Site logo
Se på kortet
  • Plaza de San Juan de Dios, Plaza de San Juan de Dios, Cádiz, Spanien

Læs om byen

Den sydspanske by Cádiz blev grundlagt ca. år 1100 f.Kr. af fønikierne, og den er derved en af de ældste byer i Vesteuropa, der fortsat er beboet. Byen hed dengang Gadir eller Agadir, og fønikierne etablerede en havn her i 600-tallet f.Kr. Senere kom byen under Karthago, Rom og derefter vestgoterne, som ødelagde byen i 400-tallet. I perioden 711-1262 var byen maurisk med navnet Qādis. Senere blev Cádiz havn for den spanske sølvflåde, og Christoffer Columbus sejlede herfra på sin anden og fjerde rejse.

Byens centrum ligger fremskudt i Cádizbugten på en halvø med vand på tre sider, og yderst ligger den hyggelige gamle bydel, hvor man bør gå på opdagelse i de smalle gader. Man kan starte på den smukt anlagte plads, Plaza de San Juan de Dios, hvor byens rådhus ligger. Rådhuset blev opført fra 1799 på samme sted, som byens tidligere rådhus lå. Pladsen foran rådhuset ligger på grænsen til den gamle bydel, og herfra går der mange gader til det spændende kvarter.

På turen rundt i Cádiz kommer man til flere smukke pladser som fx Plaza de la Catedral med byens domkirke. Den blev bygget fra 1722 og stod færdig i primært barok stil lidt over hundrede år senere. På pladsen kan man også se den smukke kirke, Iglesia de Santiago Apóstol. Går man en smule mod sydøst fra katedralen, kan man se de bevarede ruiner af byens gamle romerske teater. Det blev bygget i århundredet f.Kr. og var med 10.000 tilskuerpladser blandt de største i Romerriget.

I 1812 vedtog man en ny spansk forfatning i Cádiz, og den blev udråbt på pladsen Plaza San Antonio, der i 1800-tallet blev regnet som byens centrum. Vil man lære mere om byen og forfatningen, er et besøg på Museo Cadiz er god idé. Det er et bymuseum, der formidler byens over 3.000 år gamle historie. Og man kan gå til Plaza de España for at se Cádiz’ store monument til minde om forfatningen i 1812, der i øvrigt aldrig trådte i kraft, men måtte vige for den spanske konges forfatning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev