Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Huelva er en by i Andalusien i det sydvestlige Spanien. Med en beliggenhed tæt på Atlanterhavskysten har der gennem flere tusind år været handel her, og der er gjort arkæologiske fund fra fønikiernes tid. Man mener, at Huelva herefter blev en velstående by under både Karthago og Romerriget, men at det blev nedgangstider med efterfølgende vestgotiske og mauriske perioder. Huelva blev generobret af Spanien i 1257 under Alonso X. Huelva blev ved med at være en mindre by, og den blev delvist ødelagt af det jordskælv, der ramte tæt på Lissabon i 1755. I 1800-tallet begyndte en storstilet minedrift i miner ved floden Rio Tinto, og briter fik Huelva til at boome fra en mindre by til en stor industriby i denne tid. Briternes tilstedeværelse gjorde også, at fodboldklubben Recreativo Huelva blev etableret i 1889 som Spaniens første.

I dag er Huelva en stemningsfuld by at gå rundt, og der er flere seværdigheder. Plaza de la Merced er en af byens fine pladser, og her ligger Huelvas smukke katedral. Kirken tilhørte et kloster, der blev grundlagt i 1605. Efter flere jordskælv i 1700-tallet måtte kirken dog genopbygges. Den ældste kirke i Huelva er dog Parroquia Mayor de San Pedro de Huelva, der ligger på den smukt anlagte Plaza San Pedro. Kirken blev bygget i 1400-1500-tallene. Og man kan også se den fine Concepción-kirke fra 1500-tallet i byens gader. Huelvas centrale mødested er pladsen Plaza de las Monjas, der med palmer og springvand er fint anlagt som byens øvrige rum. I Huelva kan man også se nogle fingeraftryk fra den britiske industrialder, der satte stort præg på byen. Kvarteret Barrio Reina Victorias med mange ens huse fra 1917 er et godt eksempel herpå, og den lange mole, Muelle de Riotinto, ud i Odiel-floden er et andet. Man kan også se Casa Colón, der åbnede som Hotel Colón i 1883 for at huse udenlandsk personale og gæster med tilknytning til minedriften.

Ved et besøg i Huelva er det naturligt at gå i fodsporet på Christoffer Columbus. Meget af historien udspillede sig i de umiddelbare omgivelser af byen. Mod syd ligger sammenløbet af floderne Tinto og Odiel. På den østlige bred kan man se klostret Monasterio de La Rábida fra 1412. Det var Columbus befandt sig 1491-1492, da han afventede finansiering til den planlagte opdagelsesrejse. Nord for klostret ligger havnen Muelle de las Carabelas, hvor man kan se 1:1-replikaer af Columbus' tre skibe, Niña, Pinta og Santa María. Nord herfor ligger landsbyen Palos de la Frontera, og det var herfra, Columbus stævnede ud den 3. august 1492 mod vest. Man kan komme ned til Rio Tinto ved Muelle De La Calzadilla og forestille sig det historiske øjeblik. Man kan fortsætte lidt mod nordøst til byen Moguer, hvor Columbus sværgede troskab til den spanske krone inden afrejsen i 1492. Det skete i klostret Convento de Santa Clara.

Nord for Huelvas centrum ligger kapellet og refugiet Sanctuario de Nuestra Señora de la Cinta. På dette sted bad Columbus og hans medsejlede før afrejsen mod vest, og Columbus lovede at komme på besøg igen efter en succesrig hjemkomst. Endelig kan man syd for Huelva se Columbus-monumentet, der officielt hedder Monumento a la Fe Descubridora eller Monumentet til den Opdagende Tro. Det 37 meter høje monument blev rejst 1927-1929 ved sammenløbet af floderne Odiel og Tinto. Monumentet viser en figur, der læner sig op ad en kors, og det menes at forestille Christoffer Columbus, der i disse vande forlod Europa og kom til at gennemføre den europæiske genopdagelse af Amerika.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev