Site logo
Se på kortet
 • Palácio de María Pita, Praza de María Pita, A Coruña, Spanien

Læs om byen

A Coruña er i by i den nordvestlige region Galicien, og det er en by, der også kendes under det spanske navn, La Coruña. Byen har en stor naturhavn, som både fønikiere, keltere og romere benyttede sig af gennem historien. Byen hed Ardobicum Corunium, og den var en tid hovedstad i svebernes kongerige. I 1300-1400-tallene blomstrede A Coruña som havn for pilgrimme til Santiago de Compostela, og i 1589 angreb England byen under ledelse af Sir Francis Drake. Byen faldt ikke, og ved den lejlighed blev María Pita heltinde. Senere fandt Slaget ved A Coruña sted i området i 1809 under den spanske uafhængighedskrig.

I dag kan man gå nogle dejlige spadsereture i A Coruñas gamle bydel, hvor pladsen Praza de María Pita udgør byens centrum. Her kan man se Concello da Coruña, der er byens smukke rådhus fra starten af 1900-tallet, og ens huse med gallerier øverst, som er typisk for galicisk arkitektur. På pladsen kan man også se en statue af María Pita, og fra pladsen kan man gå en kort tur til byens havneområde og gaden Avenida Porto da Coruña, hvor der er en dejlig stemning. Her kan man også se utallige bygninger med de hvide gallerier på alle etager.

Man kan også se flere kirker i A Coruña som fx den romanske Igrexa de Santiago da Coruña, der blev bygget i 1100-tallet, og den samtidige Colexiata de Santa María do Campo. Øst for centrum kan man se 1500-talsfortet Castelo de Santo Antón, der blev bygget på en ø i indsejlingen til A Coruña. Fortet er i dag indrettet som byens arkæologiske og historiske museum. Der ligger også et kunstmuseum i byen, Museo de Belas Artes, hvor man kan se et spændende udvalg af kunst fra 1500-tallet til i dag.

A Coruñas vartegn ligger ved havet nord for byens centrum. Det er fyrtårnet Torre de Hércules, hvis historie går tilbage til den romerske tid. Tårnet blev oprindeligt bygget i det 1. århundrede, og det blev delvist rekonstrueret i 1791, hvor man byggede oven på det dengang bevarede 34 meter høje fyrtårn. Derved nåede tårnet den nuværende højde på 55 meter. Torre de Hércules er i dag optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Ture fra byen

  Katedralen, Santiago de Compostela

  Santiago de Compostela

  Santiago de Compostela er en by i det nordvestlige Spanien. Den er hovedstad i regionen Galicien og verdenskendt for at være det sidste hvilested for Jakob, der var en af Jesu disciple. Byens begyndelsen tog sin start i svebernes bosættelse her i 400-tallet. Stedet kom under skiftende herredømme, og i århundreder blev byen angrebet af maurer, vikinger m.fl., før den blev befæstet i 1000-tallet og fik status af galicisk hovedstad. Allerede dengang var Santiago de Compostela kendt for Jakobs relikvier, og byen udviklede til at være et stadig større pilgrimsby.

  I dag er pladsen Praza do Obradoiro centrum i Santiago de Compostelas gamle bydel. Det er en plads, hvor der ligger fire betydningsfulde og seværdige bygninger. Mod vest ligger Pazo de Raxoi, der stod færdigt i 1766, og som huser bystyret og den regionale administration. Mod syd ligger Colexio de San Xerome fra 1600-tallet, som huser en del af byens universitet, og mod nord kan man se Hostal dos Reis Católicos, der blev bygget som pilgrimsherberg i årene 1501-1511. Efter at have været herberg i over 400 år blev bygningen indrettet som hotel på foranledning af Francisco Franco, hvilket det fortsat er.

  Læs mere om Santiago de Compostela

   

  Vigo, Spanien

  Vigo

  Vigo er en storby i den nordvestspanske region Galicien. Den var dog længe at betragte som en mindre landsby, og det var først i 1400-tallet, at en egentlig by udviklede sig her. Gennem 1500-1600-tallene blev byen angrebet fra søsiden flere gange, og i både 1585 og 1589 satte englændere med Sir Francis Drake i spidsen ild til dele af Vigo. Tyrkere forsøgte også angreb, og i midten af 1600-tallet blev der bygget mure og forter til forsvar af byen. Gennem 1900-tallet voksede Vigo hurtigt, hvilket bl.a. skete gennem som skattefri zone fra 1947.

  Der er hyggeligt at gå rundt i Vigos gamle bydel, Casco Vello, der er af en overskuelig størrelse. Kvarteret omkring pladsen Praza Igrexa byder på smalle gader og stemningsfulde pladser. På Praza Igrexa kan man se Concatedral de Santa María de Vigo, der er byens hovedkirke. Den nuværende kirke blev opført i nyklassicisme og barok i årene 1816-1834 på samme sted som en tidligere kirke, der var blevet ødelagt af Sir Francis Drakes angreb på byen i 1585.

  Læs mere om Vigo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev