Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Leipzig er en by med gamle og stolte handelstraditioner. Det var her, handelsvejene Via Regia og Via Imperii krydsede hinanden, og derved var det meste af Europa forbundet med knudepunkt i Leipzig. Det skabte en rig by, som en periode også var af kontinentets højborge for kultur og uddannelse.

Der er mange smukke og imponerende bygningsværker i Leipzig, hvor man kan opleve opførelser fra mange epoker. Byens gamle rådhus står som et af Tysklands fornemste renæssancebyggerier, og man kan også se fine eksempler fra barokken og senere arkitektoniske retninger; ikke mindst fra historicismen.

I Leipzig bør man besøge byens to hovedkirker, Nikolaikirche og Thomaskirche, og man kan også se Paulinum som en spændende blanding af en gammel kirke og moderne arkitektur. Markt er byens centrale plads, og tæt herpå ligger Augustusplatz med bl.a. Leipzigs opera. Byens mange arkader og passager er også et særkende.

I udkanten af Leipzig ligger det kolossale monument, Völkerschlachtdenkmal, og i omegnen af byen ligger det mange spændende kulturbyer som Halle og Erfurt og også smuk natur. En tur til den sydøstlige del af bjergkæden Harzen er en af de gode udflugtsmuligheder.

Andre seværdigheder

  Opernhaus, Leipzig

  • Operahuset/Opernhaus: Operahuset i Leipzig er en af byens førende kulturinstitutioner. Den nuværende bygning blev opført i nyklassicisme i DDR-tiden fra 1954-1960. Det tidligere teater på stedet, Neue Theater, blev ødelagt i 1943.
  • Museum for Skønne Kunster/Museum der Bildenden Künste: På dette kunstmuseum kan man se en stor kunstsamling, der strækker sig fra middelalderen til moderne tid. Man kan bl.a. se værker af Frans Hals og Casper David Friedrich.

  Paulinum, Leipzig

  • Paulinum: Paulinum er et spændende arkitektonisk indslag i Leipzigs bybillede. Det er en universitetsbygning, der blev opført fra 2007 på det sted, hvor kirken Paulinerkirche stod indtil 1968. På fornem vis kan man se konturer af den gamle kirke i det nye byggeri, og inspirationen kan man også se indvendigt.
  • Zum Arabischen Coffe Baum: Bag dette navn er der en berømt café og et museum. Kaffehuset er det næstældste i Europa, og der har været kaffeservering her siden 1711. Man kan også besøge et museum, der skildrer kaffens historie i Leipzig.

  Alte Handelsbörse, Leipzig

  • Den Gamle Handelsbørs/Alte Handelsbörse: Dette smukke hus blev opført 1678-1687 som forsamlingssted for byens købmænd. Det er Leipzigs ældste barokbygning, og den åbnede med en børssal på første sal og forskellige lokaler i stueetagen.
  • Skt. Trinitatis Kirke/St. Trinitatis Kirche: St. Trinitatis Kirche kaldes også Propsteikirche, og den hører til Leipzigs katolske menighed. Kirken blev indviet i 2015 med et meget enkelt og stilrent kirkerum. Kirken er den tredje Trinitatis Kirche i byen.

  Augustusplatz, Leipzig

  • Augustusplatz: Dette er en af Tysklands største pladser, og på og omkring den ligger mange af Leipzigs kendte byggerier. Pladsen er opkaldt efter Sachsens kong Friedrich August I, og her kan man bl.a. se byens operahus og springvandet Mendebrunnen fra 1886.
  • Gewandhaus: Gewandhaus er en moderne koncertbygning, som blev indviet i 1981. Det er et hus med en smuk koncertsal og en flot lobby med et imponerende loftsmaleri, der giver en god visuel effekt fra Augustusplatz. Gewandhaus er desuden hjemsted for det kendte Gewandhausorkester.

  Nikolaikirche, Leipzig

  • Nikolaj Kirke/Nikolaikirche: Den smukke Nikolaikirche blev grundlagt i 1165, og den står sammen med Thomaskirche som Leipzigs hovedkirker. Kirken blev i 1989 kendt som stedet, hvor de såkaldte mandagsdemonstrationer fandt sted. Demonstrationerne var for dem, der ønskede ændringer i DDR.

  Bundesverwaltungsgericht, Leipzig

  • Forbundsforvaltningsdomstolen/Bundesverwaltungsgericht: Dette er en af Leipzigs monumentale bygningsværker fra årtierne omkring år 1900. Den imponerende bygning blev opført 1888-1895 som såkaldt Reichsgericht; det var en domstol i det kejserlige Tyskland.
  • Panometer: Panometer er navnet på en gasbeholder, der er blevet omdannet til et fascinerende udstillingssted. Efter at have virket som gasbeholder gennem mange årtier, åbnede Panometer som verdens største 360°-panorama i 2003.  I den runde bygning kan man nyde 32 meter høje panoramaværker.

Topseværdigheder

  Altes Rathaus, Leipzig

  • Det Gamle Rådhus/Altes Rathaus: Leipzigs gamle rådhus ligger på byens markedsplads, og det er et af Tysklands fineste sekulære bygningsværker fra renæssancen. Rådhuset blev opført 1556-1557, og byens administration lå her, indtil det nuværende rådhus stod færdigt i 1905. I dag er der et byhistorisk museum i Altes Rathaus.
  • Mädler-Passage: Dette er den mest kendte af Leipzigs fine arkader, hvor butikker og restauranter ligger i smukke rammer under strøgenes glasoverdækninger. Det var fabrikanten Anton Mädler, der rev stedets tidligere bygninger ned og opførte passagen i årene 1912-1914.

  Neues Rathaus, Leipzig

  • Det Nye Rådhus/Neues Rathaus: I den sydøstlige del af Leipzigs centrum står byens nye rådhus fra 1905. Det blev nærmest opført som en kolossal borg, og det 115 meter høje tårn er Tysklands højeste rådhustårn. Den historicistiske arkitektur var da også inspireret af borgen Pleißenburg, der lå på netop dette sted inden rådhuset.
  • Auerbachs Kælder/Auerbachs Keller: Den stemningsfulde Auerbachs Keller er en af Leipzigs ældste og nok mest berømte spisested. Historien går tilbage til en vinbar i 1400-tallet, og i dag er der flere smukke spiserum i restauranten, der for alvor blev kendt fra Goethes Faust.

  Völkerschlachtdenkmal, Leipzig

  • Mindesmærket om Slaget ved Leipzig/Völkerschlachtdenkmal: Dette er et af Vesteuropas største mindesmærker. Det 91 meter høje monument blev indviet i 1913 til minde om Slaget ved Leipzig, der fandt sted 16.-19. oktober 1813. I slaget kæmpede Napoleons tropper mod hære fra Preussen, Rusland, Sverige og Østrig.
  • Thomaskirken/Thomaskirche: Dette er en af Leipzigs to hovedkirker i byens centrum. Selve kirken er seværdig, og den er berømt som stedet, hvor Johann Sebastian Bach var kantor i årene 1723-1750. Man kan se et monument for Bach foran Thomaskirche, hvor hans grav har været siden 1950.

  Leipzig Hauptbahnhof

  • Leipzig Hovedbanegård/Leipzig Hauptbahnhof: Leipzigs hovedbanegård en en kolossal stationsbygning, der blev åbnet som Europas største banegård i 1915. Dengang lå byen i centrum for de tyske baner, der strakte sig fra Memel til Metz. Der var 26 spor i perronhallerne og en kolossal banegårdsbygning, der fortsat imponerer.

Ture fra byen

  Bauhaus, Dessau

  • Bauhaus: Den berømte Bauhaus-skole var i funktion i årene 1919-1933. Den blev grundlagt af Walter Gropius i Weimar, og den havde hjemme i først Weimar, dernæst Dessau og til sidst i Berlin. Skolerne er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv, og i nærheden af Leipzig kan man fx besøge Gropius' Bauhaus-bygning i Dessau.
  • Halle: Byen Halle i delstaten Sachsen-Anhalt er en spændende by med flere seværdigheder. I centrum ligger pladsen Markt med Marktkirche, og man kan også besøge museet Händel-Haus, borgen Giebichenstein og Tysklands ældste chokoladefabrik, Halloren.

  Markt, Wittenberg

  • Wittenberg: Byen Wittenberg ligger ved Elbens bredder. Den er verdenskendt som stedet, hvor Martin Luther offentliggjorde sine teser på døren til kirken Schlosskirche. Den handling blev startskuddet til reformationen, der ændrede den kristne kirke i mange lande. Schlosskirche er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.
  • Magdeburg: Magdeburg er hovedstaden i delstaten Sachsen-Anhalt, og dens navn er blevet kendt fra samlingen af tyske bylove, Magdeburgrettighederne. Der er flere spændende museer i byen, hvor man også kan se Magdeburgs imponerende katedral og Friedensreich Hundertwassers Grüne Zitadelle.

  Selketalbahn, Harzgerode

  • Harzgerode: Nordvest for Leipzig ligger bjergkæden Harzen, hvis top når en højde på 1.141 meter. Der er mange dejlige steder og hyggelige byer i Harzen, og et godt sted at starte er byen Harzgerode. Her kan man fx se byens centrum med rådhuset i bindingsværk og køre en tur med smalsporsbanen Selketalbahn.
  • Erfurt: Erfurt er hovedstaden og den største by i Thüringen. Den gamle bydel i Erfurt er en af de bedst bevarede i hele Tyskland og derfor ganske seværdig. Et af højdepunkterne er den bebyggede middelalderbro fra 1300-1400-tallene, Krämerbrücke. Byens synagoge går tilbage til 1000-tallet, og man bør også se Erfurts katedral og citadellet Petersberg.

  Karl-Marx-Denkmal, Chemnitz

  • Chemnitz: Chemnitz, der hed Karl-Marx-Stadt i 1953-1990, er en af Sachsens største byer. I centrum kan man se det hyggelige kvarter omkring Neumarkt med smukke bygninger og god shopping. Ikke langt herfra kan man se det imponerende Karl Marx-monument fra 1971 med et bagtæppe af tidstypisk DDR-byggeri.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links