Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Potsdam er hovedstad i delstaten Brandenburg og en af Tysklands smukkeste barokbyer. Med en over 1000 år lang historie er der i sagens natur mange seværdigheder. Potsdam er tidligere kongelig residensby, og fra denne tid ligger her underskønne paladser og bygninger af stor historisk interesse. Det var desuden her, Potsdamkonferencen blev holdt i forbindelse med 2. Verdenskrigs afslutning.

Alter Markt udgør Potsdams centrum, og pladsen er omgivet af spændende bygningsværker. Altes Rathaus er byens tidligere rådhus. Det blev opført 1753-1755 og huset i dag Potsdam Museum. Syd for rådhuset ligger Palast Barberini, der i dag er indrettet som kunstmuseum. Mod syd ligger også Potsdamer Stadtschloss, der var residens for Brandenburgs kurfyrster og Preussens konger. På Alter Markt kan man desuden se den smukke klassicistiske kuppelkirke, Nikolaikirche.

Blandt Potsdams mange højdepunkter ligger bydelen Holländisches Viertel, der er Potsdams hollandske kvarter med flere end 100 gamle huse i hollandsk stil. Man kan også se russiske huse i kvarteret Alexandrowka, hvor der også ligger et museum for stedet. Blandt de andre seværdigheder i centrum står den imponerende Brandenburger Tor fra 1770 på Luisenplatz, der er opkaldt efter dronning Luise af Mecklenburg-Strelitz.

Potsdams vartegn og mest berømte udflugtsmål er slotsanlægget med Neues Palais og Sanssouci. Sanssouci blev opført som et lystslot med tilhørende slotspark, og det er med sine terrasser Potsdams vartegn. I slotsparken kan man også se Friedrich II’s store Neues Palais fra 1763-1769, der regnes som det sidste store slotsbyggeri i preussisk barok. I parken kan man også se Orangerislottet og Det Kinesiske Hus.

I Potsdam er der også en del nyere historie, som man kan opleve. Broen Glienicker Brücke over floden Havel dannede under den Kolde Krig grænsen mellem DDR og Vestberlin. Det var her, spionudvekslinger mellem USA og Sovjetunionen fandt sted. Schloß Cecilienhof ligger også i Potsdam, og det lille slot var rammen om Potsdamkonferencen i 1945 med deltagelse af Josef Stalin, Winston Churchill og Harry Truman.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]