Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Sevilla er den største by i Andalusien og en af Spaniens vigtigste byer. Det var romerne, der grundlagde Sevilla med navnet Hispalis, og byen var gennem århundreder under maurernes herredømme, før den kristne generobring fandt sted i 1248.

Den lange historie, hvor et spansk højdepunkt med stor indflydelse på Sevilla var Columbus’ europæiske genopdagelse af Amerika. Allerede inden da var Sevilla en strategisk vigtig handelsby, hvor man havde bygget en af verdens største kirker, som Columbus i øvrigt senere blev begravet i.

Sevillas centrum byder på mange oplevelser, og blandt dem er tre steder optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv; katedralen, byens alcazar og Generalarkivet for Indien. Der er dog også mange andre spændende og smukke steder som fx Plaza de España og Metro Parasol.

Der er også gode muligheder for oplevelser omkring Sevilla. Den romerske historie kan ses i udgravningen af den vigtige by Itálica, og Andalusiens flotte hvide byer ligger heller ikke langt væk. Man kan også hurtigt kommer til kysten ved fx Tarifa med det europæiske fastlands sydligste punkt.

Topseværdigheder

  Sevilla Katedral
  Catedral de Sevilla

  I Sevilla skal man naturligvis se byens verdensberømte domkirke, der formelt hedder Catedral de Santa María de la Sede. Den er en af verdens største kirker, optaget på UNESCO's liste af verdens kulturarv og et fantastisk gotisk bygningsværk.

  Med den kristne generobring af Sevilla i 1248 blev den daværende moské indrettet som domkirke. Generobringen bragte også velstand til byen, der ville bygge en ny kirke som tydeligt symbol på Sevillas velstand og vigtighed. Resultatet blev den nuværende katedral, der blev bygget som verdens største gotiske kirke i årene 1401-1528.

  Katedralen blev bygget med imponerende dimensioner. I det lange kirkeskib er der 42 meter til det gyldne loft, og i kirken er der 80 kapeller. Man kan generelt se et smukt og fornemt udsmykket interiør, hvor der fx også er indretninger fra renæssancen. På en tur rundt i katedralen kan man bl.a. lægge mærke til det smukke højalter, hvis altertavle er et kolossalt kunstværk, som Pedro Dancart og andre lavede fra 1482 til 1564. Man bør også se udsmykningen i sakristiet og kirkens gotiske korindretning som nogle af mange seværdige detaljer.

  Flere berømte personer er gennem tiden blevet begravet i katedralen, der har et kongeligt kapel, Capilla Real. Her blev kongerne Ferdinand III, Alfonso X og Pedro I stedt til hvile. I kirken kan man også se Christoffer Columbus' gravsted og sarkofag. Der er også gravmonumenter for kardinalerne Juan de Cervantes og Pedro González de Mendoza i kirkens kapeller.

   

  Spanien Plads
  Plaza de España

  Denne plads er et af Sevillas mest imponerende anlæg med sin kolossale og monumentale størrelse. Pladsen ligger i Parque de María Luisa, og den blev anlagt i 1928 som en del af det følgende års verdensudstilling, Exposición iberoamericana de 1929.

  Pladsen danner en halvcirkel, og langs den nordøstlige halvdel ligger det slotsagtige byggeri, hvor Spaniens industri og teknologi skulle udstilles under verdensudstillingen. Fire broer fører over pladsens voldgrav til det smukke byggeri, hvor flere arkitektoniske stilarter er blandet.

  Langs bygningen kan man se en række smukke alkover, hvor farverige kakler fremstiller byer og regioner i Spanien. Her kan man gå på opdagelse gennem landet, og mange spaniere tager billeder af sig selv i netop den alkove, der viser deres hjemegn.

  I dag står bygningerne og anlægget smukt renoveret, og de mange kvadratmeter bliver anvendt til forskellige offentlige administrationsformål. Gennem tiden er de karakteristiske bygninger også blevet anvendt som rammen om forskellige filmscener som fx i Lawrence of Arabia og The Dictator.

   

  Metropol Parasol

  På pladsen Plaza de la Encarnación kan man se den tyske artikekt Jürgen Mayers store træstruktur, der med inspiration fra Sevillas domkirke og figentræer står som kolossale søjler, der er forbundet med overdækninger. I alt måler Mayers værk 150x70 meter.

  Metropol Parasol ligger som en stor skulptur, men den byder også på flere oplevelser. Under den ligger museet Antiquarium med udgravede ruiner fra byens romerske og mauriske baggrund, og oppe i højderne er der stier og balkoner med panoramaudsigter over den spanske storby. I selve Mayers bygning kan man også finde fødevaremarkedet Mercado de la Encarnación.

   

  Generalarkivet for Indien
  Archivo General de Indias

  Archivo General de Indias blev etableret af Spaniens kong Karl III i 1785. Formålet var at samle alle dokumenter de oversøiske spanske kolonier på ét sted. Der er i dag samlet dokumenter fra de første conquistadorer til slutningen af 1800-tallet på arkivet, der er en guldgrube for historieinteresserede.

  Arkivet er en del af Sevillas optagelse på UNESCO's verdensarvsliste, og selve bygningen er den gamle handelsbørs og mødested for byens handelsfolk, Casa Lonja de Mercaderes. Bygningen blev opført i renæssance i slutningen af 1500-tallet og nyindrettet til arkivformålet omkring 200 år senere.

   

  Den Kongelige Alcázar i Sevilla
  Real Alcázar de Sevilla

  Alcázar i Sevilla er et kongeslot, der blev bygget som residens til kong Pedro I af Castillen, der regerede 1350-1369. Det var kristne borgede, der opførte slottet på det sted, hvor der i den muslimske tid havde ligget en befæstet residens, som var blevet delvist ødelagt under den kristne generobring af Sevilla i 1248.

  Alcázar er et smukt eksempel på mudéjarstilen, der forbinder romansk, gotisk og renæssancearkitektur med former og udsmykninger fra islamisk stil. Det smukke kompleks er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, og en del af det bliver stadig brugt af den spanske kongefamilie under ophold i Sevilla.

  I dag står kongeslottet som et monument over flere århundreders bygninger, der i 1360erne blev udbygget og ombygget i mudéjarstilen og til en kongelig residens med det behov, som bl.a. et hof medførte. Slottet er efterfølgende blevet udbygget til det resultat, man kan se i dag.

  Der er mange højdepunkter, man bør se. Hovedindgangen til slottet går gennem Løveporten/Puerta del León. Herefter kommer man til gårdmiljøerne Patio del León og Patio de la Montería, hvor man møder Kong Pedros Palads/Palacio del Rey Don Pedro. Paladset er smukt indrettet med det pragtfulde gårdhavemiljø i Patio de las Doncellas og fornemt udsmykkede sale som fx Ambassadørsalen/Salón de los Embajadores. Der er også andre interessante bygninger og et smukt haveanlæg bag paladset.

Andre seværdigheder

  San Telmo Palads
  Palacio de San Telmo

  Palacio de San Telmo er et smukt palads, der blev opført fra 1682 af den kongregation under den katolske kirke, som var ansvarlig for Den Spanske Inkvisition. Paladset blev bygget uden for datidens Sevilla som et universitet for navigatører, Universidad de Mareantes. Her skulle forældreløse børn have en søfartsuddannelse.

  Bygningen i paladsstil blev designet i fornem Sevilla-barok med smuk ornamentering, tårne, gårdmiljøer, et kapel m.v. Indgangsportalen fra 1754 står i den udtryksfulde og detaljerige churriguerastil. På facaden kan man bl.a. se allegoriske figurer, der symboliserer kunst og videnskab inden for søfarten. Man kan også se flere helgener, deriblandt Sankt Telmo der er skytshelgen for sømænd.

  I dag huser den imponerende bygning sædet og administrationen for den autonome andalusiske regering. I paladset ligger San Telmo-kapellet, Capilla del Palacio de San Telmo, stadig med sit overdådige barokinteriør.

   

  Sevilla Universitet
  Universidad de Sevilla

  Universitetet i Sevilla blev grundlagt i 1505 som Colegio Santa María de Jesús, og det er i dag vokset til at være en af Spaniens førende uddannelsesinstitutioner. Det var pave Julius II, der ved en pavelig bulle godkendte stedet som et universitet. Universitets uddannelseshistorie går dog tilbage til 1200-tallets dominikanermunke, der etablerede forskellige skoler. Efterhånden voksede behovet, og universitet blev etableret.

  Med tiden skulle der bruges større lokaler, og byens tobaksfabrik blev ombygget til universitetets rektorat efter at have været i drift som produktionssted til 1950erne. Fabrikken blev bygget som verdens største industribygning i 1700-tallet, og oprindelsen gør, at universitetsbygningen også kendes som Den Kongelige Tobaksfabrik/Real Fábrica de Tabacos.

   

  La Giralda

  La Giralda er navnet på klokketårnet, som hører til Sevillas berømte domkirke. Tårnet blev oprindeligt opført i det mauriske al-Andalus som minaret for den daværende moské, og efter den kristne generobring af Andalusien blev tårnet ombygget med bl.a. en top i renæssance.

  Maurernes minaret blev opført i årene 1184-1198, mens den største ombygning siden da blev gennemført i 1568. I dag står La Giralda som et af Sevillas mest kendte vartegn. Det 104 meter høje tårn står da også tydeligt hævet over omgivelserne i byens centrum.

  På toppen af tårnet kan man se bronzeskulpturen El Giraldillo, der allegoriserer den kristne sejr over de muslimske arabere i den spanske generobring. Skulpturen blev lavet af Bartolomé Morel og sat op i 1568. Fra toppen af tårnet kan man også nyde en storslået udsigt over Sevilla.

   

  Córdoba Station
  Estación de Córdoba

  Dette er en af Sevillas gamle hovedbanegårde, som var i drift mellem 1901 og 1990. Det var selskabet MZA, Compañía de los ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante, der byggede banegården, hvorfra man kunne køre med tog til bl.a. Córdoba, Huelva og Extremadura.

  Jernbanen kom til Sevilla allerede i 1859, og før den nuværende banegård lå der en mindre station på samme sted. MZA opførte sin pompøse bygning med inspiration fra mudéjarstilen fra 1899 med indvielse to år efter. Efter stoppet som aktiv station åbnede Estación de Córdoba i 1999 som shopping- og underholdningscenter.

   

  Maria Luisa Park
  Parque de María Luisa

  Denne store park ligger langs floden Guadalquivir umiddelbart syd for centrum af Sevilla. Den er et af de største rekreative områder i byen og et populært sted for en spadseretur for både lokale og turister. Området hørte oprindeligt til palæet Palacio de San Telmo, der stadig ligger nord for parken.

  Det var Infanta Luisa Fernanda, der i 1893 donerede området til byen Sevilla med formål at etablere en offentlig park. Landskabsarkitekten Jean-Claude Nicolas Forestier anlagde parken fra 1911, og fra 1914 begyndte Anibal González på anlæggene til verdensudstillingen Exposición iberoamericana de 1929, der blev holdt i parken. Det er fra denne del, parken indretning med alléer, springvand m.v. stammer.

   

  Sevilla Arkæologiske Museum
  Museo Arqueológico de Sevilla

  På dette museum kan man få et spændende indblik i Sevilla-regionens fortid gennem samlinger og udstillinger. Man kan bl.a. se fund fra den historiske romerske by Itálica, der lå tæt på dagens Sevilla. På museum bevares også de store guldfund; El Carambolo.

  Museumsbygningen er også interessant. Den blev bygget som Kunstpavillonen/Pabellón de Bellas Artes, og den blev opført som en del af verdensudstillingen Exposición iberoamericana, der blev holdt i byen i 1929.

   

  Det Gyldne Tårn
  Torre del Oro

  Torre del Oro er et fæstningstårn, der ligger langs floden Guadalquivir. Det 36 meter høje tårn var oprindeligt en del af den befæstede mur, der lå som forsvar af Sevillas alcazar, der var byens kongelige residens. Tårnet blev bygget ad tre omgange. Den nederste del i 1220, den mellemste i 1300-tallet og den øverste stod militæringeniøren Sebastián Van der Borcht for anlægget af i 1760.

  Ganske tæt på Torre del Oro kan man i øvrigt se Sølvtårnet/Torre de la Plata, der med mure var forbundet med Torre del Oro indtil 1868. Dette tårn blev også bygget i 1200-tallet. Ved tårnet kan man desuden se nogle bevarede dele af de historiske mure.

   

  Hotel Alfonso XIII

  Hotel Alfonso XIII blev bygget 1916-1928 som en del af forberedelserne til verdensudstilling i Sevilla i 1929. Det blev indviet med en stor banket den 28. april 1929, hvor bl.a. kong Alfonso XIII deltog. Det var arkitekten José Espiau y Muñoz, der tegnede det overdådigt udsmykkede hotel. Arkitekturen er nymudéjar med detaljer fra den andalusiske regionalisme.

  Indvendigt kan man nyde Muñoz' værk med buer, søjler, designede lamper, ornamentering med azulejos-kakler og meget andet. Hotellets stil var tænkt til at huse konger, præsidenter, celebriteter og andre gæster, der ville komme til byen i forbindelse med verdensudstillingen.

   

  Lope de Vega Teater
  Teatro Lope de Vega

  Dette er et smukt lille teater, der blev opført til verdensudstillingen i Sevilla i 1929. Teatret er opkaldt efter den spanske digter Frey Lope Felix de Vega Carpio. Det var arkitekten Vicente Traver y Tomás, der tegnede teatret, og han anvendte barokken som inspiration. Både udvendigt og indvendigt kan man nyde en fin og elegante udsmykning.

   

  Sevillas Mure
  Murallas de Sevilla

  Sevilla har været omgivet af fæstningsmure siden den romerske tid. Murene blev løbende udbygget og vedligeholdt, og de forblev intakte helt til 1800-tallet. Murene blev delvist revet ned i tiden efter den spanske revolution i 1868, men man kan fortsat se rester af det store anlæg flere steder. Et af de bedste steder at se dele af den gamle bymur er omkring Sevillas alcazar. Der er også sektioner i Macarena-kvarteret. Der var oprindeligt 18 byporte, og fire af dem er bevaret til i dag; Puerta de la Macarena, Puerta de Córdoba, Postigo del Aceite og Postigo del Alcázar.

   

  Hospital de las Cinco Llagas

  Dette hospital blev opført fra 1546 og indviet i 1558. Det blev bygget som et stort kompleks med ti planlagte indre gårde. Ni blev bygget, og otte er bevaret til i dag, hvor det gamle hospital fungerer som parlament for Andalusien. Stedet var hospital indtil 1972, og det blev indviet som parlamentsbygning 20 år senere.

   

  Sevilla Rådhus
  Casa Consistorial de Sevilla

  Rådhuset i Sevilla er en stor bygning, der blev opført i plateresk stil, som var en fremtrædende dekorationsstil i Spanien i 1500-tallet. Man anvendte gotisk middelalderarkitektur med motiver fra maurisk kunst og fra renæssancen. Rådhuset blev bygget efter kejser Karl V's bryllup med Isabella af Portugal i 1526. Brylluppet blev holdt i Sevilla, og det nye rådhus skulle være et symbol på byens vigtigste på det tidspunkt. Arkitekten Diego de Riaño startede byggeriet i 1527, og rådhuset blev udbygget mod Plaza Nueva i midten af 1800-tallet.

   

  Sevilla Museum for Skønne Kunster
  Museo de Bellas Artes de Sevilla

  På dette museum kan man se en fin kunstsamling af primært spanske kunstnere fra middelalderen til det tidligere 1900-tal. Et af højdepunkterne er værkerne fra Sevillas såkaldte guldalder i 1600-tallet. Museumsbygningen blev opført i 1594, mens museet blev etableret i 1839. Bygningen var tidligere kloster, men kunne nyindrettes efter ekspropriationen af mange spanske klostre i årene 1835-1837.

   

  Sevilla Tyrefægterarena
  Plaza de Toros

  Dette er Sevillas tyrefægterarena, hvis historie går tilbage til byggeriets start i 1749. Efter flere perioder, hvor opførelsen stod stille, blev arenaen færdig i 1881. Gennem årene er tyrefægtningssæsonerne blevet afviklet på den flotte arena, og højdepunktet i sæsonen var og er under Sevillas byfestival i april, Feria de Abril. I dag kan man se selve arenaen og stedet museum.

   

  Maestranza Teater
  Teatro de la Maestranza

  Teatro de la Maestranza er et operahus, der blev bygget til Sevillas verdensudstilling i 1992; Expo '92. Åbningsforestillingen fandt sted i 1991, og på den store scene kan man fortsat nyde operaer, men stedet bliver også anvendt til koncerter og opsætninger af bl.a. spanske operetter; de såkaldte zarzuelaer.

Ture fra byen

  Itálica

  Itálica var en romersk bosættelse, der blev grundlagt af Publius Cornelius Scipio i den romerske provins Hispania Baetica. Det skete i år 206 f.Kr., og bosættelsen voksede i området nord for den moderne by Santiponce. Itálica var en vigtig bosættelse og fødeby for 2 romerske kejsere; Trajan blev født her i 53 og Hadrian i 76.

  Itálica var den første romerske by i det spanske område og også den første romerske by uden for Italien. Italienere kom hertil, og med dem voksede byen, der blev anlagt i en klassisk hippodamisk byplan med et system af retvinklede gader. Forum og offentlige bygninger lå i centrum, og beboelser m.v. lå i de omkringliggende gader.

  I dag ligger Itálica som et udgravet område, hvor man får et fint indtryk af den historiske romerske by. Der er aldrig blevet bygget en moderne by samme sted, og derfor er Itálica ganske velbevaret med ikke mindst mange imponerende mosaikgulve. Man kan også se byens amfiteater, der i sin var Romerrigets tredjestørste, og det lidt mindre teater i udgravningerne. Det romerske teater anvendes stadig til diverse opsætninger.

   

  Jerez de la Frontera

  Jerez de la Frontera er en af de større byer i Andalusien. Dens navn går tilbage til det fønikiske navn Xera, der efterhånden er blevet til Jerez. Byen voksede gennem tiden, og den blev ganske velstående grundet sin strategisk gode beliggenhed efter den spanske genopdagelse af Amerika. Der er flere ting at se i byen. Det drejer sig bl.a. om Jerez’ katedral og residens; den såkaldte alcazar der går tilbage til et maurisk fort fra 1000-tallet. Byens gamle rådhus fra 1575 er også seværdigt, lige som flere hyggelige pladser i centrum.

   

  Cádiz, Spanien

  Cádiz

  Den sydspanske by Cádiz blev grundlagt ca. år 1100 f.Kr. af fønikierne, og den er derved en af de ældste byer i Vesteuropa, der fortsat er beboet. Byen hed dengang Gadir eller Agadir, og fønikierne etablerede en havn her i 600-tallet f.Kr. Senere kom byen under Karthago, Rom og derefter vestgoterne, som ødelagde byen i 400-tallet. I perioden 711-1262 var byen maurisk med navnet Qādis. Senere blev Cádiz havn for den spanske sølvflåde, og Christoffer Columbus sejlede herfra på sin anden og fjerde rejse.

  Byens centrum ligger fremskudt i Cádizbugten på en halvø med vand på tre sider, og yderst ligger den hyggelige gamle bydel, hvor man bør gå på opdagelse i de smalle gader. Man kan starte på den smukt anlagte plads, Plaza de San Juan de Dios, hvor byens rådhus ligger. Rådhuset blev opført fra 1799 på samme sted, som byens tidligere rådhus lå. Pladsen foran rådhuset ligger på grænsen til den gamle bydel, og herfra går der mange gader til det spændende kvarter.

  Læs mere om Cádiz

   

  Olvera

  Olvera er en af de såkaldte hvide byer i Andalusien. Det er mindre byer, der nærmest er hvidkalkede, og med beliggenheder på toppen af højdedrag er byerne meget smukke og spændende indslag i landskabet. Olvera er et godt eksempel at besøge, og byens helhed og stemning er den største seværdighed. Man bør også se kirken Nuestra Señora de la Encarnación, der nærmest ligger på toppen af hele byen. Man kan også se Olveras gamle borg, der hviler på en anden bakketop, og det er også en god idé at nyde atmosfæren på den hyggelige plads, La plaza de Andalusia.

   

  Ronda

  Ronda er en af de mest besøgte mindre byer i det andalusiske landskab. Når man ser dens betagende beliggenhed på toppen af en klippe, forstår man med det samme, hvorfor det er tilfældet. Floden Guadalevín deler Ronda, hvor broerne Puente Romano, Puente Viejo og Puente Nuevo spænder over flodens 120 meter dybe kløft. Broerne er nogle er Rondas seværdigheder, som også tæller tyrefægterarenaen fra 1784 og pladsen Plaza del Socorro, hvor Blas Infante første gang viste det andalusiske flag, hvilket skete i 1918. Man bør også gå en tur i den lille park, Alameda del Tajo, hvorfra udsigten over landskabet omkring Ronda er uforglemmelig.

   

  Punta de Tarifa

  Det sydligste punkt på det europæiske fastland ligger ved byen Tarifa. Rent faktisk var Tarifa selv det sydligste punkt, men nu er den tidligere ø, Isla de Las Palomas, blevet forbundet med fastlandet ad en dæmning. På den tidligere ø ligger bl.a. et fyrtårn. Fra Spanien er der kun 14 kilometer til Marokkos kyst herfra, og derfor er Tarifa også et populært sted at tage en færge til Afrika.

   

  Gibraltar

  Gibraltar

  Gibraltar er en halvø, der ligger som en by og klippe ved Gibraltarstrædet og med udsigt til Afrikas kyster. Gibraltar er et britisk oversøisk territorium, og stedet er en forunderlige blanding af britisk kultur og de mange folk og begivenheder, der gennem århundreder har sat præg på regionen og på halvøen.

  Hovedbyen i territoriet er nærmest det samme som den totale bebyggelse af Gibraltar. Vest for den karakteristiske klippe, der dominerer områdets profil, ligger kvarteret Westside, der svarer til byens centrum. Her ligger strøggader og hyggelige engelske beværtninger side om side med museer og historiske steder.

  Læs mere om Gibraltar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links