Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Frankfurt an der Oder er en af de større byer i delstaten Brandenburg, og den ligger i dag som grænseby til Polen og byen Słubice på den modsatte side af Oder-floden. Frankfurt opnåede stadsret i 1253 og kendes bl.a. for Slaget ved Frankfurt an der Oder, som udspillede sig under Trediveårskrigen mellem svenske og tysk-romerske tropper. Słubice var i øvrigt en del af Frankfurt indtil 1945, hvor grænserne blev flyttet.

I dag ligger Frankfurt derved kun på Oders vestlige bred, og her er der en del seværdigheder i det hyggelige bycentrum, der blev genopbygget i delvist moderne stil efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser. På det centrale torv, Marktplatz, ligger byens rådhus, hvor man kan besøge Brandenburgische Landesmuseum für moderne Kunst, der arrangerer skiftende udstillinger.

Fra Marktplatz kan man også se Marienkirche, der fra byens grundlæggelse var Frankfurts hovedkirke. Kirken er et af de største byggerier i den såkaldte nordtyske teglstensgotik. I centrum kan man også gå en tur til Friedenskirche, der står som en anden af byens gamle kirker, og man kan også besøge Kleist-Museum om den preussiske lyriker, dramatiker og forfatter Heinrich von Kleist.

Når man er i Frankfurt, bør man også nyde en tur langs Oder med udsigt til floden og til Polen. Her kan man bl.a. se den store Friedensglocke, der er en klokke fra 1952 til minde om aftalen om Oder-Neiße-grænsen og det tysk-polske venskab. Lige ved klokken kan man besøge det kulturhistoriske Museum Viadrina, der er et bymuseum for Frankfurt med en fin indførelse til byens historie.

Ture fra byen

  Berlin Brandenburger Tor

  Berlin

  Med sine 3,5 millioner indbyggere er Berlin Tysklands største by og samtidig en af Europas store historiske metropoler. Byen er hohenzollernes gamle residensby og gennem århundreder centrum for den store tyske kulturnation, der har givet verdens et utal af berømte kunstnere, tænkere og videnskabsmænd.

  Berlin var på mange måder også verdens centrum gennem 1900-tallet. Det var her, den Kolde Krig var varmest med USA og Sovjetunionen på hver side af Berlinmuren. Muren er væk i dag, men man kan se dele rundt omkring i byen, hvor stumperne danner monumenter over den delte tid.

  I dag er her masser af smukke bygninger fra de sidste mange århundreders stilarter til den moderne tids byggerier, der i overflod har fundet sted siden den tyske genforening blev en realitet i 1990. Interessante og bevidste stilblandinger ses også på blandt andet rigsdagsbygningen.

  Læs mere om Berlin

   

  Universitetsbiblioteket, Cottbus

  Cottbus

  Cottbus er en by i det østlige Tyskland, og den er delstaten Brandenburgs næststørste by. Cottbus er også den uofficielle hovedby for sorberne, der er et slavisk mindretal i denne del af landet. Det var da også sorbere, der grundlagde Cottbus ved at anlægge et fort på en ø i floden Spree i 900-tallet, og nogle århundreder senere fulgte tyske bosættere.

  I dag er Cottbus en hyggelig på, hvor man kan gå nogle skønne spadsereture i de lavtbebyggede gader i den gamle bydel. Man kan starte på Altmarkt, der er omkranset af gavlhuse, der skaber et fint byrum, og herfra er der udsigt til Oberkirche St. Nikolai, der er en sengotisk murstenskirke fra 1400-1500-tallene. Kirken er som Altstadt seværdig, og den har en stort og lyst kirkerum.

  Læs mere om Cottbus

Tilmeld dig vores nyhedsbrev