Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

Man kan også se enkelte gamle bygninger i Dortmund. De bedste eksempler er Petrikirche, Propsteikirche, Marienkirche og Reinoldikirche. De to sidstnævnte kirker ligger i dag ved siden af hinanden, og det var da også Marienkirche fra slutningen af 1100-tallet, der gav inspiration til opførelsen af Reinoldikirche. Vil man opleve mere af det ældre Dortmund, kan man gå en tur i kvarteret Kreuzviertel med wilhelminsk arkitektur.

Med Dortmunds industrielle historie er der også en del industriarkitektur. Ved den historiske kulmine Zeche Zollern kan man besøge det regionale industrihistoriske museum og derved lære mere om denne del af byens arv. Man kan også se bygningsvartegnet Dortmunder U, der tilhørte bryggeriet Dortmunder Union. I dag er stedet indrettet som center for kunst og kreativitet. Der er også flere andre spændende museer, og man kan nyde udsigten over hele byen fra observationsdækket i Florianturm.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev