Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Magdeburg ligger smukt ved Elbens bredder og er en by med mange seværdigheder, skønne parker og en rig historie, der kan ses og opleves flere steder i centrum. Byen kendes naturligvis også for Magdeburgrettighederne, der var en samling bylove med stor indflydelse på styret i mange europæiske byer.

Domkirken dominerer Magdeburgs skyline, og den er en af byens mest berømte bygningsværker. Kirken blev grundlagt af den tysk-romerske kejser Otto I, der i dag ligger begravet i domkirken. Han etablerede Magdeburg som den populært sagt første hovedstad i det tyske område, og det smittede af på byen gennem århundreder.

Der er flere gamle kirker og klostre i Magdeburg, der også er kendetegnet ved smukke og spændende byggerier fra nyere tid. Man kan opleve mange eksempler fra gründerzeit-tiden og fra DDR's prægtige 1950er-arkitektur. Det er også i Magdeburg, man kan nyde Friedensreich Hundertwassers sidste projekt, Grüne Zitadelle.

I dag er Magdeburg hovedstad i staten Sachsen-Anhalt, og der er meget at se i omegnen af byen. Der er ikke langt til det spændende vandvejkryds, hvor en kanal krydser Elben. Bjergkæden Harzen med de hyggelige byer er der heller ikke langt til, lige som man også køre komme nemt til Bauhaus i Dessau, byen Halle og Luthers Wittenberg.

Topseværdigheder

  Magdeburger Dom

  • Magdeburg Domkirke/Magdeburger Dom: Domkirken i Magdeburg står som den dominerende bygning i byens skyline, og dens tvillingetårne kan ses fra lang afstand. Den oprindelige kirke fra 900-tallet brændte i 1207, og to år senere startede opførelsen af den nuværende domkirke, der var Tysklands første gotiske katedral. Kirkerummet i den protestantiske kirke er stort og smukt, og i kirken kan man bl.a. se den tysk-romerske kejser Otto I's grav.
  • Breiter Weg: Breiter Weg er Magdeburgs hovedstrøg, og gaden var tidligere bebygget med smukke palæer og borgerhuse i barok. Gaden var en af de flotteste barokgader i Tyskland indtil 2. Verdenskrigs ødelæggelser, og i dag er husene med numrene 178 og 179 bevaret som de eneste i barok. I DDR-tiden og i det genforenede Tyskland er der bygget nyt, så gaden fortsat tydeligt er byens fornemste strøg.

  Grüne Zitadelle, Magdeburg

  • Det Grønne Citadel/Grüne Zitadelle: Grüne Zitadelle er en bygning, der blev færdigbygget i 2005 som det sidste af kunstneren Friedensreich Hundertwassers mange store projekter. På stedet stod kirken Nikolaikirche indtil 1959, hvor kirkeruinen blev revet ned. Et hus i plattenbau blev opført, og oprindeligt skulle Hundertwasser ombygge det, men det blev i stedet til den smukke nybygning, man kan se i dag. Der er boliger, butikker, spisesteder og meget andet i den karakteristiske opførelse, som man kan se på en tur gennem husets to gårdmiljøer eller på en rundvisning.
  • Magdeburgrytteren/Magdeburger Reiter: Dette er en rytterstatue, der stammer fra midten af 1200-tallet. Den står i en slags lanterne sammen med to statuer af jomfruer. Oprindeligt havde rytterstatuen forskellige farver, før den blev forgyldt i 1600-tallet. Statuen på pladsen Alter Markt er en kopi af den originale, der kan ses på Magdeburgs kulturhistoriske museum.

  Ulrichplatz, Magdeburg

  • Ulrichplatz: Der er flere smukke pladser i Magdeburg, og Ulrichplatz byder på fine anlæg og smuk arkitektur fra den tidlige DDR-tid. Efter 2. Verdenskrigs bombardementer stod der ruiner omkring pladsen, hvor den ødelagte Ulrichskirche også stod. Kirken blev revet ned, og storladne boligkaréer stod færdige i 1951 i stalinistisk arkitektur. Pladsen blev anlagt som storslået paradeplads, hvilket man tydeligt kan se på den imposante stil. Siden DDR-tiden er pladsen blevet mindre med byggeriet af Ulrichshaus.

Andre seværdigheder

  Altes Rathaus, Magdeburg

  • Det Gamle Rådhus/Altes Rathaus: Magdeburgs rådhus kendes fra 1244, men gennem århundrederne blev bygningen ødelagt af brand og krig. Dagens gamle rådhus fik sin form i 1713 efter en genopbygning. Foran rådhuset kan man i øvrigt se statuen Magdeburger Roland fra 2005. Statuen symboliserer frihed og selvstændighed, og byens første Roland kendes fra 1419.
  • Ottonianum Domkirkemuseum/Dommuseum Ottonianum: Domkirkemuseet i Magdeburg blev åbnet i 2018 i byens gamle rigsbanksbygning fra 1923. På museet kan man opleve spændende dele af Magdeburgs historie med fokus på kejser Otto I, ærkebispesædet Magdeburg og arkæologiske fund i og omkring den smukke domkirke, der ligger umiddelbart ved siden af museet.

  Kloster Kunstmuseum, Magdeburg

  • Vor Frue Kloster Kunstmuseum/Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen: Dette er et spændende museum for både middelalder- og samtidskunst, som er indrettet i Vor Frue Kloster. Klostret blev grundlagt i årene 1015-1018, og det er Magdeburgs ældste, bevarede bygning og et smukt eksempel på romansk arkitektur. I de smukke rammer er der bl.a. gamle skulpturer og skiftende udstillinger.
  • Kulturhistorisk Museum Magdeburg/Kulturhistorisches Museum Magdeburg: Magdeburgs kulturhistoriske museum blev grundlagt i 1906, og her kan man opleve forskellige dele af byens historie og kultur. Det er her, man kan se den originale statue af Magdeburger Reiter, der er fra 1200-tallet og et mesterværk i europæisk gotik.

  Landtag Sachsen-Anhalt, Magdeburg

  • Sachsen-Anhalt Landdag/Landtag von Sachsen-Anhalt: Landdagen er parlamentet i de tyske forbundsstater, og som hovedstad i Sachsen-Anhalt ligger der også en landdag i Magdeburg. Den smukke bygning med barokfacader blev bygget i 1720erne og var oprindeligt fire bygninger, der blev ombygget til landdag i 1990erne. Selve landdagens mødesal er en nybygning mod kompleksets gårdmiljø.
  • Hasselbachplatz: Dette er en smuk plads, der ligger ved hovedgaden Breiter Wegs sydlige ende. Pladsen blev anlagt efter nedlæggelsen af Magdeburgs befæstninger i 1800-tallet, og på pladsen og i gaderne omkring den kan man se fine bygninger i den såkaldte Gründerzeitstil, der var præget af rige udsmykninger, hvor man benyttede både klassiske elementer og nationalromantisme.

  Opernhaus, Magdeburg

  • Operahuset/Opernhaus: Magdeburgs operahus åbnede i 1907 under navnet Centraltheater. På scenen kunne man nyde varietéer og operetter, indtil det blev ødelagt under 2. verdenskrig. Det blev genopbygget og åbnede som Maxim Gorki Theater i 1951.
  • Skuespilhuset/Schauspielhaus: Schauspielhaus i Magdeburg har en fortid som bolig. Det blev nemlig opført som Villa Klausemann, der var industrimanden Ferdinand Friedrich August Klausemanns residens. I 1906 blev det ombygget til forskellige sociale formål som stort mødested, og fra 2. Verdenskrigs afslutning har det været teaterscene.

  Albinmüller-Turm, Magdeburg

  • Rotehorn Bypark/Stadtpark Rotehorn: På øen Werder ligger denne park, som blev anlagt 1871-1874. Her er bl.a. dejlige grønne arealer, koncert- og kongresbygningen Stadthalle fra 1927, udsigtstårnet Albinmüller-Turm fra samme år og museumshjuldamperen Württemberg fra 1909. Fra udsigtstårnet kan man opleve et panoramakig over Magdeburg.
  • Elbauenpark: Dette er en stor park med grønne områder og forskellige aktiviteter. Parken blev skabt i forbindelse med udstillingen Bundesgartenschau 1999 og er ikke mindst kendt for det karakteristiske Årtusindtårnet/Jahrtausendturm. Tårnet er 60 meter højt, bygget af træ og rummer en udstilling om menneskets tid og udvikling.

Ture fra byen

  Wasserstrassenkreuz, Magdeburg

  • Magdeburg Vandvejkryds/Wasserstraßenkreuz Magdeburg: Nord for Magdeburg kan man opleve en imponerende bro, hvor en skibskanal krydser Elben. En serie af hæveværk og sluser forbinder skibstrafik på kanalerne Elbe-Havel-Kanal og Mittelland-Kanal med Elben. I midten ligger den 918 meter lange Trogbrücke, hvor skibe kan sejle på en bro over floden og derved spare en omvej på 12 kilometer via Elben.
  • Quedlinburg: Dette er en by, der ligger umiddelbart nordøst for Harzen. Den er optaget på UNESCO's verdensarvliste med sine mange bindingsværkshuse, borg og opførelser fra gründerzeit-tiden og i jugendstil. Man bør se den smukke Stiftskirche og nyde den gamle bydel, hvor det ældste af de berømte bindingsværkshuse går tilbage til 1347. Man kan også køre til andre dele af Harzen med jernbanen Harzer Schmalspurbahnen.

  Bauhaus, Dessau

  • Bauhaus: Den berømte Bauhaus-skole var i funktion i årene 1919-1933. Den blev grundlagt af Walter Gropius i Weimar, og den havde hjemme i først Weimar, dernæst Dessau og til sidst i Berlin. Skolerne er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv, og man kan fx besøge Gropius' Bauhaus-bygning i Dessau.
  • Halle: Byen Halle i delstaten Sachsen-Anhalt er en spændende by med flere seværdigheder. I centrum ligger pladsen Markt med Marktkirche, og man kan også besøge museet Händel-Haus, borgen Giebichenstein og Tysklands ældste chokoladefabrik, Halloren.

  Wittenberg

  • Wittenberg: Byen Wittenberg ligger ved Elbens bredder. Den er verdenskendt som stedet, hvor Martin Luther offentliggjorde sine teser på døren til kirken Schlosskirche. Den handling blev startskuddet til reformationen, der ændrede den kristne kirke i mange lande. Schlosskirche er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links