Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Wismar er en af de historiske nordtyske hansestæder, hvor man kan se mange gamle bygningsværker i den såkaldte teglstengotik. Arkitekturen er typisk for de engang så velstående byer i Hanseforbundet, og blandt andet de tre store hovedkirker udstråler atmosfæren fra byens økonomisk blomstrende handelshistorie.

St.-Georgen-Kirche og St.-Nikolai-Kirche står smukt som de store gamle kirker, der er. Den tredie af Wismars tre mægtige kirker, Marienkirche, blev ødelagt under 2. Verdenskrig og ses i dag som et kirketårn med konturerne af den øvrige bygning. Det giver et interessant perspektiv i det gamle centrum af byen.

Wismar var en af Sveriges vigtigste byer i deres nordtyske besiddelser, og i netop Wismar har svenskerne sat deres største fingeraftryk i regionen, hvor ikke mindst de berømte svenskehoveder kan ses i byen og på det vand, der før og nu er en af byens perler. Wismarbugten og havnen er således en ekstra dimension og glæde under et besøg i hansestaden.

Der er mange interessante steder i omegnen af byen, og Wismar er et udgangspunkt for ture til fx andre hansestæder som Lübeck og Rostock. Der er heller ikke langt til oplevelser i naturen, hvor et udflugtsmål kan være den tyske Østersøkyst, hvor Heiligendamm og Kühlungsborn er eksempler på mondæne badebyer.

Topseværdigheder

  Markt, Wismar

  • Markedspladsen/Markt: Wismars markedsplads er en af de største i Nordtyskland, og den er omgivet af gamle, smukke bygninger. I sæsonen er der meget livligt med udendørs servering, og byens forretningsstrøg ligger kun få meter herfra.
  • Am Lohberg: Gaden Am Lohberg er en af de hyggeligste i Wismars centrum. Med beliggenheden tæt på den gamle havn kan man tænke sig tilbage til strøgets historiske storhedstid, hvor handlen herfra blomstrede. I dag er det en stemningsfuld gade med gamle huse og serveringssteder.

  St Georgen Kirche, Wismar

  • Sankt Jørgens Kirke/St.-Georgen-Kirche: Under 2. Verdenskrig blev St.-Georgen-Kirche bombet til en majestætisk ruin, der stort set stod uberørt hen til 1990, hvor genopbygningsarbejdet startede. I både sit ydre og indre har St.-Georgen nu fået sit oprindelige udseende tilbage til glæde for byens borgere og de mange besøgende.
  • Schabbellhaus & Byhistorisk Museum/Schabbellhaus & Stadtgeschichtliches Museum: Wismars byhistoriske museum er indrettet i Schabbellhaus. Museet behandler hovedsageligt perioderne, hvor byen var en del af Hanseforbundet og under Sverige. Blandt effekterne kan man se det eneste bevarede af de originale svenskehoveder, der var og er blandt Wismars vartegn.

  Alter Hafen, Wismar

  • Den Gamle Havn/Alter Hafen: Wismars beliggenhed til havet og med naturlig beskyttelse i form af bugten Wismarer Bucht gjorde allerede fra byens start Wismar til en ideel handelsplads. Havnen fik naturligt nok en central rolle, og Den Gamle Havn er i dag et glimt fra tiden under Hanseforbundet. Herfra kan man også tage på havnerundfart og bl.a. se, hvordan svenskehovederne oprindeligt sad på pæle ved indsejlingen til havnen.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Wismar her.

Andre seværdigheder

  Frische Grube, Wismar

  • Frische Grube: Frische Grube er en af Wismars ældste gader. Den har fået navn efter det kunstigt anlagte vandløb i midten. I dag danner vandet og gaden et stemningsfuldt islæt i byens gamle bydel. Det er en skøn tur at spadsere i gaden og dens sidegader.
  • Sankt Nikolaj Kirke/St.-Nikolai-Kirche: Sankt Nikolaj Kirke anses som et sengotisk mesterværk i Wismar og det nordtyske område. Den treskibede kirke blev opført 1381-1487 som fiskernes og sømændenes kirke. Man kan bl.a. se den senbarokke højalter fra 1774 i det imponerende kirkerum.

  Alter Schwede, Wismar

  • Den Gamle Svensker/Alter Schwede: Denne bygningen i murstensgotik med navnet kan man finde over for brøndbygningen på Wismars markedsplads. Alter Schwede blev bygget i 1380 og er derved det ældste borgerhus i Wismar. Oprindeligt var der bolig og butik i stueetagen, mens resten af huset fungerede som lager.
  • Vandporten/Wassertor: Vandporten er Wismars gamle byport mod havnen. Den er opført i den såkaldte teglstengotik, og porten er den sidste bevarede af de oprindeligt fem porte i byens forsvarsmur. Porten er opført i 1450.

  Mariakirchturm, Wismar

  • Maria Kirketårn/Marienkirchturm: Alt, der står tilbage af den tidligere så mægtige Marienkirche, er kirketårnet. Marienkirche var kendt som et af Nordtysklands fornemste murstensbyggerier, men efter omfattende skader forvoldt under 2. Verdenskrig, blev kirken med undtagelse af tårnet sprængt bort i 1960.

  Fürstenhof, Wismar

  • Hertuggården/Fürstenhof: Fürstenhof var sæde for Mecklenburgs hertuger, og der består af to dele, den vestlige fra 1512-1513, som kaldes ”Alte Haus” og ”Neue Haus” fra 1553-1555.
  • Lindehaven/Lindengarten: Lindehaven er en lille park umiddelbart op ad Wismars gamle bydel. I parken står et gammelt vandtårn, Alter Wasserturm, der blev opført som forsvarstårn i en del af byens historiske bymur.

  Karstadt Stammhaus, Wismar

  • Karstadt Stamhus/Karstadt Stammhaus: Her midt i Wismars gågader ligger begyndelsen på et kapitel i tysk detailhandelhistorie. I 1881 grundlagde Rudolph Karstadt sin første butik i det, der nu har udviklet sin til et imperium af varehuse i de fleste større tyske byer. I 1881 slog Karstadt dørene op med kun en ansat.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Wismar her.

Ture fra byen

  Lübeck, Tyskland

  • Lübeck: Lübeck var dronningen af Østersøområdets hansestæder, og det er den på sin vis stadig, og det er ikke uden grund. Majestætiske kirker og utallige gamle boliger, klostre og andre anlæg fra middelalderen er et bevis på den enorme rigdom, der kom til byen gennem århundreder.
  • Güstrow: Güstrow er en by i Mecklenburg-Vorpommern med en seværdig bykerne, der er opført gennem århundreders spændende udvikling. Byen er i dag kendt for blandt andet sit renæssanceslot. Ud over slottet er der mange andre seværdigheder i Güstrow, hvor man med korte afstande kan spadsere en fin tur i den gamle bydel.

  Schwerin, Tyskland

  • Schwerin: Schwerin er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Slottet i Schwerin er et sandt eventyrslot med de mange tårne og spir. Det er et must at besøge under en tur i byen, men også mange andre store bygningsværker ligger spredt i en behagelig gåafstand.
  • Rostock: Rostock er en lille storby med alt, hvad det indebærer. Forretningsstrøg og indkøbscentre, gode restauranter og et varieret bybillede giver mange impulser og muligheder under et besøg.

  Heiligendamm, Tyskland

  • Heiligendamm: Heiligendamm er en kurbadeby, der blev grundlagt som sådan allerede i 1793. Derved er det Tysklands og det kontinentale Europas ældste af denne slags. I Heiligendamm kan man nyde strande og de smukke kurbygninger, som ligger omkring Grand Hotel Heiligendamm.
  • Kühlungsborn: Kühlungsborn er en populær badeby med en dejlig sandstrand som centrum for mange af aktiviteterne om sommeren. Her kan man gå en tur ud i Østersøen på byens 240 meter lange mole, der som en badebro udgår fra byens centrale strøg ved vandet. Man finder også et af de få bevarede havgrænsetårne, som DDR opførte i starten af 1970erne.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Karstadt, Krämerstraße, Lübsche Straße, www.karstadt.de
  • Indkøbsgader: Krämerstraße, Hinter dem Rathaus, Altwismarstraße

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Tiden til grundlæggelsen
  Wismars forhistorie var under navnet Reric, som var en slavisk eller saksisk handelsplads i nærheden af den nuværende by. Den danske kong Godfred ødelagde Reric i 808 og tog stedets købmænd med sig til Hedeby, der var datidens politiske danske centrum.

  Rerics gode placering ved Østersøen med naturlig beskyttelse af Wismarbugten gjorde stedet attraktivt, og en bådeplads ved navn Wismar fremkom og blev nævnt første gang i 1147. Fra 1211 ligger et dokument, der giver Schwerins indbyggere tilladelse til at benytte havnen i Wismar, men denne havns nøjagtige sted kendes ikke.

  Dagens Wismar menes grundlagt af den mecklenburgske hertug Henrich Borwin I i 1226, og ikke mange år efter blev der indført rettigheder efter Lübeck som forbillede. I de første årtier voksede bosættelserne omkring Nikolaj Kirke og Maria Kirke sammen, og byen blev hurtigt udvidet hen mod det, der i dag udgør det centrale af den gamle bydel.

  Wismars handel
  Handlen blomstrede hurtigt for den velbeliggende by ved Wismarbugten, og i 1259 mødtes blandt andet gesandter fra Lübeck og Rostock i Wismar. De skulle tage skridt mod det stigende antal sørøvere, som udgjorde en trussel mod de nordtyske byers udvikling. Mødet blev starten på etablering af samarbejdet mellem de vendiske hansestæder, som i middelalderen blev betydningsfylde medlemmer af Hanseforbundet.

  Indbyggertallet voksede støt, og omkring år 1300 boede der omkring 5.000 mennesker i Wismar. I 1350 kom pesten til byen, og omkring 2.000 indbyggere blev ramt.

  1300-1500-tallene blev en tid med både opgang i byens handel og interne stridigheder. I første halvdel af 1400-tallet var der således politiske tvister, og efter et nederlag til hansens flåde mod Danmark, blev flådechefen Hinrich van Haren og borgmester Johann Bantzkow henrettet i Wismar. Byen havde mistet 12 skibe til den danske flåde.

  Den svenske tid
  Under Trediveårsårskrigen blev Wismar i 1632 besat af Sverige. I den Westfalske Fred, som blev indgået i byerne Münster og Osnabrück i 1648, kom Wismar og betydelige pommerske områder til at høre under den svenske krone. I 1653 etablerede Sverige den øverste ret i landets besiddelser på sydsiden af Østersøen i Wismar.

  Under Skånske Krig mellem Danmark og Sverige, blev Wismar besat af Danmark 1675-1680. Efter de år udbyggede svenskerne Wismar med så omfattende forsvarsværker, at byen blev en af de bedst befæstede søfartsbyer i Nordeuropa. Efter svenske nederlag under Den Store Nordiske Krig i begyndelsen af 1700-tallet måtte forsvaret dog nedlægges igen.

  Den svenske tid blev lang for byen, og den sluttede de facto først i 1803, hvor Sverige pantsatte byen i 99 år til Mecklenburg-Schwerin. På den tid boede der omkring 6.000 i byen.

  1800-talles havn og handel
  Gennem 1800-tallet udviklede Wismar sig fortsat som handelsby, og indbyggertallet sted til omkring 20.000. I 1848 blev en jernbanelinje til Schwerin åbnet, og netværket blev løbende udvidet de følgende årtier. I 1881 åbnede Rudolph Karstadt den butik, der med tiden skulle blive til varehuskæden Karstadt.

  Mellem 1869 og 1904 rev man den middelalderlige bymur ned inklusive porte og forsvarstårne. Det gamle forsvarsanlæg mentes at være en begrænsning for byens økonomiske vækst, og derfor lod man Wismar udvikle sig uden hensyn til, hvad der havde været den gamle by indenfor murene.

  1900-tallet til i dag
  Som resten af Tyskland blev også Wismar en del af det nazistiske styre fra 1933 og senere en akiv del af krigen fra 1939. Industrier og havnen var strategisk vigtige steder i byen.

  Under 2. Verdenskrig blev Wismar ramt af tolv bombeangreb, der samlet lagde store dele af den gamle gotiske bydel i ruiner; herunder to af byens tre store kirker. Et særligt mål var dog flyfabrikken Dornier på havneområdet. Britiske og canadiske tropper kom til byen 2. maj 1945, og de blev 1. juli afløst af Den Røde Hær, og Wismar blev de følgende årtier en del af DDR.

  I DDR-tiden blev Wismar udbygget, og havnen blev landets vigtigste efter Rostock Havn. I 1990 fik Wismar sin status af hansestad tilbage, idet byen herefter officielt hedder Hansestadt Wismar, hvilket fx afspejles på nummerpladerne på byens biler. Siden da har bykernen gennemgået en restaurering og delvis genopbygning, der har ført meget af byen tilbage til fordums pragt til glæde for lokale og besøgende.