Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bilbao i Nordspanien er en by, der for alvor blev et turistmål efter åbningen af Guggenheim Museum, men her er også så meget andet at komme efter. Det gælder både seværdigheder, omgivelserne og lokal gastronomi som Baskerlandets lækre pintxos, de små stykker brød med blandet pålæg.

På en tur i Bilbao er den gamle bydel, Casco Viejo, det rigtige sted at starte. Det er et kvarter med smalle gader, hyggelige pladser og farvestrålende bygninger. Der er naturligvis mange caféer, som man kan nyde mellem oplevelser med byens katedral, andre kirker og det arkæologiske museum.

Bilbaos vartegn er Frank Gehrys berømte museumsbygning med de spændende ydre kurver, hvor kunstmuseet Guggenheim ligger. Et besøg her er nærmest et must i byen, hvor man også kan besøge andre spændende museer. Det kan fx være Museo Euskal om Baskerlandets kultur.

Baskerlandet er også et område, der er værd at tage ture rundt i. Her er betagende kyststrækninger, smukke nationalparker og mange fine byer. Den meste kendte er San Sebastián, der også kendes som Donostia. Det er her, man finder den ikoniske strand, Playa de la Concha.

Topseværdigheder

  Guggenheim Museum, Bilbao

  • Guggenheim Museum Bilbao: Dette er Bilbaos vartegn og samtidigt et museum for samtidskunst og moderne kunst. Frank Gehry har tegnet den spændende bygning, der med sine nærmest tilfældige ydre kurver er et kunstværk i sig selv. På museet dominerer 1900-talskunst.
  • Museet for Skønne Kunster/Museo Bellas Artes: Bilbaos gamle og fine kunstmuseum åbnede i 1914, og her finder man en af Nordspaniens fornemste samlinger fra 1100-tallet til i dag. Man kan se værker af bl.a. Goya, El Greco og Paul Gauguin.

  City Hall, Bilbao

  • Bilbao Rådhus/Casa Consistorial de Bilbao: Dette er Bilbaos rådhus, som blev opført i smuk nybarok i 1892 efter Joaquin Rucobas tegninger. Der er nogle særdeles smukke sale i rådhusbygningen; bl.a. i en nymaurisk stil.
  • La Ribera Marked/Mercado La Ribera: Markedet La Ribera er en stemningsfuld markedsbygning, hvor man både kan købe fødevarer som frugt og grønt og sidde ned på hyggelige caféer og restauranter og nyde stemningen.

  Museo Vasco, Bilbao

  • Det Baskiske Museum/Museo Vasco: På dette museum kan man lære mere om den baskiske kultur, som naturligt nok præger Baskerlandet i grænseområdet mellem Frankrig og Spanien. På museet er der utallige museumsgenstande og forskellige temaer.

Andre seværdigheder

  Teatro Arriaga, Bilbao

  • Arriaga Teater/Teatro Arriaga: Arriaga-teatret er Bilbaos operahus. Den smukke teaterbygning blev bygget i 1890 i nybarok stil efter af arkitekten Joaquin Rucoba. Teatret er opkaldt efter komponisten Juan Crísóstomo Arriaga, der har tilnavnet Den Spanske Mozart.
  • Akzuna Zentroa: Dette er Bilbaos tidligere vinbørs, som er blevet nyindrettet som kultur- og eventbygning. Redesignet stod kunstneren Philippe Starck for. Bag den smukke, gamle facade åbner et moderne rum sig, og man bør særligt lægge mærke til de individuelt udsmykkede søjler.

  Plaza Nueva, Bilbao

  • Nytorv/Plaza Nueva: Denne plads er en af den centrale i Bilbaos gamle bydel, Casco Viejo. Pladsen stod færdig i 1851 med de elegante, nyklassicistiske arkader, man kan se omkring selve pladsen.
  • Søfartsmuseet/Museo Marítimo: Bilbaos søfartsmuseum er et interessant museum, hvor man kommer gennem områdets maritime historie og traditioner på spændende vis. Her er der spændende skildringer, modelskibe og meget mere.

  Arkæologisk Museum, Bilbao

  • Arkæologisk Museum/Museo Arqueológico: På byens arkæologiske museum kan man lære om Bilbaos lange historie gennem diverse fund og temaer fra menneskets begyndelse i området til i dag.
  • Doña Casilda Iturrízar Park/Parque de Doña Casilda Iturrízar: Denne park er Bilbaos største, og den er et dejligt sted for nogle spadsereture. I parken er der fine anlæg, damme, springvand og andet, der trækker mange af byens borgere til sig.

  Skt. Anton Kirke, Bilbao

  • Skt. Anton Kirke/Iglesia de San Antón: Denne gotiske kirke blev indviet i 1510, og den står smukt på stedet, hvor broen Puente de San Antón krydser kvarterets flod. Kirkens klokketårn stammer fra 1770erne.
  • Bilbao Domkirke/Catedral de Santiago: Bilbaos katedral blev oprindeligt bygget som sognekirke i 1300-1400-tallene. Kirken opnåede først status af domkirke i 1950, hvor Bilbaos katolske stift blev etableret.

  Estacion Abanda, Bilbao

  • Abando Banegård/Estación de Abando: Dette er en banegårdsbygning, som man bør besøge, hvis man vil se stationens imponerende glasmosaik, som både viser forskellige seværdigheder i byen og scener fra Bilbaos dagligliv.
  • Artxanda Funiculare/Funicular de Artxanda: Denne kabelbane kører lokale og turister fra Bilbaos gadeniveau op til højdedraget Artxanda. Den nuværende bane blev åbnet i 1915.

  Puente de la Salve, Bilbao

  • La Salve Bro/Puente de la Salve: I 1972 åbnede denne bro som den første skråstagsbro i Spanien. Siden da blev Guggenheim Museum Bilbao bygget ved broen, der i anledningen er museet 10-års jubilæum fik Daniel Burens røde bue sat op.
  • Zubizuri: Zubizuri betyder den hvide bro, og det er navnet på dette værk af arkitekten Santiago Calatrava. Broen åbnede i 1997 og spænder over floden Nervión i det centrale Bilbao.

Ture fra byen

  Puente de Vizcaya, Bilbao

  • Vizcaya Bro/Puente de Vizcaya: Dette er en bro, der forbinder byerne Potugalete og Las Arenas ved mundingen af floden Nervión. Broen blev bygget i 1893 som den første transportbro i verden, og den er stadig i drift med mulighed for at fragte biler og passagerer over floden på broens transportable dæk. Puente de Vizcaya er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

  Santander, Spanien

  • Santander: Langs den spanske nordkyst ligger den velbesøgte by, Santander, der byder på dejlige strande og fine seværdigheder. I byen kan man bl.a. se Santanders domkirke, og ved indsejlingen til byen står fyrtårnet Faro de Cabo Mayor. Lidt syd herfor finder man den populære strand, Sardinero.
  • Mundaka: Mundaka er en lille kystby, der er berømt for sin surfing. Kyststrækningens natur gør, at der formes eftertragtede, hule bølger til surfere, som man kan kigge på fra byens havneanlæg.

  Gaztelugatxe, Spanien

  • Gaztelugatxe: Dette er en dramatisk beliggende ø, som der er blevet bygget en klippebro til fra det spanske fastland. Man kan besøge den ad en smal sti, der leder over 200 trin op til San Juan de Gaztelugatxe, der er et refugium på toppen af den lille ø.
  • San Sebastián: I det spanske baskerland ligger den smukke by San Sebastián, der også kendes som Donostia. Byen byder på utallige seværdigheder og en naturskøn beliggenhed med bugten og stranden La Concha i centrum.

  Biarritz, Frankrig

  • Biarritz: Biarritz er en fornem og velbesøgt badeby, der ligger tæt på grænsen til Spanien. Her ligger det kendte Hôtel du Palais, der åbnede i 1855 for kejserinde Eugénie. Biarritz er også kendt for sin surfing, og byen var det første sted i Europa, hvor der blev surfet.
  • Parque Natural de Gorbea: Gorbea er navnet på den største naturpark i Baskerlandet. Den ligger inde i landet og rummer en smuk og varieret natur med bl.a. vandfald og bjerge, der når op til 1.482 meter i højden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Bådtur: Bilboats, Pio Baroja Plaza 1, bilboats.com
  • Søfart: Museo Marítimo, Ramón de la Sota Kaia 1, itsasmuseum.eus
  • Legepladser: Parque de Doña Casilda
  • Akvarium: Getxo Aquarium, Muelle de Arriluze, Getxo, getxoaquarium.com
  • Strand: Bl.a. Playa de Sopelana, Sopela

Gode links