Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Faro er en by i Algarve i det sydlige Portugal. Dens historie går tilbage til den romerske by Ossonoba, der blev handelsplads for bl.a. fiskeprodukter, vin og olie. I 418 kom vestgoter hertil, og de kaldte byen for Santa Maria. I 718 erobrede maurerne byen, der blev kendt som Hárune. I 1249 blev maurerne besejret af den portugisiske kong Afonso III, og Faro blev en af Algarves administrative hovedbyer. Faro fik stadsret i 1540, og i 1577 blev bispesædet flyttet hertil fra Silves. Byen blev belejret og angrebet i 1596 belejrede af englændere, der plyndrede og brændte store dele af byen. Efter jordskælvet i 1755 blev Faro regionens hovedstad, hvilket skabte ny udvikling.

I dag er Faro en stemningsfuld by med et hyggeligt centrum, hvor man kan nyde nogle dejlige spadsereture. Ved havnen i bymidten ligger parken Jardim Manuel Bivar, der med palmer, fine anlæg og en smuk belægning er et dejligt sted. Ved parken kan man også se den smukke kirke, Igreja da Misericórdia, der blev opført 1581-1585. Den nuværende facade stammer dog fra tiden efter jordskælvet i 1755. Over for parken ligger Faro Marina med mange lystbåde, og i havneområdet kan man besøge søfartsmuseet Museu Maritimo, der bl.a. beskriver den handel og de erobringer og opdagelsesrejser, der gennem tiden har sat stort præg på Algarvekysten. Fra havnen kan man også gå ud ad en mole til floden Formosa.

Syd for Faros marina ligger den gamle bydel bag delvist bevarede bymure og byporte. Tre af byens historiske fire indgangsporte er bevaret til i dag. Det drejer sig om Arco de Vila mod nord, Arco do Repouso mod øst og den lille Porta Nova mod vest. Arco de Vila er den største og smukkeste. Den nuværende port blev indviet i 1812 som afløser for en ældre middelalderport. Bag murene ligger pladsen Largo da Sé som byens gamle centrum, og her kan man se både Faros rådhus og byen katedral fra 1400-tallet. Katedralen er dog blevet ændret flere gange siden da, og derfor kan man se forskellige stilarter i byggeriet. På pladsen kan man også se en statue af biskop Dom Francisco Gomes, der bl.a. satte gang i genopbygningen af Faro efter jordskælvet i 1755.

I den gamle bydel kan man også se klostret Convento de Nossa Senhora da Assunção, der i dag er indrettet som byens arkæologiske museum. Klostret blev grundlagt i 1500-tallet af kong Manuel I's dronning Leonora og færdigbygget 1543. Det er en af Algarves absolut fineste renæssancebygninger og byder bl.a. på en smuk klostergård med buegange i to etager. Uden for den gamle bydel er der flere seværdigheder som fx Museu Regional do Algarve, der er et historisk museum for Faro og Algarve. Her kan man bl.a. se kunsthåndværk, produktionsmetoder og bygningskunst. Tæt herpå ligget Teatre Lethes, der oprindeligt var en skole, men som i 1874 blev indrettet som teater. Man kan også besøge markedsbygningen Mercado Municipal, og her er også flere seværdige kirker som fx den barokke Igreja do Carmo fra 1713-1719, hvor man kan se det kendte kapel med knogler på væggene, Capela dos Ossos.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev