Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Liège er en af de største byer i den vallonske del af Belgien. Den var allerede en ved i romertiden, hvor den hed Leodicum. Byens fortsatte udvikling gjorde den til et vigtigt politisk og kulturelt centrum i middelalderen, og allerede i 717 var Liège blevet bispesæde. Byen blev i en lang periode regeret af fyrstbiskopper, der kom fra adelen i Det Tysk-Romerske Rige. Byen nød privilegier fra slutningen af 1100-tallet, og fyrstbiskopperne regerede til deres afsættelse af napoleonske revolutionstropper. Efter Napoleonstiden blev Liège en del af de Forenede Nederlande, før byen blev en del af den nye belgiske stat fra 1830. Liège blev også et industrielt centrum, og byen var vært ved udstillingen Exposition Universelle i 1905.

I dag er der en masse at se i Lièges hyggelige gader. Man kan starte en spadseretur på Place de la Cathédrale, hvor byens domkirke ligger på pladsens sydlige side. Kirken blev grundlagt i 900-tallet og opført i den nuværende udgave i 1200-1400-tallene. Den fik status af katedral i 1802 efter nedrivningen af den daværende katedral, som blev ødelagt i forbindelse med den franske revolution. I katedralen kan man se et smukt kirkerum med bl.a. fine glasmosaikvinduer og flere kirkeskatte, der blev bragt hertil fra den tidligere domkirke. I forbindelse med kirken kan man se smukke klosterbygninger fra 1400-1500-tallene.

Katedralen i Liège var en af byens syv såkaldte kollegiale kirker, der var kirker med et kapitel af gejstlige. Kirkerne nød diverse privilegier, der varede til den franske revolution. Man kan se de seks bevarede af de oprindelige kirker, der ud over katedralen er Basilique Saint-Martin, Collégiale Saint-Denis, Église Saint-Jean l'Evangéliste, Collégiale Sainte-Croix og Collégiale Saint-Barthélemy. Hertil kommer Église Saint-Jacques som den syvende kirke. Den fik status af kollegial kirke i 1811 efter nedrivningen af Collégiale Saint-Pierre. I Liège ligger også den monumentale fyrstbisperesidens, Palais des Princes-Evêques, der ligger på Place Saint-Lambert, som var hjemsted for byens tidligere katedral. Residensen blev bygget i 1500-tallet, og den imposante facade er fra 1700-tallet.

I Liège er der flere andre seværdigheder som fx byens rådhus, der er fra 1600-tallet. På Place du Marché foran rådhuset kan man se den såkaldte perron, der er et monument med en søjle, der repræsenterer frihed og autonomi. Man kan også besøge flere museer i byen som fx kunstmuseet La Boverie og Musée Curtius, der bl.a. har en arkæologisk samling. En særlig seværdighed i byen af den lange trappe, Montagne de Beuren, der ad 374 trin leder fra Rue Hors-Chàteau til Au Pèrî, der ligger tæt på Lièges gamle citadel. Vil man se noget moderne arkitektur, kan man tage til Gare de Liège-Guillemins, der er en arkitektonisk spændende banegård, der blev tegnet af Santiago Calatrava.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev