Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Münster er en vigtig kulturby i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, og det var her, den westfalske fred blev ratificeret i 1648. Freden afsluttede Trediveårskrigen i Europa, og Münster skrev sig således ind i historiebøgerne. Byen var dog allerede grundlagt i 793, da Karl den Store ville kristne Münsterland-regionen. Münster voksede hurtigt som administrativt centrum og markedsby.

Der er mange seværdigheder i Münster, og hele den gamle bydel er et spændende sted for en vandretur. Denne del af Münster blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men heldigvis blev de gamle huse, kirker og andre bygninger hurtigt genopbygget, og centrum udgøres af den store domkirke, St.-Paulus-Dom. Kirken blev opført fra 1200-tallet og udbygget løbende gennem århundrederne derefter.

Domkirken er et af Münsters vartegn, og det gamle rådhus er et andet. Rådhuset var et af de steder, hvor den westfalske fred blev forhandlet, og rådhuset spillede derved en stor rolle for Europas historie. Bygningen ligger på gaden Prinzipalmarkt, der er byens smukke hovedstrøg. Prinzipalmarkt er kendt for de mange buegange og gavlhuse, man kan se på begge sider af gaden.

Vest for centrum ligger byens slot, Schloss Münster, der blev opført i barok 1767-1787. Slottet er i dag sæde for Westfälische Wilhelms-Universität Münster, og bag slottet ligger en botanisk have med bl.a. tropehuse og orangeri. I byen kan man også se flere gamle kirker og interessante museer som fx Münsters bymuseum, som formidler byens historie med bl.a. den westfalske fredstraktat.

Ture fra byen

  Sparrenburg, Bielefeld

  Bielefeld

  Bielefeld er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen, der ligger i området omkring Teutoburgerskoven, hvor Varusslaget mellem germanere og romere i år muligvis blev udkæmpet. Bielefeld blev grundlagt i 1214, og den voksede hastigt de følgende århundreder, hvor den blev det lokale grevskabs største by. Under industrialisering blev Bielefeld et stort center for tekstilindustri, men der var også anden produktion i byen.

  I dag kan man se Bielefelds hyggelige bykerne i gaderne omkring pladsen Alter Markt. På pladsen kan man se Theater am Alten Markt, der står på det sted, hvor Bielefelds rådhus lå indtil 1904. Dette år flyttede rådhuset til en nybygning i Weserrenæssance, som man fortsat kan se i gaden Niederwall. Ved siden af 1904-rådhuset kan man se Bielefeld smukke operabygning, der også er hjemsted for byens filharmoniske orkester.

  Læs mere om Bielefeld

   

  Dortmunder U

  Dortmund

  Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

  Læs mere om Dortmund

   

  Zollverein, Essen

  Essen

  Essen er en af de største byer i Ruhrområdet og i delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen ligger i området mellem floderne Emscher i nord og Ruhr i syd. Essen blev grundlagt i midten af 800-tallet, men den forblev relativt lille indtil industrialiseringen, som forvandlede Essen til at være en af Tysklands mest betydningsfulde byer inden for kul- og stålindustrien. Befolkningstallet steg således fra omkring 5.000 i 1830 til over 230.000 i 1905, og grundet den enorme industri i byen, var Essen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  Det centrale Essen er præget af nybyggerier fra tiden efter krigen, hvor 90 % af centrum blev ødelagt. Der er flere strøggader og pladser som fx Kennedyplatz, Markt med kirken Marktkirche og Burgplatz, hvor man kan se domkirken Essener Münster, der blev indviet i 1316. Ved kirken ligger museet Essener Domschatz, der hører til Tysklands fineste samlinger af religiøs kunst. Tæt herpå ligger den smukke Alte Synagoge fra 1913, og ved Essens hovedbanegård kan man se eksempler på nyere byggerier som fx Deutschlandhaus fra 1929.

  Læs mere om Essen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev