Site logo
Se på kortet
  • Plaza de la Catedral, Plaza Alfonso II el Casto, Oviedo, Spanien

Læs om byen

Oviedo er en by i det nordlige Spanien. Den er hovedstad i regionen Asturien, der formelt set er et fyrstendømme. Kongeriget Asturien blev grundlagt af vestgoten Pelaguis i 720 efter en opgør med maurerne. På daværende tidspunkt var det nuværende Oviedo ubeboet. To munke grundlagde byen i 761. Efter få år havde byen bl.a. en kirke og en kongelig residens, og Oviedo blev hurtigt hovedstad og en by, der etablerede sig med en katedral på pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. En del af udviklingen stagnerede dog, da hovedstaden blev flyttet til León efter Alfonso III’s død i 910. Gennem århundrederne blev der dog bygget videre i Oviedo, der også blev universitetsby.

Oviedos gamle bydel er stemningsfuld med dens smalle gader og hyggelige pladsen. I midten ligger Plaza de la Catedral, hvor man kan se Oviedos store katedral. Den blev opført i dens oprindelige udgave under kong Fruela I fra år 781, og den blev bispesæde i 810. Den nuværende kirke er en stor udbygning, der startede i 1388, og hvor kirketårnet blev opført i 1520erne. I kirken bliver der opbevaret vigtige relikvier fra det asturiske monarkis historie, og her kan man se La Capilla del Rey Casto, der er de asturiske kongers panteon. Her kan man se gravene for mange af de historiske konger og dronninger.

Man kan også besøge den gamle 700-talskirke Iglesia de San Tirso på Plaza de la Catedral, hvor Asturiens kunstmuseum også ligger. På museet kan man se malerier fra spanske maleri med fokus på asturiske kunstnere. Her er også skulpturer og andre kunstformer. Tæt herpå ligger der flere spændende museer. Man kan se kirkekunst på Museo de la Iglesia de Oviedo og på Museo Arqueológico de Asturias vises der en række arkæologiske fund og kulturhistorie fra Fyrstendømmet Asturien. Det arkæologiske museum er delvist indrettet i det tidligere San Vicente-benediktinerkloster.

Der er mange andre seværdigheder i byen. På pladsen Plaza de la Constitución ligger byens smukke rådhus fra 1662, og man kan opleve markedet Mercado de El Fontán, der stammer fra 1885. Fra nyere tid er Oviedo kendt for kongres- og udstillingscentret Palacio de Congresos de Oviedo, som blev tegnet af Santiago Calatrava og åbnet i 2011. Man kan også tage få kilometer mod nordvest, hvor Santa María del Naranco ligger. Det er et bygningsværk fra den præromanske tid i 800-tallet, som fungerede som repræsentationssal for et kongepalads. Senere blev bygningen anvendt som kirke, og i dag er den optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev