Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Belgiske Gent har en fortid som en af Europas største byer. Den var centrum for Europas uld- og tekstilhandel, og her skete tidligt en kraftig urbanisering og industrialisering. Sammen med købmændenes succes skabte det kolossal velstand, der resulterede i fx mange af de smukke bygninger, man kan se i det stemningsfulde centrum.

Katedraler, kirker, klostre, pladser, købmandspalæer og museer ligger i stort antal mellem kanaler i den gamle bydel, der har bevaret sit middelalderpræg. De store byggerier ligger som perler på en snor, og bycentrum er fint forbundet med ikke mindst en del sammenhængende åbne byrum.

En af de fineste indramninger af stemningen er gaderne Graslei og Korenlei, der ligger langs Gents kanaler. De er indbegrebet af flamsk kanalstemning med takkede gavlhuse, tårne og selvfølgelig vandet. I de to gader er der altid et skønt leben.

Vandet gør også Gent som oplagt mål for en kanalrundfart, hvor man får set den smukke by fra nye vinkler. Graslei og Korenlei er blandt de steder, hvor man kan starte sejladser, og et af turens højdepunkter er den smukt bevarede greveborg; Het Gravensteen.

Gent ligger i øvrigt i hjertet af Belgien, og den er en god base for at besøge andre af de flamske kultur- og købmandsbyer som fx Antwerpen, Brugge og Bruxelles. De ligger alle i kort afstand til Gent og nærmest bugner af seværdigheder.

Topseværdigheder

    Gravensteen

    Greveborgen
    Het Gravensteen

    Gents greveborg blev opført omkring år 1180 af Filip af Alsace, der var greve af Flandern. Inspirationen er tydeligt kommet fra de korsridderborge, som Filip har oplevet under sin egen deltagelse i et af korstogene til det hellige land.

    Før opførelsen af den nuværende borg havde der i godt 300 år stået en træborg på samme sted. Således havde stedet allerede været befæstet residens i lang tid.

    Het Gravensteen var bolig for de lokale grever indtil 1300-tallet. Senere blev der indrettet et domhus og fængsel på stedet, og i slutningen af 1800-tallet var der efterhånden blevet bygget huse op ad borgmurene.

    Ydermere var mange sten blevet brugt til andre formål, og derfor lå borgen i en langt fra renoveret tilstand. Borgen var derfor mest i vejen, og den skulle rives ned, indtil bystyret købte den i 1885. Nu står Het Gravensteen smukt istandsat og genopbygget i den oprindelige og meget imponerende ridderstil.

     

    Sankt Bavo Katedral
    St-Baafskathedraal

    St-Baafskathedraal blev oprindeligt opført i 900-tallet, men allerede mindre end 100 år senere blev den udbygget, hvilket også skete løbende over de følgende mange århundreder. Katedralen menes færdigbygget i 1569, og stilen er hovedsageligt gotisk. Den blev opkaldt efter Sankt Bavo/St-Baaf, der er Gents skytshelgen.

    Indenfor i katedralen kan man se den berømte altertavle, Guds Lam/Het Lam Gods, der blev udført 1430-1432 af Jan van Eyck efter broderen Hubert van Eycks overordnede design. Arbejdet blev igangsat af købmanden Joost Vijdt, der bestred en position svarende til en borgmester.

    Altertavlen består af i alt 12 malede paneler i åbnet tilstand, og der er yderligere malerier på ydersiden af de to fløje, der kan lukke altertavlen. Het Lam Gods anses for at være blandt de mest betydningsfulde værker fra middelalderen med den nytænkende stil ud fra både gotisk, byzantinsk og romansk inspiration.

     

    Graslei & Korenlei

    Graslei & Korenlei

    Graslei og Korenlei er navnene på to gader langs Gents kanaler. Stemningen her en indbegrebet af flamsk kanalstemning med takkede gavlhuse, tårne og selvfølgelig vandet.

    Kanalgaderne Graslei og Korenlei var fra 1100-tallet anløbssted for skibe, der bragte hovedsageligt korn til byens magasiner og markeder. Derved udgjorde de Gents centrale havn.

    Det bedste sted at få et smukt overblik over kanalen og alle husene er fra broen Sint-Michielsbrug, der siden 1909 har forbundet Graslei og Korenlei mod syd. Udover at nyde det smukke byrum fra broen eller i gaderne, kan man besøge en af de mange restauranter eller tage på en fin kanalrundtur herfra.

    På kanalrundturen kommer man gennem forskellige epoker fra Gents rige historie som fx middelalderen og den tidlige industrialisering. Man sejler også til den nuværende ende af den kanal, der før opfyldning ledte til flamske Brugge.

     

    Klokketårnet
    Het Belfort

    Het Belfort er Gents 91 meter høje klokketårn, som blev opført fra 1313 af byen som et symbol på byens uafhængighed. Tårnet stod færdigt i 1380, men det er dog ændret flere gange siden.

    I tårnets nederste etage blev dokumenterne for Gents købstadsrettigheder opbevaret i århundreder. En etage op var opholdsrum for tårnet personale, der primært var ringere, der markerede bl.a. solnedgangen for byens borgere. Næste etage er indrettet som klokkemuseum.

    På den fjerde etage er klokken Klokke Roeland, der siden 1314 har skullet advare byen om fjender i området. Fra næste etage, hvor tårnet urværk befinder sig, er der en meget fin udsigt over byen. På toppen af tårnet er en drage, der symboliserer årvågenhed samt Gents styrke.

    Het Belfort er et af flere klokketårne i Belgien og Frankrig, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Gent her.

Andre seværdigheder

    Staadhuis

    Rådhuset
    Staadhuis

    Gents rådhus, Staadhuis, er en af byens mange seværdige bygninger. Bygningen består af to fløje, der blev bygget i henholdsvis sengotik 1519-1539 (hjørnet af Botermarkt og Hoogpoort) og renæssance 1595-1618 (Botermarkt). Den nyeste del er domineret af søjlerækkerne med doriske, joniske og korintiske design.

    Både udvendigt og indvendigt er forskellige stilarter blandet sammen, og det gælder således også mange af rådhusets smukke rum og sale. De tæller blandt andet Tronsalen/Troonzaal og Mødesalen/Ontvangstsalon, der en tid fungerede som mødested for Flanderns rådskammer.

     

    Sankt Nikolaj Kirke
    St-Niklaaskerk

    Den nuværende St-Niklaaskerk i Gent blev opført fra det tidlige 1200-tal på stedet, hvor der gennem et par århundreder havde ligger to andre kirkebygninger. Kirken er det bedste eksempel i Belgien på landets såkaldte Schelde-gotik, der er karakteriseret ved det centrale tårn, hjørnernes tårnspir og anvendelsen af de blågrå sten fra området omkring byen Doornik/Tournai.

    Byens købmands- og håndværkslav holdt til tæt på kirken, som de ofte anvendte. Derfor blev St-Niklaaskerk stedet for deres kapeller, der blev opført gennem 1300-1400-tallene. St-Niklaaskerk var desuden hjemsted for byens klokker, og den status varede til byggeriet af klokketårnet Het Belfort i årene 1313-1380.

     

    Groot Vleeshuis

    Det Store Slagtehus
    Groot Vleeshuis

    Groot Vleeshuis betyder det store kødhus eller slagtehus, og der var da også byens eneste kødmarked fra sin opførelse i årene 1407-1419 til slutningen af 1800-tallet. Bygningen har været benyttet til forskellige formål siden da, og det er nu markedsbygning med speciale i den regionale turisme og egnens varer.

     

    Lieve Kanal
    Kanaal de Lieve

    Lieve er navnet på en kanal, der blev gravet 1251-1269 som forbindelse mellem Gent og havet ved Zwin ved Brugge. Det var den første kunstige forbindelse til Nordsøen; tidligere gik turen ad floden Schelde.

    Med tiden og ikke mindst efter Zwins udtørring mistede kanalen betydning, og i Gent ender den i dag ved tårnporten Rabot. Rabot blev bygget efter kejser Maximillians belejring i 1488 som et styrket forsvar.

     

    Vrijdagmarkt

    Fredagsmarkedet
    Vrijdagmarkt

    Vrijdagmarkt er en af Gents smukkeste pladser. Den er omgivet af gavlhuse og andre bygninger, der hver især og tilsammen giver et smukt hele under trækronerne. Pladsen har gennem tiden også været byens velkomststed for officielle besøgende samt plads for politiske møder.

    Blandt de seværdige huse er den tårnprydede 1400-talsbygning Toreken (Vrijdagmarkt 36), der var lavhus for byens garvere. I tårnet findes stedets markedsklokke. Modsat Toreken står det monumentale Folkets Hus/Ons Huis/Bond Moyson, der er fra begyndelsen af 1900-tallet.

    Midt på Vrijdagsmarkt står en statue af Jacob van Artevelde, der var industrialist, købmand og statsmand i første halvdel af 1300-tallet.

     

    Gent Bymuseum
    Stadsmuseum Gent

    På Gents bymuseum kan man opleve byens rige historie og udvikling gennem tiden. Det sker gennem en fin udstilling af arkæologiske fund, kort og mange andre effekter, der giver en indtryk af Gent.

    Bymuseets bygninger er også interessante og i sig selv en del af Gents historie. De udgjorde fra 1300-tallet et abbedi, som der efter nogle århundreder blev bygget et egentligt kloster ved. Klostergangene og de andre dele af komplekset ligger i dag rum til en kronologisk tur gennem Gents udvikling.

     

    Sint Pieterskerk

    Vor Frue Sankt Peter Kirke
    Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk

    Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk er en statelig barokkirke, der ligger på pladsen Sint-Pietersplein og på det, der er det højeste punkt i Gent med 28 meter over havet. Den nuværende kirke afløste en tidligere kirke i romansk stil, og den var inspireret stilmæssigt af Roms mange store barokkirker.

    Kirken fungerede først som klosterkirke med navnet Sankt Peters Kirke/Sint-Pieterskerk, og tæt herpå lå Onze-Lieve-Vrouwekerk, som franskmændene rev ned i 1799 for at kunne anlægge Sint-Pietersplein. Sankt Peters Kirke blev kirke for Vor Frues menighed, og derved fik den sit nuværende navn.

     

    Museum for Skønne Kunster
    Museum voor Schone Kunster

    Dette er Gents førende kunstmuseum, og her kan man opleve en fin samling kunst fra 1300-tallet til første halvdel af 1900-tallet. Den centrale del af samlingen er billedkunst fra den sydlige del af Nederlandene; blandt andet af barokkens mestre som Rubens og Van Dyck. De øvrige europæiske malerier og skulptursamlingen er også ganske interessante.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Gent her.

Ture fra byen

    Markt

    Brugge

    Brugge er en af Europas gamle rige handelsbyer, hvor den fine købmands- og søfartshistorie har skabt en turistperle i det vestlige Flandern. Her har den flamske urbanisering gennem tiden gået hånd i hånd med kulturelle og økonomiske fremskridt, og det giver oplevelser.

    Byens centrale pladser med Markt og Burg i spidsen er fornemme steder at opleve århundreders arkitektur fra. Rundt og dem ligger kirker, byens rådhus og andre førende bygninger, der er bygget på handelens overskud.

    Blandt dem er klokketårnet Het Belfort, der med sin ottekantede top står som et vartegn for Brugge og som symbol på den rigdom, der fandtes i byen, der sammen med nærliggende Gent og Antwerpen var Europas handelscentre gennem århundreder.

    Brugges adgang til havet har været byens økonomiske dynamo gennem handel med andre dele af Europa og verden. En del af adgangen skete ad de kanaler, der i dag lægger vand til kanalrundfarter. Rundfarterne er en oplevelse for sig, og her ser man manges af Brugges smukke steder fra en ny vinkel og fra det perspektiv, der var krumtappen bag købmændenes succes.

    Læs mere om Brugge

     

    Bruxelles

    Bruxelles er som hjemsted for Europaparlamentet for mange et af symbolerne på Den Europæiske Union, men den belgiske hovedstad har også så meget andet at byde på fra sin flamske historie. Byens centrum er Grote Markt/Grand Place, der regnes som en af verdens smukkeste pladser.

    Kun få minutters gang herfra tisser figuren Manneken Pis videre efter mange århundreder, og i området folder hele den ældre bykerne sig ud i passende gåafstand fra sted til sted. Manneken Pis ses sæsonmæssigt med forskelligt tøj på og er altid genstand for mange turisters beundring.

    Den nyere tids Bruxelles er også meget seværdig. Den imponerende nationale basilika, den storslåede Jubelpark og vartegnet Atomium er blandt de steder, der tiltrækker besøgende. Jubelpark er et imponerende parkanlæg med storladne bygninger, der står som symbol på Belgiens bedrifter.

    Der er også mange gode gastronomiske valg at træffe på en tur til Bruxelles. Belgisk chokolade er berømt, og der findes ikke et større udbud end i Bruxelles, hvor den velsmagende belgiske øl heller aldrig er langt væk.

    Læs mere om Bruxelles

     

    Antwerpen Centraal

    Antwerpen

    Flamske Antwerpen er en storby, der er blevet rig på århundreders storstilet handel med hele verden, og det kan fortsat ses i dag med byens aktivitet og travle havn. Med Antwerpens strategisk gode beliggenhed, har den udviklet sig til at være en af Europas største.

    Bycentrum er smukt og præget af den rigdom, der er skabt gennem tiden i byens handelshuse. Fornemme bygninger på stribe ligger med Grote Markt som centrum. Det gælder blot om at gå på opdagelse i det centrale Antwerpen og nyde den fine arkitektur og den rare atmosfære, der er her.

    Kirker og bygninger er gennem tiden opført i varierende arkitektoniske stile, der kan genfindes i byen. Højdepunkterne i Antwerpens mange store kirker er for mange kunstværkerne, som blandt andet Peter Paul Rubens har skabt.

    Fra den gamle smukke arkitektur til nutidens moderne linjer udvikler byen sig nu. Det ses blandt andet i nogle af områderne ned til floden Schelde, og der bliver også udviklet langs de gamle havnebassiner tættest på centrum.

    Læs mere om Antwerpen

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Gent Zuid

    Wilsonplein 4
    gentzuid.be

     

    Inno Galeria

    Veldstraat 86
    inno.be

     

    Indkøbsgader

    Veldstraat, Nederkouter, St.-Niklaasstraat, Voldersstraat, Zonnestraat, Brabantdam, Bennesteeg, Magaleinstraat, Burgstraat

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    De tidligste bosættelser

    Bosættelser i området, hvor floderne Leie og Schelde løber sammen, har været beboet både i stenalderen og jernalderen. Nogle historikere mener da også, at det senere Gent fik sit navn fra det keltiske ord Ganda, der netop betyder sammenløb.

    Arkæologiske fund har påvist, at der også gennem romertiden har været aktivitet her, og den blev forstærket, da frankerne fra slutningen af 300-tallet invaderede romersk land. Med det blev gammel hollandsk sprog og kultur indført i stedet for latinsk og keltisk.

     

    Gent grundlægges

    Byen Gents historie går tilbage til midten af 600-tallet, hvor Sankt Amand grundlagde to klostre på stedet; dedikeret til henholdsvis Sankt Peter og Sankt Bavo. Det satte gang i byens tidlige udvikling, som skete både omkring klostrene og på et sted, hvor byernes handel var koncentreret.

    Byen ekspanderede relativt hurtigt og blev i 800-tallet et mål for vikingernes plyndringer. I 851 og igen i 879 blev byen således angrebet af de skandinaviske vikinger, og det satte naturligt nok en dæmper for byens vækst.

     

    Ny opblomstring

    I 1000-tallet blomstrede Gent igen, og efter datidens målestok voksede byen sig kolossalt stor de følgende hundrede år, hvor Flandern var et af Europas mest urbaniserede områder.

    Flere end 60.000 mennesker boede inden for bymurene, og i Europa var kun Paris større. I Gent blev der opført flere mægtige bygningsværker som fx Sankt Bavo Katedral, Sankt Nikolaj Kirke og byens klokketårn.

    En væsentlig del af den gode økonomi gennem middelalderen skyldtes byens status som centrum for tekstiler, som gennem århundreder nærede flere byer i regionen. Området omkring Gent var særligt godt for fårehold, og det gav både produktion og handel med uldvarer. På et tidspunkt var industrien endda så udviklet, at der måtte importeres uld fra England for at udnytte fabrikkernes kapacitet.

     

    Magten skifter

    I slutningen af 1300-tallet blev Gent en del af det forenede Burgund og Flandern, og langsomt men sikkert overgik det økonomiske dominans fra Gent og Brugge til byerne Antwerpen og Bruxelles. Gent fastholdt en vis økonomisk styrke, men gennem 1400-tallet var byens tidligere styrke også socialt og kulturelt reduceret kraftigt i forhold til de nye centre.

    Gent kom under områdets spanske styre, og utilfredsheden hermed mundede ud i Revolten i Gent i 1539. Revolten skyldtes ikke mindst høje skatter, der gik til den spanske centralmagt. Gent blev overvundet, og den spanske kong Karl V, der var født i Gent, kom personligt til byen for at fejre sejren ved blandt andet at lade Gents aristokrati gå foran sig med bare fødder og løkke om halsen.

    Firsårskrigen brød ud i 1568 som det hollandske oprør mod det spanske styre. En overgang fra 1577-1584 fungerede Gent som en bystat, hvor der var indgået fred mellem protestanter og katolikker.

    Krigen fortsatte og varede til 1648, og udgangen blev en deling af Nederlandene i en nordlig hollandsk republik og De Spanske Nederlande, hvorunder Gent hørte. Med delingen blev Gents rolle i den internationale handel i det store hele udspillet, idet byen mistede sin vitale adgang til havet. En kanal til Brugge fra 1623 kompenserede ikke for den tidligere primære søvej.

     

    Ny vækst

    I 1714 var Gent og De Spanske Nederlande overgået til Østrig som følge af Den Spanske Arvefølgekrig. Den status varede indtil Freden i Campo Formio, der blev underskrevet 18. oktober 1797. Med fredaftalen blev det nuværende Belgien fransk.

    De politiske skifter påvirkede dog ikke Gents økonomiske udvikling, der efter nogle århundreder med spredte religiøse konflikter og en vis vækst for alvor kom i gang med tekstilindustrien igen i 1700- og 1800-tallene.

    I slutningen af 1700-tallet var den økonomiske vækst så stor, at byen tiltrak mange nye borgere og industrier. En overgang var Gent således den største by i det nuværende Belgien.

     

    Napoleonstiden og Nederlandene

    I 1794 erobrede franske tropper under Napoleon Flandern og derved også Gent, der under Napoleonstiden tiltrak flere borgere og voksede både økonomiske og indbyggermæssigt.

    Den 28. december 1814 blev Gent-traktaten underskrevet i byen. Traktaten skrev sig ind i verdenshistorien som aftalen, der formelt afsluttede krigen mellem Storbritannien og USA.

    Året efter blev Napoleonskrigene afsluttet, og for Gents vedkommende betød det, at byen blev en del af De Forenede Nederlande, som var en statsdannelse indtil etableringen af Belgien i 1830.

    1800-tallets første halvdel var en tid med stor udvikling i Gent. Byens universitet blev grundlagt i 1814, og i årene 1825-1827 blev der gravet nye kanaler mellem Gent og Terneuzen ved floden Schelde; derved fik Gents tekstilindustri nemmere adgang til nye markeder. 1827 var også året, hvor byen opførte et gasværk, der gav energi til omkring 700 moderne gaslamper i gaderne.

     

    Belgien

    Den såkaldte belgiske revolution ledte i 1830 til landet Belgien, der i modsætning til de hollandske Nederlande var karakteriseret ved en høj grad af industrialisering, og Gent var en af de absolut førende byer. Indbyggertallet var på det tidspunkt omkring 83.000.

    Omkring 1860 blev Gents bymure og voldanlæg sløjfet, og det gav ny udvikling, idet industrien kunne brede sig. Det skabte stigende indbyggertal med mange nye boligkvarterer uden for den hidtidige bykerne. Antallet af bysbørn nåede således over 160.000 inden slutningen af 1800-tallet.

     

    1900-tallet til i dag

    I 1913 blev der holdt en verdensudstilling i Gent, der dermed for en tid blev et af verdens centre. 130 hektarer land gav plads til en række nye bygninger på selve udstillingsområdet og i selve Gent. Her stod hovedbanegården Gent-Sint-Peters færdig i 1912 som byens nye indgangsport for de mange tilrejsende.

    Under begge 1900-tallets verdenskrig blev Gent besat af tyske tropper. Begge gange slap byen gennem handlingerne uden kolossale ødelæggelser; under 2. Verdenskrig varede besættelsen til 6. september 1944. Gents middelbykerne og de mange senere århundreders fornemme bygningsværker stod tilbage, og de blev senere løbende renoveret til fordel for turismen.

    I dag er Gent en by, der byder mange turister velkommen til sin typiske flamske bykerne med en vidunderlig atmosfære, hvor en stor del er bilfri og derfor lidt mere autentisk end øvrige af de smukke og historiske flamske byer.