Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Potsdam er hovedstad i delstaten Brandenburg og en af Tysklands smukkeste barokbyer. Med en over 1000 år lang historie er der i sagens natur mange seværdigheder. Potsdam er tidligere kongelig residensby, og fra denne tid ligger her underskønne paladser og bygninger af stor historisk interesse. Det var desuden her, Potsdamkonferencen blev holdt i forbindelse med 2. Verdenskrigs afslutning.

Alter Markt udgør Potsdams centrum, og pladsen er omgivet af spændende bygningsværker. Altes Rathaus er byens tidligere rådhus. Det blev opført 1753-1755 og huset i dag Potsdam Museum. Syd for rådhuset ligger Palast Barberini, der i dag er indrettet som kunstmuseum. Mod syd ligger også Potsdamer Stadtschloss, der var residens for Brandenburgs kurfyrster og Preussens konger. På Alter Markt kan man desuden se den smukke klassicistiske kuppelkirke, Nikolaikirche.

Blandt Potsdams mange højdepunkter ligger bydelen Holländisches Viertel, der er Potsdams hollandske kvarter med flere end 100 gamle huse i hollandsk stil. Man kan også se russiske huse i kvarteret Alexandrowka, hvor der også ligger et museum for stedet. Blandt de andre seværdigheder i centrum står den imponerende Brandenburger Tor fra 1770 på Luisenplatz, der er opkaldt efter dronning Luise af Mecklenburg-Strelitz.

Potsdams vartegn og mest berømte udflugtsmål er slotsanlægget med Neues Palais og Sanssouci. Sanssouci blev opført som et lystslot med tilhørende slotspark, og det er med sine terrasser Potsdams vartegn. I slotsparken kan man også se Friedrich II’s store Neues Palais fra 1763-1769, der regnes som det sidste store slotsbyggeri i preussisk barok. I parken kan man også se Orangerislottet og Det Kinesiske Hus.

I Potsdam er der også en del nyere historie, som man kan opleve. Broen Glienicker Brücke over floden Havel dannede under den Kolde Krig grænsen mellem DDR og Vestberlin. Det var her, spionudvekslinger mellem USA og Sovjetunionen fandt sted. Schloß Cecilienhof ligger også i Potsdam, og det lille slot var rammen om Potsdamkonferencen i 1945 med deltagelse af Josef Stalin, Winston Churchill og Harry Truman.

Ture fra byen

  Berlin Brandenburger Tor

  Berlin

  Med sine 3,5 millioner indbyggere er Berlin Tysklands største by og samtidig en af Europas store historiske metropoler. Byen er hohenzollernes gamle residensby og gennem århundreder centrum for den store tyske kulturnation, der har givet verdens et utal af berømte kunstnere, tænkere og videnskabsmænd.

  Berlin var på mange måder også verdens centrum gennem 1900-tallet. Det var her, den Kolde Krig var varmest med USA og Sovjetunionen på hver side af Berlinmuren. Muren er væk i dag, men man kan se dele rundt omkring i byen, hvor stumperne danner monumenter over den delte tid.

  I dag er her masser af smukke bygninger fra de sidste mange århundreders stilarter til den moderne tids byggerier, der i overflod har fundet sted siden den tyske genforening blev en realitet i 1990. Interessante og bevidste stilblandinger ses også på blandt andet rigsdagsbygningen.

  Læs mere om Berlin

   

  Magdeburg panorama

  Magdeburg

  Magdeburg ligger smukt ved Elbens bredder og er en by med mange seværdigheder, skønne parker og en rig historie, der kan ses og opleves flere steder i centrum. Byen kendes naturligvis også for Magdeburgrettighederne, der var en samling bylove med stor indflydelse på styret i mange europæiske byer.

  Domkirken dominerer Magdeburgs skyline, og den er en af byens mest berømte bygningsværker. Kirken blev grundlagt af den tysk-romerske kejser Otto I, der i dag ligger begravet i domkirken. Han etablerede Magdeburg som den populært sagt første hovedstad i det tyske område, og det smittede af på byen gennem århundreder.

  Læs mere om Magdeburg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev