Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Mainz er hovedstaden i delstaten Rheinland-Pfalz, og den ligger på det sted, hvor floden Main munder ud i Rhinen. Byens historie går tilbage til den romerske grundlæggelse af et fort i århundredet e.Kr., og stedet var hovedstad i provinsen Germania Superior. Mainz blev senere en af de vigtigste byer i Det Tysk-Romerske Rige, og den blev ved med at være en stærk tysk fæstning i forsvaret mod vest.

Mainz blev udsat for massive bombardementer under 2. Verdenskrig, og området franske administration ønskede at genopbygge en mønsterby med inspiration fra Le Corbusiers byplanlægning, hvilket kun delvist blev ført ud i livet med den spændende blanding af nyt og gammelt, man kan se i Mainz’ centrum i dag. Et fornemt eksempel på den moderne arkitektur er Arne Jacobsens rådhusbygning ved Rhinens bred, mens man kan se det gamle Mainz med bindingsværkshuse i kvarteret syd for byens domkirke.

Der er mange seværdigheder i Mainz, hvoraf domkirken er en af de mest kendte. Mainzer Dom blev bygget som en romansk kirke fra år 975, men er senere blevet udbygget i flere stilarter. Gennem flere århundreder var domkirken Tysklands kroningskirke. Der er også mange andre fine kirker som fx Christuskirche og rokokokirkerne Peterskirche og Augustinerkirche.

Mainz er også kendt som Gutenbergs hjemby, og man kan se en af hans originale bibler på Gutenberg-Museum. Man kan også besøge Römisch-Germanisches Zentralmuseum, der beskriver tiden frem til middelalderen, og som ligger i kurfyrsternes gamle slot i Mainz. Fra byens historie kan man også se tårnene Alexanderturm, Eisenturm og Holzturm, der står bevaret fra Mainz’ bymure. Og fra endnu tidligere tider kan man flere steder se romerske ruiner af fx byens gamle teater.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]