Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Frankfurt er et fascinerende møde mellem nyt og gammelt. Den har altid været en af Tysklands rigeste byer og har på mange måder været et lokomotiv for den tyske udvikling gennem århundreder.

Frankfurt er med sin lufthavn og sin handel knudepunkt for hele Europa og store dele af verden, og den internationale stemning i den moderne by med de mange fine museer og kulturelle tilbud gør et besøg her spændende og med mange forskellige muligheder for aktiviteter.

Afstandene i Frankfurt er ikke lange. Det ene minut kan man gå mellem de gamle og idylliske bindingsværkshuse i den gamle bydel i Sachsenhausen, og det næste øjeblik er man omgivet af en lang række moderne skyskrabere i det moderne bankkvarter.

Römerberg er et godt sted at starte på spadsereture i Frankfurt. Her ligger byens gamle og seværdige rådhus, og kirker og museer med Kaiserdom og Städel som spydspidser ligger lige i omegnen.

Regionen omkring Frankfurt er særdeles smuk med mange turmuligheder. Kurbyen Wiesbaden og Gutenbergs hjemby Mainz ligger ikke langt væk, og køreturen i Rhinens floddal mellem Rüdesheim og Koblenz forbi klippefremspringet Lorelei er uforglemmelig smuk.

Topseværdigheder

  Römer, Frankfurt

  Römer

  Römer er Frankfurts rådhus, og det er en funktion, det tregavlede hus har haft siden 1405. Dengang erhvervede bystyret huset fra en købmandsfamilie med navnet Römer. Bygningen bestod af tre sammenbyggede huse med navnene Alt-Limpurg, Römer og Löwenstein, og komplekset er nu et af byens vartegn under navnet Römer. Stedet bliver stadig benyttet af bystyret til diverse formål; fx er det her, verdslige bryllupper bliver gennemført.

  Med årene blev rådhuset udvidet med flere tilliggende huse, og det var efterhånden en markant udvidelse i forhold til de tre oprindelige huse. Efter ødelæggelserne af Frankfurt centrum den 22. marts 1944byggede man Alt-Limpurg, Römer og Löwenstein op i tillempet original stil, mens Frauenstein og Salzhaus ved siden af de centrale tre huse blev genopført stærkt simplificerede.

  I alt består Römer i dag af ni sammenbyggede huse med seks indre gårde.  Facaderne på de tre dominerende gavlhuse er udsmykket med flere interessante detaljer. På Alt-Limpurg kan man se en statue af Frankfurtia, der er et kvindeligt symbol på byen. På Römer kan man se statuer af fire tysk-romerske kejsere; Frederick Barbarossa, Ludvig IV, Karl IV og Maximilian II.

  Den mest kendte sal i Römer er Kejsersalen/Kaisersaal, der var stedet, hvor kroningsbanketterne for Det Tysk-Romerske Riges kejsere blev holdt fra 1612. I Kaisersaal kan man se portrætter af rigets i alt 52 kejsere. Man kan også opleve salene Römerhalle og Schwanenhalle, der er de ældste bevarede rum. Salene er i det store hele ikke blevet ændret siden 1400-tallet.

   

  Sankt Bartolomæus Kejserdomkirke
  Kaiserdom St. Bartholomäus

  Frankfurts domkirke, Kaiserdom St. Bartholomäus, er en af Tysklands store historiske kirker. Allerede omkring år 680 blev den første merovingiske kirkebygning opført på stedet, og gennem de følgende århundreder skete der mange udbygninger.

  Den nuværende Kaiserdoms start var et gotisk langhus, der blev opført i perioden 1250-1269. Fra starten af 1300-tallet til slutningen af 1400-tallet blev selve kirkerummet opbygget, mens tårnet først blev færdiggjort i 1514.

  Den store og løbende byggeaktivitet skyldtes domkirkens vigtighed, der blev understreget i 1356, hvor den blev udpeget som valgsted for konger i Det Tysk-Romerske Rige. I perioden 1562-1792 blev der desuden foretaget 10 kejserkroninger her. På trods af navnet, har kirken aldrig været formel domkirke, men navnet understreger dens historiske og religiøse vigtighed i Det Tysk-Romerske Rige.

  Kaiserdom er tilegnet apostlen Bartholomäus, som der opbevares et relikvie af i kirken. Det majestætiske, 95 meter høje gotiske tårn dominerer byens centrum, og ved Kaiserdom kan man se nogle udgravninger af en tidligere romersk bosættelse.

  Selve kirkebygningen er blevet ødelagt flere gange de seneste århundreder. Efter en brand i 1867 måtte kirken genopbygges, og hele interiøret og en del af kirkens ydre blev ødelagt under allierede bombardementer i 1944. Kirken måtte igen genopbygges, hvilket skete i 1950erne.

   

  Paulskirche, Frankfurt

  Sankt Paul Kirke
  Paulskirche

  Paulskirche er en af de kirker i Frankfurt, der har skrevet sig ind i de tyske historiebøger. Det skete i 1800-tallet, men allerede siden 1200-tallet havde der på dette sted stået en forgænger til den nuværende kirke; nemlig klosterkirken Barfüßerkirche.

  Paulskirche blev opført i årene 1789-1833, hvor indvielsen fandt sted. Den lange byggetid skyldtes en mangeårig pause grundet Napoleonskrigene og deres efterdønninger. Kirken blev bygget med et ovalt kirkerum i klassicistisk stil, og inspirationen kom ikke mindst fra Pantheon i Rom. Kirken var byens protestantiske hovedkirke indtil de allieredes bombardementer af Frankfurt i 1944.

  Der var dog en vigtig begivenhed, som fandt sted i Paulskirche i 1800-tallet. Fra 31. march til 3. april 1848 var kirken mødested for det såkaldte Vorparlament, der forberedte valget til den første valgte tyske nationalforsamling. Den 18. maj samme år mødtes så det første tyske parlament, og de arbejdede indtil 1849 på at etablerede en fællestysk grundlov. Dette arbejde blev dog ikke til noget dengang grundet modstand fra både Preussen og Østrig.

  Det var det protestantiske layout af kirken, der gjorde Paulskirche god som samlingssted for det tyske parlament. Alle kirkegæster skulle kunne se præsten på samme tid, og det samme gjaldt for de politiske diskussioner. Grundet Paulskirche politisk-historiske betydning var kirken den første bygning, som bystyret i Frankfurt genopbyggede efter 2. Verdenskrig.

  Kirken blev genindviet på hundredårsdagen for den første samling af parlamentet i 1848. Siden da har Paulskirche lagt gulve til flere store arrangementer; J.F. Kennedy holdt tale her i 1963, og kirken er hjemsted for uddelingen af en fredspris.

   

  Goethe Hus/Goethe-Haus

  Goethe-Haus er huset, hvor J.W. Goethe blev født i 1749, og han boede også sine første mange leveår her på adressen. Goethe skrev han blandt andet Den unge Werthers Lidelser og begyndelsen på Faust under tiden her i Frankfurt. I dag er der indrettet et museum i og ved huset, hvor man kan se mange effekter, der samlet skildrer Goethes liv, værker og samtid.

   

  Städel Museum, Frankfurt

  Städel Museum

  Städel Museum hører blandt Tysklands fineste kunstmuseer. Samlingen rummer europæiske mesterværker fra 1300-tallet til 1800-tallet. Museet spænder således over mange stilarter gennem de flere end 100.000 værker, der rådes over. I samlingen er der malerier, tegninger, skulpturer med mere.

  Man kan blandt andet beundre malerier af Van Eyck, Van Gogh, Picasso, Degas, Monet, Cézanne og Rembrandt. Samlingen blev i sin tid grundlagt på initiativ af bank- og handelsmanden Johann Friedrich Städel i 1815. I 1878 blev der nuværende hovedbygning opført i tidstypisk gründerzeitstil.

   

  Det Gamle Sachsenhausen
  Alt-Sachsenhausen

  Sachsenhausen er den bydel, der ligger umiddelbart syd for floden Main tæt på broen Alte Main-Brücke. Stedet er blandt andet kendt for den liflige æblevin, Apfelwein, som man kan indtage i kvarterets hyggelige gamle gader, der hører til Frankfurts mest stemningsfulde underholdningskvarterer. Det er absolut værd at gå en tur gennem de hyggelige gader, som ligger i kontrast til den moderne skyline ikke langt herfra.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Frankfurt her.

Andre seværdigheder

  Leinwandhaus, Frankfurt

  Leinwandhaus

  Det bemærkelsesværdige Leinwandhaus er et sengotisk hus, som blev opført i årene 1396-1399. Husets funktion var fortoldning af al den linned, der blev handlet på Frankfurts messer, og det fik også navn derefter.

  Leinwandhaus er gennem tiden blevet benyttet som blandt andet lager, kaserne og lasaret, og det står delvist ombygget. Huset udstråler med sin borglignende arkitektur stadig en særlig autenticitet på trods af diverse ændringer. I dag er der indrettet et kommunalt galleri i bygningen.

   

  Den Gamle Nikolajkirke
  Alte Nikolaikirche

  Alte Nikolaikirche er en kirke, der ligger centralt på Römerberg i centrum af Frankfurt. Den menes opført som et mindre kapel allerede i 1000-tallet. I 1200-tallet blev den første egentlige kirke bygget, og det skete omkring et gammelt trækapel, der blev revet ned, da det var helt omsluttet af den nye kirke.

  Efter reformationen i 1530 gik der mange år, hvor kirken ikke blev anvendt til de tiltænkte formål. Først i 1721 blev den indviet igen; denne gang som evangelisk kirke. Gennem særligt 1800-tallet blev kirken ombygget en del og står derfor ikke længere i et middelalderudseende.

  I Alte Nikolaikirche har der gennem århundrederne været holdt store ceremonier som blandt andet kroninger. Ved de lejligheder havde offentligheden adgang til kirkens taggalleri. Kirken blev historisk også benyttet af byens statsråd, der havde forsamling i rådhuset, der lå og stadig ligger i bygningerne Römer overfor kirken.

   

  Historisches Museum, Frankfurt

  Frankfurt Historiske Museum
  Historisches Museum Frankfurt

  Historisches Museum Frankfurt er byen Frankfurts byhistoriske museum. Stedets samling formidler byens historie fra de tidligste bosættelser til i dag. Det interessante museum går samtidigt tæt på hverdagslivet for borgerne samt skildrer områdets tekniske og industrielle udvikling som særlige temaer.

   

  Museet for Moderne Kunst
  Museum für Moderne Kunst

  Frankfurts museum for moderne kunst blev opført 1987-1991 efter wienerarkitekten Hans Holleins tegninger. Museet kaldes grundet sin trekantede form for Kagestykket/ Tortenstück. Bygningens indre er lige så abstrakt som sit ydre, og her er der et væld af forskellige rum og sale, der danner rammerne om spændende skiftende udstillinger.

  Museet blev som institution grundlagt i 1981, og kernen i museets værker var Karl Ströhers samling af popkunst og minimalisme. Andy Warhol, Roy Lichtenstein og George Segal var blandt kunstnerne, der var repræsenteret i Ströhers samling. Senere er der kommet flere værker til, så udstillingen også dækker nyere årtier.

   

  Karmeliterklosteret & Arkæologisk Museum
  Karmeliterkloster & Archäologisches Museum

  Frankfurts karmeliterkloster blev grundlagt i 1243, og det fungerede som sådan indtil 1803. Efter lukningen har der blandt andet været magasin og kaserne her. I dag benyttes bygningerne til offentlige kontorer og til et arkæologisk museum, Archäologisches Museum.

  Af spændende ting kan man se museet, klosterkirken i klosterkomplekset. Højdepunktet under et besøg er den bevarede del af de såkaldte Ratgeb-fresker. Freskerne blev malet af Jörg Ratgeb og fyldte oprindeligt 150 meter i længden og 540 kvadratmeter. Freskerne blev malet i perioden 1515-1521.

  På Frankfurts arkæologiske museum kan man opleve en spændende skildring af Rhein-Main-regionens historie. I udstillingen bliver der blandt andet vist fund fra den historiske romerske by Nida Franconovurt.

   

  Hauptwache, Frankfurt

  Hovedvagten
  Hauptwache

  Hauptwache er Frankfurts hovedvagtbygning. Den blev opført i 1671 og ombygget 1729-1730 til det nuværende barokke udseende. En tid var der fængsel i bygningen, som i 1904 blev indrettet som café.

  Pladsen ved Hauptwache er en af byens kendte og travle, og tidligere lagde den jord til forskellige militærparader, og derfor var det tidligere navn da også Paradeplatz. Det hed den indtil 1864.

   

  Zeil

  Zeil er en af Frankfurts og hele Tysklands mest kendte indkøbsgader. Navnet Zeil kommer fra et stykke af gadens nuværende løb; her lå der tidligere en bygningsrække, der på tysk hedder Zeile.

  Siden slutningen af 1800-tallet blev der bygget stort og flot på Zeil, og stykket mellem Hauptwache og Konstablerwache er udlagt som gågade.

   

  Eschenheimer Tårn
  Eschenheimer Turm

  På pladsen Eschenheimer Tor lå der indtil 1810 en byport med samme navn. Porten, bastioner og voldanlæg blev sløjfet på det tidspunkt, og det var kun porttårnet Eschenheimer Turm, der blev stående. Det spirprydede tårn blev opført i fæstningsstil gennem årene 1400-1428, og det imponerende værk står i dag som et af byens vartegn. Eschenheimer Turm er 47 meter højt, og det har 8 indvendige etager og yderligere to niveauer i den centrale tårnhat.

   

  Alte Oper, Frankfurt

  Den Gamle Opera
  Alte Oper

  Frankfurts smukke operahus blev indviet i 1880, og opførelsen blev delvist hjulpet gennem private donationer. Operaen blev totalt ødelagt under 2. Verdenskrig, men siden da er bygningens ydre blevet genopført efter de originale tegninger. Arbejdet blev fuldført i 1981.

  Der er to sale i operaen; Großer Saal med cirka 2.500 tilskuerpladser og Mozart-Saal der kan rumme 700 operagæster. Salene blev nyindrettet under genopførelsen og står derved ikke med de originale udsmykninger.

   

  Det Jødiske Museum
  Jüdisches Museum

  Museet Jüdisches Museum skildrer Frankfurts jødiske befolknings liv og historie i perioden fra 1100- til 1900-tallet. På museet kan man også løbende opleve skiftende tyske og internationale udstillinger.

  Museumsbygningerne består af to klassicistiske borgerpalæer, som blev opført af velstående borgerfamilier som boliger. I 1928 kom de i byens eje og kunne senere indrettes som museum. Jüdisches Museum blev indviet af kansler Helmut Kohl i 1988 på 50-årsdagen for Krystalnatten.

  En særlig del af samlingen på Jüdisches Museum er diverse effekter fra familierne Rothschild og Frank. Frank-familien kendes bedst fra Anne Frank, der gennem en dagbog beskrev tiden i skjul under 2. Verdenskrig i Amsterdam. Anne Franks familie flyttede fra Frankfurt til Holland i 1933.

   

  Bankenviertel, Frankfurt

  Bankkvarteret
  Bankenviertel

  Kvarteret Bankenviertel er kernen i det moderne kontorlandskab i Frankfurt med de mange karakteristiske skyskrabere i glas og stål. Området er et af de eneste af sin art i Europa; af andre er Paris’ La Defense og Moskvas Moscow International Business Centre gode eksempler.

  Bankenviertel er gennem årene blevet opført langs den vestlige del af Frankfurts historiske voldanlæg, hvorfra der er mange smukke kig til Bankenviertels smukke skyline.

  Koncentrationen af de mange spændende og imponerende bygninger ligger langs gaderne Gallusanlage, Taunusanlage, Neue Mainzer Straße og Mainzer Landstraße. Man kan blot at gå en tur i området mellem skyskraberne, der blandt andet tælles Eurotower, Commerzbank-Tower og Main Tower.

   

  Main Tower

  Skyskraberen Main Tower blev åbnet år 2000, og den huser Landsdelsbanken for Hessen og Thüringen. Bygningen er med antenner 240 meter høj, og den hører derved til blandt de højeste i Frankfurt.

  Main Tower var den første moderne bygning med et offentligt observationsdæk i Frankfurt. Dette ligger i 200 meters højde, og herfra er der en fantastisk udsigt over Bankenviertel, Frankfurt by og omegnen. I alt er der 56 etager over gadeniveau og fem etager under i skyskraberen.

   

  Commerzbank-Tower, Frankfurt

  Commerzbank-Tower

  Commerzbank-Tower er et højhus, der blev opført 1994-1997 som den tyske bank Commerzbanks hovedsæde. Det var arkitekten Sir Norman Foster, der designede bygningen, der blev indviet som Europas højeste bygning, når tårne fraregnes. Den status havde huset til 2003, hvor Triumfpaladset i Moskva blev åbnet med en højde på 264 meter.

  Selve Commerzbank-Tower er 259 meter høj, men med antenner måler den hele 300 meter. Grundplanet er en ligesidet trekant med 60 meter brede sider. Der er integrerede havelandskaber på de øvre etager, som er med til at gøre bygningen til en spændende arkitektonisk oplevelse.

   

  Naturmuseum Senckenberg

  Dette store naturhistoriske museum har en meget spændende samling og er efter Berlins det største i Tyskland. Et af museets mange højdepunkter er den store dinosaurussamling med flere udstillede dinosaurusskeletter.

  Museumsbygningen blev opført i årene 1904-1907, og i forbindelse med åbningen donerede American Museum of Natural History en diplodocus, som stadig er blandt museets effekter. Ud over de mange dinosaurer kan man opleve alle øvrige af Jordens epoker gennem naturhistorien.

   

  Palmehaven
  Palmengarten

  Palmengarten er en botanisk have i Frankfurt. Anlægget blev etableret for private midler og åbnet første gang i 1871. Bystyret overtog haven i 1931, og fra 2. Verdenskrigs slutning til 1960erne havde amerikansk militær indrettet sig her. I 1992 åbnede Palmengarten i ny og rekonstrueret form.

  Navnet Palmengarten kommer fra de interessante væksthuse, der rummer tropiske og subtropiske planter. I Palmengarten kan man også prøve en tur med miniaturejernbanen Palmen-Express, der siden 1972 har kørt ture her i sommerhalvåret.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Frankfurt her.

Ture fra byen

  Mainzer Dom, Mainz

  Mainz

  Mainz er hovedstaden i delstaten Rheinland-Pfalz, og den ligger på det sted, hvor floden Main munder ud i Rhinen. Byens historie går tilbage til den romerske grundlæggelse af et fort i århundredet e.Kr., og stedet var hovedstad i provinsen Germania Superior. Mainz blev senere en af de vigtigste byer i Det Tysk-Romerske Rige, og den blev ved med at være en stærk tysk fæstning i forsvaret mod vest.

  Mainz blev udsat for massive bombardementer under 2. Verdenskrig, og området franske administration ønskede at genopbygge en mønsterby med inspiration fra Le Corbusiers byplanlægning, hvilket kun delvist blev ført ud i livet med den spændende blanding af nyt og gammelt, man kan se i Mainz’ centrum i dag. Et fornemt eksempel på den moderne arkitektur er Arne Jacobsens rådhusbygning ved Rhinens bred, mens man kan se det gamle Mainz med bindingsværkshuse i kvarteret syd for byens domkirke.

  Læs mere om Mainz

   

  Wiesbaden, Tyskland

  Wiesbaden

  Wiesbaden er hovedstad i delstaten Hessen, og efter Frankfurt er den statens største by. Wiesbaden er også en gammel by, der blev grundlagt af romerne i år 6. Byen ligger smukt mellem Rhinen og Taunusbjergene, og den er berømt for sine varme kilder, som romerne i stor stil benyttede sig af, og som man fortsat kan nyde flere steder i dag.

  Der er mange seværdigheder i Wiesbaden, og man kan med fordel starte på Schloßplatz, der er omgivet af interessante bygninger. Det nyklassicistiske byslot fra første halvdel af 1800-tallet er i dag indrettet som Hessens landdag. Til slotskomplekset hører også Kavaliershaus og Wilhelmsbau ved siden af slottet. Wiesbadens gamle rådhus og nye rådhus fra 1887 og den protestantiske Marktkirche ligger over for slottet.

  Læs mere om Wiesbaden

   

  Biebrich Slot
  Schloß Biebrich

  I Wiesbaden-forstaden Biebrich ligger slottet af samme navn for enden af en dejlig slotspark ned mod floden Rhinen. Slottet blev opført som residens af hertugslægten Nassau. I 1701 var det startet som et mindre hus, der gennem de følgende årtier blev gjort til det pragtfulde barokslot, man kan se nu. Slottet er ejet af staten Hessen, og det bruges i dag hovedsageligt til forskellige administrative formål.

   

  Deutsches Eck, Koblenz

  Koblenz

  Koblenz er en by, der ligger i delstaten Rheinland-Pfalz på det sted, hvor floden Mosel udmunder i Rhinen. Byens historie går tilbage til årene før Kristi fødsel, hvor romerne grundlagde en militærforlægning på det strategisk gode sted. Koblenz’ navn kommer af det latinske navn confluentes, der betyder sammenløb, hvilket hentyder til de to store floder.

  Det mest kendte sted i Koblenz er Deutsches Eck, der er stedet, hvor Mosel løber ud i Rhinen. Deutsches Eck ligger som en stor plads, hvor man kan komme helt hen til floderne og opleve det flotte sceneri, der er her. På pladsen kan man se Koblenz’ berømte rytterstatue af kejser Wilhelm I. Statuen blev opstillet i 1897 som monument for kejseren rolle i den tyske forening i 1871.

  Læs mere om Koblenz

   

  Rhinen & Lorelei
  Rhein & Lorelei

  Floden Rhinens måske smukkeste løb er strækningen mellem Rüdesheim og Koblenz, der er en enestående naturoplevelse med mange historiske seværdigheder på vejen.

  Middelalderborgene ligger som en perlerække på toppen af højdedraget, der strækker sig hele vejen langs flodens bugtede løb. Den ene betagende udsigt og idylliske by afløser den anden uanset hvilken side af floden, man vælger at køre ad.

  Turen til toppen af klippen Lorelei ved Sankt Goarshausen er et must for de fleste. Her siges det, at sirenerne synger og får flodkaptajnerne på afveje. Fra den 132 meter høje bjergtop kan man se, hvor krævende netop Loreleibjerget er at styre forbi for de mange flodbåde. Det bugtede sted på floden er med 113 meter smallest netop her, mens dybden er op til 25 meter. På hele turen kører der også tog, og det er en meget fin køretur, hvor man kan overveje at stå af et sted eller to.

   

  Trier, Tyskland

  Trier

  Trier er kendt som Tysklands ældste by. Den blev grundlagt af keltere i det 4. århundrede f.Kr. ved Mosels bred, og senere blev den erobret af romerne, som navngav den Augusta Treverorum. Trier var også en betydende by i det senere Tysk-Romerske Rige, og i dag er der adskillige monumenter og bygninger i byen, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

  Trier er en af de store byer i delstaten Rheinland-Pfalz, og der er mange seværdigheder i det hyggelige bycentrum. Fra den romerske tid står den imponerende portbygning Porta Nigra, som den nok mest berømte fra sin tid. Byggeriet af den store byport startede omkring år 170, og gennem tiden blev der indrettet en kirke her. Napoleon førte Porta Nigra tilbage til den romerske bygning, og det er den største romerske byport nord for Alperne.

  Læs mere om Trier

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den tidlige historie

  Frankfurt kendes beboet fra romertiden, hvor vejen mellem Moguntisacum og Nida skar gennem Main-dalen. Byen opstod i den nuværende gamle bydel, hvor en bakke mellem Mains flodarme gav naturlig beskyttelse mod eventuelle fjender.

  Romerne menes at have bosat sig på bakken i århundredet f.Kr., og der er siden da fundet flere spor af deres tilstedeværelse. Fra de første århundreder er der rester af romerske bade, som givetvis lå i forbindelse med forsvarsværker. Den militære styrkeposition blev ændret i 200-tallet til blandt andet en villa med flere landbrug.

  Den romerske historie i Frankfurt sluttede i årene 259-260, da Romerrigets grænse i området blev flyttet til Rhinens vestlige bred.

   

  Frankernes by

  I århundrederne efter romernes tilbagetog kender man ikke så meget til Frankfurts historie, der igen kendes fra år 793. Her blev byen nævnt på skrift, hvilket gentog sig året efter.

  794 var også året, hvor kejser Karl den Store gjorde Frankfurt til en af sine residensbyer. Kejseren kaldte byen Franconovurd, som betød frankernes fort, og den blev straks centrum for et kirkeligt møde mellem blandt biskopper fra hele Frankerriget, Italien, Aquitania og England. Pave Adrian I var også repræsenteret på mødet.

  Efter Karl den Stores tid kom Ludwig på tronen, og han valgte Frankfurt som sin residensby. Ludwig udbyggede Frankfurt med et større palads fra 828, og han udbyggede byens fæstningsanlæg, så den i 838 var omgivet af forsvarsværker.

  I 843 blev Frankfurt officielt hovedstad i Østfranken, hvilket naturligt nok gav ny aktivitet og vækst. Konger og kejsere var tit i byen, der også var midtpunkt for mange vigtige møder. Frankernes kejser havde ikke længere fast residens, men Frankfurt fastholdt sin kejserlige vigtighed.

   

  De tyske konger

  Efter en tid med en nedgang i byens vigtighed, blev Frankfurt igen centrum for væsentlige begivenheder i 1100-tallet. I en lokal kirke igangsatte Bernhard af Clairvaux en del af Det Andet Korstog, og han tilkaldte kong Konrad III af Hohenstaufen. Det skete i 1147, hvor Konrad inden rejsen udnævnte sin tiårige søn som arvtager. Sønnen døde dog før faderen, og derved skulle der findes en ny konge.

  Man valgte Frederick Barbarossa som ny konge i 1152, og derefter blev Frankfurt hjemby for ceremonier for kroninger af tyske regenter; det var Frederick Barbarossa, der indførte denne tradition ved sin egen kroning i byen.

  Gennem 1100-tallet udviklede Frankfurt sig betydeligt. Byen havde siden den romerske tid været et knudepunkt for handel, og Frankfurts varemesser og markeder var blevet så kendte og vigtige, at der kom handlende fra store dele af Europa til dem.

  Frankfurt var en fri by under Hohenstaufen-kejserne, og dens betydelige økonomiske vækst medførte nye rettigheder for borgerne. Borgernes valgte fx deres egne borgmestre og embedsmænd og havde derved stor indflydelse på administrationen af Frankfurt.

   

  1200-1400-tallene

  Frankfurt udviklede sig fortsat hastigt efter 1100-tallet, og den var blevet en af de vigtigste tyske byer, hvilket ikke mindst skyldtes en omfattende handel. Frederick II garanterede i 1240 gennemrejsendes sikkerhed i Frankfurt, og det gav yderligere vækst til de store messer og den almindelige handel. Frankfurt var i denne tid det økonomiske lokomotiv i det tyske område.

  I 1356 blev Frankfurt efter en tid igen stedet for kroninger af tyske konger. Dog etablerede byen sin egen bystat 16 år senere, og det var Freie Reichstadt Frankfurt. Dannelsen af bystaten kunne lade sig gøre, efter at Frankfurt havde købt sig fri af Karl IV. På den måde kom der til at herske en høj grad af autonomi, selv om byen formelt stadig var underlagt kejseren selv.

  Bystyret købte i 1405 de to bygninger, der den dag i dag stadig virker som Frankfurts rådhus. I samme århundrede blev byens jødiske kvarter anlagt, og også den øverste kejserlige domstol blev grundlagt i byen i denne tid. Frankfurt var ikke blot en handelsby, men også hjemsted for væsentlige institutioner og traditioner.

   

  Reformation, bøger og svenskere

  I begyndelsen af 1500-tallet blev Reformationen gradvist indført. Den blev dog først officiel i Frankfurt i 1533, hvor offentlig udøvelse af den katolske tro samtidigt blev forbudt i en 15-årig periode.

  I 1585 blev Frankfurts finansielle børs oprettet, og derved kom byen for første gang selv til at bestemme over valuta og finansielle midler. Frankfurts rigdom oversteg på dette tidspunkt langt de fleste andre tyske byers, og både handel, kunst og industri blomstrede.

  Bogtrykkerkunsten var blevet etableret i nærliggende Mainz, og det smittede af på Frankfurt, hvor viden og uddannelse blev prioriteret. Den vigtigste bogmesse i Tyskland blev desuden holdt i Frankfurt gennem flere århundreder.

  Gennem tiden er Frankfurt gentagne gange blevet besat. I årene 1631-1635 kom svenske tropper til området i forbindelse med 30-årskrigen, hvor Frankfurt ellers opretholdt neutralitet. Den svenske kong Gustav Adolf forlangte husly og forsyninger til de svenske tropper, og byen stod gennem tiden med diplomati.

   

  1700-tallet og Napoleon

  Frankfurt blev 1742-1745 kejserlig residensby i Det Tysk-Romerske Rige, da Karl VII flyttede sit hof hertil. Få år senere, i 1749, blev en af byens store sønner født; Johann Wolfgang von Goethe, hvis værker senere er blevet verdenskendte.

  Byen var i stadig udvikling, men det var dog også en tid med flere franske besættelser. Under Syvårskrigen var det Frankrig, der i årene 1759-1763 erobrede byen, og blot få årtier senere kom franske styrker tilbage under Napoleonskrigene.

  I 1792 fandt den sidste kejserkroning sted i Frankfurt. Det var Franz IIs indsættelsesceremoni, der blev gennemført i byen, som på daværende tidspunkt husede 35.000 indbyggere. Samme år blev Frankfurt besat af franske tropper fra oktober til december.

  Få år senere kunne byen geografisk udvikle sig yderligere, idet gamle forsvarsværker blev sløjfet og omlagt til parker i 1804, men tiden som fristad varede ikke længe herefter. I 1806 faldt Det Tysk-Romerske Rige, og Frankfurt blev igen besat af Frankrig, som afsluttede byens status med at give den til Karl Theodor Anton Maria von Dalberg, der regerede den til 1810, hvor Frankfurt blev gjort til storhertugdømme.

  Efter Napoleons fald blev det tyske område delt i flere end 30 bystater og mindre landområder. Frankfurt blev i 1816 sæde for den tyske rigsdag under Det Tyske Forbund, mens byen selv havde fået bekræftet sin status som fri by på Wienerkongressen.

   

  Revolution og Det Tyske Rige

  1848 blev skelsættende for Frankfurt og for de tyske stater. Dette år mødtes en række folk i Frankfurts Paulskirche den 18. maj. Det var det første frie parlamentariske møde i Tyskland, og det skulle blive starten på den senere tyske demokratiseringsproces.

  Frankfurt var centrum for det politiske liv for de mange tyske stater, men der var også oprør blandt byens indbyggere. Gennem 1848 blev de spirende revolutioner slået ned flere gange, og det var ikke mindst i kvarteret Sachsenhausen, det ulmede.

  1800-tallet var også andet end politik. Økonomisk blev byen udviklet gennem industri, handel og transport. Den første jernbane åbnede i 1839, og mange nye projekter så dagens lys. Fx blev jernbanerne udbygget, en zoologisk have etableret, og Frankfurter Zeitung starter de følgende årtier, hvor Frankfurt voksede til en befolkning på 71.000 i 1861.

  I 1863 startede en række politiske møder for tættere tysk enhed i Frankfurt. Det kom til reformer, der muliggjorde en tilnærmelse til hinanden blandt de tyske stater, men idet Preussen ikke støttede reformerne, faldt projektet. I 1866 udbrød i stedet den preussisk-østrigske krig, hvor staterne kæmpede om magten i Det Tyske Forbund. Preussen vandt over Østrig og besatte Frankfurt, som blev gjort til en del af provinsen Hessen-Nassau, der fungerede som provins til 1918.
  1900-tallet og 2. Verdenskrig

  I de første årtier af 1900-tallet blev der etableret flere institutioner i Frankfurt som fx Museum der Weltkulturen i 1904 og byens universitet ti år senere. Samme år som universitetets grundlæggelse udbrød 1. Verdenskrig, som gjorde en ende på det tyske kejserrige. Tyskland blev en republik efter krigen, og Frankfurt var naturligt nok en del af den.

  I tid boede der flere end 400.000 mennesker i Frankfurt, der fortsat udviklede sig. Store anlæg som den nye Frankfurt Lufthavn og industrigiganten IG Farbens hovedsæde blev etableret i henholdsvis 1926 og 1931.

  Ved den nazistiske magtovertagelse i landet i 1933 skete der straks ændringer i Frankfurt. Byens jødiske borgmester blev udskiftet med NSDAP-medlemmet Friedrich Krebs, der sad i embedet til 1945. Fem år senere blev de fleste af Frankfurts synagoger ødelagt under Krystalnatten, og efterhånden nærmere 2. Verdenskrig sig.

  Under 2. Verdenskrig var Frankfurt udsat for svære kampe og utallige luftbombardementer, der lagde 80% af byen i ruiner. Områdets vigtigste handel og industri var blevet udslettet, og en kolossal genopbygning skulle i gang efter krigens afslutning i 1945.

   

  Nyt økonomisk lokomotiv

  Det nye Tyskland blev i 1940erne til to stater; Vesttyskland og Østtyskland. Den tidligere frie by Frankfurt blev en del af staten Hessen, hvis hovedstad var Wiesbaden. I stedet var Frankfurt kandidat til at blive vesttysk hovedstad, men efter tætte afstemninger fik Bonn dog denne status.

  I årene herefter blev Frankfurt et af symbolerne på det tyske Wirtschaftswunder, der var betegnelsen for den eksplosive økonomiske udvikling. Moderne kvarterer og finansielle institutioner skød op i den by, hvis skyline med de mange skyskrabere i glas og stål blev enestående i Europa gennem sidste halvdel af 1900-tallet.

  Samtidigt gennemførtes en rekonstruktion af Frankfurts gamle bydel omkring Römerberg, hvor man i dag kan opleve atmosfæren fra tidligere århundreder. Man valgte at gemme gadenettet fra før 2. Verdenskrig for at bygge videre på det gamle og traditionsrige Frankfurt. Sammen med Hamburg og München blev Frankfurt førende i Vesttyskland, og byens lufthavn voksede til en af verdens største.

  I dag er Frankfurt en af kontinentets mest internationale byer, og den er finanscentrum for ikke bare Tyskland, men for transaktioner i store dele af verden.