Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Leipzig er en by med gamle og stolte handelstraditioner. Det var her, handelsvejene Via Regia og Via Imperii krydsede hinanden, og derved var det meste af Europa forbundet med knudepunkt i Leipzig. Det skabte en rig by, som en periode også var af kontinentets højborge for kultur og uddannelse.

Der er mange smukke og imponerende bygningsværker i Leipzig, hvor man kan opleve opførelser fra mange epoker. Byens gamle rådhus står som et af Tysklands fornemste renæssancebyggerier, og man kan også se fine eksempler fra barokken og senere arkitektoniske retninger; ikke mindst fra historicismen.

I Leipzig bør man besøge byens to hovedkirker, Nikolaikirche og Thomaskirche, og man kan også se Paulinum som en spændende blanding af en gammel kirke og moderne arkitektur. Markt er byens centrale plads, og tæt herpå ligger Augustusplatz med bl.a. Leipzigs opera. Byens mange arkader og passager er også et særkende.

I udkanten af Leipzig ligger det kolossale monument, Völkerschlachtdenkmal, og i omegnen af byen ligger det mange spændende kulturbyer som Halle og Erfurt og også smuk natur. En tur til den sydøstlige del af bjergkæden Harzen er en af de gode udflugtsmuligheder.

Topseværdigheder

    Altes Rathaus, Leipzig

    Det Gamle Rådhus
    Altes Rathaus

    Altes Rathaus er Leipzigs gamle rådhus, som ligger på byens markedsplads. Det blev opført 1556-1557 og står som et af Tysklands fineste sekulære bygningsværker fra renæssancen. Rådhusbygningen blev anvendt som sæde for byens styre, indtil det nuværende rådhus stod færdigt i 1905. Den store Festsaal i bygningen er 43 meter lang og blev tidligere brugt til festligheder for de saksiske fyrster, til borgerskabets bryllupper, store baller m.v.

    Det gamle rådhus er et vartegn for Leipzig, og man kan besøge et byhistorisk museum i de smukke rammer. Den permanente udstilling beskriver Leipzig og formidler byens historie fra middelalderen til i dag. På et besøg kan man naturligvis også se selve rådhusbygningen og dens indretning fra resterne af gamle fængselsceller i kælderen til de historiske rum i hovedetagen og rådhusets fine tårn.

     

    Mädler-Passage

    Mädler-Passage er den mest kendte af Leipzigs fine gamle arkader, hvor butikker og restauranter ligger i smukke rammer under strøgenes glasoverdækninger. På dette sted lå Auerbachs Hof fra 1530 til 1912, hvor fabrikanten Anton Mädler købte den gamle handelsgård, som han rev ned for at give plads til Mädler-Passage, der blev opført i årene 1912-1914.

    Det var Theodor Kösser, der tegnede butiksarkaden for Anton Mädler. Arkaden blev opført en som 142 meter lang passage gennem en femetagers bygning. Den buede portal ved indgangen er flankeret af to kvindefigurer, der står i klæder i naturlig størrelse, og de bærer druer og en vase som henvisning til husets formål som vinkælder med navn Auerbachs Keller. Man kan blandt de fine interiør se et klokkespil lavet af Meissenporcelæn i passagens rotunde.

     

    Neues Rathaus, Leipzig

    Det Nye Rådhus
    Neues Rathaus

    Neues Rathaus er Leipzigs nuværende rådhus og derved hjemsted for byens borgmester og bystyre. Det store rådhus ligger i den sydøstlige del af Leipzigs centrum, hvor det åbnede i 1905. Det blev nærmest opført som en kolossal borg, og det 115 meter høje tårn er Tysklands højeste rådhustårn. Den historicistiske arkitektur var da også inspireret af borgen Pleißenburg, der lå på netop dette sted, inden rådhuset blev opført.

    Rådhusets historie begyndte i slutningen af 1800-tallet, hvor det daværende rådhus på pladsen Markt blev for trangt til administrationen i den voksende by. I 1895 stillede Kongeriget Sachsen en grund til rådighed for byen, og der blev derefter udskrevet en arkitektkonkurrence om nybygningen. I konkurrencen var der en betingelse om, at Pleißenburgs tårn, Rapunzelturm, på en måde skulle indgå i indsendte forslag. Hugo Licht vandt konkurrencen, og grundstenen til hans rådhusdesign blev lagt i 1899.

    Arkitekturen var inspireret af Pleißenburgs borglignende silhuet, og rådhustårnet blev opført på fundamentet af det tidligere tårn. Der er flere detaljer, der er værd at lægge mærke til. Det drejer sig blandt andet om de fem statuer repræsenterende håndværk, retfærdighed, bogkunst, videnskab og musik, som kunstnerne Arthur Trebst, Johannes Hartmann, Adolf Lehnert, Josef Mágr og Hans Zeissig udarbejdede, og som kan ses på den sydvestlige facade. Man kan også se imponerende sale i den store bygning.

     

    Auerbachs Kælder
    Auerbachs Keller

    Auerbachs Keller er et af Leipzigs ældste og nok mest berømte spisesteder. Kælderen ligger under den seværdige Mädler-Passage, og dens historie går tilbage til en vinbar i 1400-tallet. I dag er der flere smukke spiserum i restauranten, der for alvor blev kendt fra Johann Wolfgang von Goethes Faust som det første sted, Mephistopheles tager Faust med på deres rejser.

    Vinbaren blev nævnt allerede i 1438. Restauranten fik sit nuværende navn efter den tidligere bygherre og ejer Heinrich Stromer. Han var byrådsmedlem i Leipzig, læge og universitetsprofessor, og han var kendt som Doktor Auerbach, der var navnet på hans hjemby. Stromer arbejdede som rektor for universitetet i 1508, og i 1519 købte han en ejendom, hvorpå han fra 1530 byggede Auerbachs Hof, der lå på stedet til 1912.

     

    Völkerschlachtdenkmal, Leipzig

    Mindesmærket om Slaget ved Leipzig
    Völkerschlachtdenkmal

    Völkerschlachtdenkmal er et mindesmærke, der står i området sydøst for Leipzigs centrum, og det er et af Vesteuropas største mindesmærker. Det 91 meter høje monument blev indviet i 1913 til minde om Slaget ved Leipzig, der fandt sted 16.-19. oktober 1813, og som hedder Völkerschlacht bei Leipzig på tysk. I slaget kæmpede Napoleons tropper mod hære fra Preussen, Rusland, Sverige og Østrig.

    Selve Völkerschlachtdenkmal blev bygget på det sted, hvor de hårdeste kampe fandt sted, og hvor der faldt fleste soldater under slaget i 1813. I alt kæmpede cirka 600.000 soldater, hvoraf omkring 90.000 faldt. Slaget endte med fransk nederlag, og i området for det senere mindesmærke besluttede Napoleon sig for retræte.

    Der var mange forslag om et mindesmærke gennem 1800-tallet, og der blev lagt en grundsten i 1863. Denne blev dog flyttet i år 1900, da byggeriet af det endeligt vedtagne projekt gik i gang. Mindesmærket blev herefter opført i beton og granit i et smukt eksempel på tidens tyske arkitektur med træk fra jugendstilen, men også andre retninger i en imponerende historicistisk stil.

    Völkerschlachtdenkmal blev bygget på en kunstig høj og på mindesmærkets front blev der indbygget en 60 meter lang relief med scener for Slaget ved Leipzig. Her kan man også se ærkeenglen Michael som symbolsk støtte for det tyske folk. Der er trapper op til indgangen til monumentets krypt, der markerer mindet om faldne i slaget. Man kan også komme op i toppen af mindesmærket, hvorfra der er en smuk udsigt over anlægget og Leipzig.

     

    Thomaskirken
    Thomaskirche

    Thomaskirche er en af Leipzigs to hovedkirker, som ligger i byens centrum. Selve kirken er seværdig, og den er berømt som stedet, hvor Johann Sebastian Bach var kantor i årene 1723-1750. Man kan se et monument for Bach foran Thomaskirche, hvor hans grav har været siden 1950. Monumentet blev udarbejdet af billedhuggeren Carl Seffner og opstillet i 1908.

    Der har ligget kirker på dette sted siden i hvert fald 1100-tallet. Den nuværende kirke blev hovedsageligt opført 1482-1496 som en nygotisk hallekirke. Med reformationen bliver Thomaskirche protestantisk, og Martin Luther prædikede her i 1539. I 1789 spillede Wolfgang Amadeus Mozart på orglet i Thomaskirche under en turné, og Richard Wagner blev døbt i kirken i 1813. Derved har kirken haft besøg af flere berømtheder gennem tiden.

    Efter opførelsen i 1400-tallet var der blevet ombygget i barok stil i kirkerummet, der dog igen blev indrettet på ny i 1880erne. Dengang fik kirken sit nuværende nygotiske indre. Thomaskirche blev dog delvist genopført efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig, hvor Leipzigs Johanniskirche også blev ødelagt. Den blev senere nedrevet, og Bachs grav blev flyttet til Thomaskirche ved den lejlighed.

     

    Leipzig Hauptbahnhof

    Leipzig Hovedbanegård
    Leipzig Hauptbahnhof

    Leipzig Hauptbahnhof en en kolossal stationsbygning, der blev åbnet som Europas største banegård i 1915. Dengang lå byen i centrum for de tyske baner, der strakte sig fra Memel i øst til Metz i vest. Der var 26 spor i perronhallerne og en kolossal banegårdsbygning, der fortsat imponerer med dens dimensioner og udsmykning.

    Leipzig udviklede sig hurtigt som jernbaneknudepunkt efter åbningen af banen Leipzig-Dresden i 1839. Magdeburg-Leipzig blev indviet et år senere, og i 1842 startede togdriften mellem Leipzig og Hof. I 1856 blev strækningen Leipzig-Großkorbetha indviet, og den blev senere fortsat til Halle af Thüringischen Eisenbahn. Der var derved meget trafik til og fra byen.

    I den daværende nordlige udkant af Leipzig blev Dresdner Bahnhof, Magdeburger Bahnhof og Thüringer Bahnhof bygget i umiddelbar nærhed af hinanden, mens Bayerische Bahnhof, Eilenburger Bahnhof og Berliner Bahnhof lå andre steder i byen. Flere baner kom til, og Leipzigs indbyggertal steg markant gennem 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Behovet for en ny og samlende hovedbanegård var tiltrængt, og grundstenen til Leipzig Hauptbahnhof blev lagt i 1909.

    Perronhallerne og en del af banegårdsbygningen blev ødelagt under amerikanske bombardementer i juli 1944, men en genopbygning blev gennem i den følgende årtier. I dag kan man besøge banegården, der har en næsten 300 meter lang facade mod Leipzigs centrum. Man kan med fordel gå til spor 24, der er et museumsspor med gammelt materiel. Her kan man fx se DRG SVT 137, der blev kendt som 1930erne højhastighedstog.

Andre seværdigheder

    Opernhaus, Leipzig

    Operahuset
    Opernhaus

    Opernhaus er Leipzigs operahus, og det er en af byens førende kulturinstitutioner. Operahuset står centralt på Augustusplatz, der er byens største plads, og det understreger operaens prestige. Den nuværende bygning blev opført i nyklassicisme i DDR-tiden fra 1954-1960 efter tegninger af arkitekterne Kunz Nierade og Kurt Hemmerling.

    Tidligere stod Neue Theater på samme sted som det nuværende Opernhaus. Det var tegnet af den klassicistiske arkitekt Carl Ferdinand Langhans og opført i 1868. Neue Theater blev ødelagt af et allieret luftangreb i december 1943, og syv år senere besluttede DDR's ministerråd at rive ruinen af teaterbygningen for i stedet at bygge et operahus. Da det åbnede, skete det med en uges opførelse af værker af Richard Wagner.

     

    Museum der Bildenden Künste, Leipzig

    Museum for Skønne Kunster
    Museum der Bildenden Künste

    Museum der Bildenden Künste er et kunstmuseum, hvor man kan se en stor kunstsamling, der strækker sig fra middelalderen til moderne tid. Man kan blandt andet se malerkunst og skulpturer, og her er værker af Frans Hals, Casper David Friedrich og mange andre. På museet kan man også se en del moderne kunst, og det er her, Max Klingers berømte statue af komponisten Ludwig van Beethoven står.

    Museets historie startede i 1837, hvor Leipziger Kunstverein blev dannet som en en forening med formål om at åbne et kunstmuseum i byen. Det skete i 1848 med etableringen af Städtische Museum, hvor man kunne se samtidskunst. De følgende år blev der doneret flere samlinger, og i 1853 donerede Adolf Ber sin samling til byen under forudsætning af byggeriet af et offentligt kunstmuseum inden fem år. Byen nåede det og kunne åbne byens nye kunstmuseum i Ludwig Langes italienske renæssancebygning på Augustusplatz i 1858.

    Den statelige museumsbygning blev flere gange udvidet i takt med, at samlingerne på Städtische Museum voksede. Under 2. Verdenskrig blev museet dog bombarderet af Storbritannien, og derefter blev den bevarede kunstsamling vist på adskillige adresser i Leipzig gennem årtier. Der gik 61 år fra bombardementet, før den nuværende museumsbygning i moderne arkitektur blev indviet i 2004.

     

    Paulinum, Leipzig

    Paulinum

    Paulinum er et spændende arkitektonisk indslag i Leipzigs bybillede, som man kan se på Augustusplatz. Det er en universitetsbygning under Universität Leipzig, som forener sale for uddannelsesstedets institutter og den gamle tradition med at have tilknyttet en universitetskirke. Byggeriet fandt sted mellem 2007 og 2017 efter design af den hollandske arkitekt Erick van Egeraat.

    Når man står på Augustusplatz, kan man se universitets moderne facader, hvoraf Paulinum udefra ligner en kirkegavl. Ved siden af Paulinum kan man i det sammenhængende byggeri se Augusteum, der er hovedbygningen for Leipzigs universitet. Før 1968 lå Paulinerkirche og det tidligere Augusteum på disse steder, men det år valgte DDR-styret af rive de ellers bevarede bygninger ned for at opføre en ny universitetsbygning i tidstypisk arkitektur fra 1970erne.

    Man valgte senere at nedrive bygningen fra DDR-tidens Karl-Marx-Universität og erstatte den med de nuværende opførelser. De er nybygninger, men bag Augusteum kan man se porten Schinkeltor, der er den eneste bevarede del fra universitets oprindelige 1800-talsbygning.

    I 1200-tallet blev dominikanerklosteret St. Pauli etableret på stedet, og klosterkirken blev indviet i 1240. Paulinerkirche blev senere udbygget, og den kom fra 1543 til at fungere som kirke for Leipzigs universitet, der også anvendte kirkerummet til institutionens primære auditorium. Det er fortsat tilfældet med den nyopførte Paulinum, der rummer både aula, undervisningslokaler og en kirke.

     

    Zum Arabischen Coffe Baum

    Zum Arabischen Coffe Baum er navnet på en berømt café og et museum i Leipzig. Kaffehuset er det næstældste i Europa, og der har været kaffeservering her siden 1711. Caféen er åben i stemningsfulde og historiske rammer, og man kan også besøge et kaffemuseum, hvor man kan se udstillinger fra 300 års saksisk kaffekulturhistorie. Her er der blandt andet kaffekværne, Meissen-porcelæn, risteudstyr og kaffetilberedningskar.

    Adskillige berømtheder har gennem tiden besøgt caféen regelmæssigt. Det gjaldt fx komponisten Robert Schumann, der var stamgæst her i en årrække. Der har også været mange andre berømtheder forbi Zum Arabischen Coffe Baum som fx Napoleon Bonaparte, August den Stærke, Johann Wolfgang von Goethe, Richard Wagner og Gustav Mahler. I dag er caféen indrettet med Kaisersaal, Schumann-Zimmer og andre rum.

     

    Alte Handelsbörse, Leipzig

    Den Gamle Handelsbørs
    Alte Handelsbörse

    Alte Handelsbörse er et smukt hus, der blev opført 1678-1687 som forsamlingssted for byens købmænd. Børsbygningen blev også bygget som Leipzigs første barokbygning, og den åbnede med en børssal på første sal og forskellige lokaler i stueetagen. Leipzig har altid været et vigtigt handelscenter på to historiske handelsruter, og deraf opstod initiativet til at bygge en børs som et neutralt børssted til at drive forretning og gennemføre handler. Planerne fremkom i 1667, og byrådet besluttede sig for byggeriet i 1678.

    Bygningen menes at være tegnet af Johann Georg Starcke, der var bygmester hos kurfyrsten af Sachsen. Børsen blev udbygget i 1816 og afløst af Leipzigs nye og større børs i 1886. Senere er bygningen tilbageført til den oprindelige udseende, men den måtte desværre genopføres efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig. I dag bruges den elegante barokbygning til en række forskellige formål som fx musikalske og litterære arrangementer, foredrag, konferencer og festlige begivenheder.

     

    Skt. Trinitatis Kirke
    St. Trinitatis Kirche

    St. Trinitatis Kirche er en kirke, der også kaldes Propsteikirche, og den hører til Leipzigs katolske menighed. Kirken blev indviet i 2015 med et meget enkelt og stilrent kirkerum. Kirken er den tredje Trinitatis Kirche i byen. Den første blev opført i 1847 og ødelagt under 2. Verdenskrig for derefter at blive bortsprængt i 1954. Den anden kirke blev opført i moderne arkitektur i 1982, men senere nedrevet. Kirketårnet i beton blev bevaret, og det ses stadig; kirken lå dog et stykke nordvest for den nuværende kirke.

    Kirken fra 2015 er en oplevelse i moderne kirkearkitektur, og den er seværdig både udvendigt og indvendigt. Indtrykket i gadebilledet står som en spændende kontrast til blandt andet Leipzigs rådhus, og i kirken indre gård er man helt indelukket i designet. Det samme gælder i kirkerummet med en klarhed og elegance, der giver en unik rumlig oplevelse med indirekte dagslys, som falder på alterets bagvæg.

     

    Augustusplatz, Leipzig

    Augustusplatz

    Augustusplatz er en af Tysklands største pladser, og på og omkring den ligger mange af Leipzigs kendte byggerier. Pladsen blev anlagt fra 1785 efter design af stadsarkitekten Johann Carl Friedrich Dauthe. Pladsen hed i begyndelsen Platz vor dem Grimmaischen Tor, og der til 1839, før den fik sit nuværende navn. Navnet Augustusplatz stammer fra Sachsens kong Friedrich August I.

    Pladsen skiftede navn flere gange gennem 1900-tallet. Bystyret omdøbte den Karl-Marx-Platz i 1928, nazisterne tilbageførte navnet i 1933, før DDR-styret igen navngav den Karl-Marx-Platz, før pladsen i 1990 igen blev Augustusplatz. Pladsen domineres af Leipzigs operahus mod nord og koncertsalen Gewandhaus mod syd. Foran Gewandhaus kan man se springvandet Mendebrunnen fra 1886. Man kan også se den arkitektonisk spændende bygning Paulinum og højhuset City-Hochhaus omkring pladsen.

     

    Gewandhaus

    Gewandhaus er en moderne koncertbygning, som blev indviet i 1981 efter design af Rudolf Skoda. Det var dirigenten Kurt Masur, der lagde grundstenen til bygningen i 1977. Gewandhaus er et hus med en smuk koncertsal og en flot lobby med et imponerende loftsmaleri, der giver en god visuel effekt fra Augustusplatz. Gewandhaus er desuden hjemsted for det kendte Gewandhausorkester og kendt for en fin akustik.

    Det nuværende byggeri er tredje udgave af Gewandhaus. Det første blev opført i 1781 af arkitekten Johann Carl Friedrich Dauthe, og det var scene for premierer på mange berømte værker som fx Ludwig van Beethovens Klaverkoncert nr. 5 i 1811 og overturen til Richard Wagners Die Meistersinger von Nürnberg i 1862. Det andet Gewandhaus blev designet af Martin Gropius og åbnede i 1884. Efter ødelæggelse under 2. Verdenskrig blev det revet ned i 1968.

     

    Nikolaikirche, Leipzig

    Nikolaj Kirke
    Nikolaikirche

    Nikolaikirche er en kirke, der blev grundlagt i 1165 og opført i romansk stil. Den står sammen med Thomaskirche som Leipzigs hovedkirker. Nikolaikirche er gennem tiden blevet ombygget og udbygget, hvilket tydeligst skete i 1500-tallet, hvor kirken blev ændret til en gotisk hallekirke. Det barokke hovedtårn blev opført i 1730, og kirkens indgangsportal stammer fra 1759. Kirkerummet blev indrettet i nyklassicisme i årene 1784-1797 af arkitekten Johann Carl Friedrich Dauthe, og hans smukke resultat står stadig.

    Nikolaikirche blev i 1989 kendt som stedet, hvor de såkaldte mandagsdemonstrationer fandt sted. Det var demonstrationer for dem, der ønskede ændringer i DDR, og protesterne mod regeringen varede fra 4. september 1989 til 1991 i kirken. Mandagsdemonstrationerne bredte sig til andre steder i landet, men det var dem i Nikolaikirche, der var de mest kendte.

     

    Bundesverwaltungsgericht, Leipzig

    Rigsretsbygningen
    Reichsgerichtsgebäude

    Reichsgerichtsgebäude er et af Leipzigs monumentale bygningsværker fra årtierne omkring år 1900. Den imponerende bygning blev opført i årene 1888-1895 som såkaldt Reichsgericht, der var en domstol i det kejserlige Tyskland. Det store bygningskompleks blev designet af Ludwig Hoffmann og Peter Dybwad, hvis tegninger blev fundet som vinder af en arkitektkonkurrence i 1884-1885.

    Arkitekturen i Reichsgerichtsgebäude har flere træk fra blandt andet fransk barok og italiensk senrenæssance. Den centrale bygningsdel krones af en 68,5 meter høj kuppel, hvor skulpturen Die Wahrheit står på toppen som en godt symbol på bygningens funktion som domstol. Man kan også se den sekssøjlede portikus med Justitia i midten. På bygningens nordlige facade er der også skulpturer af forskellige kendte personer fra den tyske retshistorie.

    I dag kan man besøge bygningen og se den imponerende Kuppelhalle og den smukt indrettede Große Sitzungssaal, der er 23 meter lang, 12 meter bred og næsten 10 meter høj. Man kan også se Reichsgerichtsmuseum, der skildrer bygningens retshistorie. Reichsgerichtsgebäude blev opført som retsbygning, men gennem tiden har der også ligget museer og forskellige kontorer i det store hus.

     

    Panometer

    Panometer er navnet på en gasbeholder, der er blevet omdannet til et fascinerende udstillingssted. Efter at have virket som gasbeholder gennem mange årtier, åbnede Panometer som verdens største 360°-panorama i 2003. I den runde bygning kan man nyde skiftende 32 meter høje panoramaværker på indersiden af gasbeholderens gamle mure.

    Det var Yadegar Asisi, der var initiativtager til Panometer, der er en sammentrækning af navnene panorama og gasometer. Gasbeholderen blev opført i 1909 efter Hugo Lichts tegninger, og det var i brug til 1977. Bygningen har en diameter på 57 meter og en højde på 49 meter, så der er store forholde til de fascinerende panoramaer.

Ture fra byen

    Bauhaus, Dessau

    Bauhaus

    Bauhaus var en verdensberømt skole for design og anvendt arkitektur, der eksisterede i årene 1919-1933. Skolen blev grundlagt af Walter Gropius i byen Weimar, og den flyttede til Dessau i 1925 for igen at blive flyttet til Berlin i 1932. Walter Gropius var rektor på Bauhaus-skolen fra begyndelsen til 1928, og herefter blev først Hannes Meyer og siden da Ludwig Mies van der Rohe rektorer.

    Det var flere gange det politiske klima i Tyskland, der fik flyttet skolen og derved Bauhaus' aktiviteter. Kritikken af ​​skolens modernistiske synspunkter gjorde, at Bauhaus af politiske årsager og på grund af nedsatte bevillinger valgte at flytte fra det konservative Weimar til det socialdemokratiske Dessau i 1925. Det nazistiske styre i byen satte en stopper for Bauhaus i byen i 1932, efter at partiet havde vundet lokalvalget året forinden. Mies van der Rohe flyttede skolen til Berlin, men også her blev skolen lukket af det politiske system.

    Bauhaus opnåede på trods af lukningerne berømmelse og blev en af de mest indflydelsesrige institutioner for modernisme og funktionalisme. Det grafiske design og typografien skabt på Bauhaus påvirkede desuden i høj grad udviklingen af ​​moderne grafisk design. Det kan man se mere til i Dessau, hvor man kan besøge Bauhaus Museum Dessau. Museet ligger i centrum af byen, hvor man lidt mod nordvest kan se den gamle Bauhaus-skole, og i den sydlige forstad Törten ligger en hel bydel skabt af Walter Gropius. Man kan også tage til den nordlige del af byen, hvor Elben løber, og her kan man se Kornhaus, der er åben som en restaurant.

     

    Landgericht, Halle

    Halle

    Halle er en af delstaten Sachsen-Anhalts største byer. Den ligger ved floden Saale og var historisk kendt for en stor produktion af salt, som nærede byens økonomi. Halle blev senere medlem af Hanseforbundet, og i 1500-tallet blev byen et af de vigtige steder for Martin Luthers reformation. Halle er da også i dag hjemsted for uddannelsesstedet Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg.

    Halle er en by med mange seværdigheder og med en smuk gammel bydel. Centrum er pladsen Marktplatz, og kan man bl.a. se Marktkirche fra 1500-tallet og det enkeltstående Roter Turm, der er byens vartegn. Roter Turm blev primært opført i 1400-tallet som tårn for en nu historisk kirke på stedet. Som detalje kan man se Halles Roland-statue ved Roter Turm, og på Marktplatz ligger byens smukke rådhus også.

    Halle er hjemsted for to borge, der begge ligger langs Saale. Tæt på den gamle bydel ligger Moritzburg, der blev opført 1483-1503, og som i dag en indrettet som et kunstmuseum. Lidt længere mod nord ligger Burg Giebichenstein, der fra ærkebiskopperne fra Magdeburgs primære residens fra 1382-1503, hvorefter de anvendte det nyopførte Moritzburg. Giebichenstein ligger smukt og er et spændende sted for en vandretur.

    Læs mere om Halle

     

    Markt, Wittenberg

    Wittenberg

    Wittenberg er en by, der ligger ved Elbens bredder. Den blev første gang nævnt i 1180, og i 1260 blev den residensby for hertugerne af Sachsen-Wittenberg. De følgende århundreder blev Wittenberg en vigtig handelsby, og fra slutningen skabte kurfyrsterne af Sachsen ny udvikling. Det skete blandt andet med Frederik 3.'s grundlæggelse af Wittenbergs universitet i 1502. Universitet tiltrak folk udefra, og en af dem var Martin Luther.

    Martin Luther blev professor ved universitetet, og han udviklede teologiske synspunkter om blandt andet kirken og menneskets forhold til Gud. Et af de afgørende punkter var for ham den katolske kirkes brug af aflad. Luther tog afstand fra afladsbrevene og læren om pavens og koncilernes rolle, og derved udløste han med årene reformationen, der skilte de protestantiske kirker fra den katolske.

    Luther formulerede sine synspunkter i 95 teser, som han satte op på døren til Schlosskirche. Teserne var også blevet sendt til blandt andet Albrecht af Brandenburg og Brandenburgs biskop, men Martin Luther slog dem også op på kirkedøren for at starte en akademisk diskussion af dem. Diplomaten Christoph Scheurl oversatte teserne til tysk og publicerede dem, så de hurtigt bredte sig i Tyskland og Europa.

    Wittenberg blev verdenskendt som stedet, hvor reformationen startede, og der er flere seværdigheden i byen. Schlosskirche blev opført 1496-1506, og det var her, Luther slog sine teser op i 1517. Kirkens oprindelige dør er ikke bevaret, men man kan se Tesedøren, der blev indsat i 1858. Kirke er seværdig, og i kirkerummet kan man se Martin Luthers grav som et af højdepunkterne. Schlosskirche er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

    Man kan også se Lutherhaus, der var Martin Luthers residens og studiested i årene før og efter reformationen. Huset er i dag indrettet som museum, hvor man kan se flere ejendele og effekter fra Luthers liv og gerninger. Lutherhaus blev opført i 1504 som en del af Wittenbergs universitet, og på en rundtur kan man se noget af interiøret som fx dagligstuen Lutherstube.

     

    Magdeburger Dom

    Magdeburg

    Magdeburg ligger smukt ved Elbens bredder og er en by med mange seværdigheder, skønne parker og en rig historie, der kan ses og opleves flere steder i centrum. Byen kendes naturligvis også for Magdeburgrettighederne, der var en samling bylove med stor indflydelse på styret i mange europæiske byer.

    Domkirken dominerer Magdeburgs skyline, og den er en af byens mest berømte bygningsværker. Kirken blev grundlagt af den tysk-romerske kejser Otto I, der i dag ligger begravet i domkirken. Han etablerede Magdeburg som den populært sagt første hovedstad i det tyske område, og det smittede af på byen gennem århundreder.

    Der er flere gamle kirker og klostre i Magdeburg, der også er kendetegnet ved smukke og spændende byggerier fra nyere tid. Man kan opleve mange eksempler fra gründerzeit-tiden og fra DDR's prægtige 1950er-arkitektur. Det er også i Magdeburg, man kan nyde Friedensreich Hundertwassers sidste projekt, Grüne Zitadelle.

    Læs mere om Magdeburg

     

    Stiftskirche, Quedlinburg

    Quedlinburg

    Quedlinburg er en by, der ligger umiddelbart nord for bjergkæden Harzen. Byen har eksisteret siden i hvert fald 922, hvor den blev nævnt første gang. Ifølge legenden blev Heinrich der Vogler tilbudt den tyske krone i Quedlinburg i 919. Heinrich grundlagde også byens slot, som kejser Otto udbyggede senere samme århundrede. Quedlinburg voksede, og den blev medlem af Hanseforbundet i 1426. Den smukke gamle bykerne blev bygget med mange bindingsværkshuse, og den er i dag optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

    I dag er Quedlinburg en af de hyggeligste og bedst bevarede byer af sin slags. Man kan se alt fra bindingsværkshuse fra mange århundreder til eksempler på jugendstilen fra årtierne omkring år 1900. Det ældste af de utallige bindingsværkshuse er Ständerbau fra 1347, og man kan også se Klopstockhaus fra 1570, hvor digteren Friedrich Gottlieb Klopstock blev født i 1724. I centrum kommer man også til den centrale Quedlinburger Marktplatz, hvor man blandt andet kan se byens rådhus.

    Et andet højdepunkt i Quedlinburg er bogstaveligt talt højdedraget Schlossberg, hvor den berømte Stiftskirche St. Servatius ligger ved siden af byens slot. St. Servatius er byens domkirke, og den stammer hovedsageligt fra 1070-1124. På slottet kan man besøge Schlossmuseum, hvor man blandt andet kan se stedets prunkværelser og udstillinger om det historiske Quedlinburg. I Stift Quedlinburg ligger Heinrich der Vogler i øvrigt begravet.

    Man kan også tage til Quedlinburgs fine banegård, som er et godt udgangspunkt for ture med smalsporsjernbanerne, der danner Harzer Schmalspurbahnen. Fra Quedlinburg kan man tage med Selketalbahn til fx den seværdige by Harzgerode eller til Eisfelder Talmühle, hvor man kan skifte til Harzquerbahn. Det er en jernbane, man kan køre til Wernigerode eller Drei Annen Hohne med, og herfra kan man tage Brockenbahn til Brocken, der med 1.141 meter er Harzens højeste punkt.

     

    Erfurt, Tyskland

    Erfurt

    Erfurt ligger ved floden Gera og er hovedstaden i den tyske delstat Thüringen. Den er en gammel by, der kendes nævnt fra 700-tallet. Senere blev byen en overgang hjemsted fra Martin Luther, der var præst i Erfurts domkirke, før han flyttede til Wittenberg. Senere blev Erfurt historisk, da det første møde mellem regeringsledere fra DDR og Vesttyskland fandt sted på Hotel Erfurter Hof i 1970.

    Den gamle bydel i Erfurt, Altstadt, er en af de bedst bevarede middelalderbyer i Tyskland, og der er mange seværdigheder i de hyggelige gader. En af de mest kendte seværdigheder er Krämerbrücke, der er en bro fra 1325, som er bebygget med bindingsværkshuse på begge sider af brostenene i midten. Umiddelbart vest for Krämerbrücke kan man se Alte Synagoge, der som broen også stammer fra omkring år 1300.

    Læs mere om Erfurt

     

    Karl-Marx-Denkmal, Chemnitz

    Chemnitz

    Chemnitz er den tredjestørste by i delstaten Sachsen. Dens navn kommer af det sorbiske ord for et stenet sted, Kamjenica, men byen har ikke altid heddet Chemnitz. I årene 1953-1990 var byen i den østtyske tid navngivet Karl-Marx-Stadt til minde om Karl Marx, der var en af kommunismens og derved DDR’s fædre. Som stor industriby var der da også tidligt i 1900-tallet medlemmer af det tyske kommunistparti i Chemnitz.

    På grund af Chemnitz store industri blev store dele af byen ødelagt af bombardementer under 2. Verdenskrig. Det gav det nye styre i DDR muligheden for at genopbygge byen som en mønsterby ud fra socialistisk byplanlægning. I det store hele blev byen bygget efter disse planer, og derved er både centrum og forstæder præget af moderne bygninger, og i centrum står et monument til Karl Marx.

    Læs mere om Chemnitz

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links