Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Storbyen Zaragoza ligger ved Ebrofloden i Aragonien, der kendes fra sin store historie som selvstændigt kongerige. Byen har dog også været scene for store begivenheder i nyere som fx i 2008, hvor Zaragoza var vært ved verdensudstillingen Expo 2008.

Der er mange seværdigheder i Zaragoza, og man bør ikke mindst besøge katedralen La Seo, Basílica del Pilar og Aljafería-paladset, der alle tre er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv som en del af Aragoniens mudéjar-arkitektur.

Zaragoza er også en by med fine museer og mange aktivitetsmuligheder. Det største arrangement er folkefesten over en uge i oktober, Fiestas del Pilar, der fejres i anledning af byens skytshelgen. Et af højdepunkterne er blomsterofringen, men her er også forlystelser og forskellige fester.

På en spadseretur i Zaragozas gader kan man se bevarede værker fra flere forskellige perioden i byens lange historie. Her er der bl.a. et romersk teater, dele af de gamle romerske bymure, Stenbroen fra 1400-tallet, La Lonja og Teatro Principal og tyrefægterarenaen, der begge hører til de ældste i Spanien.

Topseværdigheder

  • Vor Frue på Søjlen Basilika/Basílica de Nuestra Señora del Pilar: Denne store basilika, der også blot kendes som Søjlen/El Pilar, er et stort og smukt bygningsværk med en spændende historie, der går helt tilbage til apostlen Jakobs første kapel på stedet, som han formentlig byggede i år 41. Jakob tog tilbage til Jerusalem, hvor Herodes Agrippa lod ham henrette i år 44. Jakobs lig blev herefter bragt tilbage til Spanien, hvor han fortsat ligger begravet i Santiago de Compostela.
   Jakobs kapel i Zaragoza blev til den nuværende basilika, hvis navn kommer fra et mirakuløst billede af Jomfru Maria på en søjle, som befinder sig i kirken. Ifølge fortællingen viste Jomfru Maria sig for apostlen Jakob med en søjle i år 40 her ved floden Ebros bred. Maria gav efter sigende en jaspissøjle til Jakob, som skulle bygge en kirke til hendes ære. Dette var den eneste åbenbaring af Guds Moder i hendes jordiske levetid, og navnet er ganske almindeligt for kirker; ikke mindst i området omkring Zaragoza.
   Gennem tiden blev der løbende bygget nye kirker på dette sted. Den nuværende kirke blev opført i barok 1681-1686. Byen besluttede dog at udbygge kirken betydeligt, hvilket skete fra 1720erne. På dette tidspunkt fik basilikaen de nuværende dimensioner med de fire tårne og elleve kupler. Byggeriet varede til 1872.
   El Pilar ligger malerisk ved Ebro, og den er et vartegn i Zaragozas skyline. Den store barokkirke er smuk, og det gælder også interiøret, hvor der er flere ting at se. Vor Frue på søjlen kan naturligvis opleves, og figuren på jaspissøjlen kan ses ved alteret i et smukt kapel. Hovedalteret, sidekapeller og kuplernes udsmykning er andre ting, der er værd at se. En kuriositet er de to granater, der hænger på en af kirkens søjler. De ramte kirken under den spanske borgerkrig, men ingen af dem detonerede.
  • Vor Frelser Katedral/Catedral del Salvador: Dette er Zaragozas domkirke. Den står på pladsen Plaza de La Seo og kendes også blot som La Seo. Beliggenheden var allerede stedet for byens primære tempel i den romerske tid. Normalt lå forum på det sted, hvor gaderne cardus og decumanus krydsede hinanden, men i Caesaraugusta lå forum med templet tættere på floden Ebro. Derfor blev byens katedral senere opført på dette strategisk vigtige sted.
   Efter muslimernes erobring af byen opførte de en moské på dette sted. Denne blev indviet som kirke i 1121 efter Alfonso I's kristne generobring af området og byen. Den gamle moské blev revet ned, og en romansk kirke blev opført fra 1140. I denne kirke blev Aragoniens konger kronet fra 1204 til 1518.
   I 1318 blev Zaragoza ærkebispesæde, og La Seo blev derved domkirke. En større udbygning blev igangsat, og gennem 1300-tallet blev kirken både udvendigt og indvendigt ændret delvist i mudéjar-stilen. Senere blev katedralen udbygget og ombygget i renæssance og barok stil. Således kan man se et miks af mange stilarter i dag. Indvendigt i kirken går dette igen, og her kan man se hovedaltret og mange sidekapeller som seværdigheder.
   Katedralens kirkelige status er i øvrigt delt med Zaragozas anden store kirke, El Pilar. Århundreders rivalisering mellem kirkerne sluttede i 1676, hvor pave Clement X delte katedralstatussen mellem dem. Katedralen er desuden optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv som en del af Aragoniens mudéjar-arkitektur.
  • Aljafería Palads/Palacio de la Aljafería: Aljafería-paladset er en smuk befæstet residens, der blev bygget under Banu Hud-dynastiet i det såkaldte Zaragoza Taifa, der var en muslimsk stat grundlagt i 1000-tallet. Taifaer var selvstændige kongeriger i det nuværende Spanien, og Aljafería-paladset er et fornemt eksempel på højdepunktet af arkitekturen i Zaragoza Taifa.
   Paladset er det eneste større bevarede kompleks af islamisk arkitektur fra denne tids spanske område. Efter den kristne generobring af Zaragoza i 1118, blev Aljafería residens for Aragoniens konger. Det blev senere de katolske monarkers residens i 1492, og fra 1593 blev det en militær fæstning, som gentagne gange blev ombygget, før en rekonstruktion af den gamle residens blev gennemført i 1900-tallet.
   Troubadour-tårnet er Aljaferías ældste del. Fæstningstårnet går tilbage til 800-900-tallene. Den egentlige residens blev opført i 1000-tallet og var et symbol på Zaragozas daværende status og magt. Opbygningen af residenspaladset fulgte Mellemøstens ørkenslotte fra 700-tallet, mens detaljerne i indretningen er særdeles smukke med ikke mindst mauriske dekorationer, buer og gårdmiljøer.
   De kristne konger byggede videre på paladset, og man kan bl.a. se mudéjarstilen anvendt flere steder under disse ombygninger. Aljafería er da også optaget på UNESCO's verdensarvsliste som en del af Aragoniens mudéjararkitektur. Man kan bl.a. se tronsale fra denne tid. Man bør også gå en tur omkring paladset og nyde synet af de mauriske fæstningsmure.
  • Zona Expo: Verdensudstillingen Expo 2008 blev holdt i Zaragoza, og udstillingens gennemgående fokus var vand og bæredygtig udvikling. Byen udviklede området Ranillas som hjemsted for udstillingen, og her opstod et nyt aktiv for Zaragoza med arkitektur og store rekreative områder.
   Blandt de moderne ikoniske bygninger står Vandtårnet/Torre del Agua, der i omridset har form som en vanddråbe. I bygningen står den 23 meter høje skulptur, Splash. I området kan man også se arkitekten Zaha Hadids Bropavillon/Pabellón Puente, hvor der arrangeres forskellige udstillinger.
   Den Spanske Pavillon/Pabellón de España er et andet af Zona Expos vartegn. Den karakteristiske bygning er et eksempel på bæredygtig arkitektur med omtanke for materialevalg. Rundt omkring bygningerne kan man nyde en tur i den store Vandpark/Parque del Agua, hvor der er kanaler, stier, en flodstrand og andet, der har givet nyt liv til Ranillas.

Andre seværdigheder

  • Stenbroen/Puente de Piedra: Dette er en bro, der krydser floden Ebro i centrum af Zaragoza. Og det har den gjort siden opførelsen i årene 1401-1440. Mellem 1643 og 1659 kunne man ikke krydse broen, idet oversvømmelser havde fået de to centrale brofag til at kollapse. I dag står broen som den gamle stenbro, men med moderne lamper og to løver i hver ende af broen. Løverne er Zaragozas symbol, og de blev stillet op i 1991.
  • Skt. Pauls Kirke/Iglesia di San Pablo: San Pablo er en af Zaragozas kirker, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste grundet dens såkaldte mudéjar-arkitektur. Kirken blev opført i begyndelsen af 1300-tallet, og i 1343 blev det karakteristiske mudéjar-kirketårn bygget. Man kan med fordel lægge mærke til den gotiske indgangsportal fra 1400-tallet, hvor den skulpturelle udsmykning bl.a. består af Jesus, Skt. Peter og Skt. Paul. I kirkerummet kan man se Damián Forments smukke altertavle fra 1515-1518, en række sidekapeller og smukke kuppeldekorationer.
  • Skt. Engratia Basilika/Basílica Santa Engracia: Ifølge overleveringen var det netop på dette sted, at Sankta Engratia og andre led martyrdøden i 303. Tidligt i 300-tallet blev der etableret en grav her til minde om Engratia og de øvrige kristne martyrer. Omkring 300 år senere blev der bygget et abbedi på stedet, og det stod til slutningen af 1400-tallet.
   Herefter grundlagde Ferdinand II af Aragonien et nyt kloster, og den nuværende basilika blev bygget som klosterkirke. Det er dog kun hovedparten af facaden, der stammer fra denne kirke, idet resten blev ødelagt i 1809 og senere nybygget. Dele af krypten menes dog at gå tilbage til 300-tallet.
  • Zaragoza Museum/Museo de Zaragoza: Museo de Zaragoza er et nationalmuseum, som udstillinger samlingen inden for arkæologi, etnologi og kunst. Man kan bl.a. se spansk keramik og fine spanske malerier af blandt andre Jusepe Martinez, Velázquez og Francisco de Goya. Museumsbygningen blev opført i nyrenæssance som udstillingsbygning i forbindelse med en spansk-fransk udstilling i byen i 1908. Den arkitektoniske inspiration kom fra Patio de la Infanta, der var renæssancekøbmanden Gabriel Zaportas hjem.
  • Tyrefægterarenaen/Plaza de Toros: Tyrefægterarenaen i Zaragoza er den næstældste i Spanien; kun den i Béjar er ældre. Arenaen åbnede i 1764, hvor byens chef for sundhedsvæsenet, Ramón Pignatelli, lod den bygge for at skaffe indtægter til finansiering af Zaragozas hospitaler. Siden den første forestilling den 8. oktober 1764 er Plaza de Toros blevet udbygget flere gange. I dag står arenaen i nymudéjarstil med omkring 10.000 tilskuerpladser.
  • Carmen Port/Puerta del Carmen: Puerta del Carmen var en af Zaragozas i alt tolv byporte. Af disse var fire fra den romerske tid, mens de øvrige otte var fra middelalderen. Den nuværende portbygning er dog ikke en af de gamle konstruktioner, idet den blev opført 1789-1792 af arkitekten Agustín Sanz. Sanz’ brugte romerske triumfbuer som inspiration til designet. I dag står Puerta del Carmen uden andre dele af de historiske mure og fæstningsværker omkring byen.
  • Hovedteatret/Teatro Principal: Principal er Zaragozas store gamle teaterscene, hvis historie går tilbage til indvielsen den 25. august 1799. Det var den lokale arkitekt Augustín Sanz, der tegnede teatret, der dog siden åbningen er blevet om- og udbygget ved flere lejligheder. Det skete bl.a. i 1870, hvor teatret blev ombygget og modelleret efter La Scala i Milano. I dag kan nyde gode forestillinger og et smukt auditorium her. Inden da har man måske set statuerne på facaden; de forestiller muserne Melpomene, Thalia, Euterpe og Terpsichore.
  • Aragoniens Kongelige Audiens/Real Audiencia de Aragón: Under kong Ferdinand II's regeringstid, der varede 1479-1516, oplevede Zaragoza en stor opblomstring og velstand. Den gjorde, at der blev opført en del bypaladser af velhavende familier. Palacio de los Luna er et af de fornemste eksempler på paladsarkitektur i Zaragoza fra denne tid. Det blev bygget af Don Pedro Martínez de Luna, der var greve af Morata og vicekonge i Aragonien.
   De såkaldte kongelige audienser var en del af det daværende Spaniens retssystem, og dommerne var disse audienser blev kaldt oidores. Det var Kongeriget Castillen, der oprettede disse audienser, og Zaragozas blev etableret i 1528. Det var kongelige domstole, hvor kongen eller kongens stedfortrædere på området udgjorde myndighederne. Denne praksis fortsatte til 1800-tallet, hvor domstolene blev ændret til regionale domstole.
   Ved indgangsportalen til bygningen står statuer af Hercules og enten Gerión eller Theseus, og over døren er der en frise, der skildrer Cæsars triumfer. Det var arkitekten Martín Gaztelu, der tegnede bygningen, og nogle af materialerne til dens opførelse kom fra byens gamle romerske mure.
  • La Lonja Udstillingshal/Sala de Exposiciones La Lonja: Lonja i Zaragoza er en smuk bygning i Aragonien-renæssance, der blev opført 1541-1551. Det var Zaragozas byråd, der tog initiativ til byggeriet af handelsbygningen. Byens købmænd havde efterspurgt et sted til formålet, og arkitekten Juan de Sariñena stod for designet. Renæssancestilen i Aragonien var som på Lonja inspireret af stilen fra Firenze. Den ydre stil går ikke igennem i al interiøret, som i sit udgangspunkt er gotisk. I dag er Lonja ikke længere handelsbørs, men anvendes som udstillingsbygning.
  • Zaragoza Rådhus/Ayuntamiento de Zaragoza: Zaragozas rådhus, der som bygning hedder la Casa Consistorial, er en forholdsvis ny, men arkitektonisk interessant opførelse. Her har arkitekterne Alberto Acha, Mariano Nasarre og Ricardo Magdalena Gayán nemlig blandet renæssancen med mudéjarelementer i 1900-tallets monumentalitet. Grundstenen til rådhuset blev lagt i 1946, og bygningen blev indviet i 1965.
  • Lanuza Marked/Mercado de Lanuza: Lanuza-markedet er Zaragozas centrale marked for fødevarer. Den smukke markedsbygning blev opført 1895-1903 efter design af arkitekten Félix Navarro Pérez, som derved erstattede byens tidligere udendørs marked. Pérez havde besøgt Paris, og han var blevet inspireret af Les Halles i den franske hovedstad. Markedshallen blev opført i samtidens typiske jern og glas, der mange steder dannede rammen om smukke markeder. I dag kan man fortsat nyde stemningen og købe et stort udvalg af frugt, grønt og meget andet.
  • Det Romerske Teater/Teatro Romano: Det Romerske Teater i Zaragoza blev bygget i det første århundreder e.Kr. Det havde en tilskuerkapacitet på omkring 6.000, og derved var det ganske stort i forhold til byens størrelse; på daværende tidspunkt boede der omkring 20.000 i romerske Caesaraugusta. Teatret blev opført på flad jord og opbygget efter samme teknik som Marcellus-teatret i Rom.
   Det store teater var i aktivt brug indtil 200-tallet, hvorefter man begyndte at bruge stenene i teatret til andre bygninger. Til sidst var det kun den romerske beton, der var tilbage, og efterhånden bredte byen sig oven på de tilbageværende ruiner. Der gik til 1970, før man igen opdagede bygningen og udgravede området. I dag er teatret overdækket, og man kan besøge museet Museo del Teatro de Caesaraugusta, som udstiller de arkæologiske fund fra stedet.
  • Museet for Caesaraugustos Forum/Museo del Foro de Caesaraugusta: Den centrale plads Plaza de la Seo ligger på det sted, hvor det romerske forum lå i byen Caesaraugusta. I dag kan man ikke se det gamle forum i gadebilledet, men i 1988-1989 blev stedet arkæologisk udgravet. I dag kan man derfor besøge de imponerende ruiner under Plaza de la Seo, hvis man besøger Museo del foro de Caesaraugusta. Blandt ruinerne kan man se noget af markedet, kloakering m.v.
  • De Romerske Mure/Murallas Romanas: Den romerske by Caesaraugusta blev grundlagt i år 14 f.Kr. I begyndelsen var der ingen bymure; man mener, disse blev opført i 200-tallet. De romerske mure blev omkring tre kilometer langs, og de stod omkring byen i de nuværende gader Avenida de César Augusto, Calle del Coso og Paseo Echegaray y Caballero.
   Der var omkring 120 små forsvarstårne i murene, som var omkring 4 meter tykke og 10 meter høje. Der var fire byporte, som lå i hver ende af de to hovedgader, der som andre steder i Romerriget var Cardo og Decumanus Maximus. I dag kan man se bevarede dele af murene enkelte steder. Der står omkring 80 meter i den nordlige del af Avenida de César Augusto og et mindre stykke på Calle del Coso tæt på Ebro.

Ture fra byen

  • Huesca: Byen Huesca er en af de mindste provinshovedstæder i Spanien, og der er en fin blanding af provins og storby i dens centrum. Og der er en del at se i Huescas gamle gader. Man kan se dele af de gamle bymure, og en af byens store seværdigheder er Aragoniens tidligere kongeslot, El Palacio de los Reyes de Aragón, der i dag er indrettet som museum. Byens gotiske domkirke, der blev opført på fundamentet af en ødelagt moské fra 1273 er også seværdig. Man bør også se det smukke romanske kloster, San Pedro el Viejo, hvor bl.a. klostergården fra 1140 er smukt bevaret til i dag.
  • Tarazona: Tarazona er en gammel by, der gennem tiden har været vigtig. Under den romerske æra nød indbyggere status af at være romerske borgere. Efter Romerriget blev området erobret af muslimer, før den kristne Alfonso I af Aragonien genvandt byen i 1119. Kort efter blev byens katedral opført; den blev indviet i 1232. Den gotiske kirke blev opført uden for Tarazonas mure, og den blev ødelagt i kampe i 1300-tallet. Kirken blev genopbygget med brug af den særlige mudéjar-stil, og den er en af Spaniens få katedraler med blandingen af gotik og mudéjar. Byens gamle tyrefægterarena, Plaza de Toros Vieja, er også værd at se. Den åbnede i 1792 og adskiller sig fra andre arenaer med den oktogonale form med gallerier i tre etager som tilskuerpladser.
  • Belchite: En tur til byen Belchite er en ganske særlig oplevelse. Blechite blev grundlagt i 1100-tallet, men blev for alvor kendt i 1937, hvor nationalister og republikanere kæmpede ved Slaget ved Belchite under den spanske borgerkrig. Byen blev lagt i ruiner under slaget, og i 1939 genopbyggede man Belchite ved siden af den gamle by, som siden da har ligget i ruiner som et mindemonument for borgerkrigen. Et besøg her er derved som at gå en tur i en spøgelsesby.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  • Forlystelsespark: Parque de Atracciones, Paseo Duque de Alba 15, atraczara.com
  • Akvarium: Acuario de Zaragoza, Avenida José Atarés, acuariodezaragoza.com
  • Strand, kajak etc.: Parque del agua Luis Buñuel, Parque del Agua

Gode links