Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bielefeld er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen, der ligger i området omkring Teutoburgerskoven, hvor Varusslaget mellem germanere og romere i år muligvis blev udkæmpet. Bielefeld blev grundlagt i 1214, og den voksede hastigt de følgende århundreder, hvor den blev det lokale grevskabs største by. Under industrialisering blev Bielefeld et stort center for tekstilindustri, men der var også anden produktion i byen.

I dag kan man se Bielefelds hyggelige bykerne i gaderne omkring pladsen Alter Markt. På pladsen kan man se Theater am Alten Markt, der står på det sted, hvor Bielefelds rådhus lå indtil 1904. Dette år flyttede rådhuset til en nybygning i Weserrenæssance, som man fortsat kan se i gaden Niederwall. Ved siden af 1904-rådhuset kan man se Bielefeld smukke operabygning, der også er hjemsted for byens filharmoniske orkester.

Der er også flere kirker i Bielefeld. Den ældste kirke er Altstädter Nicolaikirche, der ligger tæt på Alter Markt, og som er en gotisk hallekirke fra 1200-tallet. Lidt syd herfor kan man se Neustädter Marienkirche, der er den anden store kirke i Bielefelds centrum. Tæt herpå kan man besøge Kunsthalle Bielefeld, der er et museum for moderne kunst og samtidskunst. Man kan også vælge at gå en tur i Bielefelds dejlige botaniske have.

Bielefelds vartegn ligger cirka 60 meter hævet over den gamle bydel. Det er Burg und Festung Sparrenburg, der blev bygget af grev Ludwig von Ravensburg i årene 1240-1250. Borgens nuværende udseende går dog tilbage til ombygninger i 1500-1800-tallene. Man kan besøge borgområdet og se den spændende gamle arkitektur. Man kan også komme op i det 37 meter høje borgtårn, hvorfra der er en fremragende udsigt over Bielefeld og omegn.

Ture fra byen

  Schloss Münster

  Münster

  Münster er en vigtig kulturby i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, og det var her, den westfalske fred blev ratificeret i 1648. Freden afsluttede Trediveårskrigen i Europa, og Münster skrev sig således ind i historiebøgerne. Byen var dog allerede grundlagt i 793, da Karl den Store ville kristne Münsterland-regionen. Münster voksede hurtigt som administrativt centrum og markedsby.

  Der er mange seværdigheder i Münster, og hele den gamle bydel er et spændende sted for en vandretur. Denne del af Münster blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men heldigvis blev de gamle huse, kirker og andre bygninger hurtigt genopbygget, og centrum udgøres af den store domkirke, St.-Paulus-Dom. Kirken blev opført fra 1200-tallet og udbygget løbende gennem århundrederne derefter.

  Læs mere om Münster

   

  Dortmunder U

  Dortmund

  Dortmund er en af de største byer i delstaten Nordrhein-Westfalen og i Ruhrområdet, der er Tysklands mest befolkningsrige region. Byen blev grundlagt i 882, og den fik sit nuværende navn fra 1200-tallet, hvor former af Dortmund dukkede op. I nyere tid blev Dortmund centrum for kul- og stålproduktionen i Preussen, og grundet den omfattende industriproduktion var byen et stort bombemål under 2. Verdenskrig.

  I dag er Dortmunds gadebillede meget spraglet på grund af blandingen af saneringer og nybygninger efter krigens afslutning og genopbygningen af udvalgte bygninger. Man kan se et eksempel på de arkitektoniske kontraster på Friedensplatz, hvor Altes Stadthaus fra 1899 ligger over for Dortmunds moderne rådhus. Tæt herpå ligger pladserne Alter Markt og Hansaplatz, der også er moderne bebygget.

  Læs mere om Dortmund

   

  Det Nye Rådhus, Hannover

  Hannover

  Storbyen Hannover er hovedstad i den tyske forbundsstat Niedersachsen, og det er også en kulturby, en messeby og et regionalt økonomisk centrum med mange spændende seværdigheder. Mange vil kende den gamle kongelige residensby fra den moderne bymidte omkring Kröpcke med det berømte Kröpcke-ur og fra det store Schloss Herrenhauser med den verdensberømte barokhave.

  Den gamle bydel i Hannover en fuld af idylliske gader og hyggelige pladser. Historisk bestod bydelen hovedsageligt af gamle bindingsværkshuse, og disse er i dag samlet omkring gaderne Kramerstraße og Burgstraße, der ligger tæt på byens gamle rådhus og de tre gamle kirker i kvarteret Altstadt; Marktkirche Aegidienkirche og Kreuzkirche.

  Læs mere om Hannover

Tilmeld dig vores nyhedsbrev