Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Schwerin er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og den historiske residensby for hertuger og storhertuger af Mecklenburg-Schwerin. Det giver en historisk rigdom af smukke, elegante og storladne byggerier i den smukt beliggende by ved søen Schweriner See, som man i øvrigt også kan tage på forskellige skønne sejlture på.

Slottet i Schwerin er et sandt eventyrslot med de mange tårne og spir. Det er et must at besøge under en tur i byen, men også mange andre store bygningsværker ligger spredt i en behagelig gåafstand. Undervejs kan man nyde de fine strøggader og pladser, som ligger i de gamle bydele.

Domkirken og Markedspladsen er store seværdigheder i Schwerins gamle bydel, mens den nærliggende strøggade Mecklenburgstraße absolut også er en tur værd med sine forretninger og cafeer. Gaden munder ud ved søen Pfaffenteich, der er en af byens mange hyggelige oaser.

Naturen omkring Schwerin byder på mange muligheder. Sejlture på Schweriner See og vandreture i store grønne anlæg er gode valg, men byens dejlige badestrand ligger også tæt på centrum i den hyggelige bydel Zippendorf. Ved Zippendorf ligger også bydelen Großer Dreesch, der er byplanlægning fra DDR-tiden.

Andre seværdigheder

  Mecklenburgstrasse, Schwerin

  • Mecklenburggade/Mecklenburgstraße: Gågaden Mecklenburgstraße er Schwerins forretningsstrøg. Ud over de mange fristelser i forretninger og spisesteder, forbinder gaden de centrale bydele og områder med seværdigheder i Schwerin.
  • Rundfart på Schweriner See/Seenfahrten auf dem Schweriner See: Ved vandet mellem Schwerins gamle staldkompleks og slot kan man tage et rundfartsskib og begive sig ud på en af de mange sejlture, der udbydes. Man sejler på den store Schweriner See med fin udsigt til bykernen og slottet.

  Fernsehturm, Schwerin

  • Schwerin Tv-tårn/Schweriner Fernsehturm: Schwerins tv-tårn rager med sine 138 meter op over hele byen og er højere end selv domkirkens spir. Fra tårnet er der en enestående udsigt over hele Schwerin og over landskabet med de vidtstrakte skove og Schweriner See. I toppen af tv-tårnet er der to etager, en med et panoramakig i 360 grader og en med en restaurant.
  • Slotshaven/Schloßgarten: Slotshaven er en stor park syd for Schwerin Slot. Den centrale del blev anlagt efter barokkens havetanker og regnes med kanaler og statuer i dag som et af de fornemste barokanlæg i Nordtyskland.

  Grosser Dreesch, Schwerin

  • Großer Dreesch: Großer Dreesch er en typisk DDR-forstad, der blev opført i det såkaldte Plattenbau, der er byggeri i færdige komponenter. Det første spadestik til Großer Dreesch blev taget i 1971, og bevæger man sig rundt i bydelen kan man se det imponerende antal lejligheder, haller, butikker med videre, der blev bygget de efterfølgende godt 15 år.
  • Slibemøllen/Schleifmühle: Ved søen Fauler See ligger denne interessante og idylliske slibemølle, der er en rekonstruktion af stedets oprindelige mølle fra 1700-tallet. Maskinerne, der drives af vandkraft ved hjælp vandhjulet på 4,5 meter i diameter, fungerer, og man kan opleve, hvordan sten blev behandlet for flere hundrede år siden.

  Pfaffenteich, Schwerin

  • Pfaffenteich: Pfaffenteich er en kunstigt anlagt sø, der leder hele vejen ind til hjertet af Schwerin. Den hyggelige og velassorterede gågade, Mecklenburgstraße munder ud ved Pfaffenteichs bred, hvor panoramakigget er flot.
  • Schelfstadt: Schelfstadt er en af Schwerins hyggeligste bydele. Overalt i gaderne føler man sig sat tilbage i tiden med en blanding af større byggerier og byhuse i bindingsværk. Gaden Münzstraße er istandsat og delvist rekonstrueret, så her ligger mange huse, der giver et godt helhedsindtryk af Schelfstadts mange indtryk.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Schwerin her.

Historisk overblik

  Schwerin grundlægges
  Fra 1000-tallet var der en vestslavisk bosættelse af abodritter i søområdet ved det nuværende Schwerin. På det tidspunkt var stedet kendt som Zuarin, en forløber til dagens bynavn. Korstog mod de slaviske folk i regionen startede 1147 med en dansk hær og anført af Henrik Løve.

  I 1160 overvandt Henrik Løve abodritterlederen Niklot og Zuarin, og han blev den moderne bys grundlægger. Munke flyttede klostre til byen, der i 1167 blev hovedby i det nye grevskab Schwerin.

  Byrettigheder blev indført 1228, hvor et byråd med seks rådmænd og en borgmester blev etableret. Samtidigt var greverne og byens biskop magtfulde enheder, der satte hver deres præg på byudviklingen, blandt andet igangsættelsen af en ny domkirke.

  Det første byforsvar var bygget i træ, men i 1340 stod en kraftig bymur af sten færdig. Byen havde tre byporte mod land, og den naturlige afskærmning mod søen Schweriner See udgjorde også en væsentlig del af forsvaret; her lå borgen på øen, hvor slottet i dag ligger.

  Mecklenburg ekspanderer
  Mecklenburgs hertug Albrecht II var efterkommer efter Niklot, og han belejrede i 1358 Schwerin gennem måneder med sin hær. Samme år uddøde Schwerins grevefamilie Gunzelin, og Albrecht II købte byen for 20.000 sølvmark.

  Schwerin blev derved en del af hertugdømmet Mecklenburg. Albrecht II gjorde byen til sin residens, og derved blev byen det politiske og kulturelle centrum i Mecklenburg. Økonomisk udviklede de nordlige hansestæder som Rostock og Wismar sig mere end Schwerin, der dog fastholdt positionen som regionens centrum.

  Fra omkring 1500 blev residensborgen om- og udbygget til et større og repræsentativt slot. 1500-tallet og de følgende århundreder blev også perioder med stor udbygning af byen. Store offentlige byggerier og private palæer skød op; blandt andet i den nye bydel Schelfstadt, der blev udlagt som del af selve Schwerin i 1705.

  I 1621 blev Mecklenburg delt, men Schwerins status blev bevaret. Den blev fra den tid hovedstad i det nye hertugdømme Mecklenburg-Schwerin.

  1700-1800-tallene
  1731-1735 lod prins Christian Ludwig et jagtslot opføre i Ludwigslust uden for Schwerin. Det blev flittigt benyttet, og i 1756 startede en udflytning af hoffet hertil så småt. Officielt var Ludwigslust hertugernes residens i perioden 1765-1837, før Schwerin igen blev hoffets hjemby; en status der varede indtil monarkiets opløsning i 1918.

  Gennem 1800-tallet blev Schwerin ombygget fra dens middelalderlige struktur med bymure og ældre træhuse. Større bygninger og brede gader blev anlagt, og pragtpalæer skød op til ikke mindst statens forvaltning.

  Det var også tiden, hvor banegårde, teater og museer blev bygget i stor stil. I 1904 blev byens elektricitetsværk åbnet, og den nye strøm muliggjorde de elektriske sporvognes indtog fire år senere.

  Verdenskrige, DDR til i dag
  Politisk omvæltning prægede tiden efter 1. Verdenskrig. Tyskland overgik fra monarki til republik, og storhertugen abdicerede i 1918. Herefter blev Schwerin hovedstad i den nye statsdannelse; fristaten Mecklenburg-Vorpommern.

  I 1930erne var der store planer for at ændre Schwerin til at være et mønstereksempel på en logistisk og transportteknisk effektiv hovedby i de administrative enheder kaldet Gau; Schwerin var i 1934 blevet centrum for Gau Mecklenburg. Pragtbyggerier og paradegader skulle være opført, men de blev ikke gennemført.

  I slutningen af 2. Verdenskrig blev Schwerin indtaget af amerikanske tropper 2. maj 1945. 1. juli kom sovjetiske soldater til byen, der blev en del af DDR. Efter en ny administrativ inddeling i DDR 1952 blev Schwerin administrationsby i området af samme navn.

  I DDR-tiden blev Schwerins forstæder kraftigt udbygget med boligblokke; blandt andet i forstaden Großer Dreesch, der skød op fra 1971. Byens centrum skulle også have været saneret og moderniseret, men de store planer blev som i 1930erne ikke materialiseret. Store offentlige byggerier kom dog til, fx byens Tv-tårn og sport- og kongreshallen fra 1964.

  Efter den tyske genforening i 1990, blev den tidligere stat Mecklenburg-Vorpommern genskabt som forbundsstat, og Schwerin blev på ny regeringssæde; denne gang for landdagen og statens ministerpræsident.

  I dag står Schwerin som ny efter en række restaureringer af de mange smukke bygninger. Også de grønne områder med Slotshaven i spidsen står som i fordums pragt, og blandt større begivenheder fandt den nationale tyske haveudstilling, Bundesgartenschau, sted i byen i sommerhalvåret 2009.

Topseværdigheder

  Schweriner Schloss

  • Schwerin Slot/Schweriner Schloß: Schwerins mest berømte bygningsværk er det eventyrlige slot, der med sine mange gyldne tårne, spir og ornamenteringer er et uforglemmeligt syn. Slottet ligger på en ø i Schweriner See. I dag er slottet sæde for landdagen i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, men der er også indrettet et museum, Schloßmuseum, så besøgende kan nyde en del af de mange smukke rum.
  • Markedspladsen/Markt: Den centrale plads i Schwerin hedder Markt, og den er omgivet af interessante bygninger, hvoraf hovedparten blev opført som beboelseshuse. Her er der både gavlhuse og byens gamle rådhus i delvis engelsk tudorstil, men pladsen domineres af den nærliggende domkirke.

  Schweriner Dom, Schwerin

  • Schwerin Domkirke/Schweriner Dom: Schwerins domkirke er med sine 117,5 meter høje spir den mest markante profil i den gamle bys skyline, og den ses fra lang afstand. Blandt det spændende interiør er en bronzefont fra 1325, orglet med 5.100 piber og Triumfkorset/Triumphkreuz fra 1420.
  • Slotsgade/Schloßstraße: Schloßstraße er Schwerins pragtgade med det ene prestigebyggeri efter det andet. Gaden leder den korte vej fra Den Gamle Have/Alter Garten til bykernen, og den leder således gennem den vigtigste del af byen.

  Mecklenburgisches Staatstheater, Schwerin

  • Mecklenburgs Statsteater/Mecklenburgisches Staatstheater: Schwerins elegante Staatstheater blev opført 1883-1886 i nybarok med inspiration fra italiensk renæssance. Det står som en af de smukkeste bygninger fra sin tid.
  • Statsmuseet/Staatlisches Museum: Dette er delstaten Mecklenburg-Vorpommerns kunstmuseum, og her kan man ikke mindst beundre en af landets fornemste samling værker af hollandske malere fra 1500-1600-tallene. Der er dog også andet på programmet, fx moderne kunst.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Schwerin her.

Ture fra byen

  Zippendorf, Schwerin

  • Zippendorf: Ved den sydlige bred af Schweriner See og ikke langt fra Schwerins centrum ligger den hyggelige by Zippendorf, der er kendt for sin dejlige strandpromenade med en vaskeægte sandstrand og statelige 1900-talspalæer langs strandpromenaden.

  Rostock, Tyskland

  • Rostock: Rostock er en af de nordtyske byer, der voksede med Hanseforbundets økonomiske succes, og den historiske rigdom har smittet godt af på de bygningsværker, man kan se her. Rostock er en lille storby med alt, hvad det indebærer. Forretningsstrøg og indkøbscentre, gode restauranter og et varieret bybillede giver mange impulser og muligheder under et besøg.
  • Güstrow: Güstrow er en by i Mecklenburg-Vorpommern med en seværdig bykerne, der blev opført gennem århundreders spændende udvikling. Byen er i dag kendt for blandt andet sit renæssanceslot. Ud over slottet er der mange andre seværdigheder i Güstrow, hvor man med korte afstande kan spadsere en fin tur i den gamle bydel. Her finder man blandt andet Markedet/Markt, hvor byens elegante rådhus ligger.

  Wismar, Tyskland

  • Wismar: Wismar er en af de historiske nordtyske hansestæder, hvor man kan se mange gamle bygningsværker i den såkaldte teglstengotik. Arkitekturen er typisk for de engang så velstående byer i Hanseforbundet. Med beliggenheden ved vandet kan man også tage på sejlture i havneområdet.
  • Lübeck: Lübeck var dronningen af Østersøområdets hansestæder, og det er den på sin vis stadig, og det er ikke uden grund. Majestætiske kirker og utallige gamle boliger, klostre og andre anlæg fra middelalderen er et bevis på den enorme rigdom, der kom til byen gennem århundreder.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links