belgien og Holland på et markeret sted, og rundt om er der bl.a. et udsigtstårn og en stor labyrint.

Ture fra byen

    Liège, Belgien

    Liège

    Liège er en af de største byer i den vallonske del af Belgien. Den var allerede en ved i romertiden, hvor den hed Leodicum. Byens fortsatte udvikling gjorde den til et vigtigt politisk og kulturelt centrum i middelalderen, og allerede i 717 var Liège blevet bispesæde. Byen blev i en lang periode regeret af fyrstbiskopper, der kom fra adelen i Det Tysk-Romerske Rige. Byen nød privilegier fra slutningen af 1100-tallet, og fyrstbiskopperne regerede til deres afsættelse af napoleonske revolutionstropper.

    Efter Napoleonstiden blev Liège en del af de Forenede Nederlande, før byen blev en del af den nye belgiske stat fra 1830. Liège blev også et industrielt centrum, og byen var vært ved udstillingen Exposition Universelle i 1905.

    I dag er der en masse at se i Lièges hyggelige gader. Man kan starte en spadseretur på Place de la Cathédrale, hvor byens domkirke ligger på pladsens sydlige side. Kirken blev grundlagt i 900-tallet og opført i den nuværende udgave i 1200-1400-tallene.

    Læs mere om Liège

     

    Köln Domkirke

    Köln

    Når man siger Köln, tænker de fleste på den majestætiske domkirke, der er et af verdens store kirkebyggerier, og som siden grundlæggelsen af været valfartskirke grundet relikvierne af Helligtrekonger. Kirken troner fortsat over byen som et af både Tysklands og Europas store byggerier, og alene den er hele turen værd.

    Köln er samtidig også meget andet end domkirken. Med status som romersk koloni var der tidligt en by her, og levn fra den tid er stadig at se mange steder i byen og på museer. De romerske monumenter blander sig i dag med blandt andet Kölns talrige store kirker, der hovedsageligt stammer fra den romanske stilperiode, byportene fra middelaldermurene, hyggelige pladser og det moderne Köln.

    Læs mere om Köln

Tilmeld dig vores nyhedsbrev