Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Melilla er en af de spanske byer på den afrikanske nordkyst. Den har grænser mod Marokko og Middelhavet, og byen blev i sin tid anvendt af fønikiere og punere som handelssted. Efterfølgende blev Melilla også en del af Romerriget og Det Byzantinske Rige samt underlagt skiftende herredømme. Med den kristne generobring af hele det spanske område fra de muslimske maurere i 1492, søgte de katolske monarker efter muligheden for også at etablere sig på den afrikanske kyst. Det blev en realitet med en traktat i 1494, hvor Castilien bl.a. fik Melilla. Fire år senere blev en større garnison stationeret i byen. Melillas grænser med Marokko blev fastlagt gennem traktater mellem Spanien og Marokko i 1800-tallet.

I dag ligger byen Melilla i et spansk område på 12,3 kvadratkilometer, hvor der gamle del af byen ligger langs Middelhavet nord for Melillas havn. Bag de gamle mure ligger den historiske bykerne, Medina Sidonia, og den kan man tage en spadseretur i fra Plaza de los Aljibes, hvor man kan besøge Melillas museum for historie, arkæologi og etnografi. På museet får man en interessant gennemgang af byens historie og kulturudvikling. Herfra kan man gå langs bydelens gamle fæstningsmure og nyde konstruktionerne og nogle særdeles smukke udsigter, og på turen i Medina Sidonia kan man se en del cisterner og lagerrum, der under belejringstider blev anvendt til opbevaring af vand og mad.

Det mere moderne centrum er den store plads, Plaza de España, der stod færdiganlagt i 1914. Rundt omkring det centrale monument for helte og martyrer er der et smukt anlæg, og omkring pladsen kan man bl.a. se Melillas rådhus, Palacio de la Asamblea, der er en smuk art deco-bygning, som blev opført fra 1938 og indviet i 1950. Man kan også se Banco de Españas bygning og en række fine opførelser i modernisme fra første halvdel af 1900-tallet. Fra pladsen er der også adgang til den store og flot anlagte park, Parque Hernández, der blev etableret i 1902 og opkaldt efter generalkommandanten Venancio Hernández Fernández. I parken er der pergolaer, springvand, monumenter m.v.

Man kan også gå en tur i Melillas gader omkring gaden Avenida Juan Carlos I, Rey. Her ligger der en række smukke bygninger, der bl.a. blev opført i modernismens tid. Nogle eksempler på den stil er Grandes Almacenes La Reconquista fra 1910, Casa de David J. Melul fra 1906, Economato Militar fra 1907, Teatro Kursaal fra 1930 og Casa de los Cristales, der åbnede som Gran Hotel Reina Victoria i 1927. I den anden fra Plaza de España kan man se lystbådehavnen, der er også værd at besøge. Lige syd herfor ligger Melillas dejlige sandstrande på stribe som nogle af byens mest populære rekreative områder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev