Site logo
Se på kortet
  • Plaza de la Constitución, Juan de Bilbao Kalea, San Sebastián, Spanien

Læs om byen

San Sebastián er en by i Baskerlandet i Nordspanien, og den kendes også som Donostia–San Sebastián. Der har boet mennesker i området i mange tusind år, men der var romerske bosættelser i århundrederne e.Kr. i det område, der i dag udgør den gamle bydel. San Sebastián blev dog først en egentlig by i 1181. Den udviklede sig, men nedbrændte nærmest totalt i 1489 og blev derefter genopbygget med stenhuse. Frankrig besatte San Sebastián 1719-1721 og igen i 1813. I 1863 blev byens mure nedrevet, og det gav plads til mange nye kvarterer.

I dag ligger den gamle bydel mod nord i byen i gaderne omkring pladsen Plaza de la Constitución, hvor man kan se byens tidligere rådhus mod vest. De øvrige bygninger er ens, og de enkelte vinduer er nummererede, idet tallene angav pladser til tidligere tyrefægtninger på pladsen. I denne del af byen kan man også se den smukke barokkirke, Basílica de Nuestra Señora del Coro, der stod færdig i 1774. Tæt herpå ligger kirken Iglesia de San Vicente Mártir fra 1507, som er byens ældste opførelse, og museet San Telma Museoa, der er indrettet i et tidligere dominikanerkloster. På museet kan man lære mere om den baskiske kultur og historie.

Syd for den gamle bydel ligger den nyere del af San Sebastián, som blev opført efter 1863, hvor byen blev udvidet. Som den første bygning langs bugten ligger det tidligere kasino fra 1887, som i dag er byens rådhus. I denne del af byen kan man også finde teatret Teatro Victoria Eugenia, der blev indviet i 1912, og som var scene for byens berømte filmfestival indtil 1999. Man bør også gå en tur forbi den smukke plads, Plaza de Gipuzkoa, som er en oase med sine grønne anlæg. Lidt mod syd krydser broen Puente de María Cristina floden Urumea med sine fire monumentale obelisker som udsmykning. I dette område finder man også San Sebastiáns store nygotiske katedral, der blev indviet i 1897.

San Sebastián ligger meget naturskønt, og det er også en del af seværdighederne ved at være i byen. Den er berømt for bugten og stranden La Concha, og der er et kuperet terræn til at gøre det hele endnu smukkere. Umiddelbart nord for den gamle bydel ligger bakken Urgull, der er 123 meter høj. På toppen af bakken står en 12 meter høj statue af Jesus, og herfra er en fantastisk udsigt. Fra Urgull kan man gå langs Urumea mod øst og langs den billedskønne La Concha mod vest mod Palacio de Miramar, der blev bygget som sommerresidens af den spanske kongefamilie i 1893.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev