Site logo
Se på kortet
 • Plaza de San Juan de Dios, Plaza de San Juan de Dios, Cádiz, Spanien

Læs om byen

Den sydspanske by Cádiz blev grundlagt ca. år 1100 f.Kr. af fønikierne, og den er derved en af de ældste byer i Vesteuropa, der fortsat er beboet. Byen hed dengang Gadir eller Agadir, og fønikierne etablerede en havn her i 600-tallet f.Kr. Senere kom byen under Karthago, Rom og derefter vestgoterne, som ødelagde byen i 400-tallet. I perioden 711-1262 var byen maurisk med navnet Qādis. Senere blev Cádiz havn for den spanske sølvflåde, og Christoffer Columbus sejlede herfra på sin anden og fjerde rejse.

Byens centrum ligger fremskudt i Cádizbugten på en halvø med vand på tre sider, og yderst ligger den hyggelige gamle bydel, hvor man bør gå på opdagelse i de smalle gader. Man kan starte på den smukt anlagte plads, Plaza de San Juan de Dios, hvor byens rådhus ligger. Rådhuset blev opført fra 1799 på samme sted, som byens tidligere rådhus lå. Pladsen foran rådhuset ligger på grænsen til den gamle bydel, og herfra går der mange gader til det spændende kvarter.

På turen rundt i Cádiz kommer man til flere smukke pladser som fx Plaza de la Catedral med byens domkirke. Den blev bygget fra 1722 og stod færdig i primært barok stil lidt over hundrede år senere. På pladsen kan man også se den smukke kirke, Iglesia de Santiago Apóstol. Går man en smule mod sydøst fra katedralen, kan man se de bevarede ruiner af byens gamle romerske teater. Det blev bygget i århundredet f.Kr. og var med 10.000 tilskuerpladser blandt de største i Romerriget.

I 1812 vedtog man en ny spansk forfatning i Cádiz, og den blev udråbt på pladsen Plaza San Antonio, der i 1800-tallet blev regnet som byens centrum. Vil man lære mere om byen og forfatningen, er et besøg på Museo Cadiz er god idé. Det er et bymuseum, der formidler byens over 3.000 år gamle historie. Og man kan gå til Plaza de España for at se Cádiz’ store monument til minde om forfatningen i 1812, der i øvrigt aldrig trådte i kraft, men måtte vige for den spanske konges forfatning.

Ture fra byen

  Huelva, Spanien

  Huelva

  Huelva er en by i Andalusien i det sydvestlige Spanien. Med en beliggenhed tæt på Atlanterhavskysten har der gennem flere tusind år været handel her, og der er gjort arkæologiske fund fra fønikiernes tid. Man mener, at Huelva herefter blev en velstående by under både Karthago og Romerriget, men at det blev nedgangstider med efterfølgende vestgotiske og mauriske perioder.

  Huelva blev generobret af Spanien i 1257 under Alonso X. Huelva blev ved med at være en mindre by, og den blev delvist ødelagt af det jordskælv, der ramte tæt på Lissabon i 1755. I 1800-tallet begyndte en storstilet minedrift i miner ved floden Rio Tinto, og briter fik Huelva til at boome fra en mindre by til en stor industriby i denne tid. Briternes tilstedeværelse gjorde også, at fodboldklubben Recreativo Huelva blev etableret i 1889 som Spaniens første.

  Læs mere om Huelva

   

  Plaza de España, Sevilla

  Sevilla

  Sevilla er den største by i Andalusien og en af Spaniens vigtigste byer. Det var romerne, der grundlagde Sevilla med navnet Hispalis, og byen var gennem århundreder under maurernes herredømme, før den kristne generobring fandt sted i 1248.

  Den lange historie, hvor et spansk højdepunkt med stor indflydelse på Sevilla var Columbus’ europæiske genopdagelse af Amerika. Allerede inden da var Sevilla en strategisk vigtig handelsby, hvor man havde bygget en af verdens største kirker, som Columbus i øvrigt senere blev begravet i.

  Læs mere om Sevilla

   

  Gibraltar

  Gibraltar

  Gibraltar er en halvø, der ligger som en by og klippe ved Gibraltarstrædet og med udsigt til Afrikas kyster. Gibraltar er et britisk oversøisk territorium, og stedet er en forunderlige blanding af britisk kultur og de mange folk og begivenheder, der gennem århundreder har sat præg på regionen og på halvøen.

  Hovedbyen i territoriet er nærmest det samme som den totale bebyggelse af Gibraltar. Vest for den karakteristiske klippe, der dominerer områdets profil, ligger kvarteret Westside, der svarer til byens centrum. Her ligger strøggader og hyggelige engelske beværtninger side om side med museer og historiske steder.

  Læs mere om Gibraltar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev