Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Braga ligger i det nordlige Portugal, og den er en af de største byer i landet. Byens historie går tilbage til romernes erobring af regionen i omkring år 136 f.Kr. I år 20 f.Kr. grundlagde de byen Bracara Augusta og gjorde den til regional hovedstad. I 283 blev byen hovedstad i provinsen Gallaecia, og derved blev dens vigtighed øget. Braga blev indtaget af maurerne i 711, og i 868 blev området generobret af kristne. Braga blev et vigtigt kristent center på Den Iberiske Halvø og senere en af drivkræfterne for det selvstændige Portugal. Senere udviklede byens ærkebiskopper Braga efter først renæssancen og siden barokkens tid.

I dag er Braga en smuk by, hvor der er meget stemningsfuldt i den gamle bydels gader. I midten af byen ligger der flere pladser som fx Rossio da Sé, hvor man kan se Bragas katedral. Katedralen er sæde for ærkebiskoppen af Braga, der også har status af primas. Byens bispesæde går tilbage til det første århundreder og er dermed det ældste i denne del af Den Iberiske Halvø. Katedralen blev hovedsageligt opført i 1100-tallet, men blev senere ombygget i tidernes stilarter som fx gotisk, manuelinsk og barok. Der ligger en fin klostergård ved siden af katedralen, og man kan også besøge katedralens museum med bl.a. fin kirkekunst.

Tæt på katedralen ligger Praça Municipal, der er en af Bragas hyggelige pladser. På pladsens østlige side ligger Bragas bibliotek, der blev opført som ærkebiskoppernes palads, mens byens rådhus ligger mod vest. Rådhuset blev opført i perioden 1753-1865. Byens moderne og populære centrum er Praça da República, og herfra er der ikke langt til Theatro Circo, der åbnede som Bragas fineste teater i 1916. Tæt herpå ligger pladsen Largo Carlos Amarante, hvor der ligger to af Bragas mange smukke kirker; Igreja de Santa Cruz og Igreja do Hospital ou Igreja de São Marcos, der var kirke for São Marcos-hospitalet, der åbnede i 1508. Og få gader herfra finder man et af de smukke af Bragas mange palæer, Palácio do Raio, der blev opført 1754-1755.

Et af højdepunkter i og omkring Braga er Santuário do Sameiro, der er en kirke, helligdom og pilgrimssted, som ligger i bjergene øst for byen. Helligdommen blev etableret i 1863, og den store basilika på toppen af alle stedets trapper blev opført fra 1890 til 1953 i nyklassicistisk stil med et smukt kirkerum. Selve beliggenheden højt over Braga og det omkringliggende landskab er også seværdig i sig selv, og man har et smukt panoramakig over byen og området fra flere steder omkring basilikaen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev