Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den gamle hansestad Bremen byder på en bykerne, der straks bringer besøgende århundreder tilbage til tiden med købmændenes oversøiske handel, Weserrenæssance i byggestilen og et væld af smukke gamle bygninger med 1400-talsrådhuset og domkirken i spidsen.

Både rådhuset og domkirken er seværdige, og blandt perlerækken af andre interessante huse er Schütting og Bremens store kirker. Af nyere arkitektur er Universum og Himmelssaal steder, man bør prioritere. Böttcherstraße ved himmelsalen er et andet af Bremens mange stemningsrige steder.

En særlig historie er Bremens Bymusikanter, som man møder mange steder i byen. Som brødrene Grimms fortælling af eventyret, er stemningen i byen taget som fra en af deres andre historier; med hyggelige pladser, gamle kirker, hvælvingerne i Ratskeller og aftenener i gaden Schlachte.

Bremens grønne parker supplerer den gamle bydel og de skønne områder langs floden Weser. Byens historiske forsvarsvolde ligger som en halvcirkel rundt om byen, og det er en god ide at gå en tur ved voldgraven eller eventuelt nyde plænerne og træerne i Bürgerpark.

Det moderne Bremen møder man med teknologien i højsædet. Det naturvidenskabelige eksperimentarium Universum er en besøgsmagnet, og man bør også tage en tur gennem dele af Bremens og hele verdens historie på Überseemuseum.

Topseværdigheder

    Am Markt, Bremen

    Markedspladsen
    Am Markt

    Bremens markedsplads er en af byens vigtigste pladser og det absolutte centrum, hvad angår seværdigheder. Den irregulære plads blev anlagt 1404, hvor også statuen Bremer Roland blev opstillet.

    Efter få år etablerede man en stenmur rundt på pladsen, og byens markedsaktiviteter blev holdt inden for denne mur. Tidligere havde byens marked været afholdt omkring den nuværende Liebfrauenkirche.

    Markedsmuren blev i 1700-tallet erstattet af en række søjler, der afgrænsede handelsområdet. I 1800-tallet blev hele pladsen brolagt i samme stil som i dag. I stenene kan man foran rådhuset se mønstret af Hansens kors.

    Ved hjørnet af Bremische Bürgerschaft er Bremens Hul/Bremer Loch, der er en social sparebøsse, der er en del af brolægningen. Dybden er 90 centimeter, og kaster man en mønt i, giver det en lyd fra en af bremermusikanterne; æslet, hunden, katten eller hanen. Midlerne bruges til støtte af diverse sociale formål.

    Rundt om Am Markt ligger talrige af byens fornemste opførelser. Mod nordøst er rådhuset, og mod sydøst delstatens parlament, Bremische Bürgerschaft. Mod sydvest ligger købmændenes hus, Schütting, og mod nordvest er nogle af byens gavlhuse bevaret.

    I 1594 blev det dobbeltgavlede hus med Rådhusapoteket/Rathsapotheke (Am Markt 11) opført. Facaden blev ændret i 1890erne. Nabohuset, Bysparekassens Hus/Haus der Stadtsparkasse (Am Markt 12) blev opført i 1755

     

    Bremens Bymusikanter
    Bremer Stadtmusikanten

    Bremens Bymusikanter ses overalt i byen og er et af Bremens populære kendemærker. Bymusikanterne fra Bremen er et folkesagn, der er nedskrevet af brødrene Grimm. Historien fortæller, at et æsel, en hund, en kat og en hane drog fra deres gårde for at blive musikanter i Bremen. På vejen kommer de til en røverhule, og ved at stille sig ovenpå hinanden skræmmer de røverne væk. Dyrene bestemte sig for at blive i huset, og de kom således ikke til Bremen.

    Som statue er Gerhard Marcks bronzemusikanter fra 1951 mest berømt, og det siges, at man kan ønske ved at holde om begge æslets ben på samme tid og lukke øjnene. Holder man kun på det ene ben, er det to æsler, der taler med hinanden.

     

    Rathaus, Bremen

    Rådhuset
    Rathaus

    Det første rådhus i Bremen lå på den modsatte side af pladsen Unser Lieben Frauen Kirchhof end dagens rådhus. Det blev besluttet at opføre et nyt, det nuværende, der i den oprindelige stil stammer fra årene 1405-1410.

    Udseendet var gotisk og som inspireret af en borg. Dette ændrede sig dog i perioden 1608-1612, hvor arkitekten Lüder von Bentheim byggede en smuk, ny facade i stilen weserrenæssance. Efter sigende skyldtes det, at købmandsstanden havde opført bygningen Schütting overfor rådhuset, og denne overstrålede rådhusets bedagede udseende.

    I dag består byens rådhus af to dele; Det Gamle Rådhus/Alte Rathaus og Den Nye Rådhus/Neue Rathaus, hvor den gamle del er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

    Indvendigt i Alte Rathaus var der kælderen, en markedshal for dyrere varer i stueplan samt den imponerende Festsal/Festsaal på øverste etage. Festsalen var midtpunktet i rådhusets liv, og her sad både borgmesteren, senatet og byens dommere – kort sagt den væsentligste, verdslige offentlighed.

    I Festsaal kan man se en imponerende udsmykning. To store fresker dominerer bagvæggen. De blev malet fra 1532 og forestiller henholdsvis Bremens grundlæggelse og kong Salomos løsning fra 1. Kongebog. Byens grundlæggelse er afbilledet ved Karl den Store og Bremens første biskop på hver side af domkirken, som den så ud i 1500-tallet ved maleriets tilblivelse. Den salomoniske løsning er symbol på retfærdighed; netop som Bibelens kong Salomo, der med vished afgjorde hvem, der var mor til et barn. Andre malerier er af Antwerpens hansegård og af en hval, der skyldes Bremens nu hedengangne hvalfangst.

    I vinduerne er der mosaikker med en række navne. De gengiver tidligere borgmestre og velhavere, der ofte også var politisk indflydelsesrige. I loftet er en række portrætter. Kunstneren skulle male tyske konger og kejsere, men det menes, at han malede med en stor kunstnerisk frihed.

    Ned fra loftet hænger flere modeller af de orlogsskibe, der spillede en vigtig rolle for Bremens succesrige handelsflåde. De beskyttede mod pirater. Modelskibene er udstyret med endog særdeles store modelkanoner, hvilket skyldes, at de tidligere blev affyret som salut ved særlige anledninger.

    Træet i Festsaal er egetræ, og der er flere eksempler på fine snedkerarbejder. Detaljerne på den centralt placerede vindeltrapper er fx alle unikke og derfor et dygtigt og tidskrævende stykke håndværk. Rådsstolene, hvor byens senatorer sad, er gengivelser af de originale, som nu står på Focke-Museum (Schwachhauser Heerstraße 240).

    Mod pladsen Am Markt er et særligt rum; det såkaldte Gyldne Rum/Güldenkammer. Det er relativt nyt i forhold til resten af Alte Rathaus. Kunstneren Heinrich Vogeler nydekorerede rummet i 1905 i en ren jugendstil, som er blevet selve symbolet på nordtysk jugend. Rummet er skabt i Vogelers eventyrinspirerede tid, og man ser blandt andet paradisfugle i dekorationerne. Fra det lædertapetserede rum er der adgang til rådhusets balkon, hvor fx fodboldholdet Werder Bremen bliver fejret, når de vinder pokaler.

    Flere steder kan man se Bremens rød-hvide flag samt den nøgle, der er byens symbol. Nøglen er valgt efter domkirken Sankt Petri, der er opkaldt efter Sankt Peter. Sankt Peter havde en nøgle til paradis, og den blev hele Bremens symbol.

    Bag Alte Rathaus ligger Neue Rathaus, der er fra 1909-1913. Det er tre gange større end det gamle, og herfra regeres byen i dag. Den gamle del anvendes kun til repræsentative formål. I Neue Rathaus er der også en festsal, og den blev brugt som samlingssted for Bremens parlament indtil 1966. En af detaljerne i denne sal er spejlet på væggen, som symboliserer fortiden, nutiden og fremtiden. Nutiden er selve spejlet i midten.

     

    Domkirken, Bremen

    Sankt Peter Domkirke
    Sankt Petri Dom

    Sankt Petri Dom er Bremens protestantiske hovedkirke. Dens historie går tilbage til stedets første kirke, som blev bygget i træ i 767, da Karl den Store etablerede et bispesæde i Bremen med Willehad som første biskop.

    Efter få år brændte byen og kirken, og i 805 opførte biskop Willerich en ny kirke; denne gang i sten. Efter danskernes angreb på Hamburg i 845, blev Bremens katedral ærkebispesæde for både Bremen og Hamburg. Det var under Ansgar, der var ærkebiskop 848-865. Ansgar kendes også som Nordens Apostel, da han startede kristningen af Danmark og Skandinavien.

    Gennem 1000-tallet brændte kirken flere gange, og den blev hver gang genopbygget og løbende udbygget. En fremtrædende bygherre var ærkebiskop Adalbert af sædet Hamburg-Bremen, som også omfattede andre dele af Nordtyskland og Skandinavien. Adalbert og Kölns ærkebiskop var de ledende, kirkelige folk i det tyske område. Han er begravet i netop Bremens domkirke.

    Resultatet af de større opførelser og udbygninger i 1000-1100-tallene var en stor katedral i romansk stil. I 1200-tallet blev den ombygget i gotisk stil, og ikke mindst i 1300-tallet blev der opført en del sidekapeller.

    Efter reformationen, der startede i 1517, forblev Bremens domkirke i nogle år katolsk, indtil den måtte lukke i 1532. Gennem de følgende årtier oplevede kirken at være helt lukket samt under forskellige protestantiske retninger. I 1638 blev den officielt åbnet som lutheransk kirke, mens byens øvrige kirker var calvinistiske. Denne splittelse blev opretholdt indtil 1873, hvor lutheranere og calvinister samledes under Bremens Evangeliske Kirke/Bremische Evangelische Kirche, der fortsat består. Det banede vejen for, at den slidte og delvist misligholdte domkirke skulle restaureres til fordums pragt.

    I 1888 startede istandsættelsen af Sankt Petri Dom, og i 1901 kunne kirken så genåbne i en ydre, nyromansk stil, der var inspireret af kirkens tid før den gotiske ombygning i 1200-tallet. De to kirketårne på 99 meter og facaden stod færdig i 1892.

    Indvendigt blev restaureringen gennemført i gotisk stil, og her er der flere seværdigheder. I koret er der bevaret træinteriør fra 1365, og døbefonten er fra 1220. Prædikestolen er en gave fra den svenske dronning Kristina Augusta, og den blev installeret i 1638. I krypten ligger blandt andet en del biskopper begravet. Man kan også komme op i det sydlige tårn, hvor der efter 265 trin er en fin udsigt over byen.

    Domkirkemuseet/Dommuseum ligger i selve kirken, og det rummer blandt andet tekstiler fra de middelalderlige bispegrave, man åbnede 1974-1976.

    En detalje ved byggeriet er Domkirkemusen/Dommaus, der blev bygget ind i foden af en portal i østkoret. Den stammer fra sidste halvdel af 1000-tallet og skulle virke afskrækkende på hekse og djævle. Oprindeligt var rundbueportalen med musen en indgang udefra.

    Bibelhaven/Bibelgarten er en lille oase mellem domkirken og sidebygningerne. Det fine haveanlæg er beplantet med vækster, der omtales i Bibelen; fx æbler og oleander. En tur i haven er derved en spændende form for bibelhistorie.
    Blykælderen/Bleikeller er en kælder ved siden af selve domkirken i Bremen. Her ligger der otte mumier i glasklædte montrer. De blev fundet bevaret i sand under domkirken og flyttet hertil. Mumierne er blandt andet et par svenske officerer fra Trediveårskrigen.

     

    Böttcherstraße

    Den omkring 100 meter lange bødkergade, Böttcherstraße, er en særlig arkitektonisk oplevelse. De fleste huse er opført i årene 1922-1931, og her er flere eksempler på den tyske murstensekspressionisme.

    Den primære bygherre var Ludwig Roselius, der i starten af 1900-tallet købte huse og grunde, hvor han lod nye bygninger opføre. Det første var Böttcherstraße 6, der i dag er indrettet som museet Museum im Roselius-Haus. Andre bygninger er Paula-Modersohn-Becker-Haus fra 1926, Atlantis Haus fra 1931 og Robinson-Crusoe-Haus fra 1931. I nogle af husene finder man museer; blandt andet over maleren Paula Modersohn-Becker.

    Ved indgangen til gaden er Bernhard Hoetgers relief fra 1936, Lysbringeren/Lichtbringer. Det blev sat op som symbol på nationalsocialismens og Adolf Hitlers sejr over de mørke magter.

    I middelalderen og op til 1800-tallet var gaden forbindelse mellem Bremens markedsplads og floden Wesers bred, og det gav den betydning og trafik. Med flytning af havnen blev dette ændret. I dag er gaden dog igen meget levende med blandt andet mange butikker, cafeer og kunststeder.

     

    Schnoor, Bremen

    Schnoor

    Schnoor er navnet på Bremens ældste bydel og på hovedgaden heri. Ordet kommer fra rebslagerierne i kvarteret; dvs. fra produktionen af snore. Det var her, byen blev etableret, og hvor handelen udviklede sig gennem fiskeri og forskellige værksteder.

    På en spadseretur gennem Schnoor kan man tydeligt se byens fortid. Her er byggerier tilbage til 1400-tallet og hovedsageligt byhuse fra 1600-1700-tallene. Fra 1800-tallet forfaldt bydelen i takt med øget behov for varetransport, som de smalle stræder ikke kunne honorere.

    Schnoor kom relativt uskadt gennem 2. Verdenskrig, men alligevel med tidens forfald. I 1959 startede genrejsningen med renoveringsstøtte fra bystyret, og i dag står husene smukt og stemningsfuldt som et levende vidne om Bremens udviklingstid.

    Skipperhuset/Schifferhaus (Stavendamm) er et af Schnoors kendteste huse. Det blev opført i 1630, og gennem tiden har her fx været kro og forskellige forretninger. Huset er relativt uændret gennem tiden både indvendigt og udvendigt, og der er åbent ved særlige lejligheder.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bremen her.

Andre seværdigheder

    Bremer Roland, Bremen

    Bremer Roland

    Roland var markgreve I Bretagne og hærfører under Karl den Store i 700-tallet. Han faldt i 778 i Roncevaux under et bagholdsangreb, og det franske Rolandskvadet/Chanson de Roland har side udødeliggjort greven for sin tro og indsats, der senere kom til at symbolisere justits gennem de Rolandsøjler, der blev rejst i frie byer.

    I Bremen blev den nuværende Roland opstillet i 1404 som beskytter af byen og symbol på dens frihed. Der havde tidligere været en statue af træ. Roland står foran rådhuset, men kigger mod domkirken. Det er et symbol på byens frihed for kirkelige krav på territorium.

    Selv figuren Bremer Roland er 5,47 meter høj og står på en 60 centimeter høj sokkel. Pillen med den gotiske baldakin bag Roland bringer totalhøjden op på 10,21 meter. Roland bærer sit sværd, Durendal, og et skjold med den kejserlige ørn med to hoveder.

    Bremer Roland er den ældste, bevarede Rolandsøjle, og siden 2004 har den været at finde på UNESCO’s liste over verdensarv.

     

    Schütting

    Schütting er navnet på den bygning, hvor Bremens købmandslav havde til huse. Siden 1849 har byens handelskammer ligget her. Købmandslavet lod Schütting opføre i årene 1537-1538. Det var en statelig bygning, der med beliggenheden lige over for byens rådhus symboliserede købmændenes rigdom og magt i byen.

    Stilen er flamsk renæssance. Trappegavlene er bevaret i oprindelig udgave, mens facaden mod pladsen Am Markt blev ændret i 1800-tallet. Husets indgang lå i gavlen indtil 1890erne, hvor midterportalen blev opført. Over portalen pryder Bremens købmænds våbenskjold.

     

    Himmelssaal, Bremen

    Himmelsalen
    Himmelssaal

    Hotel Hilton Bremen ligger fornemt placeret med udgang til oplevelserne i Böttcherstraße og bycentrum, men på hotellet er der i sig selv et par seværdigheder. De ligger i den del af hotellet, der vender ud mod Böttcherstraße; i Atlantishuset/Atlantis Haus.

    Ludwig Roselius lod Bernhard Hoetger arbejde med huset. Hoetger var inspireret af kunstneren Paula Modersohn Becker og arbejdede med træ, metal og glasbyggesten. I Atlantis Haus var tanken, at husets vindeltrappe skulle lede op til himlen, symboliseret ved Himmelsalen/Himmelssaal.

    I trappepartiet og i Himmelssaal dominerer de blå og hvide glassten, der giver et særligt lysindfald. Oven på trappepartiet ligger en lille sal med en særlig akustik. Man kan stå i midten og høre sin egen stemme som gennem højttalere.

    Himmelssaal blev nærmest komplet genopbygget efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser, og man brugte de originale glassten til arbejdet. Derfor er der en del af dem, der er splintrede.

     

    Domkirkepladsen
    Domshof

    Domshof er det gamle Bremens vigtigste plads; her lå og ligger blandt andet rådhuset og domkirken. Pladsen hørte fra 900-tallet til 1803 direkte under kirken som en enklave med navnet Dombezirk, og den var dermed ikke underlagt bystyret i Bremens myndighed. I den tidligere middelalder var det kirkelige område omgrænset af en mur, men allerede i 1043 blev den revet ned.

    Domkirken lå på et højdepunkt, som var 5,5 meter højere end pladsens modsatte ende. Den del blev med tiden hævet, og i 1300-tallet havde pladsen sin nuværende form og størrelse på 135x60 meter.

    Pladsen blev benyttet til mange ting; blandt andet ridderturneringer. Både kirken og Bremen gjorde krav på pladsens udnyttelse og med tiden var der både handel og militærparader her fra byens side. De blev gennemført på trods af protester fra Dombezirk på vegne af højheden heraf, der flere gange skiftede hænder fra fx svenskere til hannoveranere.

    I 1803 blev Domshof en almindelig del af byen, og gennem de følgende årtier blev der gennemført forskellige saneringer og nybyggerier. Fra slutningen af 1800-tallet blev der bygget flere bankbygninger, blandt andet Bremer Banks (Domshof 8-9) opførelse i nyrenæssance fra 1904 og Deutsche Bank (Domshof 25) fra 1890, det er de mest markante af bankerne.

    Man kan se flere monumenter på pladsen. Bismarck-mindesmærket/Bismarckdenkmal er en rytterstatue fra 1910, og en mere moderne rytterstatue er springvandet Neptunbrønden/ Neptunbrunnen, der blev stillet op i 1991.

     

    Überseemuseum, Bremen

    Oversøisk Museum
    Überseemuseum

    På det oversøiske museum er natur, kultur og handel temaerne. Her er fokus på emner fra oversøiske lande og verdensdele, og samtidig kan man se dele af Bremens historie og udvikling skildret. Det drejer sig om byens økonomiske blomstringstid som førende handelsby, og i udstillingen er der en meget levende gennemgang af fx skibsfarten og bomuldshandelens betydning for Bremen.

    Museets udgangspunkt var naturhistoriske og etnografiske samlinger, der i 1875 blev samlet med formål at etablere et museum. I 1890 blev mange genstande vist på Den Nordvesttyske Handels- og Industrimesse, og udstillingens popularitet gjorde, at den blev forlænget til 1895. Året efter blev museet officielt åbnet i den nuværende bygning.

    Überseemuseum er et af Bremens absolutte skatkamre. Her er en overflod af effekter fra hele verden. Afrikanske masker og asiatisk byggekunst er blot et par eksempler på udbyttet af et besøg rundt på Jorden i museets udstillinger.
    Samlingen af dyr er ligeledes imponerende. Smukt opsatte dioramaer giver indtryk af verdens dyreliv, og fra svundne tider kan man blandt andet tage et kig på et dinosaurusskelet.

     

    Bremens Rådskælder
    Bremer Ratskeller

    Bremer Ratskeller er en vinkælder og spisested, der går lige så lang tid tilbage som Bremens rådhus, som ligger oven på Ratskeller. Her finder man landets største samling tyske vine, hvoraf den ældste er fra 1653.

    Samlingen af de mange vine samt udskænkningen af dem skyldes det historiske monopol, rådet i Bremen havde for vinhandel. Derved blev Ratskeller byens vinsted, og stadig flere vine kom til.

    Monopolet har længe været brudt, men traditionen fortsatte, og i dag kan man nyde suset fra fortiden i de smukke og stemningsfulde omgivelser. Her er fx hvælvede søjlesale, vægmalerier, vintønder og de små rum, Priölken, hvor man siden 1599 har kunnet sidde i sit eget lille rum og nyde et måltid.

     

    Wallmühle, Bremen

    Voldanlæggene
    Wallanlagen

    Rundt om Bremens gamle by ligger et grønt bælte af parker. Det er et velbesøgt, rekreativt område, som indtil 1700-tallet udgjorde byens befæstning.

    Mod vest lå floden Weser som naturlig beskyttelse, mens det flade land mod øst måtte beskyttes. Siden 782 har der været forsvarsanlæg; i de første århundreder en mur af træ. I 1200-tallet blev de første stenanlæg etableret. På ydersiden anlagde man voldgraven, der i begge ender løb ud i floden Weser.

    I 1250 var der bygget 6 byporte som adgangsveje gennem voldanlægget; Ostertor, Bischofstor, Herdentor, Ansgariitor, Brückentor og Natel. Omkring år 1300-tallet var murene udbyggede til i alt 22 tårne og en højde på 5 meter.

    Den største udbygning af fæstningsanlægget blev gennemført i årene 1623-1664, hvor hollandske Johan van Valckenburgh stod bag den takkede voldgrav med tilhørende anlæg, man i dag tydeligt kan se resterne af. Hele byen blev omsluttet, og på Wesers vestlige bred blev bydelen Neustadt grundlagt med tilsvarende voldanlæg omkring sig, så hele byområdet var omgivet af en takket forsvarsring.

    I 1750 var der 5 byporte øst for Weser; Stephanitor, Doventor, Ansgaritor, Herdentor og Ostertor; samt 2 øst for; Hohentor og Buntentor. I samme århundrede begyndte man at omdanne anlæggene til anderledes aktiver for byerne. Store belejringskrige var forældede, og i stedet blev der i stigende grad anlæg parker og bygget møller på voldene bastioner. I 1811 stod hele anlægget færdigt som en engelsk landskabshave.

    I dag er voldanlægget bevaret i lettere ændret form rundt om den gamle bydel øst for Weser, mens der omkring Neustadt kun er bevaret et grønt bælte samt en enkelt sø som rest af voldgraven. Haverne fra de seneste århundreder er gode for vandreture, hvor man støder på en del skulpturer og mindesmærker.

     

    Bremen Kunsthal
    Kunsthalle Bremen

    Kunsthalle Bremen er et kunstmuseum, der er beliggende i området for byens tidligere voldanlæg. Museumsbygningen blev opført 1847-1849 og senere udvidet. Facaden i dag stod færdig i 1904.

    Museets samling er betydelig og spænder over værker fra 1300-tallet til i dag. Af malerier er her blandt andet store europæiske mestre samt franske og tyske impressionister som Liebermann, Manet, Monet, Renoir og van Gogh. Her er også en skulptursamling, der tidsmæssigt tager sin start i 1500-tallet, en del værker inden for nyere medier, kobberstik samt mønter og medaljer.

     

    Universum, Bremen

    Universum

    Universum er et naturvidenskabeligt legeland, hvor man kan gå på oplevelse i dybhavet, Jordens indre, himmelrummet, mennesket og andre temaer. Stedet er delt i tre dele; Science Centre, SchauBox og EntdeckerPark.

    Science Center byder på flere hundrede interaktive eksperimenter og oplevelser, der blandt andet tager en med på en rumrejse, en tur med en ubåd til 2.500 meters dybde og ind i en dagligstue, der bliver ramt af jordskælv.

    SchauBox er der, hvor Universums indgang ligger, og i den rustrøde bygning arrangeres skiftende udstillinger. EntdeckerPark er et stort friluftsområde med lege- og opdagemuligheder. Højest er Vindtårnet/Turm der Lüfte, som man kan gå op i. Det er 27 meter højt, og fra toppen kan man se Bremens tårne med domkirken som de karakteristiske tvillingetårne.

     

    Schlachte

    Schlachte er navnet på den gade, der løber langs floden Wesers bred i Bremens centrum. I dag er Schlachte byens førende strøg af spisesteder og tyske biergarten, men tidligere var det en travl havnekaj. Navnet Schlachte kommer da også fra pælene, der var havnens bolværk.

    Med tiden flyttede tyngdepunktet i byens havn væk fra bykernen mod havet og til Bremerhaven. Før det skete, var Schlachte dog allerede et velbesøgt sted med serveringssteder i byen. Siden 1990erne er det nuværende Schlachte blevet anlagt i stedet for kontor- og magasinformålene, der dominerede tidligere i århundredet.

    Neden for selve gaden, langs Weser, ligger flodpromenaden, der også er en tur værd. Her kommer man tæt på floden og den trafik, der foregår her; fx havnerundfarter.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bremen her.

Ture fra byen

    Bremerhaven, Tyskland

    Bremerhaven

    Bremerhaven er en havneby, der ligger mundingen af floden Weser. Byen er hjemsted for en af Tysklands vigtigste havne, og den hører til hansestaden Bremen som dennes fremskudte havneby. Der har ligget landsbyer i området siden 1100-tallet, mens Bremerhaven selv blev grundlagt i 1827. I 1939 blev byen en del af Wesermünde, der var blevet dannet i 1924 ved sammenlægning af byerne Lehe og Geestemünde. Det samlede byområde fik navnet Bremerhaven i 1947, hvor tilknytningen til Bremen også blev genetableret administrativt.

    I dag kan man opleve en dejlig maritim atmosfære i Bremerhaven, hvor man kan gå nogle ture langs Weser og den mindre Geeste, der bugter sig gennem byens centrum. Det moderne centrum ligger nord for Geestes munding, og her ligger Bürgermeister-Smidt-Straße som byens forretningsstrøg i nord-syd-gående retning. Helt mod syd i dette område kan man se tårnet Bremerhaven Radar Tower, der er et 107 meter højt tårn, der blev opført 1962-1965. I tårent er der en 360°-panoramaudsigt fra 59 meters højde, hvor man kan se hele byens centrum og omgivelser.

    Som en betydelig havneby kan man se nærmere på søfart og skibe på Deutsches Schiffahrtsmuseum, der er et søfartsmuseum ved Weser. På museet kan man blandt andet se Bremerkoggen, der er et bevaret skibsvrag af en kogge fra 1380, og her er også en spændende skildring af den tyske søfartshistorie gennem forskellige temaudstillinger. Ved søfartsmuseet kan man også se skorstenen fra det atomdrevne fragtskib Otto Hahn og en del fartøjer i museumshavnen. Det drejer sig om fx ubåden Wilhelm Bauer fra Kriegsmarine, barken Seute Deern, fyrskibet Elbe 3 og slæbebåden Seefalke fra 1924.

    Går man mod nord langs Weser fra søfartsmuseet, kan man se nogle moderne bygninger i form af Klimahaus Bremerhaven og Hotel Sail City. Klimahaus er en videnskabeligt udstillingscenter, hvor fokus er Jorden og en rejse gennem kontinenter og klimazoner. Det 147 meter høje Hotel Sail City ligger ved siden af Klimahaus og står som en af Bremerhavens mest karakteristiske bygningsværker. Tæt herpå kan man besøge museet Deutsches Auswandererhaus, der fortæller historien om den tyske udvandring til ikke mindst Nordamerika. Bremerhaven var den største udvandringshavn i det kontinentale Europa gennem store dele af 1800-tallet, og derfor ligger museet et historisk sted for de mange skibe, der engang sejlede herfra på enkeltbilletter.

    Der er også flere andre ting at se i den tyske havneby. I centrum langs Weser kan man besøge den kompakte og fint byggede Zoo am Meer, hvor der blandt andet bor isbjørne. Det er også muligt at opleve fiskeriet i Bremerhaven gennem fx en tur i fiskerihavnen, på den gamle fisketrawler Gera og i det hyggelige Fiedler’s Fischmarkt. Man kan også tage med HafenBus på en tur til Bremerhavens moderne havneområder, hvor man får et fint indtryk af havnen og dens størrelse og aktivitet. En af de kuriøse seværdigheder er udsigtsplatformen Container-Aussichtsturm, der giver fin udsigt over havneområdet fra toppen af nogle skibscontainere.

     

    Wangerooge, Tyskland

    Wangerooge

    Wangerooge er en af de frisiske øer, som ligger i Nordsøen langs Tysklands og Hollands kyster. Den er en af de mindste af de beboede østfrisiske øer, og øen er også den østligste af disse. Wangerooge ligger cirka 7 kilometer fra fastlandet, og den er 8,5 kilometer lang og op til 2,2 kilometer bred.

    Wangerooge er et populært udflugtsmål grundet øens natur med lange sandstrande og en natur, der ellers består af marskland. Øen er også kendt for sin jernbane, Wangerooger Inselbahn, der er en smalsporsbane, som drives af Deutsche Bahn. Banen forbinder som det vigtigste Wangerooges by og havn, og banen er hyppigt benyttet, fordi øen er bilfri.

    Byen på Wangerooge er hyggelig og smukt beliggende tæt på naturen. Her kan man gå en tur ad hovedgaden Zedeliusstraße, der mod nord slutter ved den højtbeliggende Café Pudding, hvorfra der er en smuk udsigt over strandpromenaden og Nordsøen. Mod syd ad Zedeliusstraße ligger stationen, der er en af byens større opførelser.

    Fra store dele af Wangerooge kan man se tårnet Westturm, der står med en højde på 58 meter i den vestlige ende af øen. Det første Westturm menes bygget i 1300-tallet som kirketårn helt mod vest for at fungere som sømærke. Det andet Westturm fra omkring år 1600 blev bortsprængt i 1914, og det nuværende tårn blev bygget som ungdomsherberg i 1932. Den funktion har tårnet fortsat.

     

    Rathaus, Emden

    Emden

    Emden er en havneby ved floden Ems i det nordvestlige hjørne af Tyskland. Byens historie går i hvert fald tilbage til 700-tallet, men dens grundlæggelse kendes ikke med sikkerhed. Emden har gennem tiden spillet en rolle i reformationen i 1500-tallet, og med Emdenrevolutionen i 1595 opnåede byen status som en delvist autonom bystat. Byen var rig gennem 1600-tallet, og i 1744 blev den annekteret af Preussen. Senere blev Emden forbundet med Ruhrområdet gennem Dortmund-Ems-Kanalen, og siden da blev havnen løbende udviklet.

    I dag er Emden en hyggelig by at besøge. Det meste af Emden blev ødelagt af engelske og amerikanske bombardementer under 2. Verdenskrig, og man kan derfor se nyere seværdigheder. Emdens rådhus er en af byens mest kendte opførelser. Det blev oprindeligt bygget 1574-1576, og efter 2. Verdenskrig blev det genopbygget med delvis genanvendelse af gamle bygningsdele. Rådhuset står derfor som en arkitektonisk blanding af nyt og gammelt.

    Emdens rådhus ligger midt i den gamle bydel, og foran det ligger Ratsdelft, der er navnet på Emdens inderhavn. Man kan gå en hyggelig tur langs Ratsdelft, hvor der også ligger flere museumsskibe som fx fyrskibet Amrumbank Deutsche Bucht. Man kan fortsætte turen langs byens øvrige del af havnen og de mange kanaler og voldgrave, der omgiver den gamle by. I den gamle by kan man se husene Pelzerhäuser fra 1500-tallet, der som de eneste i kvarteret overlevede bomberne den 6. september 1944. Man kan også besøge den genopbyggede kirke Große Kirche.

    Men kan også tage på en af de populære kanal- og havnerundfarter i Emden, hvor man fra byens vandveje sejler fra og til Ratsdelft og oplever både byen og dens grønne omgivelser. Man kan også sejle til museet Kunsthalle, der ligger ved kanalen Stadtgraben. På museet er der fokus på udstillinger af kunst fra 1900-tallet til i dag. Man kan også se en regional kunst- og kulturhistorisk samling på Ostfriesisches Museum, der er indrettet i Emdens rådhus.

     

    Hamburg, Tyskland

    Hamburg

    Hamburg er med flere end to millioner indbyggere Tysklands næststørste by og Nordtysklands absolutte metropol. Dens rigdom er skabt gennem århundreder som succesrigt medlem af Hanseforbundet, hvor Hamburg voksede sig stor som havneby, og den dag i dag er det maritime da også allestedsnærværende og en fortsat kilde til handel og turisme.

    Hamburg er en af Centraleuropas store porte mod verden. Handelen er gennem århundreder gået gennem byen, der nu har dejlige forretningsstrøg, markeder og masser af seværdigheder. Livet omkring havnen er blevet stærkt udviklet de seneste år, hvor bydelen Speicherstadts historiske varehuse er omdannet til aktiviteter, kontorer og med boliger og kulturinstitutioner blandet smukt ind i de gamle rammer.

    Kulturlivet er også meget spændende med et varieret udbud af fx museer, og så kan man naturligvis også tage en tur gennem det farverige forlystelseskvarter St. Pauli. Teaterscenen er interessant med store og små opsætninger.

    Hamburgs centrum byder også på rig mulighed for at se på kirker og andre smukke byggerier. Bydelen Kontorhausviertel er med mange markante 1900-talsbygninger et eksempel på særlige arkitektoniske seværdigheder. Den tyske ingeniørkunst er også til stede med fx Alter Elbtunnel, der på utraditionel vis krydser Elben.

     

    Kugelbake, Cuxhaven

    Cuxhaven

    Cuxhaven er en havneby i Niedersachsen, som ligger ved Elbens munding i Nordsøen. Det er også ved denne munding, man kan se Kugelbake, der er byens vartegn. Kugelbake er et sømærke på den yderste tange, der deler floden og havet, og det 30 meter høje træbyggeri har gennem tiden også været benyttet som fyrtårn. I dag kan man gå en tur ved sømærket og også på den lange strand og Kugelbake Fort umiddelbart vest for herfor.

    I selve byen Cuxhaven kan man gå en tur i centrum, der ligger rundt om byens gamle havnebassiner. Går man til gaden Lentzstraße ved havnen kan man se Hapag-Hallen, der er en gammel banegård, der blev opført af rederiet Hamburg-Amerika-Linie i år 1900. Den smukke banegård fungerede som transitsted for mange udvandrede, der sejlede fra Cuxhaven til Amerika.

    Der er også flere muligheder for at komme en tur på vandet fra Cuxhaven. Man kan fx tage med færgen til Neuwerk, der ligger nordvest for byen. Neuwerk hører administrativt til byen Hamburg, og den er præget af natur med sine få indbyggere. Man kan også sejle længere ud i Nordsøen til øen Helgoland, der byder på et smukt og særpræget landskab samt en spændende historie.

     

    Helgoland, Tyskland

    Helgoland

    Helgoland er en lille klippeø, der ligger i Nordsøen nordvest for byen Cuxhaven. Helgoland har en spændende historie, fantastisk natur, og så består øen faktisk af både Helgoland og naboøen Düne. Hovedøen består nærmest af to selvstændige dele, hvoraf den ene del er en sandstensklippe på op til 61 meter i højden med stejle skrænter, mens den anden del er fladt lavland. De to dele kaldes da også for Oberland og Unterland.

    Helgoland hørte under Danmark indtil 1807, hvor England under Napoleonskrigene erobrede den og efterfølgende overtog styret af den. Øen blev tysk i 1890, og Tyskland etablerede herefter en flådebase på Helgoland. Den 18. april 1945 udbombede englænderne Helgoland, som britiske tropper besatte efter krigens afslutning. I 1947 sprængte briterne alle øens militærinstallationer væk i en gigantisk eksplosion, der ændrede Helgoland udseende. I 1952 fik Tyskland øen tilbage.

    Man kan komme til Helgoland med færger fra Hamburg og Cuxhaven. Man kommer til havnen på hovedøen, hvorfra der er direkte adgang til den lille og hyggelige by på øen. Her ligger husrækkerne på stribe på det flade land og også på en del af Oberland. Mod syd kan man gå til øens gamle sydspids, hvorfra der er en fin udsigt over byen, havnen, havet og til naboøen Düne, der historisk hang sammen med hovedøen, indtil en stormflod skilte øen i to dele.

    På Oberland kan man opleve Helgolands egenartede natur. Man kan med fordel følge stien Klippenrandweg, der følger kysten. Mod vest står klippesøjlen Lange Anna, der er Helgolands naturlige vartegn. Man kan også sejle til Düne fra hovedøens havn, og på den ø er naturen helt anderledes med strande stort set hele vejen rundt. Der er også feriehuse og en flyveplads på den flade Düne. En anden del af oplevelsen på Helgoland er øernes status som værende uden for toldzonen i EU, og derved har Helgoland etableret sig som toldfrit område.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    De tidlige bosættelser

    I Bremens nuværende område bosatte den germanske folkestamme chaukerne sig omkring Jesu fødsel. Med folkevandringer hen mod 200-tallet smeltede stammen sammen med sakserne i dette område og friserne længere mod nordvest.

    Gennem de følgende århundreder, op til 700-tallet, skete der bosættelser langs floden Weser. Det var på området Bremer Düne, der med sin beskyttende højde gav beskyttelse mod højvande. Samtidig var afstanden til vadesteder over floden ikke lang.

    Bremer Düne var et klitområde på 20-30 kilometer i længden, hvor Bremens gamle bydel senere voksede frem. Klitryggen var på stedet for byens nuværende domkirke omkring 10 meter høj.

    Omkring år 150 blev Bremen første gang nævnt under det nu hedengangne navn Fabiranum. Det var grækeren Claudius Ptolemäus, der beskrev bosættelserne langs Weser; Ptolemäus arbejdede som bibliotekar i Alexandria.

     

    Karl den Store og kristningen

    Under De Saksiske Krige i årene 772-804 kæmpede sakserne under Widukind mod Karl den Stores frankere, og de tabte. Karl den Store indførte loven Lex Saxonum, der blandt andet kom til at kristne befolkningen, idet tilbedelse af de hidtidige guder med Odin i spidsen blev forbudt.

    Bremen blev bispesæde, og i 787 blev Willehad byens første biskop. To år senere kunne han indvie den første domkirke på den lille bys højeste punkt. Kirken blev viet til Sankt Peter, hvis nøgle til Paradis blev og stadig er byens våben og symbol.

    Bispesædet i Bremen kom i 805 til at høre under ærkebispesædet i Köln, hvilket grundet lang afstand gav bremerne relativt frie hænder.

    Ærkebispesædet Hamburg blev plyndret af vikinger i 848, og ærkebiskop Ansgar flyttede sit sæde til Bremen, og dermed var Bremen blevet ærkebispesæde for Hamburg-Bremen. Dermed var der åbnet for missioner til Skandinavien og det nordøstlige, germanske område, og Bremen blev i denne tid kaldt for det nordlige Rom grundet dens religiøse vigtighed og rolle mod nord. Fra byen udgik Ansgar som Nordens apostel og kristnede dele af de skandinaviske vikinger.

    Danske vikinger kom dog også til Ansgars nye sæde, og i 850 hærgede de og ødelagde blandt andet Bremen domkirke, så en ny måtte opføres. Omkring domkirken blev der bygget fæstningsværker, så dette territorium gennem århundreder var som en by i byen.

     

    Handelen kommer til byen

    Frisiske handelsfolk sejlede på floderne og havet nord for Bremen, og i stigende grad etablerede de sig også i byen, der nød godt af den stigende aktivitet. Wesers sidearm, Balge, dannede i Bremens centrum en naturhavn, der var byens første.

    På dette tidspunkt var byens udbredelse begrænset til arealet mellem Balge og markedspladsen, men handelens blomstring skabte vækst i byen fra området omkring Balge og gaden Langenstraße. Denne del af byen voksede med tiden sammen med domkirkebyen; dog fortsat med en adskillelse mellem dem.

    I 888 fik ærkebiskop Rimbert handelsrettigheder, der indbefattede told og valuta. Vest for domkirken og ikke helt på den nuværende markedsplads blev byens marked etableret. I århundredet prægede Rimbert også de første mønter i Bremen.

    I 937 satte Otto I byen under kongelig beskyttelse, og han udvidede ærkebispesædets værdier og handelsrettigheder. Kongen overdrog besiddelser til kirken, der fik lov til at holde to store markeder; hvoraf det ene har udviklet sig til dagens Bremer Freimarkt, der er en af Tysklands ældste fortsat vedligeholdte markedstraditioner.

     

    Udbygning og opdyrkning

    I 1032 blev byen første bymure af sten opført. Den stigende handel over havet med ikke mindst Norge og England medførte en stigende økonomisk indflydelse, der dermed skulle beskyttes. Få år senere begyndte en større ombygning af domkirken; det var begyndelsen til den kirke, man kan se i dag.

    I 1041 hærgede en brand Bremen, der måtte genopbygges. I de følgende årtier skete en betydelig økonomisk opblomstring, der skyldes øget handel. Bremen blev i denne tid en betydende handelsby for regionen, og den blev i stigende grad benyttet som oplagsplads.

    Ærkebiskop Adalbert medvirkede til, at de første munke kom til Bremen i 1050. Det var benediktinermunke, som grundlagde et kloster viet til Sankt Paul. Klostret virkede til 1523.

    I 1100-tallet blev det sumpede land øst for byen dyrket af hollandske landmænd, der anlagde diger og derved bidrog til Bremen som bugnende markedsplads. Hollænderne var kommet hertil med privilegier, og fra 1171 kom de også til at gælde i området vest for byen og Weser.

     

    Borgerrettigheder indføres

    Med den voksende handel og blomstrende økonomi, blev befolkningens indflydelse stadig tydeligere for byens udvikling. Gennem 1100-tallet blev der givet forskellige rettigheder til indbyggerne.

    Væsentligst var privilegierne, som kejser Friedrich I gav gennem det såkaldte Gelnhauser Privileg i 1186. Privilegierne fastsatte, at Bremen kun kunne regeres direkte af kejseren eller af et borgerskab og således ikke af kirken. Byen blev således formelt set en fri rigsstad, som var kendetegnet ved direkte kejserstyre.

    Kirkens magt var dog fortsat tilstede i byen, der i begyndelsen af 1200-tallet havde 10.000-15.000 indbyggere.  Fx lod ærkebiskop Gebhard II en kæde spænde over Weser i 1220 for at kræve afgifter for passage. Denne hindring blev dog fjernet efter få år grundet opposition fra byens side.

    I 1229 så det første rådhus i Bremen dagens lys. Det lå på hjørnet af gaderne Obernstraße og Sögestraße, og med denne institution var den en manifest borgerlig magtenhed i byen. Fire år senere stadfæstede ærkebiskop Gebhard II rettighederne i byen.

    Bremens stadsrettigheder blev dog først rigtig offentligt formulerede med Bremer Stadtrecht i 1303. Bremer Stadtrecht var en forfatning for byen, der regulerede blandt andet byrådets beføjelser, borgernes rettigheder, strafferet og handelsregler. Forfatningen blev revideret et par gange i 1400-tallet, men var ellers i anvendelse til 1800-tallet.

     

    Stridigheder og vækst

    Midten af 1300-tallet blev en urolig tid. Gennem årene 1348-1350 herskede der en ærkebispefejde, hvor opponenterne var Gottfried von Arnsberg og grev Moritz von Oldenburg, der hver især mente sig berettiget til at blive valgt som ny ærkebiskop. Von Arnsberg blev udpeget ved blandt andet greverne af Hoyas hjælp, og von Oldenburg samlede en mindre styrke, der angreb byen. Med pestens hærgen i Bremen i 1350 døde næsten halvdelen af befolkningen, og Bremen måtte overgive sig til von Oldenburg. De to stridende parter delte herefter magten med Gottfried von Arnsberg som nominel ærkebiskop.

    Ærkebiskop Gottfried nød beskyttelse hos greverne af Hoya, der residerede lidt syd for Bremen, og her opholdt Gottfried sig også ofte. Med pestens rasen mistede greverne livegne til deres landbrug, og mange var draget til Bremen, hvor de efter et år blev frie borgere og indbyggere. De forhold kridtede linjerne op, og Bremen tabte i 1358, hvorved mange blev tilfangetaget. Byen måtte af løsesummer, der efterfølgende pålagde borgerne skatter.

    Det svækkede Bremen måtte i 1365 se ærkebiskop Albert II af Braunschweig-Lüneburg forsøge at opnå herredømmet i byen. I maj 1366 blev byen angrebet, og her blev frihedssymbolet, Rolandfiguren på markedspladsen, sat i brand. Opgøret havde rødder i social uro, men senere på året var tilstandene kommet tilbage til tidligere.

    I begyndelsen af 1400-tallet var Bremen kommet ovenpå igen. Bystyret opførte et imponerende rådhus på markedspladsen, og en ny Rolandstatue blev stillet. Begge er bevaret til i dag, og de var symboler på byens formåen. Rolandstatuen desuden en synligt bevis på byens frihedsrettigheder, og den blev stillet op, så den vendte ansigtet mod domkirken for endeligt at markere bystyrets og derved befolkningens magt.

     

    Hansestaden Bremen

    I alt fire gange var Bremen medlem af Hanseforbundet; 1260-1285, 1358-1427, 1438-1563 og 1576-1669. Den første tid blev kun på 25 år, før Bremen blev ekskluderet. Årsagen var, at Bremens købmænd prioriterede de nord-sydlige handelsveje, hvor forbundet opretholdt en blokade mod Norge for at styrke den øst-vestlige handel.

    Genindmeldelse skete i 1358, hvor Bremen økonomisk og politisk var i knæ. Købmændene handlede med Flandern, som Hanseforbundet havde boykot mod, og utilfredsheden med den foregående handel tvang Bremen med i forbundet og derved til at stoppe handelen med Flandern.

    I årene 1427-1438 var Bremen ikke medlem som følge af interne anliggender, og byen blev også ekskluderet 1563-1576; denne gang grundet religiøse stridigheder mellem fraktioner af kristne.

    Bremens handelsflåde kom vidt omkring, og den talte 65 skibe med en samlet kapacitet på 8.000 ton i 1560. Flåden var i slutningen af århundredet vokset til 107 skibe.

     

    Reformationen i Bremen

    Gennem middelalderen var domkirkeområdet, Domgebiet, en by i byen, og her bestemte kirken og ikke bystyret. Det havde ikke givet anledning til religiøse konflikter. I 1522 kom en augustinermunk til byen med den protestantiske tro, og han prædikede i en af byens kirker.

    Munken blev stemplet som kætter af den katolske kirke, mens bystyret tog parti for munken. Domgebiet var dog fortsat katolsk til trods for den hastige udbredelse af protestantismen i området. I 1532 afbrød en gruppe bremere dog en katolsk messe i domkirken og satte en protestantisk prædiken i gang i stedet.

    Den protestantiske kirkes indtog var dermed en realitet, og reformationen blev gennem århundredet gennemført i byen, hvor forskellige protestantiske retninger dominerede; der var således et stort antal calvinister.

     

    30-årskrigen

    Bremen søgte som mange andre mindre stater i området at holde sig neutrale under 30-årskrigen. Krigen var til dels en religionskrig om kom tættere på Bremen, da de calvinistiske trosfæller i De Forenede Nederlande bad om byens hjælp i 1623.

    Den Katolske Liga drejede sine hære mod nord for at knægte det allerede svækkede hanseforbund, og her lå byerne Bremen, Hamburg og Lübeck lige for. Ligaen ønskede blandt andet selv at overtage handelen på Østersøen.
    I 1625 gik kongen af Danmark, Christian IV, ind i krigen på Nederlandene og Englands side, og hans styrker kæmpede i slaget ved Lutter am Barenberg og led et stort nederlag. I stedet for kongens planlagte overtagelse af handelsstederne mod nord, kunne den katolske hærs general Tilly belejre Bremen, der dog ved løsepenge undgik en egentlig besættelse.

    Ærkebispesædet i Bremen var en stat, der nu var under den katolske, tysk-romerske kejsers indflydelse, men som fri by gjaldt dette ikke for selve byen Bremen. Kejseren udstedte dekret om, at den katolske kirke skulle have kirkens tidligere ejendom tilbage fra byen, der argumenterede med, at Bremen længe havde været protestantisk, og at dette således ikke var efter borgernes ønske.

    Med svensk hjælp bevarede Bremen sin frihed, men frygtede svensk herredømme. Derfor anmodede bystyret kejseren om at bekræfte byens status som kejserlig by, en fri rigsstad. Kejser Ferdinand III bekræftede denne status i 1646.

    I 1653 angreb svenske tropper fra deres territorium Bremen-Verden. Byen bevarede sin frihed, men resultatet blev visse skattebetalinger til svenskerne. I 1663 fik Bremen sæde i den tysk-romerske rigsdag, og derved steg byens indflydelse og vigtighed. Svenskerne angreb i 1665-1666 fra deres enklave Bremen-Verden, men måtte efter byens støtte fra blandt andet Danmark og Nederlandene underskrive en traktat i 1666 om at nedrive angrebsstillingerne. 30-årskrigen og de efterfølgende svenske angreb var nu ovre for Bremens vedkommende.

     

    Napoleonstiden og 1800-tallet

    I 1811 invaderede Napoleons tropper Bremen og gjorde byen til hovedstad i det franske departement Bouches-du-Weser, der omfattede landet ved Wesers munding. I 1813 trak de franske tropper sig ud, og ved Wienerkongressen i 1815 forblev byerne Bremen, Hamburg og Lübeck selvstændige republikker frem for at blive lagt sammen med nabostaterne.

    1800-tallet blev en fremgangsrig tid for Bremen, hvis handel udviklede sig positivt. Det første tyske dampskib blev bygget her i 1817, og ti år senere erhvervede bystyret en stribe ubetydeligt land ved Wesers munding. De købte det af Kongeriget Hannover og udviklede det siden til Bremerhaven, der med tiden overtog Bremens rolle som bystatens store handelshavn.

    I 1847 åbnede den første jernbane, den gik mellem Bremen og Hannover. Blandt virksomheder så blandt andet det senere Beck’s Bryggeri og rederiet Norddeutscher Lloyd dagens lys, og i 1872 blev bomuldsbørsen i Bremen etableret. Shipping og verdenshandel var kendetegnende for byen.

    Gennem århundredet steg indbyggertallet eksplosivt. Fra godt 30.000 omkring år 1800 boede her flere end 160.000 hundrede år senere.

     

    1900-tallet til i dag

    Under Weimarrepublikken voksede Bremens økonomi betragteligt, og infrastrukturen blev yderligere styrket. I 1920 startede fx de første ruteflyvninger fra byens lufthavn. I 1928 åbnede Columbuskajen i Bremerhaven; den var opkaldt efter Norddeutscher Lloyds flagskib, Columbus, der var den tyske handelsflådes største oceandamper. Kajens åbning gav bedre forbindelser over Atlanterhavet, hvor skibet TS Bremen blev symbolet på byens og landets kunnen. TS Bremen opnåede det blå bånd som det hurtigste skib over Atlanten. Bremerhaven som handelshavn gav vækst i byen; den blev og er en af Tysklands største havne.

    Som værfts- og havneby blev Bremen kraftigt bombet under 2. Verdenskrig. Her var også flyproduktion, som også var bombemål. Under de i alt 173 luftangreb blev cirka 60 % af byens bygninger ødelagt. Efter krigen startede et storstilet genopbygningsarbejde, og siden 1949 har byen været sin egen frie bystat i Forbundsrepublikken Tyskland.

    Tidligere tiders handel og tekniske kunnen er videreført til dagens Bremen, der er universitetsby og blandt andet har forskning og udvikling indenfor rumfartsteknologi som erhverv i byen. Bremens status som historisk hansestad afspejler sig også i byens gamle bydel, der med rådhuset, domkirken og Rolandstatuen som vartegn tiltrækker mange turister.