Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Heidelberg er en by ved floden Neckar i delstaten Baden-Württemberg. Byen er blandt andet kendt som hjemsted for Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, der med grundlæggelse i 1386 er Tysklands ældste universitet. Universitetets tilstedeværelse smitter af på Heidelberg på flere måder. Dels bor der mange unge studerende i byen, og dels er Heidelberg sæde for en del forskning og udvikling med fx flere Max Planck-institutter.

I dag er Heidelberg også et yndet turistmål med flere seværdigheder, en smuk beliggenhed, en gammel bydel med en del arkitektur fra barokken og byens imponerende slotsruin. Det hele ligger inden for behagelig gåafstand i Heidelbergs centrum på den sydlige bred af Neckar.

Man kan med fordel starte med et overblik over byen fra en tur ad Alte Brücke, der er en bro over floden. Alte Brücke blev bygget i 1788, og den var særdeles vigtig som transportvej øst for Rhinen, hvor broen i mange år stod som den eneste bro over Neckar. Man betalte afgift for at krydse broen indtil 1878, og betalingen foregik i portbygningen Brückentor mod syd. Porten med de 28 meter høje dobbelttårne var i sin oprindelige udgave integreret i byens befæstning.

I den gamle bydel kan man starte en tur på Marktplatz, der er en af Heidelbergs ældste pladser. Mod øst ligger byens rådhus, og mod vest kan man se Heiliggeistkirche, der med sin størrelse dominerer bykernen. Kirken blev opført 1398-1515, og den var tænkt som begravelseskirke for kurfyrsterne i Pfalz. Efter ødelæggelser under Den Pfalziske Arvefølgekrig blev mange grave ødelagt, og i dag er det kun Ruprecht III, der ligger begravet her. Mellem kirken og rådhuset kan man se Herkulesbrunnen, der er et springvand fra 1705-1706.

Fra Marktplatz kan man gå mod vest ad strøggaden Hauptstraße, og det er også vejen i retning mod Universitätsplatz, hvor man kan se byens universitetsbygninger. Man kan også gå mod øst til den smukke plads Kornmarkt og den noget større Karlsplatz, hvorfra man kan nyde en panoramaudsigt til Heidelbergs store gamle slot. Tæt på Kornmarkt kan man tage med kabelbanerne Bergbahnen Heidelberg, der med to baner forbinder den gamle by med stationerne Molkenkur og Königstuhl på bjergene syd for byen. Fra Königstuhl er der en vidunderlig udsigt over Heidelberg og Neckar.

Fra Kornmarkt kan man også vælge at gå til Schloss Heidelberg og den bagvedliggende slotshave. Slottet blev oprindeligt bygget omkring år 1200, og gennem tiden var det sæde for kurfyrsterne af Pfalz. Slottet blev udbygget under kurfyrsterne Otto Heinrich, Friedrich IV og Friedrich V gennem 1500-1600-tallene til et smukt renæssanceslot, der var et af de fineste nord for Alperne. Slottet blev ødelagt under Den Pfalziske Arvefølgekrig og igen af en brand i 1764. Det meste af anlægget henligger som ruin, men man kan også se Friedrichsbau med slottets bevarede kapel. Og man bør også gå en tur i slottets romantiske have med blandt andet terrasser og monumenter.

Ture fra byen

  Mannheim Slot

  Mannheim

  Mannheim er en by i delstaten Baden-Württemberg i det sydvestlige Tyskland. Den ligger strategisk godt på det sted, hvor floden Neckar udmunder i Rhinen. Mannheim blev grundlagt af Friedrich IV i 1606, og året efter blev den formelt en by. Industrialiseringen udviklede fra 1800-tallet byen markant med bl.a. Mannheims havn, der i dag er en af Europas største flodhavne.

  Centrum af Mannheim består af retvinklede gader omgivet af en halvcirkelformet ringvej, og byplanen er enestående i Tyskland. Mannheims tilnavn er Quadratestadt, og når man går en tur i byen, finder man hurtigt ud af årsagen. I stedet for gadenavne er bycentrum nemlig opdelt i blokke, der er navngivet fra A1 til U6. Derved er det noget anderledes at læse gadeskilte her end andre steder.

  Læs mere om Mannheim

   

  Karlsruhe, Germany

  Karlsruhe

  Karlsruhe er en af de største byer i delstaten Baden-Württemberg, og den er den historiske hovedstad i regionen Baden. Byen ligger øst for Rhinen, og den blev anlagt med en særlig byplan, man fortsat kan se i gadenettet. Karlsruhe blev grundlagt i 1715 og anlagt med byens slot som centrum, og herfra udgår 32 radialgader som eger på et hjul, og i bunden af hjulet ligger byens kommercielle centrum.

  Karlsruhes mest kendte bygning er det smukke Schloss Karlsruhe, der blev opført i starten af 1700-tallet af markgreve Karl III Wilhelm af Baden-Durlach. Slottet var residens for Karlsruhes markgrever og storhertuger indtil 1918, og siden da har det store anlæg været indrettet som bl.a. museet Badisches Landesmuseum, hvor man kan opleve kunst, kultur og historie fra Baden og store dele af verden.

  Læs mere om Karlsruhe

   

  Frankfurt skyline

  Frankfurt am Main

  Byen Frankfurt er et fascinerende møde mellem nyt og gammelt. Den har altid været en af Tysklands rigeste byer og har på mange måder været et lokomotiv for den tyske udvikling gennem århundreder.

  Frankfurt er med sin lufthavn og sin handel knudepunkt for hele Europa og store dele af verden, og den internationale stemning i den moderne by med de mange fine museer og kulturelle tilbud gør et besøg her spændende og med mange forskellige muligheder for aktiviteter.

  Afstandene i Frankfurt er ikke lange. Det ene minut kan man gå mellem de gamle og idylliske bindingsværkshuse i den gamle bydel i Sachsenhausen, og det næste øjeblik er man omgivet af en lang række moderne skyskrabere i det moderne bankkvarter.

  Læs mere om Frankfurt am Main

Tilmeld dig vores nyhedsbrev