Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Valladolid er en af de større byer i den spanske region Castilla y León, og det er en by med en spændende historie. I 700-tallet kom den mauriske erobring til denne region, som blev generobret af det kristne Spanien i 900-tallet. I slutningen af 1000-tallet gjorde grev Pedro Ansúrez byen til sin residensby og kom dermed til at grundlagde det moderne Valladolid, hvortil Ansúrez satte gang i en genbefolkning. I 1469 blev Isabella I og Aragoniens kong Ferdinand gift i Valladolid, der i 1400-tallet var Castiliens residensby. Det fortsatte til dels i 1500-tallet, hvor byen i 1561 blev ramt af den stor brand. I årene 1601-1606 var Valladolid hovedstad i det spanske monarki, men efter en pestepidemi blev hovedstaden flyttes tilbage til Madrid.

I dagens Valladolid kan man starte en spadseretur i centrum på pladsen Plaza Mayor, der blev anlagt som den første spanske plads med fine balkoner til at overvære festligheder efter det mønster, der siden er anlagt tilsvarende i fx Madrid. På Plaza Mayor står en statue af Valladolids grundlægger, Pedro Ansúrez, og her kan man også se byens rådhus. Det stod færdigt i 1908 med inspiration fra tiden beaux-arts. Alle bygningerne rundt om pladsen har arkader i stueetagen, og modsat rådhuset finder man Teatro Zorrilla.

Man kan også gå en tur i den store park Campo Grande, hvor der er en mange dejlige vandrestier, søer og monumenter som fx springvandene La Pérgola og Fuente de la Fama. Langs parkens nordvestlige side kan man se bygningen Academia de Caballeria fra 1920erne, som står i monumental historicistisk arkitektur. Mod ligger det store augustinerkloster, som i dag huser Museo Oriental, som udstiller en af Spaniens fineste samlinger orientalske effekter fra de seneste to tusind år. Tæt herpå og sydøst for parken står Valladolids store Columbus-monument, der blev stillet op i 1905.

Man kan også se mange andre smukke bygninger i Valladolid som fx byens katedral, som blev opført fra 1589, og som blev indviet i 1668. Katedralen var tænkt til at skulle være mere end dobbelt så stor, som den blev realiseret, og den skulle have været Spaniens største kirke. Det blev den ikke, men katedralen er alligevel seværdig. Man kan også se renæssancepalæet Palacio de Santa Cruz fra 1400-tallet, som i dag er indrettet som rektorat for byens universitet. Bygningen Colegio de San Gregorio blev i 1400-tallet bygget som kollegium, og det er et smukt sengotisk bygningskompleks, der i dag er indrettet som nationalt skulpturmuseum. På museet er der en fin samling malerier og skulpturer.

Der er også flere interessante museer i Valladolid. Casa de Cervantes er et museum i det hus, hvor forfatteren Miguel de Cervantes boede i 1605. Man kan også besøge Casa Museo de Colón, der er et museumcenter om Christoffer Columbus, der stod i spidsen for den europæiske genopdagelse af Amerika. Museet ligger i Valladolid, idet det var her, opdageren døde den 20. maj 1506. Endelig kan man også gå en tur langs floden Pisuerga, hvor der ligger parker og strande. Her kan man også se bygningen Seminario Menor, der blev bygget i tidstypisk stil under Francos styre i 1900-tallet.

Ture fra byen

  Burgos, Spanien

  Burgos

  Burgos er en by i provinsen Castilla y León i det nordlige Spanien. I den romerske tid lå det nuværende byområde på vejen mellem Burdigala og Asturica Augusta, der i dag er hhv. Bordeaux og Astorga, men man har ikke fundet spor efter en egentlig bydannelse fra denne tid.

  I 700-tallet erobrede maurerne regionen, som kongerne af Asturien generobrede, og i forbindelse med forsvaret mod de muslimske maurere blev der opført en borg i 884. Borgen blev til en by, og den blev i 931 hovedstad i Fernán González’ hertugdømme. I 1000-tallet blev Burgos kroningsby for Castiliens konger, og dens politiske, økonomiske og kulturelle vigtighed er fortsat gennem århundrederne siden da.

  Læs mere om Burgos

   

  Catedral de León

  León

  León er en by i regionen Castilla y León i det nordvestlige Spanien. Byen blev grundlagt i år 29 f.Kr. som militærlejr for Legio VI Victrix, og i år 74 blev den base for Legio VII Gemina. Derved udviklede den romerske by sig, indtil de muslimske maurere erobrede området i starten af 700-tallet. Det blev en nedgangstid, som afløstes af en opblomstring fra 910, hvor León blev hovedstad i kongeriget med samme navn.

  I 1188 holdt byen en af de tidligste parlamentssamlinger i Europa, Decreta de León, hvor Alfonso IX samlede adel, købmænd og håndværksfag til rådslagning. Udviklingen stagnerede senere til fordel for andre byer i ikke mindst Castilien. I dag er León en by med en stemningsfuld gammel del suppleret med nyere kvarterer med flere seværdigheder.

  Læs mere om León

   

  Salamanca, Spanien

  Salamanca

  Salamanca er en spansk storby i regionen Castilla y León. Dens historie går flere tusind år tilbage til den førromerske tid, hvor der lå et fort her. I 220 f.Kr. erobrede Hannibal byen, der hed Helmantica dengang, byen for Karthago, og efterfølgende blev den romersk, før den flere gange skiftede herredømme, indtil maurerne overvandt byen i 712. Salamanca blev kristen og spansk igen i 1085, og byen blev genbosat og udviklet så hurtigt, at byen i 1218 blev hjemsted for Spaniens første universitet. De følgende århundreder blomstrede byen, der fortsat er en af landet vigtigste universitetsbyer.

  I dag er Salamancas gamle bydel optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og man ser hurtigt hvorfor, når man går en tur i kvarteret. Her ligger den smukke Plaza Mayor som den centrale plads. Plaza Mayor blev anlagt i spansk barok i årene 1729-1755, og den regnes som en af Spaniens smukkeste pladser. Hele anlægget blev anvendt som tyrefægterarena til midten af 1800-tallet, og derfor er der døre og balkoner hele vejen rundt. Mod nord på Plaza Mayor blev byens rådhus indbygget i ensemblet. Umiddelbart vest for Plaza Mayor kan man besøge Mercado Central, der blev opført som markedshaller 1899-1909.

  Læs mere om Salamanca

Tilmeld dig vores nyhedsbrev