Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Charleroi er en by i det vallonske del af Belgien. Den er en by, der opstod efter Pyrenæerfreden, der i 1659 afsluttede den fransk-spanske krig, der havde varet siden 1635. Med freden tilfaldt spanske fæstninger Frankrig, og derfor grundlagde Spanien i 1666 en fæstning ved landsbyen Charnoy. Byen blev omdøbt og opkaldt efter kong Carlos II, der på fransk blev til Charleroi. Året efter startede en ny krig, og byen blev fransk i en periode, hvor Vauban færdiggjorde fæstningsanlæggene. Charleroi skiftede hænder utallige gange, inden byen blev en del af Nederlandene i 1814 og det nye Belgien i 1830. Charleroi blev industrialiseret, og dens bymure blev revet ned i 1871 for at give plads til ny udvikling.

I dag er Charleroi en af Belgiens største byer, og der er flere seværdigheder, som man kan se på en spadseretur gennem byen. Charlerois centrum udgøres af Place Charles II, hvor man kan se nogle af byens mest kendte arkitektoniske værker. Her ligger rådhuset, der er en bygning i eklektisk stil, som blander klassicisme og art deco. Rådhuset blev indviet i 1936 og afløste det tidligere rådhus samme sted. Her kan man også se rådhustårnet, der er et af de klokketårne ​​i Belgien og Frankrig, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Klokketårnet er 70 meter højt og tydeligt inspireret af tidens art deco.

Over for rådhuset ligger Église Saint-Christophe, der er Charlerois hovedkirke. Kirkens historie går tilbage til 1667, hvor franskmænd opførte et garnisonskapel. Der er kun grundstenen, der er bevaret fra dette kapel, og den blev indsat i våbenhuset i den nuværende kirke. Senere blev Église Saint-Christophe udbygget i bl.a. barok stil, indtil den seneste større ændring i 1956. Derfor står den seværdige kirke i en blandet arkitektonisk stil, hvor et af højdepunkterne er Jean Ransys imponerende mosaik i koret. Tæt på kirken kan man se det fine art nouveau-hus, Maison Dorée, der blev tegnet af arkitekten Alfred Frère og bygget i 1899. Man kan bl.a. se fine eksempler på sgraffito på husets smukke facade.

Syd for Place Charles II ligger Place Verte, der er en anden af Charlerois store centrale byrum. Place Verte ligger midt i byens forretningskvarter med mange forretninger og strøggader, og herfra er der ikke langs til floden Sambre, hvor man kan gå ad promenaderne Quai Paul Verlaine og Quai Arthur Rimbaud. I byen kan man også besøge flere museer som fx kunstmuseet Musée des Beaux-Arts, der er indrettet i en historisk kasernebygning fra 1887. På museet kan man bl.a. se belgisk kunst fra 1800-1900-tallene. Ved siden er museet kan man se en af Charlerois mest markante moderne bygninger, Tour Bleue, der blev designet af Jean Nouvel og åbnet som politihovedsæde i 2015.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev