Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Cottbus er en by i det østlige Tyskland, og den er delstaten Brandenburgs næststørste by. Cottbus er også den uofficielle hovedby for sorberne, der er et slavisk mindretal i denne del af landet. Det var da også sorbere, der grundlagde Cottbus ved at anlægge et fort på en ø i floden Spree i 900-tallet, og nogle århundreder senere fulgte tyske bosættere.

I dag er Cottbus en hyggelig på, hvor man kan gå nogle skønne spadsereture i de lavtbebyggede gader i den gamle bydel. Man kan starte på Altmarkt, der er omkranset af gavlhuse, der skaber et fint byrum, og herfra er der udsigt til Oberkirche St. Nikolai, der er en sengotisk murstenskirke fra 1400-1500-tallene. Kirken er som Altstadt seværdig, og den har en stort og lyst kirkerum.

Cottbus’ hovedstrøg er den lange gågade Spremberger Straße, der lokalt blot kaldes Sprem. Gaden forbinder Altmarkt med Brandenburger Platz, og langs den er der en del fine bygninger fra omkring år 1900. Her kan man også se Schloßkirche og Spremberger Turm, der står som Cottbus’ vartegn. Tårnet blev oprindeligt bygget i 1200-1300-tallene som forsvarstårn ved Spremberg-byporten. I dag kan man gå op i tårnet til en smuk udsigt over byen.

Der er flere andre spændende seværdigheder som fx Staatstheater Cottbus, der blev bygget i jugendstil 1907-1908. Byens gamle Dieselkraftwerk fra 1927 er en anden spændende bygning, hvor der i dag ligger et kunstmuseum. Man kan også tage en tur til barokslottet med tilhørende park, Schloß Branitz, der ligger sydøst for Cottbus’ centrum, eller til det moderne vartegn, som Cottbus’ universitetsbibliotek er blevet.

Ture fra byen

  Berlin Brandenburger Tor

  Berlin

  Med sine 3,5 millioner indbyggere er Berlin Tysklands største by og samtidig en af Europas store historiske metropoler. Byen er hohenzollernes gamle residensby og gennem århundreder centrum for den store tyske kulturnation, der har givet verdens et utal af berømte kunstnere, tænkere og videnskabsmænd.

  Berlin var på mange måder også verdens centrum gennem 1900-tallet. Det var her, den Kolde Krig var varmest med USA og Sovjetunionen på hver side af Berlinmuren. Muren er væk i dag, men man kan se dele rundt omkring i byen, hvor stumperne danner monumenter over den delte tid.

  I dag er her masser af smukke bygninger fra de sidste mange århundreders stilarter til den moderne tids byggerier, der i overflod har fundet sted siden den tyske genforening blev en realitet i 1990. Interessante og bevidste stilblandinger ses også på blandt andet rigsdagsbygningen.

  Læs mere om Berlin

   

  Rathaus, Frankfurt an der Oder

  Frankfurt an der Oder

  Frankfurt an der Oder er en af de større byer i delstaten Brandenburg, og den ligger i dag som grænseby til Polen og byen Słubice på den modsatte side af Oder-floden. Frankfurt opnåede stadsret i 1253 og kendes bl.a. for Slaget ved Frankfurt an der Oder, som udspillede sig under Trediveårskrigen mellem svenske og tysk-romerske tropper. Słubice var i øvrigt en del af Frankfurt indtil 1945, hvor grænserne blev flyttet.

  I dag ligger Frankfurt derved kun på Oders vestlige bred, og her er der en del seværdigheder i det hyggelige bycentrum, der blev genopbygget i delvist moderne stil efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser. På det centrale torv, Marktplatz, ligger byens rådhus, hvor man kan besøge Brandenburgische Landesmuseum für moderne Kunst, der arrangerer skiftende udstillinger.

  Læs mere om Frankfurt an der Oder

   

  Katolische Hofkirche, Dresden

  Dresden

  Gennem tiderne har de saksiske kurfyrster bygget Dresden som en sand verdensby i smuk barok, og mellem de fornemme bygningsværker har kulturen altid blomstret. Det får man som besøgende fuld glæde af, når man tager på en rejse til byen, der både er interessant for sin gamle og nye arkitektur.

  Der er fortryllende promenader langs Elben, spændende museer og et væld af smukke bygninger fra ikke mindst barokken. Pragtgader og store parker er noget af det andet, man kan glæde sig over ved en tur til Dresden.

  Zwinger, Katolische Hofkirche, Semperoper og Frauenkirche er nogle af de steder, flest vil nikke genkendende til, men man bør også nyde nogle meget anderledes tænkte anlæg som Altmarkt og Prager Straße, der begge stammer fra DDR-tiden.

  Læs mere om Dresden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev