Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Storbyen Zaragoza ligger ved Ebrofloden i Aragonien, der kendes fra sin store historie som selvstændigt kongerige. Byen har dog også været scene for store begivenheder i nyere som fx i 2008, hvor Zaragoza var vært ved verdensudstillingen Expo 2008.

Der er mange seværdigheder i Zaragoza, og man bør ikke mindst besøge katedralen La Seo, Basílica del Pilar og Aljafería-paladset, der alle tre er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv som en del af Aragoniens mudéjar-arkitektur.

Zaragoza er også en by med fine museer og mange aktivitetsmuligheder. Det største arrangement er folkefesten over en uge i oktober, Fiestas del Pilar, der fejres i anledning af byens skytshelgen. Et af højdepunkterne er blomsterofringen, men her er også forlystelser og forskellige fester.

På en spadseretur i Zaragozas gader kan man se bevarede værker fra flere forskellige perioden i byens lange historie. Her er der bl.a. et romersk teater, dele af de gamle romerske bymure, Stenbroen fra 1400-tallet, La Lonja og Teatro Principal og tyrefægterarenaen, der begge hører til de ældste i Spanien.

Topseværdigheder

    Basílica de Nuestra Señora del Pilar, Zaragoza

    Vor Frue på Søjlen Basilika
    Basílica de Nuestra Señora del Pilar

    Basílica de Nuestra Señora del Pilar er Zaragozas store basilika, der også blot kendes som Søjlen/El Pilar. Kirken er et stort og smukt bygningsværk med en spændende historie, der går helt tilbage til apostlen Jakobs første kapel på stedet, som han formentlig byggede i år 41. Jakob tog tilbage til Jerusalem, hvor Herodes Agrippa lod ham henrette i år 44. Jakobs lig blev herefter bragt tilbage til Spanien, hvor han fortsat ligger begravet i Santiago de Compostela.

    Jakobs kapel i Zaragoza blev til den nuværende basilika, hvis navn kommer fra et mirakuløst billede af Jomfru Maria på en søjle, som befinder sig i kirken. Ifølge fortællingen viste Jomfru Maria sig for apostlen Jakob med en søjle i år 40 her ved floden Ebros bred. Maria gav efter sigende en jaspissøjle til Jakob, som skulle bygge en kirke til hendes ære. Dette var den eneste åbenbaring af Guds Moder i hendes jordiske levetid, og navnet er ganske almindeligt for kirker; ikke mindst i området omkring Zaragoza.

    Gennem tiden blev der løbende bygget nye kirker på dette sted. Den nuværende kirke blev opført i barok 1681-1686. Byen besluttede dog at udbygge kirken betydeligt, hvilket skete fra 1720erne. På dette tidspunkt fik basilikaen de nuværende dimensioner med de fire tårne og elleve kupler. Byggeriet varede til 1872.

    El Pilar ligger malerisk ved Ebro, og den er et vartegn i Zaragozas skyline. Den store barokkirke er smuk, og det gælder også interiøret, hvor der er flere ting at se. Vor Frue på søjlen kan naturligvis opleves, og figuren på jaspissøjlen kan ses ved alteret i et smukt kapel. Hovedalteret, sidekapeller og kuplernes udsmykning er andre ting, der er værd at se. En kuriositet er de to granater, der hænger på en af kirkens søjler. De ramte kirken under den spanske borgerkrig, men ingen af dem detonerede.

     

    Catedral del Salvador, Zaragoza

    Vor Frelser Katedral
    Catedral del Salvador

    Catedral del Salvador er Zaragozas domkirke. Den står på pladsen Plaza de La Seo og kendes også blot som La Seo. Beliggenheden var allerede stedet for byens primære tempel i den romerske tid. Normalt lå forum på det sted, hvor gaderne cardus og decumanus krydsede hinanden, men i Caesaraugusta lå forum med templet tættere på floden Ebro. Derfor blev byens katedral senere opført på dette strategisk vigtige sted.

    Efter muslimernes erobring af byen opførte de en moské på dette sted. Denne blev indviet som kirke i 1121 efter Alfonso I's kristne generobring af området og byen. Den gamle moské blev revet ned, og en romansk kirke blev opført fra 1140. I denne kirke blev Aragoniens konger kronet fra 1204 til 1518.

    I 1318 blev Zaragoza ærkebispesæde, og La Seo blev derved domkirke. En større udbygning blev igangsat, og gennem 1300-tallet blev kirken både udvendigt og indvendigt ændret delvist i mudéjar-stilen. Senere blev katedralen udbygget og ombygget i renæssance og barok stil. Således kan man se et miks af mange stilarter i dag. Indvendigt i kirken går dette igen, og her kan man se hovedaltret og mange sidekapeller som seværdigheder.

    Katedralens kirkelige status er i øvrigt delt med Zaragozas anden store kirke, El Pilar. Århundreders rivalisering mellem kirkerne sluttede i 1676, hvor pave Clement X delte katedralstatussen mellem dem. Katedralen er desuden optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv som en del af Aragoniens mudéjar-arkitektur.

     

    Palacio de la Aljafería, Zaragoza

    Aljafería Palads
    Palacio de la Aljafería

    Palacio de la Aljafería er en smuk befæstet residens, der blev bygget under Banu Hud-dynastiet i det såkaldte Zaragoza Taifa, der var en muslimsk stat grundlagt i 1000-tallet. Taifaer var selvstændige kongeriger i det nuværende Spanien, og Aljafería-paladset er et fornemt eksempel på højdepunktet af arkitekturen i Zaragoza Taifa.

    Paladset er det eneste større bevarede kompleks af islamisk arkitektur fra denne tids spanske område. Efter den kristne generobring af Zaragoza i 1118, blev Aljafería residens for Aragoniens konger. Det blev senere de katolske monarkers residens i 1492, og fra 1593 blev det en militær fæstning, som gentagne gange blev ombygget, før en rekonstruktion af den gamle residens blev gennemført i 1900-tallet.

    Troubadour-tårnet er Aljaferías ældste del. Fæstningstårnet går tilbage til 800-900-tallene. Den egentlige residens blev opført i 1000-tallet og var et symbol på Zaragozas daværende status og magt. Opbygningen af residenspaladset fulgte Mellemøstens ørkenslotte fra 700-tallet, mens detaljerne i indretningen er særdeles smukke med ikke mindst mauriske dekorationer, buer og gårdmiljøer.

    De kristne konger byggede videre på paladset, og man kan bl.a. se mudéjarstilen anvendt flere steder under disse ombygninger. Aljafería er da også optaget på UNESCO's verdensarvsliste som en del af Aragoniens mudéjararkitektur. Man kan blandt andet se tronsale fra denne tid. Man bør også gå en tur omkring paladset og nyde synet af de mauriske fæstningsmure.

     

    Zona Expo, Palacio Congreso, Zaragoza

    Zona Expo

    Zona Expo er et udstillingsområde i Zaragoza, som blev etableret til verdensudstillingen Expo 2008, der blev holdt i byen. Udstillingens gennemgående fokus var vand og bæredygtig udvikling. Byen udviklede området Ranillas som hjemsted for udstillingen, og her opstod et nyt aktiv for Zaragoza med arkitektur og store rekreative områder.

    Blandt de moderne ikoniske bygninger står Vandtårnet/Torre del Agua, der i omridset har form som en vanddråbe. I bygningen står den 23 meter høje skulptur, Splash. I området kan man også se arkitekten Zaha Hadids Bropavillon/Pabellón Puente, hvor der arrangeres forskellige udstillinger.

    Den Spanske Pavillon/Pabellón de España er et andet af Zona Expos vartegn. Den karakteristiske bygning er et eksempel på bæredygtig arkitektur med omtanke for materialevalg. Rundt omkring bygningerne kan man nyde en tur i den store Vandpark/Parque del Agua, hvor der er kanaler, stier, en flodstrand og andet, der har givet nyt liv til Ranillas.

Andre seværdigheder

    Puente de Piedra, Zaragoza

    Stenbroen
    Puente de Piedra

    Puente de Piedra er en bro, der krydser floden Ebro i centrum af Zaragoza. Og det har den gjort siden opførelsen i årene 1401-1440. Der var dog allerede planer om en bro på det strategisk vigtige sted i starten af 1100-tallet, men de blev ikke realiseret.

    I 1643 gik Ebro over sine bredder med store oversvømmelser som konsekvens. Ved samme lejlighed blev to brofag ødelagt, og man kunne ikke krydse broen igen før en genopbygning i 1659. I dag står broen som den gamle stenbro, men med moderne lamper og to løver i hver ende af broen. Løverne er Zaragozas symbol, og de blev stillet op i 1991.

     

    Sankt Pauls Kirke
    Iglesia de San Pablo

    Iglesia de San Pablo er en af de kirker i Zaragoza, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste grundet dens såkaldte mudéjar-arkitektur, der i Spanien og Portugal bragte inspiration fra Al-Andalus ind i fx gotikken og renæssancen. Kirken blev opført i begyndelsen af 1300-tallet, og i 1343 blev det karakteristiske mudéjar-kirketårn bygget.

    Man kan med fordel lægge mærke til den gotiske indgangsportal fra 1400-tallet, hvor den skulpturelle udsmykning blandt andet består af afbildninger, der viser Jesus, Skt. Peter og Skt. Paul. I kirkerummet kan man se Damián Forments smukke altertavle fra 1515-1518, en række sidekapeller og smukke kuppeldekorationer.

     

    Sankta Engratia Basilika
    Basílica Santa Engracia

    Basílica Santa Engracia er en kirke, der står på det sted, hvor Sankta Engratia og andre ifølge overleveringen led martyrdøden i 303. Tidligt i 300-tallet blev der etableret en grav her til minde om Engratia og de øvrige kristne martyrer. Omkring 300 år senere blev der bygget et abbedi på stedet, og det stod til slutningen af 1400-tallet.

    Herefter grundlagde Ferdinand II af Aragonien et nyt kloster, og den nuværende basilika blev bygget som klosterkirke. Det er dog kun hovedparten af facaden, der stammer fra denne kirke, idet resten blev ødelagt i 1809 og senere nybygget. Dele af krypten menes dog at gå tilbage til 300-tallet.

     

    Zaragoza Museum
    Museo de Zaragoza

    Museo de Zaragoza er et nationalmuseum, som udstillinger spændende samlinger inden for arkæologi, etnologi og kunst. Man kan blandt andet se spansk keramik og fine spanske malerier af blandt andre Jusepe Martinez, Velázquez og Francisco de Goya.

    Museumsbygningen blev opført i nyrenæssance som udstillingsbygning i forbindelse med en spansk-fransk udstilling i Zaragoza i 1908. Den arkitektoniske inspiration kom fra Patio de la Infanta, der var renæssancekøbmanden Gabriel Zaportas hjem.

     

    Tyrefægterarenaen
    Plaza de Toros

    Plaza de Toros er Zaragozas tyrefægterarena, og den står som den næstældste af slagsen i Spanien. Det er kun den i Béjar, der er ældre end Zaragozas arena. Arenaen åbnede i 1764, hvor byens chef for sundhedsvæsenet, Ramón Pignatelli, lod den bygge for at skaffe indtægter til finansiering af Zaragozas hospitaler.

    Den første forestilling blev holdt den 8. oktober 1764, og siden da er Plaza de Toros blevet udbygget flere gange. I dag står arenaen i fin og dekorativ nymudéjarstil, og kapaciteten er på cirka 10.000 tilskuerpladser.

     

    Carmen Port
    Puerta del Carmen

    Puerta del Carmen var en af Zaragozas i alt tolv byporte, der gav adgang til og fra byen, dengange Zaragoza var befæstet. Af disse tolv porte var fire fra den romerske tid, mens de øvrige otte blev opført i middelalderen.

    Den nuværende portbygning hører dog ikke til hverken de romerske æra eller middelalderen, idet den blev opført 1789-1792 af arkitekten Agustín Sanz. Sanz’ brugte dog romerske triumfbuer som inspiration til designet. I dag står Puerta del Carmen uden andre dele af de historiske mure og fæstningsværker omkring byen.

     

    Hovedteatret
    Teatro Principal

    Teatro Principal er navnet på Zaragozas store gamle teaterscene, hvis historie går tilbage til indvielsen, som fandt sted den 25. august 1799. Det var den lokale arkitekt Augustín Sanz, der tegnede teatret, der dog siden åbningen er blevet om- og udbygget ved flere lejligheder.

    Det skete blandt andet i 1870, hvor teatret blev ombygget og modelleret efter La Scala i Milano. I dag kan nyde gode forestillinger og et smukt auditorium her. Inden da har man måske bemærket statuerne på facaden, som forestiller muserne Melpomene, Thalia, Euterpe og Terpsichore.

     

    Aragoniens Kongelige Audiens
    Real Audiencia de Aragón

    Real Audiencia de Aragón er nogle spændende kongelige audienser i Zaragoza. Under kong Ferdinand II's regeringstid, der varede 1479-1516, oplevede Zaragoza en stor opblomstring og velstand. Den gjorde, at der blev opført en del bypaladser af velhavende familier. Palacio de los Luna er et af de fornemste eksempler på paladsarkitektur i Zaragoza fra denne tid. Det blev bygget af Don Pedro Martínez de Luna, der var greve af Morata og vicekonge i Aragonien.

    De såkaldte kongelige audienser var en del af det daværende Spaniens retssystem, og dommerne var disse audienser blev kaldt oidores. Det var Kongeriget Castillen, der oprettede disse audienser, og Zaragozas blev etableret i 1528. Det var kongelige domstole, hvor kongen eller kongens stedfortrædere på området udgjorde myndighederne. Denne praksis fortsatte til 1800-tallet, hvor domstolene blev ændret til regionale domstole.

    Ved indgangsportalen til bygningen står statuer af Hercules og enten Gerión eller Theseus, og over døren er der en frise, der skildrer Cæsars triumfer. Det var arkitekten Martín Gaztelu, der tegnede bygningen, og nogle af materialerne til dens opførelse kom fra byens gamle romerske mure.

     

    La Lonja Udstillingshal
    Sala de Exposiciones La Lonja

    Sala de Exposiciones La Lonja eller blot la Lonja er en smuk handelsbørsen, der blev opført 1541-1551 i Aragoniens variant af renæssancens arkitektur. Det var Zaragozas byråd, der tog initiativ til byggeriet af handelsbygningen, som byens købmænd havde efterspurgt.

    Det var arkitekten Juan de Sariñena, der stod for designet. Renæssancestilen i Aragonien var som på Lonja inspireret af stilen fra Firenze. Den ydre stil går ikke igennem i al interiøret, som i sit udgangspunkt blev opført i gotisk stil. I dag er Lonja ikke længere handelsbørs, men anvendes som udstillingsbygning.

     

    Zaragoza Rådhus
    Ayuntamiento de Zaragoza

    Ayuntamiento de Zaragoza er Zaragozas rådhus. Som bygning hedder rådhuset også la Casa Consistorial, og det er en forholdsvis ny, men arkitektonisk interessant opførelse. Grundstenen til rådhuset blev lagt i 1946, og bygningen blev indviet i 1965.

    På rådhusets design kan man se, hvordan arkitekterne Alberto Acha, Mariano Nasarre og Ricardo Magdalena Gayán blandede renæssancen med elementer fra mudéjarstil i 1900-tallets monumentalitet. Det giver særlige udtryk, der kan opleves ved en tur hertil.

     

    Lanuza Marked
    Mercado de Lanuza

    Mercado de Lanuza er Zaragozas centrale marked for fødevarer. Stedets livlige handel ligger i den smukke markedsbygning, som blev opført 1895-1903 efter design af arkitekten Félix Navarro Pérez, som derved erstattede byens tidligere udendørs marked.

    Pérez havde besøgt Paris, og han var blevet inspireret af Les Halles i den franske hovedstad. Markedshallen blev opført i samtidens typiske jern og glas, der i mange byer dannede rammen om stemningsfulde markeder. I dag kan man fortsat nyde atmosfæren og købe et stort udvalg af frugt, grønt og meget andet.

     

    Det Romerske Teater
    Teatro Romano

    Teatro Romano er Zaragozas historiske romerske teater, som blev bygget i det første århundrede e.Kr. Det havde en tilskuerkapacitet på omkring 6.000, og derved var det ganske stort i forhold til byens størrelse; på daværende tidspunkt boede der omkring 20.000 i romerske Caesaraugusta. Teatret blev opført på flad jord og opbygget efter samme teknik som Marcellus-teatret i Rom.

    Det store teater var i aktivt brug indtil 200-tallet, hvorefter man begyndte at bruge stenene i teatret til andre bygninger. Til sidst var det kun den romerske beton, der var tilbage, og efterhånden bredte byen sig oven på de tilbageværende ruiner. Der gik til 1970, før man igen opdagede bygningen og udgravede området. I dag er teatret overdækket, og man kan besøge museet Museo del Teatro de Caesaraugusta, som udstiller de arkæologiske fund fra stedet.

     

    Museet for Caesaraugustos Forum
    Museo del Foro de Caesaraugusta

    Museo del Foro de Caesaraugusta er et museum i Zaragoza, hvor man kan opleve en del af byens fortid. Den centrale plads Plaza de la Seo ligger på det sted, hvor det romerske forum lå i byen Caesaraugusta. I dag kan man ikke se det gamle forum i gadebilledet, men i 1988-1989 blev stedet arkæologisk udgravet.

    Udgravningerne resulterede i afdækningen af en del af den historiske romerske by på stedet, og i dag kan man besøge de imponerende ruiner under Plaza de la Seo, hvis man besøger Museo del foro de Caesaraugusta. Blandt ruinerne kan man se noget af det romerske marked, datidens kloakering med videre.

     

    De Romerske Mure
    Murallas Romanas

    Murallas Romanas stammer fra den romerske by Caesaraugusta, som blev grundlagt i år 14 f.Kr. I begyndelsen var der ingen bymure; man mener, disse blev opført i 200-tallet. De romerske mure blev omkring tre kilometer langs, og de stod omkring byen i de nuværende gader Avenida de César Augusto, Calle del Coso og Paseo Echegaray y Caballero.

    Der var omkring 120 små forsvarstårne i murene, som var omkring 4 meter tykke og 10 meter høje. Der var fire byporte, som lå i hver ende af de to hovedgader, der som andre steder i Romerriget var Cardo og Decumanus Maximus. I dag kan man se bevarede dele af murene enkelte steder. Der står omkring 80 meter i den nordlige del af Avenida de César Augusto og et mindre stykke på Calle del Coso tæt på Ebro.

Ture fra byen

    Catedral de Huesca

    Huesca

    Huesca er en by, der er af de mindste provinshovedstæder i Spanien. Byen rummer med dens relativt beskedne størrelse en fin blanding af provins og storby i dens centrum, og der er en del at se i Huescas gamle gader. Byens historie går langt tilbage, og den var blandt andet en romersk koloni en overgang.

    I Huesca kan man se flere bevarede dele af byens gamle mure, som maurerne i sin tid opførte. Der var mure og tårne omkring byen, og nord for centrum står Torreón de Amparo som det eneste bevarede tårn og et stykke af bymuren. Bag murene lå selve byen, hvor man kan nyde en spadseretur i gaderne og på pladserne.

    I centrum ligger Huescas gotiske domkirke, Catedral de Huesca, der blev opført fra 1294 på fundamentet af en ødelagt moské fra den mauriske tid. Domkirken og dens indre udsmykning stod færdigt i første halvdel af 1500-tallet. I tilknytning til katedralen ligger domkirkemuseet Museo Diocesano.

    Går man til den sydlige del af den gamle by ligger det smukke romanske kloster, Monasterio de San Pedro el Viejo, hvor blandt andet klostergården fra 1140 er smukt bevaret til i dag. I den nordlige del kan man besøge Aragoniens tidligere kongeslot, El Palacio de los Reyes de Aragón, der i dag er indrettet som museum.

     

    Tarazona, Spanien

    Tarazona

    Tarazona er en gammel by, der gennem tiden har været strategisk vigtig. Under den romerske æra nød indbyggerne således en status af at være romerske borgere, og efter Romerriget blev området erobret af muslimer, før den kristne Alfonso I af Aragonien genvandt byen i 1119.

    Siden da er byen vokset med blandt andet flere seværdige bygninger. Det nok mest kendte bygningsværk er byens domkirke, Catedral de Tarazona, der blev opført fra 1100-tallet og indviet i 1232. Den gotiske kirke blev dengange bygget uden for Tarazonas mure, og den blev ødelagt i kampe i 1300-tallet.

    Kirken blev genopbygget med anvendelse af den særlige mudéjar-stil, og den er en af Spaniens få katedraler med blandingen af gotik og mudéjar. Byens gamle tyrefægterarena, Plaza de Toros Vieja, er også værd at se. Den åbnede i 1792 og adskiller sig fra andre arenaer med sin oktogonale form med gallerier i tre etager som tilskuerpladser.

    Endelig bør man også gå til Tarazonas rådhus, Casa Consistorial, der står som et imponerende arkitektonisk værk fra renæssancen. Rådhuset blev oprindeligt opført som byens handelsbørs mellem 1557 og 1563. Den fint udsmykkede facade består af altaner, korridorer og gallerier.

     

    Belchite, Spanien

    Belchite

    Belchite er en by, hvor man kan få en ganske særlig oplevelse. Blechite blev grundlagt i 1100-tallet, hvor stedet lå på den vigtige grænse mellem de kristne kongeriger og det muslimske al-Andalus. Der skulle dog gå mange år, før den lille by for alvor skrev sig ind i de spanske historiebøger.

    Det skete i 1937, hvor nationalister og republikanere kæmpede ved Slaget ved Belchite under den spanske borgerkrig. Byen blev lagt i ruiner under slaget, og i 1939 genopbyggede man Belchite ved siden af den gamle by, som siden da har ligget i ruiner som et mindemonument for borgerkrigen. Et besøg her er derved som at gå en tur i en spøgelsesby.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

    Forlystelsespark

    Parque de Atracciones
    Paseo Duque de Alba 15
    atraczara.com

     

    Akvarium

    Acuario de Zaragoza
    Avenida José Atarés
    acuariodezaragoza.com

     

    Strand, kajak etc.

    Parque del agua Luis Buñuel
    Parque del Agua

Gode links