Site logo
Se på kortet
 • Plaza de la Catedral, Plaza Alfonso II el Casto, Oviedo, Spanien

Læs om byen

Oviedo er en by i det nordlige Spanien. Den er hovedstad i regionen Asturien, der formelt set er et fyrstendømme. Kongeriget Asturien blev grundlagt af vestgoten Pelaguis i 720 efter en opgør med maurerne. På daværende tidspunkt var det nuværende Oviedo ubeboet. To munke grundlagde byen i 761. Efter få år havde byen bl.a. en kirke og en kongelig residens, og Oviedo blev hurtigt hovedstad og en by, der etablerede sig med en katedral på pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. En del af udviklingen stagnerede dog, da hovedstaden blev flyttet til León efter Alfonso III’s død i 910. Gennem århundrederne blev der dog bygget videre i Oviedo, der også blev universitetsby.

Oviedos gamle bydel er stemningsfuld med dens smalle gader og hyggelige pladsen. I midten ligger Plaza de la Catedral, hvor man kan se Oviedos store katedral. Den blev opført i dens oprindelige udgave under kong Fruela I fra år 781, og den blev bispesæde i 810. Den nuværende kirke er en stor udbygning, der startede i 1388, og hvor kirketårnet blev opført i 1520erne. I kirken bliver der opbevaret vigtige relikvier fra det asturiske monarkis historie, og her kan man se La Capilla del Rey Casto, der er de asturiske kongers panteon. Her kan man se gravene for mange af de historiske konger og dronninger.

Man kan også besøge den gamle 700-talskirke Iglesia de San Tirso på Plaza de la Catedral, hvor Asturiens kunstmuseum også ligger. På museet kan man se malerier fra spanske maleri med fokus på asturiske kunstnere. Her er også skulpturer og andre kunstformer. Tæt herpå ligger der flere spændende museer. Man kan se kirkekunst på Museo de la Iglesia de Oviedo og på Museo Arqueológico de Asturias vises der en række arkæologiske fund og kulturhistorie fra Fyrstendømmet Asturien. Det arkæologiske museum er delvist indrettet i det tidligere San Vicente-benediktinerkloster.

Der er mange andre seværdigheder i byen. På pladsen Plaza de la Constitución ligger byens smukke rådhus fra 1662, og man kan opleve markedet Mercado de El Fontán, der stammer fra 1885. Fra nyere tid er Oviedo kendt for kongres- og udstillingscentret Palacio de Congresos de Oviedo, som blev tegnet af Santiago Calatrava og åbnet i 2011. Man kan også tage få kilometer mod nordvest, hvor Santa María del Naranco ligger. Det er et bygningsværk fra den præromanske tid i 800-tallet, som fungerede som repræsentationssal for et kongepalads. Senere blev bygningen anvendt som kirke, og i dag er den optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Ture fra byen

  Catedral de León

  León

  León er en by i regionen Castilla y León i det nordvestlige Spanien. Byen blev grundlagt i år 29 f.Kr. som militærlejr for Legio VI Victrix, og i år 74 blev den base for Legio VII Gemina. Derved udviklede den romerske by sig, indtil de muslimske maurere erobrede området i starten af 700-tallet. Det blev en nedgangstid, som afløstes af en opblomstring fra 910, hvor León blev hovedstad i kongeriget med samme navn.

  I 1188 holdt byen en af de tidligste parlamentssamlinger i Europa, Decreta de León, hvor Alfonso IX samlede adel, købmænd og håndværksfag til rådslagning. Udviklingen stagnerede senere til fordel for andre byer i ikke mindst Castilien. I dag er León en by med en stemningsfuld gammel del suppleret med nyere kvarterer med flere seværdigheder.

  Læs mere om León

   

  Santander, Spanien

  Santander

  Santander er en by, der er hovedstad i regionen Cantabria langs den spanske nordkyst. Den kendes med sikkerhed fra 1068, og Alfonso VIII af Castillen tildelte Santander rettigheder i 1187. Det var en tid, hvor byen bestod af to separate dele, der var omkransede af hver sin mur, og der var en bro mellem bydelene, som lå på hver side af et vandløb.

  Santander var i mange år en vigtig by for Castillen, idet den havde en naturhavn, hvor der blandt andet foregik handel med Amerika. Byen voksede gennem århundreder, men den blev ramt af flere katastrofer med eksplosioner i Santanders havn i 1893 og 1894 og en brand, der hærgede store dele af byen i februar 1941.

  Branden i 1941 ødelagde meget af Santanders middelaldercentrum, og derfor kan man kun se få store gamle bygningsmæssige seværdigheder i byen i dag. En af dem er Catedral de Santander, der er byens domkirke. Kirken blev bygget fra slutningen af 1100-tallet til 1300-tallet, men den blev senere udbygget og måtte rekonstrueres efter den store brand i 1941. Katedralen åbnede igen i 1953 og byder på et et smukt kirkerum.

  Læs mere om Santander

Tilmeld dig vores nyhedsbrev