Site logo
Se på kortet
  • Santiago de Compostelako katedrala, Praza do Obradoiro, Santiago de Compostela, Spanien

Læs om byen

Santiago de Compostela er en by i det nordvestlige Spanien. Den er hovedstad i regionen Galicien og verdenskendt for at være det sidste hvilested for Jakob, der var en af Jesu disciple. Byens begyndelsen tog sin start i svebernes bosættelse her i 400-tallet. Stedet kom under skiftende herredømme, og i århundreder blev byen angrebet af maurer, vikinger m.fl., før den blev befæstet i 1000-tallet og fik status af galicisk hovedstad. Allerede dengang var Santiago de Compostela kendt for Jakobs relikvier, og byen udviklede til at være et stadig større pilgrimsby.

I dag er pladsen Praza do Obradoiro centrum i Santiago de Compostelas gamle bydel. Det er en plads, hvor der ligger fire betydningsfulde og seværdige bygninger. Mod vest ligger Pazo de Raxoi, der stod færdigt i 1766, og som huser bystyret og den regionale administration. Mod syd ligger Colexio de San Xerome fra 1600-tallet, som huser en del af byens universitet, og mod nord kan man se Hostal dos Reis Católicos, der blev bygget som pilgrimsherberg i årene 1501-1511. Efter at have været herberg i over 400 år blev bygningen indrettet som hotel på foranledning af Francisco Franco, hvilket det fortsat er.

Den største og mest kendte opførelse omkring Praza do Obradoiro er Santiago de Compostelas berømte katedral, der ligger mod øst. Den mægtige katedral blev bygget over det, der blev regnet som Jakob den Ældres grav. Byggeriet varede fra 1078 til 1211 med senere ombygninger, og allerede fra middelalderen var kirken et stort pilgrimssted. Katedralen er da også et repræsentativt eksempel på de romanske kirkebyggerier, der blev opført som en del af relikviers vigtighed med tilhørende pilgrimsaktiviteter, som stadig findes med Jakobsvejen til Santiago de Compostela. På katedralen kan man lægge mærke til den smukke barokfacade, der blev bygget 1738-1750 i den lokale churriguerra-stil.

Der ligger et domkirkemuseum ved siden af Santiago de Compostelas katedral, og i byen kan man også opleve samtidskunst på Centro Galego de Arte Contemporánea, der ligger i en spændende moderne bygning. Under et besøg bør man også tage en spadseretur i den gamle bydels hyggelige gader. Det er et område, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og det er en flot helhed, man kan opleve i gaderne. Her kan man også se klostret Mosteiro de San Martiño Pinario med en smuk klosterkirke, og umiddelbart uden for den gamle bydel står kirken Igrexa de Santa María a Real do Sar fra 1100-tallet. I samme retning ligger Cidade da Cultura de Galicia, der er en særegen kulturby, der ligger som bløde bakker i landskabet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]