Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Guimarães er en smuk og spændende portugisisk by, der ligger i Braga-distriktet. Byen blev grundlagt i 800-tallet, og den regnes af flere årsager som Portugals fødested. Det skyldes, at Guimarães var fødestedet for Afonso Henriques, der var Portugals første konge med navnet Alfons I. Det var også i dette område, at Slaget ved São Mamede blev udkæmpet i 1128 mellem Afonso Henriques tropper og hans mors styrker. Afonso vandt og blev først prins og siden konge af Portugal.

Gennem middelalderen voksede byen, der lå inden for bymure. I starten af 1400-tallet blev bymurene revet ned, og Guimarães' dengang to separate bydele blev forenet gennem vækst og udbygning, der lod sig gøre, da murene blev fjernet. Op gennem århundrederne blev der opført kirker, klostre og palæer i byen, hvis centrum i dag står som et usædvanligt velbevaret og fint eksempel på udviklingen af en middelalderby til en moderne by. Og netop derfor er Guimarães' centrum optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Man kan gå mange hyggelige ture i centrum af Guimarães, og man kan fx starte på pladsen Largo do Toural, der er en af byens smukke pladser. Largo do Toural opstod som markedsplads i 1600-tallet, og selv om den dengang lå uden for hovedporten til byen, regnes den som centrum i dag. På pladsen ligger kirken Basílica de São Pedro fra 1750 og en del bygninger i den samtidige pombalinske stil, der i byggeteknik ofte brugte præfabrikerede elementer.

Fra Largo do Toural kan man gå gennem den gamle bys gader til blandt andet kirken Igreja de Nossa Senhora da Oliveira, hvis historie går tilbage til år 949. Dagens smukke kirke er dog et resultat af senere ud- og ombygninger. Sydøst herfor ligger kirken Igreja e Oratórios de Nossa Senhora da Consolação e Santos Passos og et langt stykke af Guimarães' gamle bymure. Mod nord herfra ligger byens smukke rådhus og kirken Igreja Nossa Senhora do Carmo.

Umiddelbart nord for byens centrum ligger den store park, Parque do Castelo e Paço dos Duques de Bragança, der er hjemsted for to af Guimarães' kendte seværdigheder. Hertugerne af Braganzas Slot/Paço dos Duques de Bragança er en tidligere hertugresidens, der blev opført fra 1420. Slottet blev restaureret i 1900-tallet, og det er indrettet som museum i dag. Castelo de Guimarães er byens gamle fæstning, der blev opført i den romanske tid og udbygget i den efterfølgende gotiske periode.

Ture fra byen

  Braga, Portugal

  Braga

  Braga ligger i det nordlige Portugal, og den er en af de største byer i landet. Byens historie går tilbage til romernes erobring af regionen i omkring år 136 f.Kr. I år 20 f.Kr. grundlagde de byen Bracara Augusta og gjorde den til regional hovedstad. I 283 blev byen hovedstad i provinsen Gallaecia, og derved blev dens vigtighed øget. Braga blev indtaget af maurerne i 711, og i 868 blev området generobret af kristne. Braga blev et vigtigt kristent center på Den Iberiske Halvø og senere en af drivkræfterne for det selvstændige Portugal. Senere udviklede byens ærkebiskopper Braga efter først renæssancen og siden barokkens tid.

  I dag er Braga en smuk by, hvor der er meget stemningsfuldt i den gamle bydels gader. I midten af byen ligger der flere pladser som fx Rossio da Sé, hvor man kan se Bragas katedral. Katedralen er sæde for ærkebiskoppen af Braga, der også har status af primas. Byens bispesæde går tilbage til det første århundreder og er dermed det ældste i denne del af Den Iberiske Halvø. Katedralen blev hovedsageligt opført i 1100-tallet, men blev senere ombygget i tidernes stilarter som fx gotisk, manuelinsk og barok. Der ligger en fin klostergård ved siden af katedralen, og man kan også besøge katedralens museum med bl.a. fin kirkekunst.

  Læs mere om Braga

   

  Porto Cathedral

  Porto

  Porto er en smuk by, der ligger ved Douro-floden i det nordlige Portugal. På bakkerne nord og syd for floden ligger det ene smukke kvarter efter det andet, og der er mange seværdigheder i flere forskellige arkitektoniske stilarter overalt.

  Pladsen Praça da Liberdade danner sammen med gaden Avenida dos Aliados byens levende centrum, hvor mange lokale og turister nyder strøgture i smukke omgivelser. I sidegaderne ligger Portos smukke banegård, Bolhão-markedet og flere andre spændende steder.

  I Porto er der også mange smukke kirker, hvor man kan se fornemme kunstværker og indretninger med anvendelse af forgyldninger m.m. Den sengotiske manuelinske stil, som Portugal er så kendt for, er det naturligvis muligt at opleve; lige som flere steder med de kendte kakler, azulejos.

  Læs mere om Porto

Tilmeld dig vores nyhedsbrev