Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Mannheim er en by i delstaten Baden-Württemberg i det sydvestlige Tyskland. Den ligger strategisk godt på det sted, hvor floden Neckar udmunder i Rhinen. Mannheim blev grundlagt af Friedrich IV i 1606, og året efter blev den formelt en by. Industrialiseringen udviklede fra 1800-tallet byen markant med bl.a. Mannheims havn, der i dag er en af Europas største flodhavne.

Centrum af Mannheim består af retvinklede gader omgivet af en halvcirkelformet ringvej, og byplanen er enestående i Tyskland. Mannheims tilnavn er Quadratestadt, og når man går en tur i byen, finder man hurtigt ud af årsagen. I stedet for gadenavne er bycentrum nemlig opdelt i blokke, der er navngivet fra A1 til U6. Derved er det noget anderledes at læse gadeskilte her end andre steder.

Sydvest for Mannheims retvinklede gadenet ligger byens kolossale barokslot, der er et af de største i verden i denne stil. Slottet blev bygget 1720-1760 som residens for kurfyrsterne af Pfalz, og i dag bliver det benyttet af byens universitet. Øst for byens centrum ligger Mannheims andet vartegn, der er det smukke vandtårn, som troner på den store og elegante Friedrichsplatz.

Man bør også går en tur til de centrale pladser Paradeplatz og Markt, hvor byens gamle rådhus og Skt. Sebastian Kirke ligger. Jesuitenkirche er en anden af Mannheims smukke kirker, og vil man se byen og omegnen lidt fra oven, er tårnet Fernmeldeturm ved den smukke Luisenpark et godt valg. Her er der et observationsdæk og en roterende restaurant i toppen.

Ture fra byen

  Heidelberg, Tyskland

  Heidelberg

  Heidelberg er en by ved floden Neckar i delstaten Baden-Württemberg. Byen er blandt andet kendt som hjemsted for Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, der med grundlæggelse i 1386 er Tysklands ældste universitet. Universitetets tilstedeværelse smitter af på Heidelberg på flere måder. Dels bor der mange unge studerende i byen, og dels er Heidelberg sæde for en del forskning og udvikling med fx flere Max Planck-institutter.

  I dag er Heidelberg også et yndet turistmål med flere seværdigheder, en smuk beliggenhed, en gammel bydel med en del arkitektur fra barokken og byens imponerende slotsruin. Det hele ligger inden for behagelig gåafstand i Heidelbergs centrum på den sydlige bred af Neckar.

  Læs mere om Heidelberg

   

  Karlsruhe, Germany

  Karlsruhe

  Karlsruhe er en af de største byer i delstaten Baden-Württemberg, og den er den historiske hovedstad i regionen Baden. Byen ligger øst for Rhinen, og den blev anlagt med en særlig byplan, man fortsat kan se i gadenettet. Karlsruhe blev grundlagt i 1715 og anlagt med byens slot som centrum, og herfra udgår 32 radialgader som eger på et hjul, og i bunden af hjulet ligger byens kommercielle centrum.

  Karlsruhes mest kendte bygning er det smukke Schloss Karlsruhe, der blev opført i starten af 1700-tallet af markgreve Karl III Wilhelm af Baden-Durlach. Slottet var residens for Karlsruhes markgrever og storhertuger indtil 1918, og siden da har det store anlæg været indrettet som bl.a. museet Badisches Landesmuseum, hvor man kan opleve kunst, kultur og historie fra Baden og store dele af verden.

  Læs mere om Karlsruhe

   

  Mainz, Tyskland

  Mainz

  Mainz er hovedstaden i delstaten Rheinland-Pfalz, og den ligger på det sted, hvor floden Main munder ud i Rhinen. Byens historie går tilbage til den romerske grundlæggelse af et fort i århundredet e.Kr., og stedet var hovedstad i provinsen Germania Superior. Mainz blev senere en af de vigtigste byer i Det Tysk-Romerske Rige, og den blev ved med at være en stærk tysk fæstning i forsvaret mod vest.

  Mainz blev udsat for massive bombardementer under 2. Verdenskrig, og området franske administration ønskede at genopbygge en mønsterby med inspiration fra Le Corbusiers byplanlægning, hvilket kun delvist blev ført ud i livet med den spændende blanding af nyt og gammelt, man kan se i Mainz’ centrum i dag. Et fornemt eksempel på den moderne arkitektur er Arne Jacobsens rådhusbygning ved Rhinens bred, mens man kan se det gamle Mainz med bindingsværkshuse i kvarteret syd for byens domkirke.

  Læs mere om Mainz

   

  Frankfurt skyline

  Frankfurt am Main

  Byen Frankfurt er et fascinerende møde mellem nyt og gammelt. Den har altid været en af Tysklands rigeste byer og har på mange måder været et lokomotiv for den tyske udvikling gennem århundreder.

  Frankfurt er med sin lufthavn og sin handel knudepunkt for hele Europa og store dele af verden, og den internationale stemning i den moderne by med de mange fine museer og kulturelle tilbud gør et besøg her spændende og med mange forskellige muligheder for aktiviteter.

  Afstandene i Frankfurt er ikke lange. Det ene minut kan man gå mellem de gamle og idylliske bindingsværkshuse i den gamle bydel i Sachsenhausen, og det næste øjeblik er man omgivet af en lang række moderne skyskrabere i det moderne bankkvarter.

  Læs mere om Frankfurt am Main

Tilmeld dig vores nyhedsbrev