Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

Man kan også se enkelte gamle bygninger i Dortmund. De bedste eksempler er Petrikirche, Propsteikirche, Marienkirche og Reinoldikirche. De to sidstnævnte kirker ligger i dag ved siden af hinanden, og det var da også Marienkirche fra slutningen af 1100-tallet, der gav inspiration til opførelsen af Reinoldikirche. Vil man opleve mere af det ældre Dortmund, kan man gå en tur i kvarteret Kreuzviertel med wilhelminsk arkitektur.

Med Dortmunds industrielle historie er der også en del industriarkitektur. Ved den historiske kulmine Zeche Zollern kan man besøge det regionale industrihistoriske museum og derved lære mere om denne del af byens arv. Man kan også se bygningsvartegnet Dortmunder U, der tilhørte bryggeriet Dortmunder Union. I dag er stedet indrettet som center for kunst og kreativitet. Der er også flere andre spændende museer, og man kan nyde udsigten over hele byen fra observationsdækket i Florianturm.

Ture fra byen

  Hafen, Duisburg

  Duisburg

  Duisburg er en af Ruhrområdets store byer. Den ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen på det sted, hvor floden Ruhr udmunder i Rhinen. Den strategisk gode beliggenhed har bl.a. betydet, at Duisburg var medlem af Hanseforbundet og senere en betydelig industriby med en stor flodhavn, hvilket stadig gør sig gældende. Med industrialisering voksede bl.a. jern- og stålindustrien markant, og det gjorde Duisburg til et stort mål for bombardementer under 2. Verdenskrig.

  I dag er Duisburg derfor en by, hvor man kan opleve gader og pladser fra sidste halvdel af 1900-tallet til i dag, men der er også steder, hvor man kan opleve noget af det gamle Duisburg. Det gælder fx pladserne Alter Markt og Burgplatz, der dannede det historiske centrum. Her kan man i dag se byens rådhus, der blev opført i historicistisk stil 1897-1902, og Salvatorkirche, der blev opført i gotisk stil fra 1300-tallet. Der er også helt nye vartegn som fx rutsjebanetrappen Tiger & Turtle Magic Mountain syd fra centrum.

  Læse mere om Duisburg

   

  Zollverein, Essen

  Essen

  Essen er en af de største byer i Ruhrområdet og i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen ligger i området mellem floderne Emscher i nord og Ruhr i syd. Essen blev grundlagt i midten af 800-tallet, men den forblev relativt lille indtil industrialiseringen, som forvandlede Essen til at være en af Tysklands mest betydningsfulde byer inden for kul- og stålindustrien. Befolkningstallet steg således fra omkring 5.000 i 1830 til over 230.000 i 1905, og grundet den enorme industri i byen, var Essen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  Det centrale Essen er præget af nybyggerier fra tiden efter krigen, hvor 90 % af centrum blev ødelagt. Der er flere strøggader og pladser som fx Kennedyplatz, Markt med kirken Marktkirche og Burgplatz, hvor man kan se domkirken Essener Münster, der blev indviet i 1316. Ved kirken ligger museet Essener Domschatz, der hører til Tysklands fineste samlinger af religiøs kunst. Tæt herpå ligger den smukke Alte Synagoge fra 1913, og ved Essens hovedbanegård kan man se eksempler på nyere byggerier som fx Deutschlandhaus fra 1929.

  Læs mere om Essen

   

  Wuppertal, Tyskland

  Wuppertal

  Wuppertal er en storby i Ruhrområdet. Den ligger ved bredderne af floden Wupper og er formelt set en ret ny by, idet den blev dannet ved at slå Barmen og Elberfeld sammen i 1929. Året efter blev bynavnet Barmen-Elberfeld ændret til Wuppertal efter en afstemning blandt borgerne. Byen Elberfeld kendes tilbage fra 1100-tallet, mens Barmen mest kendes som en vigtig industriby.

  Området omkring Wupper var et af Tysklands første industriområder, og Wuppertals baggrund som store industribyer fornægter sig ikke. Den mest berømte seværdighed i byen er Wuppertaler Schwebebahn, der er en elektrisk højbane med hængende tog fra årene 1897-1903. Banen er en interessant ingeniørbedrift, som forbinder byerne Vohwinkel, Elberfeld og Barmen over en strækning på 13,3 km, hvoraf hovedparten er over floden Wupper.

  Læs mere om Wuppertal

Tilmeld dig vores nyhedsbrev