Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Leuven er en af de kendte flamske kulturbyer i Belgien. Byen kendes nævnt første gang i 891 i forbindelse med Slaget ved Leuven. Gennem de følgende århundreder udviklede byen sig til at være en af de vigtigste handelsbyer i Hertugdømmet Brabrant, der var en stat i Det Tysk-Romerske Rige.

Der var også en stor tekstilproduktion i 1300-1400-tallene, og 1400-tallet blev en guldalder for byen med grundlæggelse af universitetet i 1425 og opførelse af store bygninger som fx Leuvens rådhus. Byen fortsatte som videncenter, og bl.a. arbejdede Erasmus og Gemma Frisius her. Gennem 1700-1800-tallene blev Leuven udbygget kraftigt, og industrien udviklede sig med bl.a. bryggeriet Den Horn.

I dag er Leuven en af Belgiens seværdige byer med et hyggeligt bycentrum, hvor man kan nyde mange spadsereture. Det bedste sted at starte er på pladsen Grote Markt, hvor Leuvens smukke rådhus ligger. Rådhuset blev opført i årene 1439-1469 i imponerende Brabantgotik. På facaden kan man se utallige nicher, hvor man i 1800-tallet indsatte statuer af personer med betydning for byen. Nederste figurniveau er lokalhistorisk vigtige personer, andet niveau er skytshelgener og symbolske karakterer, men øverste niveau er grever og hertuger fra Brabant.

Ved siden af rådhuset ligger bygningen Tafelrond, der blev opført i nygotik 1926-1937 som bank, og her forestiller facadens figuren personer fra finansverdenen. Nord for Tafelrond kan man se statuen Fonske, der er et af byens mest kendte monumenter.

På nordsiden af Grote Markt står Leuvens mægtige Sint-Pieterskerk, der blev bygget i Brabantgotik i 1400-tallet. Det er en seværdig kirke, hvor man kan lægge mærke til facaden mod vest, der står med ufærdige tårne. Kirkens romanske tårne brændte i 1458, og i begyndelsen af 1500-tallet fremkom planer om en ny facade med tre tårne, hvoraf det midterste skulle være 170 meter højt og dermed verdens højeste.

Undergrunden og finansiering satte dog en stopper for projektet. På trods af tårnenes ufærdige status, er de dog blandt de klokketårne ​​i Belgien og Frankrig, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Indvendigt i Sint-Pieterskerk kan man se et stort kirkerum i typisk gotisk indretning.

Syd for bykernen kan man gå en dejlig tur i Sint-Donatus Park, hvor der er rester af Leuvens gamle bymure fra 1100-tallet. Tæt på parken ligger Sint-Michielskerk, der blev bygget som jesuiterkirke i barok stil i årene 1650-1671. Den arkitektoniske inspiration hentede arkitekten Willem Hesius fra Gesukirken i Rom. Man bør også gå til Groot Begijnhof Leuven, der er et smukt bevaret eksempel på et beginerkloster med huse, kirke og grønne områder.

Groot Begijnhof blev grundlagt i 1200-tallet og er i dag optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Ikke langt fra beginerklostret ligger Kasteel van Arenberg, der er et slot, som blev opført 1455-1515; siden da er der dog foretaget ombygninger. I dag fungerer slottet som universitetsbygning, og tilbage i centrum af Leuven kan man se det nærmest slotsagtige universitetsbibliotek på Ladeuzeplein, der er Leuvens største plads.

Ture fra byen

    Antwerpen Centraal

    Antwerpen

    Flamske Antwerpen er en storby, der er blevet rig på århundreders storstilet handel med hele verden, og det kan fortsat ses i dag med byens aktivitet og travle havn. Med Antwerpens strategisk gode beliggenhed, har den udviklet sig til at være en af Europas største.

    Bycentrum er smukt og præget af den rigdom, der er skabt gennem tiden i byens handelshuse. Fornemme bygninger på stribe ligger med Grote Markt som centrum. Det gælder blot om at gå på opdagelse i det centrale Antwerpen og nyde den fine arkitektur og den rare atmosfære, der er her.

    Kirker og bygninger er gennem tiden opført i varierende arkitektoniske stile, der kan genfindes i byen. Højdepunkterne i Antwerpens mange store kirker er for mange kunstværkerne, som blandt andet Peter Paul Rubens har skabt. Fra den gamle smukke arkitektur til nutidens moderne linjer udvikler byen sig nu. Det ses blandt andet i nogle af områderne ned til floden Schelde, og der bliver også udviklet langs de gamle havnebassiner tættest på centrum.

    Læs mere om Antwerpen

     

    Grote Markt Grand Place

    Bruxelles

    Bruxelles er som hjemsted for Europaparlamentet for mange et af symbolerne på Den Europæiske Union, men den belgiske hovedstad har også så meget andet at byde på fra sin flamske historie. Byens centrum er Grote Markt/Grand Place, der regnes som en af verdens smukkeste pladser.

    Kun få minutters gang herfra tisser figuren Manneken Pis videre efter mange århundreder, og i området folder hele den ældre bykerne sig ud i passende gåafstand fra sted til sted. Manneken Pis ses sæsonmæssigt med forskelligt tøj på og er altid genstand for mange turisters beundring.

    Den nyere tids Bruxelles er også meget seværdig. Den imponerende nationale basilika, den storslåede Jubelpark og vartegnet Atomium er blandt de steder, der tiltrækker besøgende. Jubelpark er et imponerende parkanlæg med storladne bygninger, der står som symbol på Belgiens bedrifter.

    Læs mere om Bruxelles

     

    Liège, Belgien

    Liège

    Liège er en af de største byer i den vallonske del af Belgien. Den var allerede en ved i romertiden, hvor den hed Leodicum. Byens fortsatte udvikling gjorde den til et vigtigt politisk og kulturelt centrum i middelalderen, og allerede i 717 var Liège blevet bispesæde. Byen blev i en lang periode regeret af fyrstbiskopper, der kom fra adelen i Det Tysk-Romerske Rige. Byen nød privilegier fra slutningen af 1100-tallet, og fyrstbiskopperne regerede til deres afsættelse af napoleonske revolutionstropper.

    Efter Napoleonstiden blev Liège en del af de Forenede Nederlande, før byen blev en del af den nye belgiske stat fra 1830. Liège blev også et industrielt centrum, og byen var vært ved udstillingen Exposition Universelle i 1905.

    I dag er der en masse at se i Lièges hyggelige gader. Man kan starte en spadseretur på Place de la Cathédrale, hvor byens domkirke ligger på pladsens sydlige side. Kirken blev grundlagt i 900-tallet og opført i den nuværende udgave i 1200-1400-tallene.

    Læs mere om Liège

Tilmeld dig vores nyhedsbrev